Slava – naš poseban dan

14.11.2019.

 

sambonet

Ono jedinstveno, nepoznato ostalom svetu, što krasi isključivo srpski narod i našu veru, jeste običaj proslave zaštitnika porodice ili krsna slava.

Royal Albert

Sačuvana iz dubine davnašnje tradicije, primerena duhovnom karakteru srpskog naroda, zaštićena pravoslavnim crkvenim kanonima, krsna slava je kontinuirano produžila svoje postojanje i kroz sve promene u narodnom životu i običajima sačuvala se kao najveća, neprekinuta svetinja našeg naroda.

Nachtmann

Jedno ne treba zaboraviti: slava je prvenstveno lični, tradicionalni, duhovni događaj koji porodica obeležava sa slavskim kolačem, žitom, svećom, vinom i dragim prijateljima.

Royal Albert

Želeći da ostanemo verni tradicionalnom načinu posluženja za slavski dan, predlažemo da se posebna pažnja obrati na serviranje sitnih slanih peciva ili neodoljivih kolača koje ćemo izneti pred goste. Opredelimo se za dekorativne porcelanske ili kristalne tacne, neobične male tanjiriće ili činijice, raznolike tacne sa stopicom ili funkcionalne etažere na više nivoa, na koje ćemo posložiti pripremljenu zakusku. Neće zauzimati puno mesta, a na njih ćemo moći da izložimo sve ukusne delicije koje smo namenili za slavskom posluženju. Uz elegantne kristalne čaše za vino i nežne porcelanske šoljice za kafu i čaj, sa dobrim raspoloženjem i u dostojanstvenoj atmosferi, obeležićemo svečani slavski dan.

Riedel