Prozor u svet…

13.02.2020.

Pariz je ove godine predstavio nove kolekcije čuvenih brendova, koje otvaraju prozor u svet umetnosti, a mi izdvajamo nekoliko izuzetnih noviteta koji na najbolji način oslikavaju dominantne trendove u predstojećoj sezoni.

Nepresušna inspiracija prirodom opčinila je sve proizvođače, tako da bi naziv BOTANICA bio zajednički za sve kolekcije koje će nam pristići u narednom periodu.

Lalique” čudesnim cvetovima japanske trešnje daje počasno mesto na svojim vazama, koje ukrašene zlatom, naglašene emajlom i ručno izrađene, donose simboliku univerzalne lepote i večnog života, pozivajući nas da živimo i da se svetu divimo u sadašnjem, neprevaziđenom trenutku.

Fleurs De Cerisier
Prozor u svet…

Kolekcija “Pivoines” predstavlja simbiozu izvorne snage i delikatnosti, a suprotnost snažnog kvadratnog oblika i mekih zakrivljenih linija, naglašava kontrast dominantne prirode i cvetnog romantizma. Simbol prosperiteta, lepote i časti, božur je amblematičan cvet, a kristalni predmeti slika su bujanja cvetova na napuštenim predelima divlje prirode.

Piviones
prozor u svet umetnosti…

Simbol sreće i omiljeni cvet Rene Lalika, đurđevak, igra se svojom pojavnošću na “Muguet” vazi. Lagana i nežna zvona otkrivaju se iza dugih valovitih listova, kao da ih vetar ljuljuška, dok prelamanje kristala ističe lepotu prirode u suptilnosti majstorske izrade.

Muguet

Na besprekornom porcelanu, Bernardaud nam predstavlja dekor “Twist”, delikatnog dizajna koji kombinuje različite uticaje svetlosnih efekata japanske podloge od pirinčanog papira koja je iznedrila umetnost savijanja origamija. Rezultat toga je savršeni efekat strogog geometrijskog uzorka zaustavljenog u snažnom zamahu. Gravure na obodu tanjira i spoljašnjoj ivici delova kolekcije, stvaraju svetlo koje otkriva naizmenični blur sjajne i mat površine koja živopisno oživljava belinu porcelana.

Twist

Savršenstvo dekora “Les Bouquets de Fleurs” otkrivaju nam snažni emotivni polet koji je ispunio Marka Šagala početkom 20. veka kada je upoznao buduću suprugu Belu i prvi put izgovorio: “Bila mi je Bella koja mi je donela prvi cvet …”

U svom slikarskom opusu Šagal je često predstavljao cveće, grupisano u bukete i raspoređeno po vazama, koje je iz prirodnog okruženja preneto u njegov dom, da bi mu se divio, upijao njegovu lepotu i prenosio je na platno, predstavljajući inkarnaciju svoje mašte i eksplozivnog unutrašnjeg sveta.

Bernardaud nam minucioznom izradom predstavlja kolekciju porcelana koja savršenstvo  Šagalovih cvetnih buketa donosi u naš dom, vodeći nas ka svetu obojenom izvrsnošću i lepotom u kome večno tragamo za idealnim.

Les Bouquets De Fleurs

Hermes – nova kolekcija istinski je omaž ekstravaganciji prirode. Kao da čujemo kišne bubnjeve na ispruženim dlanovima i vetar koji viri preko granica latica. Ovi zvuci podstiču hlorofil, bude zelenilo u nijansama metvice, žalfije, vrbe, dok se jarke boje fuksije, korala i granata crvene rasprskavaju u beloj letnjoj vrućini. U tropskoj magli priroda čini bogato melodičan apartman. Omaž lišću koje štiti zemlju, bojama koje se u pesmi razlažu u melodične strofe. Snaga flore, ludost, radost i njeno bujno lišće koje šuška imaju samo jednu reč “Passifolia”.

Passifolia - prozor u svet