Nešto novo – nešto drugačije

01.11.2019.

U istoriji dugoj preko 310 godina prvi proizvođač porcelana u Evropi, Meissen, predstavio nam je najnoviju kolekciju „The Maissen Collage“ u kojoj je, iz sveobuhvatne arhive dekora, izabrao nešto novo, kao i  neočekivane kombinacije, stvarajući potpuno novi jezik dizajna i predstavio nam pravo, moderno bogatstvo kolorita. Asocijacije na tradicionalne dekore upotpunjavaju savremeni grafički elementi stvarajući uzbudljive kontraste i nudeći bezbroj mogućnosti za njihovo kombinovanje.

The Maissen Collage - nešto novo

Inspirisan iskonski divljom lepotom mora i hrabrim čovekom u njemu, čuveni italijanski tatu umetnik Pietro Seddo, dizajnirao je impresivne motive za Rosenthal kolekciju porcelana „Cilia Marea“, koristeći samo vodene boje i mastilo. Njegov jedinstveni laki prikaz i anahrone figure, stvaraju specifičnu estetiku koja predstavlja fuziju sna i realnosti, podjednako figurativnu i floralnu, grafičku i pitoresknu.

Cilia Marea

Francusku tradiciju Limož porcelana vekovima prenosi poznati proizvođač Bernardaud koji nam brojne radove znamenitih umetnika čini dostupnim na neočekivane načine. U novoj kolekciji predstavljena su prepoznatljiva dela Huana Miroa, avangardne umetničke figure 20. veka. Njegova inovativna upotreba linija, boja i prorodnih formi predstavila je osnovni princip umetnosti nadrealizma i stvorila dela koja oslobađaju kreativni potencijal podsvesti, dok je na porcelanu iskazana slikareva izuzetna sloboda i imaginacija fantastične, apstraktne umetnosti, kao i nešto novo.

Huana Miro - neštp novo