Zov divljine …

09.11.2015.

Postavka stola

Divlje životinje egzotičnog i atraktivnog izgleda oduvek su nas interesovale, kako zbog svoje neobuzdane grandioznosti u lakoći nesuspregnutog življenja, tako i zbog izuzetne lepote kojom plene, ali i naše bolne želje da, kao predmet neostvarenih snova, posedujemo bar jedan originalan komad sačinjen od krzna ili kože neke cenjene divlje životinje. Decenijama se mišljenja o (zlo)upotrebi životinja u komercijalno-potrošačke svrhe sukobljavaju do ivice noža i koliko god uticaj pokreta za zaštitu životinja snažio, a bezumno krvnički juriši po zabranjenim zonama gonjenja smanjivali, nepobitna je činjenica da će se životinje i nadalje ubijati što zbog neophodnosti ishrane čoveka, ali mnogo više zbog modnih detalja vrtoglavih vrednosti, koji su bili i biće nepobitni simboli prestiža i moći.

Leopard, tigar, jaguar, gepard, zebra, zmija, krokodil, još poneki sisar, gmizavac i ptica, što ređi i nedostupniji, to dragoceniji i primamljiviji, uzrok su naše nesanice i glavobolje. Tako bismo hteli poleteti visoko, do samih zvezda, do vrhunca luksuza, do Panteona.

Animal print

U novijoj istoriji, kao ekskluzivan modni detalj, krzno se javlja nakon II svetskog rata, krajem 40-tih godina prošlog veka, skromno i bojažljivo, samo kao ukras na okovratniku ili obrubu rukava. Da su ove atraktivne momente na svojoj garderobi, u godinama kada su i najlon čarape predstavljale luksuz, mogle sebi priuštiti samo najbogatije dame, ne treba posebno elaborirati, kao što je i danas, pravo i raritetno krzno, rezervisano za one sa dubokim džepom.

50-tih i 60-tih godina, u vreme ekspanzije ženstvenosti i zavodljivosti u modnim kretanjima, ali i samoosvešćivanja žene kroz „upotrebu“ hrabrijih modela garderobe, nešto smelije dolazi do upliva krzna u komade odeće, ali i kože reptila u pravljenju obuće, tašni i ostalih kožnih aksesoara. Ovi predmeti čežnje svoj vrhunac doživljavaju kroz odabrane i posebno osmišljene kolekcije koje je samouvereno, odvažno i sa neprevaziđenim stilom nosila Džeki Kenedi Onazis.

Dzeki Kenedi Onazis

70-te godine sa trendom emancipacije oslobađaju ženu stega, modnih diktata i strogih estetskih imperativa u koje su je ubacivali (što i danas čine), promovišu bezobručnu slobodu življenja, rađaju prve ozbiljnije pokrete i udruženja za zaštitu životinja, zagovaraju povratak prirodi i prirodnom, a potrebu za životinjskom šarom na garderobi utoljavaju identičnim printom na tkanini koji će zadovoljiti želju za odabranim motivom, ali na human način. Tih godina započinje svoj rad neprikosnoveni vladar „animal printa“ (motiva životinje) Roberto Kavali, koji do danas nije prepustio svoj tron drugome, decenijama zaogrćući brojne dame u čarobnu iluziju tog „divljeg luksuza“.

Animal print

Od tada do danas, na svakih nekoliko godina, mnogi modni „diktatori“ u manjoj ili većoj meri ubacuju print životinja na raskošne tkanine svojih ekskluzivnih modela. I tekuća modna sezona jesen-zima 2015/16. obojena je zovom divljine.

Na pistama milanske, londonske i njujorške scene Miu Miu, Prada, Chloe, Marni, Louis Vuitton, Ives Saint Laurent, Kenzo, Roberto Cavalli, Valentino, Elie Saab, Givenchy, John Galiano, Celine, John Richmond, Emilio Pucci, Olivia Palermo, Stella McCartney, Max Mara i mnoge druge modne kuće prikazale su kolekcije obogaćene ne samo animal printom, nego i realističnim aplikacijama egzotičnih životinja na garderobi.

Ovaj primamljivi trend izuzetno je opasan. Ukoliko preteramo može nam se desiti da počnemo da ličimo na Kruelu de Vil. Zato je najsigurnije, a ujedno i najprefinjenije odabrati uravnotežene i jednoobrazne komade garderobe nikako ne kombinujući više različitih printova. Sve komade sa snažnim i atraktivnim šarama životinja najjednostavnije ćemo uklopiti uz ostale jednobojne delove garderobe. Nećemo pogrešiti ako print životinje kombinujemo sa komadima koji su crne boje, ali ne treba bežati ni od kombinacija sa belom, bež ili čokoladnom nijansom.

Najsmelije dame izgrađenog stila mogu sebi dozvoliti hrabar iskorak i potpuno se zaodenuti u teksturu omiljene životinje gordo se prepuštajući zovu divljine, dok sve one manje sigurne u sebe ili one koje se ne vide u šarenilu ovog printa trend mogu ispratiti nekim decentnim detaljem poput marame, šala, rukavica, torbice, čizmica ili pak nekog jednostavnog komada nakita.

Animal print

Ni industrija porcelana, iako manje podložna promenama i manje zavisna od aktuelnih trendova, nije ostala imuna na motive divljih životinja kao dominantne aplikacije na svojim proizvodima.

Kao i u modnoj industriji večiti zaljubljenik divljine, Roberto Kavali, sve kolekcije oblači u egzotično ruho eksplicitno imenujući modele. „Lizzard Platin“ ili „Lizzard Gold“, „Tigress“, „Zebra“, „Jaguar“ osim što imenom upućuju na određenu životinju i svojom teksturom ili aplikacijom verno prenose motiv određene divlje zveri na predmete od porcelana. Kolekcije „Lizzard“, sofisticirane i elegantne, izdvaja čista grafička reinterpretacija teksture kože guštera na obodima tanjira koja donosi nežnost i prefinjenost sveukupnoj atmosferi postavljenog stola.

Raskošan print kože tigra, jaguara ili zebre, ukoliko na prvi pogled deluje eksplozivno, u kombinaciji sa ostalim diskretno „utišanim“ pratećim elementima na stolu, našu trpezu učiniće neodoljivo glamuroznom. Zlatnu sredinu donosi kolekcija „Pallazo Pitti“ koja u renesansnoj inspiraciji čuvenom venecijanskom palatom i njenim razigranim ornamentima, na raskošno plavoj pozadini, kriomice donosi detalje leopard printa. I ostavlja bez daha …

Roberto Cavalli tanjiri

Francuski šik nije onaj pravi ukoliko nema egzotičnih primesa. Nestvarno perfektno „Bernardaud“ je savršenom veštinom tehnike proizvodnje na modelu „Sauvage“ (fr. divlji) reprodukovao teksturu kože reptila i kordovsku, reljefnu kožu na obod servisa za ručavanje, čime je postignut vrhunski rezultat: rafinirana elegancija koja pod prstima ostavlja utisak stvarnog, nežnog, prirodnog dodira mekane kože.

Za smelije ljubitelje divljine, živahno obojena i primamljiva, nekonvencionalna i sveža kolekcija Braće Kampana, „Euro Tropiques“, predstavlja fotografiju trodimenzionalnih objekata transformisanih kroz kolaž i montažu u dekorativne elemente koji su aplicirani na porcelan. Igra animal printa i floralnih detalja, vešto koketira sa našim ukusom čineći da postavka našeg stola ostane na granici neobuzdanog plemenskog plesa, raspojasanosti divljih predela i rafiniranosti savremene civilizacije.

Euro Tropiques tanjiri

Za razliku od Kavalija, koji dominantno aplicira šaru kože divljih životinja, Versaće je opčinjen prefinjenim izgledom same životinje, koju u odabranom detalju nanosi na svoje modele.

Raskošni dekor uokviren zlatnim bodljikavim lišćem, delikatni barokni elementi i dva impozantna lava predstavljaju novi dizajn „Rosenthal – Versace“ kolekcije „Prestige Gala“ koju karakteriše visoka proporcija zlatnog i platinastog ukrasa, čineći je snažno upadljivom i sofisticirano elegantnom.

Crveni zmaj, legendarna figura azijske mitologije, uzdiže se veličanstveno u sredini tanjira, prenoseći svu svoju moć i slavu. Raskošan zlatno-barokni dekor sa četiri mala medaljona koji predstavljaju sunce i pozadinsku dekoraciju čine ekskluzivnom „Asian Dream“ kolekciju, dok okvir jarke crvene boje stvara upadljiv kontrast doprinoseći neverovatno snažnom efektu na našem stolu.

Rosenthal Versace tanjiri

Kao heraldičke životinje kineskih dinastija, zmajevi se nalaze na Meissen porcelanu još od 1730. godine. Crni „Ming Dragon“ prvi put je naslikan sredinom 18. veka, a njegova skromna elegancija i klasična harmonija u Art deko stilu i danas je aktuelna jer ističe prefinjeni ukus, osobeni životni stil i večne tradicionalne vrednosti.

U kineskoj mitologiji, zmaj predstavlja simbol natprirodne mudrosti, duha promene, ali i ritam prirode i filozofiju nastajanja. Nazivaju ga i „jelenom neba“, jer je glasnik sunca, svetlosti i života. Razigrani crveni „Ming Dragon“ svojom goruće sunčano crvenom bojom, bojom sreće kineskog verovanja i izvorom zaštite, u harmoniji prelivanja nijansi naglašava magiju i slavi radost življenja. I Evropa postaje opčinjena motivom zmaja, tako da je August Silni, vladar Saksonije i kralj Poljske, naručio prvi servis za ručavanje sa ovim dekorom za kraljevski sto. I mi danas ostajemo večni zaljubljenici ove mitske životinje.

Meissen Ming Dragon

Krokodilska koža ne mora biti rezervisana samo za cipele i tašne, mada, ako ćemo iskreno, najviše im priliči. Kroko šara na „Christofle“ srebrnini daje ramovima za fotografije smeli šik i moderan izgled, a ostalim predmetima eleganciju sa primesama luksuza.

I kristal može biti optočen „divljim“ šarama. „Lalique“ činija „Serpentine“ i ukrasna kutija, pokazuju opijenost prirodom i neobičnom, mističnom i tajanstvenom zmijom, najstarijim i najraširenijim, ali veoma složenim i ambivalentnim simbolom koji predstavlja emanaciju besmrtnosti, obnavljanja, istinskog života i znanja, snagu prirode i vladara životne energije i plodnosti.

Christofle i Lalique

Figure i figurine divljih životinja, izrađene u srebru, porcelanu ili kristalu oduvek su nas privlačile kao dominantan dekorativni detalj i kao poruka koja bez reči govori o snazi, veličini, moći, besmrtnosti, sreći, uspehu onoga koji je poseduje ili onoga kome se poklanja. Sigurno je da ne postoji lepši ukrasni komad od monumentalne figure divlje zveri u zaustavljenom grandioznom pokretu. I za kuću, i za kancelariju i za poklon.

Animal print

I sama sam strasno, fanatično i neprolazno zaljubljena u beskrajne prostore divljine i čarobni svet životinja koji ih nastanjuje. Nepregledne površine stepe i savane ili neprohodna prostranstva prašuma mame me da se u njima zagubim i uživam posmatrajući lepotu, gracioznost, moć i snagu njenih stanovnika želeći da se prepustim tom iskonski prirodnom zovu slobode i nestanem u njemu.