Vodič za romantične …

07.04.2015.

Vera Wang Infinity

Milenijum koji živimo kao da ima zadatak da uništi, istrebi, iskoreni,ubije romantiku. Predstavlja je kao slabunjavu, sladunjavu, kičastu, plačljivu pojavu, nedostojnu sado-mazo-mačo-japi savremenog čoveka koji treba da potisne sve osećajno, pažljivo, pristojno, kulturno, nežno u sebi i da kao nabiflani, mutirani, za sve lepo uskraćeni, profesionalno i mehanicistički usmeren, „Übermensch“ ustrojen prema strogim pravilima koje postavlja neka nevidljiva i skrivena tajna organizacija nepostojećih kiborga, surovo, hladno, odvažno i bez najmanje emocije odsečno korača ovim životom.

Potpuna budalaština…

Romantika je plemenita zanesenjačka sklonost ka nestvarnim sadržajima, sanjarenju i maštanju. To je trenutak zanosne čežnje za snažnim emocionalnim doživljajem, isticanje osećaja nasuprot razumu.

Sa romantičnim osećajima i delima se ne rađamo. Oni se uče, stiču i neguju u porodičnom okruženju. To su sve one lepe reči, pogledi, gestovi i dela koja činimo prema svima do kojih nam je stalo. Svi nežni, meki, vazdušasti, jedinstveni, mirisni, čarobni postupci koji ističu lepotu i snagu naših osećanja, sva čulnost, nadahnuće, inspiracija koja podstiče našu originalnost nasuprot očekivanom, normiranom i uobičajenom, svi trenuci kada prestaje stvarnost a započinje vladavina profinjenog lirizma i istančane emocije – to je romantika.

Romanticna vecera

Na sreću još uvek ima nas, izuzetaka, koji odolevajući trendovima utešno pokazujemo da vreme romantike nije nepovratno ostalo u prethodnim vekovima. Neke moderne Džejn Ostin pronalazeći svoju „formulu“ za romantiku, koja nije dominacija preterivanja nego impuls istinske želje, savršeno uspevaju da ostvare idealni balans između „razuma i osećajnosti“ i sačuvaju nepatvorenu emociju na pijedestalu koji joj pripada.

Neprestano sam upitana, zašto sami sebi uskraćujemo ponašanje i življenje u ritmu sopstvenih emocija? Zašto susprežemo htenja, želje, inspiraciju? Zašto krijemo nežnost, toplinu, blagost? Zašto prikrivamo osećanja?

Ima li čega nedostojnog u želji da obaspemo toplim rečima svoje prijatelje, decu, partnera, pa čak i slučajne prolaznike, da ih iznenadimo pažljivim i nežnim postupkom, da bez ikakvog povoda darujemo neki slatko upakovani poklon, pa čak i da prepunimo kuću cvećem i postavimo sto za nedeljni ručak sa svim elementima romantike? Učinite to. I činite neprestano.

Romanticna postavka stola

I evo prilike. Uskoro započinje sezona venčanja, svadbenih proslava – period procvata romantike. Naravno, da ni mladencima kao i onima koji to nisu, nećemo rušiti iluziju idealne ljubavi, jer nju neprestano treba čuvati, ali ćemo sve koji su zaboravili ili potisnuli nežna osećanja podsetiti da ih probude i podstaknu.

Kakav god da je naš „status“ pravo je vreme da poklonimo sebi novi porcelanski servis za ručavanje. Ako je ovo godina u kojoj planiramo svadbenu proslavu, sigurno je da se treba prepustiti neprikosnovenoj čarobnici ovakvih događaja, Veri Vang. Možda je teško doći do venčanice koju ona potpisuje, ali do porcelana, kristala i posrebrenih predmeta za kuću nije. Imamo ih u svim kombinacijama. Bilo da se opredelimo za zlatne odsjaje „Lace Gold“ modela, srebrne iskre „Grosgrain“, „Lace Platinum“ ili „Infinity“ dekora ili za blještavi „Organza“ stil koji oživljava luksuzne nabore njenih haljina na prelepo izvajanom belom porcelanu, dah maštovitog sanjarenja i razigrane želje oplemeniće prostor našeg življenja.

Romaticna postavka

Takođe, želja naše bake ili naše mame, može biti i naša želja. Porcelan „Maria“,nastao iz snažne emocije Filipa Rozentala prema najvećoj ljubavi, Mariji, svojim suptilnim osećanjima i dahom nežnosti naš dom će učiniti najplemenitijom oazom. Cvetni, romantični dekor „Maria Pink Rose“, ukrašen prelepim baštenskim ružama nežno roze boje, narom i svežim belim radama, svojim glatkim i mekanim laticama osvetliće prostor našeg doma i probuditi čežnju za toplim zagrljajima.

Ako je pariska elegancija i svedena doza francuskog šika naš dominantan osećaj, sa „Bernardaud“ prozračnim servisom za ručavanje „Promenade“, uz umerenost bele boje, disperziju nežnih grančica i finu borduru izrađenu u platini, svaki komad isijavaće prirodnu mekoću i isticati klasičnu lepotu, donoseći nam osmeh na lice i radost u srce.

Rosenthal Maria Pink Rose

Koliko god nas poneo zanos i preplavila romantika, osnovna pravila postavljanja stola nikako ne smemo zanemariti. Mislim na ono: podmetni tanjir pa tanjir, viljuška levo od tanjira, a nož i kašika desno, čaše iznad tanjira sa desne strane i slično (možete detaljno pročitati u tekstu „Azbuka stola …“ od 28.jula 2014.godine). Sve drugo je dozvoljeno, čak i poželjno.

Poželjno je prepustiti se mašti, te vođeni instinktima i jakim emocijama aranžirati, ukrasiti, detaljima oplemeniti svaki kutak doma ili stola za ručavanje. Nećemo dozvoliti da nas u naletu kreativnog talasa išta ograniči, osim prostora koji nam je na raspolaganju. Ostalo ćemo prepustiti osećaju. Pamuk, damast, svila, til, čipka, stolnjaci, raneri ili podmetači, jednobojno ili koloritno, potpuno je svejedno čime ćemo prekriti sto. Cveće, sveće, perlice, ukrasne trake, kamenčići, školjke, kutijice, ramovi za slike, knjige, kristali, bombonice, poruke, mašnice, mogu ukrašavati naš sto, pojedinačno ili zajedno. Izbor je samo naš.

Važno je samo da se nama dopada. Da opušteni, prepušteni trenutku zanosa, inspiracije, i probuđenom romantičnom podsticaju zalepršamo po svom prostoru i u njega unesemo mirise dobrog raspoloženja i novih, samo našoj mašti znanih, predela.

Postavka stola

Nakon što smo usrećili sebe, radost treba podeliti sa drugima i učiniti da našim najbližima dan bude podjednako veseo kao i nama. Osmehnimo im se, zagrlimo ih, provedimo vreme u bezbrižnom ćeretanju i toplom razgovoru, izvedimo ih u šetnju ili na limunadu, obradujmo ih poklonom bez ikakvog povoda.

Odaberimo pravi, romantični poklon sa simbolikom ljubavi, samo za nju/njega. Posrebrena kolekcija, savršeno elegantnih predmeta „Love Knots“, inspirisana simboličnom, skladnom unijom ljubavi dvoje ljudi, spaja u neraskidivom čvoru snagu emocija, graciozno ih vezujući u mašnu. Čaše za šampanjac i svećnjaci dolaze u paru, a ramovi za fotografije u više veličina biće idealan poklon, naročito ako u njih stavimo posebno zabeleženi trenutak za večno pamćenje. Kolekcija „Infinity“ oblikom zamršene petlje, bez početka i kraja, kao simbolom beskonačnosti, podseća nas koliko ljubav može biti beskrajna. Svaki predmet kolekcije, koju za „Wedgwood“ potpisuje Vera Vang, savršen je poklon voljenoj osobi kojim ćemo pokazati snagu i postojanost naših emocija, ali isto tako i idealan poklon za buduće mladence, kao jedinstven simbol proslave večne ljubavi.

Wedgwood Infinity

A za utisak koji ostavlja bez teksta i obara s’ nogu ostavljamo kristalne poslastice sa potpisom „Waterford“ i „Lalique“. Prefinjeni, bezvremeno elegantni, čipkano izbrušeni, savršeno upakovani dekorativni predmeti, pažljivo odabranom selekcijom, inspirisaće nas na poklanjanje. Preslatke mini vaze, nežni svećnjaci, kutije za nakit u obliku srca, prozračne čaše na visokoj stopi, bočice za parfem, stoni satovi, ramovi za fotografije, kristalne figure simboličnog značenja doneće sofisticiranost i opuštenost u sam čin darivanja.

I nećemo razmišljati o pakovanju. Svi ovi kristalni ukrasni pokloni iz fabrike dolaze u savršenim kutijama, koje bi hartija za uvijanje učinila neprikladnim, pa čak i ružnim. Dovoljna će biti samo jedna kratka poruka. Ili šapat.

Waterford

Ne postoji osoba na svetu kojoj ne treba toplina, nežan pogled, sveprepuštajući zagrljaj, mekan dodir, utešna reč. Nema toga kome nije potrebno rame za plakanje. Čak i steni, suze su terapija olakšanja i rasterećenja. Nisam još srela čoveka kome srce nije snažno zaigralo kada smo ga iznenadili poklonom.

Romantika, ipak živi. I svi se radujemo nežnom, lepršavom, baršunastom, paperjastom, čipkastom, kitnjastom, razbokorenom, raskošnom, lelujavom, suptilnom. Oslušnimo svoje srce i učinimo kako ono kaže. Unesimo u dom dah nežnog proleća kroz nove kreacije kojima ćemo dopuniti svoju maštu. Premeštajmo, razmeštajmo, menjajmo svoju stvarnost. Neka nam podsticaj budu neki novi komadi aktuelnih kolekcija kojima ćemo ulepšati prostor življenja u kome se napajamo dobrim vibracijama. Samo jedna mala vaza za cveće, činijica za slatkiše, posuda za odlaganje sitnica na polici, jedna vesela šolja, šereni svećnjak, novi ram za fotografije, čaša sa visokom stopom za omiljeno piće, činija za raznobojno voće, doprineće velikoj promeni i u našem domu i u nama samima.

Wedgwood Love Knots

Otreznimo se. Nije zabranjeno, niti smrtnom kaznom osuđeno živeti u skladu sa sobom i svojim emocijama. Naprotiv, poželjno je, i svetu preko potrebno, ispoljiti svoja osećanja, svoja emotivna vrludanja, ubrzano lupanje srca, disati svoje želje, živeti svoje snove. Naročito ako su romantični.