Vesti iz Pariza …

18.04.2016.

Image

Veselo blistava kolekcija savremenog stila, kao reminiscencija na elegantnu interpretaciju centralnog „predmeta“ (Centerpiece), koji kao žižna tačka objedinjuje sve elemente i doprinosi visokoorganizovanoj postavci stola. „Sol“ sadrži brojne komade porcelana koji omogućavaju da ličnim izborom sačinite svoju, unikatnu postavku, savršeno prilagođenu sopstvenom ukusu i stilu.

Image Image

Kolekcija „Cronos“ poput mitskog titana odoleva svakom vremenu svojim blago teksturalnim kontrastom u nežnoj interakciji sjajne i mat podloge, prolećnih nežnih nijansi roze i badem zelene boje, sa širokim zlatnim obodom koji tradicijom upućuje na eleganciju.

Reljefna, senzualna, izrada oboda tanjira donosi mekanu teksturu kože reptila kao i bogati, prefinjeni i luksuzni izgled svih komada porcelana koji, u kontrastu sa belom i zlatnom pozadinom, dominiraju svojim jedinstvenim francuskim glamurom.

Image Image

Inspirisana arhivom dekora 18. veka, snažno plava boja neba kao pozadina, sa cvetnim venčićima i zanosnim buketima donosi mešavinu stilskih perioda, čineći simultanu impresiju raskoši i pozivajuće druželjubivosti na našem trpezarijskom stolu.

Image

Jedinstveni kavijar set koji degustaciju ovog savršenog proizvoda, rezervisanog samo za prefinjena nepca, podiže do neslućenih granica osobenog hedonističkog iskustva, predstavljen je na prelepim porcelanskim tanjirima „Ecume“  u čast proslavljenog francuskog „Petrossian“ kavijara. Svetski poznate kutije ovog neodoljivog gastronomskog iznenađenja, postavljaju se u udubljenje tanjira i pokrivaju porcelanskim zvonom koji na vrhu ima stilizovanu morunu u boji zlata ili platine.

 

Od posuđa do dekorativnih predmeta, šestougaoni simbol košnice sa maskotom pčelice ukrašava novu Christofle “BeeBee” kolekciju za decu izrađenu u posrebrenju, reflektuju prva zadovoljstva i sa svojom sentimentalnom vrednosti, pratiće dete tokom odrastanja. Idealni pokloni za rođenje, krštenje i rođendan, escajzi, setovi za ručavanje ili posrebrene šolje koje se

Image

mogu koristiti i kao držač za olovke ili ukrasna vaza.

Kutija sa tajnama koju štiti pčelica može čuvati dragocene, sićušne predmete ili prve zubiće. Sa postolja kasice, pčelica će brinuti o novcu koje će dete sakupljati, a u ritmu Bramsove uspavanke plesati vrteći se sa vrha muzičke kutije.

Image

Moderna kolekcija brojnih artikala, centralnih ukrasa stola, činija, dekorativnih posudica, svećnjaka, izrađenih u posrebrenju, mesingu ili kombinaciji sa alabasterom potpisana je dizajnom Erika Šmita. Plemeniti materijali otkrivaju svetlost posrebrenja i svojom savršenom lepotom i savremenom linijom ističu dominantno elegantan životni stil.

Veliku novost predstavlja proširenje Christofle kolekcije „Jardin d’Eden“ na proizvode od porcelana i kristala za celovitu, elegantnu postavku stola. Besprekorna platinasta kružna linija oivičava svaki deo porcelanskog seta za ručavanje spajajući ih u harmoničan sklad, dok kolekcija čaša za viski, duga pića, vino, šampanjac, kao i flaše za piće savršenom bravurom u kristalu savremenu trpezu pretvara u

Image

ekskluzivnu prezentaciju. Megapopularna kolekcija dobija svoju ekstenziju i kroz ukrasne aksesoare za radni sto, u kojima kombinacija lakiranog drveta satenskog finiša sa posrebrenjem ili čistog posrebrenja sa poklopcem koji krasi jabuka, kao aluzija na simboliku rajskog vrta, upotpunjava kutijicama, držačem za olovke ili pritiskačem za papir savršenu dizajnersku izvedbu Marsel Vendersa.

Image

Večna inspiracija Rene Lalika, cvet anemone, kao simbol čistote i nevinosti, datira još sa početka 20. veka kada je dizajnirao prvu vazu ove serije na plavoj boji stakla. U ovogodišnjoj reminiscenciji, izrađeni u kombinaciji satiniranog i poliranog kristala, cvetovi anemone suprotstavljeni su u grafičkoj igri ponavljanja, a dostupni su na vazama u nekoliko veličina i boja, kao i na činijama, svećnjacima i bočicama za parfem.

Fascinacija prirodom, naročito francuskim selima, 1920. godine je iznedrila dizajn „Glycines“ bočicu za parfem, kao znak poštovanja prema ovoj lepoj puzavici, simbolu nežnosti i uzajamnog prijateljstva. Savremeni, reinterpretiran dizajn transparentnih cvetova koji svetlucaju na satenskom finišu kristala, kao da trepere na vetru, čini da ova kolekcija, kroz modele vaza i činija, ispisuje besmrtnu odu koja slavi lepotu cvetove glicinije.

Image

Kvadratne, prave linije, mostovi i uglovi. Savršen krug. Lepota geometrije. Niko ne bi umeo bolje nego talentovani arhitekta Mario Bota i Lalique. „Geo“ vaze limitirane edicije inspirisane su  „Pallazzo dei Diamanti“ u Ferari kao savršeni kvadratni model sa trodimnezionalnim, piramidalnim oblikom. Krug u centru sa oreolom od čistog kristala. Difrakcija sunčevih zraka. Maestralni dizajn koga karakteriše varijabilna geometrija i transparentnost.

ImageImage

Poznata fabrika bicikala, motora i automobila, „Peugeot“, davne 1840. godine predstavila je prvi mlin za kafu, a nakon mlina za biber, koji je za njih 1924. godine dizajnirao Rene Lalik, danas promovišu „Feuilles“ set mlinova za so i biber. Čuvena dva brenda udružuju svoje veštine i savršenim kvalitetom (doživotna garancija na mehanizam za mlevenje) i magičnom ručnom izradom brušenog kristala, sa više od 15 ljudi koji rade na oblikovanju svakog mlina, daju proizvod koji zasenjuje.

Partnerstvo između „Lalique“ i „Takto“ rodila se iz posvećenosti obe kompanije inovativnosti, kreativnosti, potrazi za izvršnošću i velikom majstorstvu. Predstavljena dva sata, samostojeći koji prikazuje dekor anemone kao nastavak nove Lalique kolekcije i zidni sat, inspirisan Art-Decom, koji ističe motiv Sudana. Ovi satovi poseduju jedinstveno umeće, savremeni dizajn i naprednu tehnologiju i vrhunsko su oličenje kreativnog impulsa u kome se ljudi, ideje i snovi stapaju.

Image