Vesti iz Frankfurta …

17.05.2016.

Image

U tri „strasne“ kolekcije „Villeroy&Boch“ odaje počast omiljenim svakodnevnim jelima miliona ljudi: roštilju, pici i supama. Veliki broj specifično podeljenih porcelanskih tanjira različitih veličina i oblika, savršeno multifunkcionalno napravljenih, pokazuju svoju izvanrednost u besprekornoj funkcionalnosti.

Image

Tanjiri iz „BBQ Passion“, različiti za svako meso sa roštilja ili nešto većih dimenzija za posluženje mešanih kombinacija, u porcelanu poseduju posebne „pregrade“ koje omogućavaju da na tanjir odmah stavimo i ukusno meso, i prilog, kao i dodatne sosove. Kolekcija „Pizza Passion“ nudi proizvode od kamenih i drvenih podmetnih ploča, preko tanjira sa „urezima“ koji pomažu prilikom sečenja pice, pa sve do porcelanskih „lopatica“ na koje možemo servirati parče pice. „Soup Passion“ nudi činijice različitih dimenzija sa integrisanim urezima kao naslonom za kašiku ili štapiće, kao i „dvostruku“ činiju koja omogućava da se supa, čorba ili neko drugo „tečno“ jelo mogu servirati odvojeno od hleba ili drugih priloga.

Hit kolekcije za ovu godinu. Podjednako savršene i za kućnu upotrebu kao i za opremanje restorana.

Image

Oronda vaze inspirisane su klasičnom okruglom formom velikodušno uvezanih buketa i karakterišu ih posebno nežne, prirodne konture. Vaze su napravljene u dve veličine i 6 boja: tamno plava, bela, tirkiz, malina roze, bordo i zelena. Perfektan su ukras u svakoj prostoriji, ali i idealan poklon.

Image

Na tragu istorijskih putovanja Marka Pola kroz Kinu zadivljujuća je Quinsai bašta prepuna večne lepote azijskog cveća. U 13. veku sa procvatom azijskih gradova, podizanjem gigantski veličanstvenih palata, napredovanjem egzotične trgovine, najveća luka i za Marka Pola „najlepši i najveći grad na svetu“ bio je Quinsai, danas poznatiji kao Hangzhou.

Villeroy&Boch inspirisan dekorom azijskih buketa kombinuje „paisley“ model u nežno zelenoj boji i grandiozno nam predstavlja „Quinsai Garden“, savršeni floralni dekor koji ručno oslikava različite cvetove istočnjačkih predela: raskošni božur za bogatstvo i plemenitost, nežnu kameliju povezanu sa velikodušnošću, šarenu hrizantemu kao simbol hrabrosti, izdržljivosti i dugovečnosti i očaravajuću magnoliju, cvet vladara i lepih žena.

Savet: set za ručavanje iskombinujte od raznolikih cvetnih dekora koji će, poređani jedan pored drugog na stolu, dati savršeno slikarsko platno monumentalne lepote.

„Casale Blu“, novi dekor na modelu Artesano Original, vodi ljubitelje savremenog kantri stila u južnu Evropu, tačnije u Italiju, gde se u umbrijskom gradiću Deruta tradicionalno ručno oslikava porcelan još od davnih godina. Na osnovnom dizajnu predstavljene su četiri varijacije bazičnog motiva (Alda, Bella, Carla, Dorina) kojima dominiraju raznolike geometrijske igrarije iscrtane plavom i belom bojom sa primesama nežno zelene, što daje sveukupnoj kolekciji svež mediteranski izgled.

Image Image

Kada je dizajnerka Silke Deker za Rosenthal skicirala prvi crtež „Swinging“ vaze, zamišljala je nežne travke i prolećno cveće kako se lagano njišu na povetarcu. Identičan efekat postignut je i u izradi vaza u obliku kapi suze, napravljenih od delikatnog kristala, koje se bez napora pomeraju kada ih dodirnete, savršeno okrugle i glatke. Ova impresija je pojačana izvanrednim sjajnim površinama i elegantnim miksom transparentnih i neprozirnih boja.

Istorijske preporuke i moderna elegancija spojile su se u novom Rosenthal „Francis Carreau“ modelu, kako bi stvorili klasičan luksuz jednostavnog izgleda. Uzajmno dejstvo osenčenih i neosenčenih delova u bež i kraljevsko plavoj boji sa tankom zlatnom ivicom stvara kaleidoskopski efekat. Suptilne bele površine donose miran i vazdušast osećaj ovom dizajnu.

Image Image

Povodom stote godišnjice „Maria“ dekora, najprepoznatljivijeg Rosenthal modela, trajnog poput večne ljubavi prema svojoj ženi Mariji, dizajnerka Regula Studli, posebnom, jubilarnom kolekcijom šolja, premostila je jaz između starog i novog digitalizujući istorijske elemente rukom oslikanih pradavnih knjiga Rosenthal mustri i kombinujući ih sa sopstvenim modernim impulsom koji karakteriše mešavina nežnih cvetova i razbokorenog lišća, iznoseći pred nas nostalgičnu, ali izuzetno modernu kolekciju.

„Tac“ model, davno osmišljen od strane čuvenog Valtera Grupijusa, danas sa imaginacijom mlade dizajnerke Eveline Visniovske i moderne 3D tehnologije, dobija svoj razigrani dezen u zlatu – „Tac Palazzo“. Oštre linearne strukture predstavljaju osnovni element ovog dizajna koji stvara iluziju neprekinutog pokreta zahvaljujući delikatnoj refleksiji sjajnog i mat

Image

zlatnog detalja.

Svojim izuzetnim, vrlo živim geometriskim sečenjem, serija čaša za piće uzbudljiv je i ekstravagantan dodatak elegantno postavljenom stolu ili opuštenoj večeri u dvoje. Čaše su ukrašene preciznim klinastim sečenjem koje reflektuje strukturu novog dizajna „Tac Palazzo Roro“ sa njegovim nepravilno izukrštanim linijama.

Delikatne, nežne jutarnje kapi rose, prilepljene kao majušni dragulji na liskama trave ili latica poslužili su kao inspiracija Šarloti von der Lanken za dizajn „Dagg“ vaze. U njoj je uhvaćena sva lepota trenutka. Svetlucave kristalne kapljice vise sa moćne, kupaste, porcelanske vaze i prete da će svakog momenta da se skotrljaju. Veličina i besprekorni sjaj kapljica asocira na mala ogledala koja se pod prelamanjem svetlosti pretvaraju u osobene dragulje.

Image

Fasciniran savitljivošću materijala i granicom deformabilnosti, francuski dizajner Sedrik Rago osmislio je vaze „Squall“ i „Blown“ maestralno uhvativši i zamrzavši celokupnu dinamiku pokreta. Ova dva dekora asociraju na vihor ili vrtlog, čija je snažna, elementarna sila grandiozno prikazana u porcelanu, stvarajući nesvakidašnji dizajn ovog sveprisutnog predmeta i dajući dominantnu harizmu vaze.

Image Image

Uživanje u jelu sastavni je deo života, kako porodičnog tako i poslovnog. Svedoci smo da sve više vremena provodimo u radu, kada obrok najčešće završavamo na brzinu, a za Ming-Ju Hsieh kancelarija je mesto gde se stvaraju i ispunjavaju snovi, zahvaljujući idejama i vizijama, ali istovremeno naš individualni profesionalni životni stil. Iz ove ideje proizilazi „Daily Life“, praktična kolekcija za obedovanje na poslu od nekoliko multifunkcionalnih autentičnih proizvoda koji podsećaju na najkorišćeniji materijal u kancelariji – papir.

„Hutschenreuther“ nam predstavlja kolekcije „Lots of Stripes“ i „Lots of Dots“ koje u izboru raznolikih šara i boja dobijaju poseban izgled i daju mogućnost nebrojenih individualnih kombinacija. Zajedno sa ručno oslikanom florom i faunom, linije i karo šare stvaraju moderan stil rustičnog karaktera. Sa druge strane združena priča ruža i brodova, kombinacije grafičko-digitalnih tačkastih elemenata i ručno naslikanih akvarel slika satkana je od palete boja koja započinje crvenom, preko citrusno zelene, žute, ali i letnje plave, kao i jednostavne bež prirodne nijanse. Kolekcije za svaki dan i svaku priliku.

Image

Hana Kruger voli da eksperimentiše. Otkrivši u Beču duple činije Josefa Hofmana, odmah je osmislila svoju verziju i nanizala činije i šolje jedne na druge, u svim mogućim veličinama, oblicima, materijalima i modelima. Rezultat ovog kreativnog procesa je umetnička kolekcija „Jos“ sa svojom jedinstvenom multifunkcionalnom prirodom.

Image Image

Kolekcija „František Vizner“ poslednja je kolekcija znamenitog umetnika ovenčana sa nekoliko značajnih dizajnerskih nagrada. Jedinstveni oblik ručno napravljenih kristalnih čaša preciznog sečenja definišu ovaj ikonični dizajn. Tokom svoje karijere Vizner je težio ka stvaranju harmoničnih geometrijskih predmeta u koje je usađena unutrašnja tenzija, kakve predstavljaju i ovi prelepi kristalni komadi funkcionalnih činija i čaša.

Kolekcija „Hot-Spots“ je kao ples boja. Individualne crte na površini vaze kao da se pomeraju i menjaju njen efekat u zavisnosti od nivoa svetlosti i ugla gledanja. Dizajnerka Kristine Rathman vešto je iskombinovala široki opseg modernih boja kako bi formirala  harmoničnu gradaciju kolorita, koja stalno stvara nove promene i poziva gledaoca da je iskoristi za različite aranžmane.

Image Image

Tradicija se susreće sa pobunom u potpuno novoj „Versace“ limitiranoj ediciji setova za čaj. Kolekcija je ograničena na 49 komada i dizajnirana za originalnu ceremoniju ispijanja čaja. „Baroque Punk“ i „La Medusa“ su smele i inovativne, imaju Versace stav bez straha i hrabrog su cilindričnog oblika. Čista geometrija se uparuje sa slikama u hipnotičkoj igri sfera i prstenja, a komandujuća ručka ima moć legendarnog grčkog ključa u mat finišu. Naravno, meduza je u centru.

Amarilis je u srcu „Christmass Blooms“ najsvečanijeg servisa iz „Versace“ ovogodišnje kolekcije. Crveni cvet, poznat po svojim vedrim raspupelim laticama tokom prazničnog perioda prostire se duž celog predmeta,

Image

mešajući se sa novogodišjnim motivima poput svete grančice i crvenih bobica, ali i sa prepoznatljivim simbolima ovog dizajnera, kao što su geometrijske šare antičkih stubova, zlatni grčki ključ i glava meduze.

Inovacija i smelost Versacea simbolično je prikazana u vazama „Medusa Madnes“. Novi oštar vertikalni rez menja tradiconlanu liniju vaze, stvarajući artikal koji je i originalan i glamurozan, a zlatni medaljon sa tipičnim motivima dominira svojom centralnom pozicijom.

Image

Dragocenost kristala u novim čašama „Medusa Lumiere Haze“ naglašeno je sofisticiranom tamno sivom bojom – bojom dima. Ultimativne u eleganciji i misteriji, ove čaše dopunjuju novu „Rosenthal meets Versace“ kolekciju.

Nemački mag proizvodnje stone srebrnine, kompanija „Robbe&Berking“, priborom za ručavanje „Eclipse“ prikazuje nam prirodni fenomen, koji ne bi bio moguć bez srebrnastog meseca koji kompletno pokriva sunce i ostavlja koronu sunčevih zraka vidljivom. Igra svetlosti na potpuno pročišćenom dizajnu, jednostavno eliptičnog i svugde uklopivog escajga, glavna je karakteristika ovog veoma elegantnog modela.

Image Image

Posebni trenuci zahtevaju posebne kolekcije. Takvi su i „Robbe&Berking“ modeli proizvoda izrađeni u srebru, jednostavne, neukrašene forme koji prizivaju more, mir i jasan sjaj ovog plemenitog metala, kao i sunce na palubi jahte kojom se otiskujemo u nepoznata iskušenja. Sa srebrnim poslužavnikom na koji ćemo staviti činijice ispunjene različitim vrstama džemova, držačem za tost, posudom za led i čašama sa pozlaćenom unutrašnjošću, doručak na palubi teško može biti veličanstveniji.

Riedel“ oplemenjuje kolekciju ručno duvanih dekantera ispirisanih zmijama, modelom „Mamba Double Magnum“, koji, kao što i ime govori, ima duplo veću zapreminu (3l). Kako vino nežno klizi putem svake krivine, aeracija je ubrzana, čime se postiže efekat koji bi se dobio dekantujući vino satima u nekom običnom karafeu. Dekanter je napravljen u dve upečatljive verzije, transparentan sa glatkom crnom linijom i transparentan sa svetlo zelenom i žutom linijom, oba limitirana na 260 komada u znak proslave 260 godina kompanije.

Image

Ručna izrada, izuzetno zahtevna, bez upotrebe kalupa i uz asistenciju tri majstora, iznosi na naš sto ovaj jedinstveni, grandiozni, umetnički izraz neobuzdane siluete dekantera, dok u skladu sa filozofijom kompanije „forma prati funkciju“, intrigantan oblik ubrzava aeraciju vina zbog stvaranja vakuma unutar suda.

Dekanter „Ayam“ inspirisan je i nazvan po neobičnoj vrsti indonežanske kokoške, a predstavlja pravi ukras svakog stola i veoma funkcionalni „alat“ za upotrebu vina. Izrađen je u transparentnom kristalu, kao i u dve verzije obeležene sa po jednom linijom belom ili crnom. Njegova izrada je veoma zahtevna, jer ima široka „usta“ za sipanje vina, koja se otvaraju ka još široj bazi koja

Image

dozvoljava slobodan protok razmene vazduha sa vinom. Zatvoren rep je protivteža vrata i baze i omogućava dekanteru da visi sa stranica stola.

Prvi „Riedel“ dekanter koji balansira i visi sa stola, u svakom trenutku i u svakoj ekipi, stvoriće veselo raspoloženje, kako zbog svog neobičnog izgleda, tako i zbog omamljujućeg napitka koji se iz njega servira.