Utočište sa stilom…

16.03.2022.

Image

Još koji dan i zvanično će proleće zakoračiti u našu stvarnost. Želim da verujem da će zraci sunca razgoniti nagomilano sivilo svih naših nataloženih sumornosti prethodnog perioda, a da ćemo se mi razbuditi, trgnuti i stresti prašinu  turobnosti nagomilanu na našim mislima. “Hoću” i “mogu” neka bude naša motivacija, a “želja” i “san” pokretači u prvim danima proleća.

Neću da prihvatim mišljenje da su prethodne godine bile period otuđenja i razdvajanja, već krajnje vreme povratka sebi. Ako se prisetimo načina na koji smo živeli pre samo dve godine, koliko je u našoj rutini bilo nepotrebnog jurcanja i trošenja sati na beskorisne stvari, koliko smo se bahato odnosili prema sebi, a davali ono najvrednije, vreme, svima oko sebe, kucnuti smo po ramenu, opomenuti, da je došao čas da malo usporimo i zaronimo u sebe, svoje misli, svoj život i pozabavimo se prevrednovavanjem sopstvene stvarnosti.

Imali smo dovoljno sati, dana i nedelja da razgonimo maglu iz životnog vidokruga i jasnije vidimo svoje najbliže, sa kojima smo se ili još snažnije povezali ili, nažalost, uvideli da ne možemo u saglasju da funkcionišemo. Imali smo dovoljno meseci da osetimo sebe i shvatimo da je život ono što prolazi dok mi pričamo o njemu, da ga snažno prigrlimo, zavolimo, upijemo u sebe i dišemo.

Verujem da smo naučili da je naš saveznik priroda i da nas boravak u njoj oplemenjuje i nadahnjuje, tako da svi koji imaju placeve, vikendice, seoske, morske ili planinske kućice, bašte i terase, neka ih što pre stave u funkciju. Stvarne ili umišljene obaveze, za trenutak, ostavimo po strani i bacimo se u zagrljaj prirode. To je mesto u kome živi raj. U sakrivenoj kućici u cveću probudićemo se kao novi ljudi, ispunjeni plemenitom energijom, nebeskim poletom i beskrajnim zadovoljstvom. Više nego dovoljno.

Image

Svaku kućicu van gradske buke, pa čak i terasu našeg stana možemo jednostavno preobratiti u šarmantnu francusku seosku kolibicu. Potreban nam je samo porcelanski set „French Garden Modern Fruits“. Sa ovim svežim dekorom blago zakrivljenog oblika, reckavih rubova uzdignutih linija, oivičenim nežnim nijansama zelene boje kao i krupnim baštenskim detaljima poput limuna, trešanja i šljiva, postavka našeg stola izazvaće divljenje. Klasičan kantri stil svojim šarenilom u prepletaju zrelih voćkica opasanih zelenim venčićem i raznobojnim odsjajima, preneće nas u tople krajeve netaknutih prirodnih lepota.

ImageImage

Iako nas okružuje cveće i zelenilo neće smetati i da cvetnim dekorima obogatimo naš sto. Čvršći porcelan koji je po svojim osobenostima u saglasju sa otvorenim prostorom, može biti istaktnut stilizovanim, krupnim, dominantnim cvetovima jarkih boja utisnutim na tanjire, kao u modelu “Artesano Flower Art” ili obasut sitnim, tek procvalim pupoljcima lavande koji blistaju u dekoru “Artesano Provencal Lavender”. Iako stilski potpuno različiti, jedan potpuno artistički a drugi fascinantno realističan, oba modela ističu dominaciju ljubičastih i plavih tonova koji su oplemenjeni ciklama bojom koja donosi svežinu i energiju.

Image

Ako želimo da ceo floralni svet prenesemo na sto, da od njega napravimo jednu, bajkovitu, romantičnu trpezu koja će uživanje u obedu dovesti do vrhunca, neka naš izbor bude Villeroy&Boch “Petite Fleur” porcelan. Raznoliko sitno poljsko cveće mnoštva boja, sa ponekim jarkim plodom šipka koji svojim crvenilom plamti, čuveni je dekor nastao davne 1981. godine kao izraz najtatanije lirike koju postavka stola može da donese. I nema jela koje, servirano u ovim tanjirima, neće biti još ukusnije i vizuelno primamljivije. Jer, obed nije samo hrana, to je celovit ugođaj punoće življenja. I zato ga treba konzumirati više puta na dan, unedogled.

Image

Ukoliko nam je kućica na obali mora, pored jezera ili reke, ako nas šumovi vode uspavljuju i rasanjuju svakog dana, a plavetnilo boji pogled, našoj postavci stola najbolje će pristajati Royal Doulton dekori “Pacific”i “Pacific Mint”. Sa svojom tamnom ili svetlijom nijansom plave, to je porcelan koji kao da je izronjen iz vode. Sa nehajno poprskanim kapljicama vode po sebi, prelomljenim linijama, poput šara koje vetar ostavlja na pesku, uzburkanog plavetnila nastalog prelamanjem talasa, ovi dekori savršeni su za sve prostore okružene vodom ili za sva mesta na kojima želimo da čvrsto usidrimo naše želje i prepustimo se nežnom ljuljuškanju talasa.

Image

Royal Doulton daruje našem prostoru na otvorenom i brojne kolekcije porcelana koje dizajniraju Elen Dedženeris i Gordon Remzi, a koje su osmišljene da svojom jednostvanošću kompozicije budu neodvojivi deo masivnog drvenog stola na travi. Svaki tanjir, činija, svaka posuda postoji da bi u potpunosti zadovoljila svaku našu potrebu, estetsku i funkcionalnu. Na tim kolekcijama nema ničega suvišnog, ni boja, ni dekora, ni oblika. Svaki detalj sjedinjuje se sa prirodom oko nas. Blago embosirane površine, nijanse boja besprekorno selektovane i do detalja osmišljen asortiman posuda, čine da u svakim trenutku imamo ispred sebe sve što nam je potrebno, u istom dahu i saglasju sa nama i svim našim htenjima.

Image

Vatromet pastelnih boja, zavodljivih i zamamnih, raznobojni cvetići prosuti po porcelanu, britanska elegancija izrade i klasična estetika otmenosti, karakteristike su koje izdvajaju Royal Albert kolekcije “Modern Vintage” i “Old Country Rosses” od ostalih. Dok se “Modern Vintage”, na granici sentimentalnog kiča, smelo poigrava kombinacijom višebojnih i raznolikih romantičnih uzoraka, “Old Country Rosses” grandiozno predstavlja, tradicijom obeleženu, estetiku prošlih decenija. Uz prizvuk prošlih vremena, ali bez staromodnog utiska, ovi dekori su pravi ukras trpeze u kućici u koju smo se izmestili sa željom da nestanemo u našoj bajci.

Image

Zamišljen da iskorači iz prepoznatljivog, Rosenthal nam je predložio “Magic Garden”, kolekciju koja, kako joj i ime kaže, donosi magičnu baštu na naš sto. Tri različita dekora tanjira, jedan ispunjen šarenim cvećem, drugi preplavljen zelenim puzavicama i treći nepravilno ispresecan geometrikom trouglastih šara postoje da bi u međusobnom kombinovanju dostigli savršenstvo. Zemlja i njena priroda ovde dišu kao jedno i to blagostanje potpunog saglasja prenose u naš dom. Bilo da se opredelimo za samo jedan dekor ili se odvažimo i sa sva tri postavimo sto, efekat magične pastorale neće izostati.

Image

Sama po sebi priroda je luksuz dat od Boga, od Univerzuma, nama na upravljanje, na uživanje… I takav dar možemo učiniti još veličanstvenijim dodajući esecniju vanvremenske lepote preko kolekcija porcelana najčuvenijih fabrika luksuznih proizvoda. Tada naši snovi postaju java, mašta se pretvara u stvarnost, a želje ostvaruju. Neću govoriti… gledajmo i osluškujmo…

Image