Uskrs, radost u našem domu …

10.04.2014.

Srećan Uskrs

Vaskrs, kao crkvenoslovenski naziv srpske redakcije, Voskres, kao naziv ruske redakcije, ili Uskrs, kao narodno odomaćeni oblik reči, najveći je hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život – vaskrsenje.

Jaje kao centralni simbol Uskrsa i simbol života, datira još od vremena kada je Marija Magdalena caru Tiberiju poklonila jaje govoreći mu da je Isus vaskrsao, ali istovremeno predstavlja i nov život, izvornu snagu življenja, jer se pile samo rađa razbijajući ljusku i izlazi na svetlost dana.

Jaja

Boja Uskrsa je crvena, kao sećanje na nevino prolivenu Isusovu krv, i običaj u Srbiji je da se jaja boje u crveno, a da se prvo jaje, „čuvarkuća“, kako mu i samo ime kaže, čuva tokom cele godine, do narednog Uskrsa, jer ono, prema običajima, štiti kuću i sve ukućane u njoj, pošto po verovanju poseduje magijske moći i tera zle sile i demone.

Čuvarkuću možete do uskršnjeg jutra čuvati u činiji sa vodom kojom će se umiti ukućani, naročito deca, radi zdravlja i snage, a nemojte zaboraviti da na uskršnje jutro decu „pomilujete“ crvenim jajetom po čelu kako bi bila zdrava, jedra i rumena. U danima proslave Uskrsa, rođaci, prijatelji i komšije daruju se farbanim jajima, a tradicionalno, ovaj praznik obeležava okupljanje porodice i proslavlja se u okruženju porodičnog doma u veselju, radosti i druženju sa najbližima.

Porodica 1

Najvažnije je da unesete dobro raspoloženje u okruženje svog doma kako bi celokupan ugođaj bio potpun. Razigrajte svoju maštu i prigodna praznična obeležja naglasite i tradicionalnim, ali i inovativnim uskršnjim dekoracijama kojima ćete osvežiti svoju kuću i sto, za svečani porodični obed.

Uskrs, kao prolećni praznik, donosi vedre boje raznobojnog, tek propupelog cveća, i različite nijanse zelene, plave i žute boje, kao asocijacije na travu, nebo i sunce na dekorativne detalje kojima treba oplemeniti svaki enterijer, a koje možete pronaći u novim uskršnjim kolekcijama tek pristiglim u naše radnje.

Dekorisanje stola uvek je najveselije i najšarenije. Uz pomoć svojih najmlađih ukućana učinite da on bude svečan, otmen i drugačiji. Toga dana se opustite i na tren zaboravite na pravila postavljanja stola. Kombinujte razne oblike, veličine i boje tanjira, po mogućnosti jarkih tonova, a ovom prilikom možete izneti i čaše od bojenog stakla ili kristala kojima ćete postići još snažniji efekat.

Šareni sto

Ukoliko nemate šarene tanjire i čaše, živost proleća  možete naglasiti što većim kontrastom između boje stolnjaka i salveta.

Poigrajte se uskršnjim ukrasima i ornamentima u oblicima cveća, zečića, pilića, jaja koje možete postaviti na stolove i police ili okačiti po kući.

Ofarbana jaja iznesite u prigodnoj jednobojnoj ili šarenoj posudi sa namenskim ulegnućima. Sigurnija je, jer iz nje jaja ne mogu ispasti, svojom neobičnošću učiniće da celokupna postavka stola dobije svoj osobeni šmek, a nakon Uskrsa možete je koristiti poslužujući iz nje apetisane ili slatkiše.

Obradujte sebe novom, elegantnom i lepom vazom koju ćete ispuniti svežim cvećem i postaviti na centralno mesto stola, a koja će uvek biti interesantan ukrasni detalj u vašem domu. Postavite svećnjake sa svećama jarkih boja u tonovima koji preovladavaju na vašem stolu.

Nakon obeda, torte, kolače i druge slatkiše, uz kafu ili čaj poslužite na dekorativnim etažerama. Osim što zauzimaju manje mesta na stolu, pružaju mogućnost da u isto vreme iznesemo nekoliko različitih vrsta omiljenog deserta.

Etažera

Mislite i o prigodnim poklonima za svoje najdraže. Predlažemo vam porcelanske kutijice u koje možete staviti slatkiše ili neka druga iznenađenja, kao i šolje sa raznobojnim, veselim motivima.

Doza 1           Šolje           Doza

U dekoraciji uskršnjog stola najvažnija je mašta, a jedino pravilo je, što šarenije to bolje. Uz malo truda i mašte, a sa mnoštvom motiva iz prirode, bojama proleća i simbolima Uskrsa dodaćete vašem domu onaj ugođaj i toplinu koji će ga učiniti idealnim mestom za okupljanje porodice tokom svečanih dana koji nam dolaze.

 Porodica

Ručak može da počne…