U carstvu tame …

12.10.2016.

U carstvu tame

Prva asocijacija na ovakav naslov ima negativan, mračan, možda i apokaliptički prizvuk. Pošto me znate kao veselim bojama ofarbanu ličnost, koja uvek sve(t) gleda i predstavlja sa one njegove lepše i vedrije strane, sigurno ste zapitani čemu ovo putešestvije u carstvo tame.

Pomalo i sama zapanjena, a i poprilično razočarana glibom u kojem nestaju mlađe generacije, imam potrebu da ih „ocrnim“ ne bi li ih malo trgla, apelovala na svest i savest i pokušala da proširim vidike otkrivajući im neka lepša carstva življenja. Nisam zalutala domaćica nekog prepotopskog vremena koja nema znanja i razumevanja za savremeno doba današnjeg trenutka i sve moguće novotarije koje nam je ono donelo. Naprotiv, bar kako drugi kažu, izuzetno sam modernih svetonazora, liberalnih stavova, širokih shvatanja, potpuno u „trendu“ sa vihornim življenjem mlađe populacije i sa savršenim razumevanjem za sve „tendencije“ koje ih zaokupljaju. E, pa baš zato što su mi dobro poznati sistemi vrednosti i duh generacije njihovih roditelja, kao što sam savršeno upoznata i sa intencijama mladih, jer i sama imam nekoliko „primeraka“ različitih talasanja odrastanja, začuđena sam koliko im je (ni)malo stalo da obogate i ulepšaju svoje življenje.

U carstvu tame

Sigurna sam da su u roditeljskom domu mogli videti kako izgleda okupljanje različitim prigodama, svakodnevno, ležerno, komšijsko kafenisanje, domaćinski porodični ručkovi sa loncem supe na sredini stola koju svi željno čekamo da posrčemo, rođendanske proslave sa dominantnom bakinom tortom, lagane večernje zakuske sa prijateljima uz nasečeno meze i čašom vina koja začinjava ćaskanje. I uvek, baš uvek, sa savršeno aranžiranom postavkom stola, često skromnom, ali ukusno uparenom, toplo ukrašenom i sa pažnjom i ljubavlju iznešenom. Šta se to desilo, pa je ovakav ritual, u kome smo svi beskrajno uživali, iščezao?

Sumnjam da svakodnevnim primerom u porodici nisu videli kako su čarobna ta neformalna druženja, ali sam začuđena da nisu usvojili, nasledili i prihvatili te sitne postulate lepog življenja. Nisu ni svesni koliko savršenstva propuštaju, koliko dobre energije ne upijaju i koliko ne umeju u toplini svog doma da uživaju. A potrebno je jako malo – svoj dom učiniti carstvom nepresušne lepote i čistog zadovoljstva.

U carstvu tame

Carstvo tame ima svoje svetle trenutke. To su svi oni dodiri elegancije i utišane gracioznosti koji isijavaju iz dubina tamnih kolora od kojih su satkani. To su svi oni nezaboravni momenti koji će se stvoriti kada zagasito postane okvir za svetlo. To su sve one nezaustavljive bujice zanosa koje nas zapljuskuju u nadiranju dominantnih boja jeseni u naš dom. To je tama koja raduje, snaži, uveseljava, čini ponosnim.

Da ne znamo da su u pitanju bakterije, zbog kojih pojedinci imaju malu zadršku, ove savršene „predstave“, oslikane na Bernardaud tanjirima tamne pozadine modela „Petri“, svako bi poželeo da ima u svom domu. „U ovoj seriji, sojevima Paenibacillus i Salmonella, dozvoljeno je da rastu i da se šire na tanjirima, praveći ’saobraćajnu gužvu’ pod mikroskopom“, naglasio je bravurozni dizajner Vik Muniz. Šta god Muniz oslikao, ja na ovim tanjirima sagledavam beskrajna prostranstva Svemira i raznolika obličja nesaznatljivih galaksija. Čujem baršunaste zvukove udaljenih, orkestriranih, nebeskih tela i upijam svu lepotu najintimnijih tajni neba.

Bernardaud-petri

Jedinstven nadrealistički pristup, sagledljiv u osobenom aranžmanu sekvenci koje igraju na granici sna i jave, a u svom preklapanju teško razlučuju realno od imaginarnog, specifikum su filmskog opusa Dejvida Linča.  Malo je poznato da je Linč započeo studije slikarstva na Akademiji za umetnost u Pensilvaniji, a svoju ljubav prema tamnim nijansama i grubim potezima četkice ovaplotio je kroz kolekciju Bernardaud porcelana „The Boundless Sea“.

„Pristao sam da budem deo ovog projekta, jer nikad do sad nisam napravio tanjir. Moji crteži su tako lepo preneti na porcelan, da mislim da ovde ima još prostora za eksperimentisanje. Planiram da kod kuće svaki dan koristim ove tanjire i veoma sam uzbuđen da vidim kako će hrana izgledati na njima“ objasnio je autor.

U ovoj „slikarskoj“ kolekciji očituje se uticaj Frensis Bejkona, Magrita i Dajan Arbusa, naročito kroz intuitivno istraživanje našeg „drugog ja“, naših snova, strahovanja i predrasuda. Tamna pozadina, likovi iz mraka, „greške i slučajnosti“ u koje je Linč zaljubljen, ispoljavaju najbolje u ovoj fantazmagorično-psihodeličnoj, alegorijski kompleksnoj i snažnoj psihološko-poetičnoj kolekciji.

Bernardaud-boundless-sea

I najprepoznatljiviji luksuzni brend, Hermes, u tamnim obrisima svoje kolekcije „H Deco“, a oslanjajući se na inspiraciju koja potiče iz arhitektonskih elemenata Art Deco perioda, donosi spokojstvo glamura i ekstremnu prefinjenost elegancije. Jednostavne, čiste forme, s naglašenijim modernističkim izgledom,  bogato dekorisane geometrijskim elementima, na tamnoj antracit podlozi prosvetljenim sjajem iskazuju lepotu materijala i decentni stil posednika.

Sa primetnim momentima kubizma, elementima bauhausa i baletskim pokretima Sergeja Đagiljeva, relativno pročišćene ravne forme donose simetriju apliciranih uzoraka. Suština u uklapanju ekstremno suprotnog, tamnog i svetlog, pravih i krivih linija, okruglih i linearnih geometrijskih oblika ističe dominaciju crne pozadine dajući postavci stola šarm dekadencije sa početka 20. veka.

Hermes-h-deco

Kolekcija „Iconic Heroes“ koju je za Rosenthal dizajnirao „Studio Versace“ u snažnim tonovima jakih boja oslikava drevne motive poznatih mitova. Legendarna glava Meduze dominira centralnom pozicijom dekora, kao da pripoveda o hrabrim podvizima junaka, a okružena je naoružanim, stamenim herojima grčke antike na fantastičnoj narandžasto-crvenoj pozadini. Snaga i moć u ovom dekoru se oslanjaju na grčku mitologiju i drevnu vajarsku umetnost prisutnu u ornamentima koji oivičavaju rubove tanjira, a svoju punu dominaciju dobijaju tek na našem stolu.

Rosenthal-versace-iconic-heroes

Lepota kristala podjednako je monumentalna i u tamnim obrisima ovog čarobnog materijala, možda čak eksplicitnija i ekspresivnija nego u blještavilu transparentnih oblika. Mag savršene izrade kristalnih predmeta, „Lalique“, stvarajući vazu „Tortue“ predstavlja nam kornjaču kao simbol dugovečnosti i trajanja, dok u precizno izrezbarenom oklopu ističe lepotu nebeskog svoda. Ova vaza, grafičkom perfekcijom nastaje spajanjem dve „školjke“, delova oklopa kornjače, ukrašene linearnim medaljonima u njihovom reljefu i čini da prostorija u kojoj boravi odiše nesagledivom toplinom koja će je ispuniti.

Lalique-vase-tortue

Sive nijanse, mnogobrojnije od izdvojenih romanesknih 50, iz sebe isijavaju i hladne i tople vibracije i izuzetno su zahvalne za najrazličitija kombinovanja.  Villeroy & Boch u modelu „Modern Grace Grey“ toplim tonovima sive sa neznatnim primesama braon, blagim konturama, smelim krivim linijama i jasnim geometrjskim oblikom, savršenu postavku stola učiniće svojim diskretnim zlatkasto-srebrnkastim odsjajem koji promalja iz tačkaste bordure kružnih sfera. Dominacija tamne postavke ovog porcelana dizajnirana je u duhu kasnih 60-tih sa primetnim modernim tradicionalizmom i savršena je za sve koji su očarani urbanom arhitekturom.

Villeroy Boch-modern-grace-grey

Pometnju, kao i uvek, napravio je Gordon Remzi svojim savremenim kolekcijama porcelana, prilično jednostavnim, naizgled običnim, dekoracijom oskudnim, ali sa očiglednim stručnim i praktičnim performansama koje je ovaj maestro kulinarstva perfektno implementirao u modele „Maze Denim“ i „Maze Dark Grey“. Dovoljno izdržljive za permanentnu upotrebu, sa suptilnom glazurom i reljefnim krugovima, koji naše oko vode do centra tanjira, sa namerom da se fokus usmeri ka ukusno pripremljenoj hrani, kolekcije su modernih boja tamnih tonova i stvaraju opuštenu i nepretencioznu atmosferu tokom obroka.

Royal Doulton-maze-denim

Nazvana prema istoimenom londonskom restoranu koji je u vlasništvu Gordona Remzija, a koji je u samom nastajanju finansijski podržao popularni Dejvid Bekam, kolekcija „Union Street Cafe“ sa upadljivo rustičnim dizajnom predstavlja omaž Remzijevom omiljenom stilu obedovanja, opuštenom, kućnom, domaćinskom i veselom. Pristup „manje je više“  očigledan je u ovom modelu koji omogućava da se svakodnevno, lagodno uživa u obedima, kao i da hrana uvek izgleda primamljivo. Britanski proizvođač „Royal Doulton“ i čuveni gastronom, ovim posuđem žele da istaknu važnost kvalitetno provedenog vremena u svom domu, sa porodicom i prijateljima, uz opušteno deljenje dobre energije, smeha, razgovora, kao i ukusno pripremljene hrane i pića. Jednostavnost kolekcije, koja ne liči ni na jednu drugu, a koja odgovara svim našim navikama i ukusima, uz duboke plavetne nijanse koje podsećaju na mediteransko more, donosi na našu trpezu iskrenost i toplinu druženja uz domaća jela koja u ovim tanjirima uvek izgledaju savršeno ukusno.

Gordon Ramsey Union Street

Dominacija tamnih boja, dubokih kolorita s’ kraja palete, pokazujući grandioznost, stabilnost i sigurnost u lični izbor, daje idealan okvir za brojna kombinovanja, miksanja, uparivanja najrazličitijih motiva i pokazuje spremnost za susret sa novim danom u kome je sve moguće. Taj dan je već danas.