Toplina zelenih prostranstava …

12.09.2016.

Zelena prostranstva

Zelena boja jedna je od najzastupljenijih u spektru, jer njene brojne nijanse svakodnevno upijamo u sebe odmarajući pogled u bujnoj vegetaciji prirode. Kao osnovna boja flore, zelena ima simboliku rasta, sklada, svežine, bujanja, napretka i plodnosti. Pošto je to boja za koju je dokazano da umiruje i da može pojačati vizije i osećaje, ona ima snažnu isceliteljsku moć, a kao takva i jake emocionalne veze sa sigurnošću, zaštićenošću i spokojem. Za osobe koje vole zelenu boju kažu i da vole novac, ali i da su stabilni, postojani, odgovorni, uporni, kao i da je nada njihov osnovni pokretač.

Iako se pronalazim u nekim od ovih osobina do nedavno se nisam smatrala tipičnim ljubiteljem ove boje. Da budem preciznija, bez zelene boje u pogledu ne bih mogla da živim, ali nikako je nisam mogla zamisliti kao dominantni deo neke odevne kombinacije. Sve do skoro, dok nisam počela da otkrivam nepretencioznu suptilnost svih njenih nijansi, mekotu prelivanja, jednostavno promicanje brojnih valera, slivanje i stapanje tonova u jednostavnu, opuštajuću simfoniju prirodnosti.

To je boja koja me vraća u detinjstvo i beskrajno naivno, dobrodušno i čisto lutanje parkovima, proplancima i šumama. Podseća na trenutke potpunog prepuštanja igri, dugim, zavodljivim šetnjama, neumornim dečjim istraživačkim i avanturističkim pohodima, bezbrižnim valjanjima po travi. Priziva detinjstvo i lepotu udaljenih pejzaža, sećanje na pantalone umazane bojom trave na kolenima zbog čega smo stalno dobijali grdnje, prste isečene oštrim vlatima, „popino prase“ koje smo gurali usta izgovarajući neke klinačke mantre, pentranje po drveću u potrazi za skrovitom logom, traganje za retkim biljem koje bismo presovali u herbarijumu, višesatno traženje deteline sa četiri lista koja će nam doneti sreću, piknike u prirodi …

Zelena pronstranstva

Ponovno kreiranje magije engleske institucije ispijanja čaja i laganog posluženja inspirisalo je „Wedgwood“ da davne 1964. godine prezentuje kolekciju porcelana „Wild Strawberry“ koja je jedan od najpopularnijih modela svih vremena. Lepo nežno belo posuđe ručno je diskretno dekorisano sa sitnim, ukusnim jagodama, precizno iscrtanim listovima utišane zelene boje i bledim cvetovima koji ukrašavaju postavku koja će nas odvesti do engleske bašte bez obzira gde se nalazimo. Neupadljivi zlatni obod daje specifičnu čar otmenosti i notu luksuznog utiska tokom vesele popodnevne čajanke.

Kao počast umetnosti pravljenja i ispijanja čaja,  u čast engleskih prošlih vremena, „Tea Garden“ kolekcija donosi davnašnju tradiciju u savremeni život. Sa upadljivim motivima i snažnom zelenom bojom svojom elegancijom uzdiže svako okupljanje na kraljevski pijedastal. Porcelanski set za čaj dragocene zelene boje inspirisan je zelenim čajem sa ukusom nane, pa se motivi ovih biljaka nalaze oslikani na prefinjenim šoljicama koje nas mame da se opustimo i prepustimo momentima uživanja u ovom čarobnom napitku.

Wedgwood Wild strawberry i Tea garden

2001. godine Džasper Konran je dizajnirao prvi servis za ručavanje za „Wedgwood“. Priču uspešno nastavlja sa kolekcijom „Chinoserie Green“ inspirisan sećanjem na kineske motive i tehnike u zapadnoj umetnosti 18. veka. Konran ih virtuozno reinterpretira u savremenu modu predstavljajući na porcelanu primamiljivo zelene boje izuzetan dekor egzotičnog cveća, listova i ptica koje su postavljene nasuprot bogato obojenoj pozadini oivičenoj platinom. Posmatrajući ovaj model ne znamo da li smo se obreli u rajskom vrtu drevne Kine ili u nekom raskošnom parku bogatom nabujalim rastinjem. Elegancija pretočena u jednostavnost svakog komada porcelana doprinosi da postavka stola istovremeno deluje prozračno i rasterećeno, ali i da prenese očitu poruku o osobenom stilu koji se brižljivo neguje.

Jasper Conran Chinoserie Green

Sigurno je da Gordon Remzi, virtouz kulinarstva, britki kritičar svetske gastronomije, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kako sve one koji se dive njegovom kuvarskom umeću u pokušaju da ga slede, tako i one sujetne i ostrašćene koji se zgražavaju nad oštrim ocenama koje upućuje kolegama. Jedno je sigurno: uspeo je. Uspeo je da svoje kulinarsko znanje pretoči u izuzetno popularan trend koji ima nebrojeno pristalica, kao što je uspeo da za britansku kompaniju „Royal Doulton“ dizajnira kolekcije porcelana, majstorski jednostavne, minimalističke, višestruko praktične i maksimalno upotrebljive.

Njegovi modeli „Union Street“ and „Maze Teal“ specifični su po neobičnoj zelenoj boji. „Teal“ je srednje zasićena, plavo-zelena boja, slična srednje zelenoj i tamnocijan nijansi, čiji naziv potiče od istoimene ptice koja kolore ove jedinstvene boje ima na linijama glave. U porcelanu ove osobene boje predstavljeni su tanjiri u više veličina, šolje za čaj i kafu, kao i posude za serviranje hrane. Najjednostavnijeg dekora, sa svega nekoliko diskretnih linija koje oivičavaju predmete, bez ikakve dodatne dekoracije, potpuno minimalistički i izuzetno promišljeno i praktično, Remzi svojim kolekcijama pruža mogućnost savršenog serviranja hrane, bilo da je reč o kuvanim domaćim jelima ili o majstorskim gurmanskim bravurama. Tanjiri ove neobične boje dopuštaju hrani da gospodari omeđenim prostorom, a nas kao da prenosi na bujnu zelenu livadu na kojoj ćemo, okruženi prijateljima, uz grleni smeh uživati u pripremljenom obedu.

Royal Doulton Gordon Ramsay

Kolekcija veselog, razigranog porcelana Mirande Ker za „Royal Albert“ je delikatna, ženstvena, jednostavna i potpuno Miranda. „Blessing“ dekor je nežno zelene pozadine, oslikan kombinacijom nežnih božura i razigranih leptirića, koji formiraju srce. Ovaj set za čaj i kolače savršen je poklon za sofisticiranu i otmenu damu, koja voli da vreme provodi sa prijateljima i porodicom, ali i da odvoji pet minuta samo za sebe uz omiljenu šoljicu toplog napitka u ličnom begu od frivolnosti svakodnevnog života.

Slična, blaga, utišana nijansa zelene preovladava i u živahnoj, mladalačkoj kolekciji „Polka Rose“. Božanstveno nežni dizajn sa tradicionalnim cvetovima sitnih ruža, inspirisan je elegantnim zabavama iz 40-ih godina prošlog veka, a daje „wow“ efekat svakom okupljanju svojom „neobaveznom“ pojavom. Raštrkane tačkice i poneka ružica na zelenoj pozadini predstavljaju prijateljstvo, toplinu, gostoprimljivost, tako da ne postoji bolji način da ispoštujete prijatelje, nego da servirate čaj na ovom servisu.

Miranda Kerr

Francuska ne bi posedovala taj šarm i toliko bila prepoznatljiva po svom osobenom šiku, da nepreglednim zelenim prostranstvima Jelisejskih polja, Bulonjske šume, bujnom vegetacijom obrasle Normandije, zelenolistom prirodom okićene Burgundije, Bretanje i Provanse nije obogatila svoju dušu.

Podjednako je i čuveni francuski proizvođač porcelana „Bernardaud“ zelenilom oplemenio svoje ekskluzivne kolekcije. „Constance“ daje finoću gospodarskog stila. Žirevi, hrast i lovorov list kao simboli snage, dugovečnosti i mira delikatno su raspoređeni po obodima tanjira, a njihovi meki prelivi zelene boje izgledaju kao da su naslikani četkicom umetnika u akvarelu.

„Frivole“ nam, kroz izdužene zelene listiće na mekanoj stabljici koji obavijaju ivice tanjira dok iz njihovog središta, kao nehajno ostavljen, bljeska veseli listić, pruža „neozbiljnu“, razdraganu, bezbrižnu igru prirode, spajajući svaki predmet u koncept elegantne, dominantne, i izuzetno otmene kolekcije.

U zlatom premreženim poljima kolekcije „Etoiles“, u kojima, kao nežna pozadina nekog slikarskog remek-dela, suvereno vlada prozračna zelena boja odajući utisak prefinjenosti, smeštene su neobične zvezdice kao simboli sjaja, buđenja i radosti, kroz trenutke okupljanja uz domaću trpezu.

Bernardaud

Lepota proleća i tek probuđene prirode čini svakodnevne obroke radosnim iskustvom sa „Villeroy & Boch“ kolekcijama „Floreana Green“ i „Althea Nova“. Svu nežnost procvalih livada u njihovoj zelenoj nepreglednosti, svu propupelost cvetnih bokora livadskog cveća, svu ležernost koraka po mekanoj travi oslikavaju ovi modeli, savršeni za svaki dom, svaku terasu, baštu, dvorište.

Villeroy & Boch

Maštovit i ekstravagantan, podstaknut divljim, živopisnim svetom prašume, dekor „Amazonia“ lek je za sva čula. Egzotika inspirisana crtežima renomiranog botaničara Aleksandra von Humbolta prenosi nas u tropski raj prepun bujnog zelenila, jarkih boja i prelepih nijansi prirode. Sa ovom kolekcijom nestaćemo u neprohodnim predelima prašume istražujući sve skrovite predele kišne šume. Blago ukrašena zlatnom bojom, kolekcija je oživela sa spektakularnim slikama žutih orhideja, plavih hristovih cvetova, majušnih kolibrija i marakuja leptira. Intezitet boja i jasan dekor stvaraju skoro trodimenzionalni efekat – on je mističan, on oduzima dah, on je kitnjast, on je jedinstven.

Villeroy & Boch Amazonia

I kristal u svojim zelenim valerima, kao deo postavke stola ili ukras u našem domu, doneće preko potreban smiraj, lagodnost, udobnost, svežinu i doprineti većoj opuštenosti i gostoprimljivosti, glasnijem smehu i prijatnijim trenucima.

„Rosenthal“ vaze „Hot-Spots“ predstavljaju seriju vaza koje liče na omamljujuću igru kolorita. Individualne osobenosti površine vaze kao da se lagano pomeraju menjajući efekat boje u zavisnosti od količine svetlosti i ugla posmatranja.  Harmonična gradacija zelene boje koja konstantno kreira novo raspoloženje poziva posmatrača da iskoristi beskrajne varijacije aranžiranja. Mint zelena boja dominira ove sezone u kolekcijama vaza „Domo“ i „Tutenvase“, kao i u prelivanjima sa plavim nijansama u kolekcijama staklenih vaza „Scenery“ i „Dewdrop“.

Rosenthal vaze

Zaljubljenici u luksuz, sanjari udaljenih svetova, jedinstveni kolekcionari i prefinjene estete, ostaju bez daha na kolekcije kristala koje potpisuju „Lalique“ i „Saint Louis“, a koje na nas emituju isijavanje zelene boje. Čaše „Amadeus“, „Apollo“, „Bubbles“, „Thistle“ ili „Tommy“, iako dostupne u više boja, svakako su najdominantnije i najekstravagantnije u zagasitim tonovima zelene, a istorijski model činije „Champs-Elysees“ i vaze „Tourbillons“ unosi u naš dom preko potreban spokoj i harmoniju.

Lalique & Saint Louis

Nećemo biti sebični prema sebi i uskratiti posebne momente zadovoljstva. Nećemo biti ni klasični, ni isti, ni prepoznatljivi. Bićemo smeliji i drugačiji. A za taj korak dovoljan nam je samo jedan detalj, Swarovski – „Octea Classica“. Sat koji ostavlja bez daha zavodeći svojom kristalnom pojavom. Odlučna smaragdno zelena boja brojčanika okružena sjajnim zelenim kristalima slične nijanse, a sva ta otmenost upakovana u kućište boje roze zlata i zatvorena kožnom zelenom narukvicom sa krokodilskom strukturom. Savršena kombinacija glamura i funkcionalnosti u svojoj klasičnoj modernosti.

Jednostavno odvažne, svoje i upadljive, bićemo sa „Slake Dot“ narukvicom intenzivno zelene boje koja će oživeti svaku našu odevnu kombinaciju. Zelena alkantara ukrašena slapom kristala različitih veličina, oblika i nijansi boje razigrane prirode obaviće se nekoliko puta oko naše ruke i učiniti je prefinjenom, elegantnom, otmenom i spremnom za pružanje.

Swarovski

Iako nisam naročito volela, sada sam zavolela, zelenom bojom oslikane predmete i Lorkine stihove iz „Romanse mesečarke“: „Zeleno, volim te zeleno. Zeleni vetar, zelene grane. Brod na moru i konj u planini“.