Toplina metala…

15.10.2020.

ImageMožda se ovaj naslov može učiniti kao antonim, jer je toplina nespojiva sa metalom, osim kada se topi, kuje ili užari, pa opeče, kada dodirnemo šerpu koja se dugo zagrevala na ringli. Za mene, metal je decenijama predstavljao simbol hladnog materijala. Oduvek su mi asocijacije na njega bile lim, gvožđe, čelik, aluminijum… metali svetle  boje, hladni, grubi, robusni… Povezivala sam ih sa građevinskim mašinama, armaturom, karoserijama automobila, neprimamljivim krovovima, žicama, ogradama, a u kuhinji mogla sam ih podneti samo kroz šerpe, koje su odavale čistoću, ili u escajzima, jer ih u drugim materijalima nisu izrađivali. Plastične drške na priboru za ručavanje bile su mi asocijacija na jeftino, ne u vrednosnom, već u estetskom smislu.

Doduše, postojalo je bakarno posuđe. Bakar je izuzetan materijal, tople boje, omiljen među profesionalnim kuvarima jer odlično provodi toplotu i omogućava brzu i kontrolisanu pripremu jela, ali veoma skup. Privlačne su mi bile fotografije kuhinja u kojima nad velikim šporetima vise bakarne šerpe i tiganji i priželjkivala sam da i moja bude baš takva, ali ni sama ne mogu objasniti zašto nije. Verovatno iz razloga što postojeće posuđe, iako kupljeno pre 20 godina, izgleda savršeno, a kuva neodoljivo.
ImageA onda je stiglo otrežnjenje i osveženje. Pojavio se PVD. Izraz PVD akronim za fizičko taloženje (Physical Vapour Deposition) predstavlja poseban tretman za bojenje koji daje proizvodima od hromiranog čelika dragocene zlatne, crne ili bakarne nijanse. PVD je dobijen taloženjem kroz isparavanja metalnih čestica u vakuum komori.  Nakon niza ispiranja i prečišćavanja ultrazvučnim sistemom, proizvodi se stavljaju u  zapečaćenu vakuum komoru i podvrgavaju se tretmanu. Faza bojenja odvija se zahvaljujući procesu sublimacije električnih čestica dok različita količina cirkonijum ugljen nitrita generiše zlatnu, crnu, bakarnu i boju šampanjca.
ImageAko niste ovo tehničko objašnjenje razumeli, nije strašno. Jednostavno objašnjenje glasi da su se pojavili proizvodi za opremanje domaćinstava od hromiranog čelika, ali u drugačijim, nežnijim, toplijim i prijemčivijim bojama i sa pristupačnijom cenom. Mnogima se ovo baš, baš dopalo. Mnogima, a i meni.
O priboru za ručavanje oduvek sam vodila računa, jer predstavlja važan deo postavke stola, pošto je postojaniji od ostalih predmeta za domaćinstvo, a neretko, naročito ukoliko je izrađen od plemenitih materijala, nasleđuje se kao dragocena porodična amajlija. Saglasna sam da uvek treba izabrati kvalitetan escajg, jer se on svakodnevno upotrebljava, estetski nas definiše, a i traje. Escajg od plemenitih metala, srebra, posrebrenja ili pozlate, svakako da je najkvalitetniji, najdugovečniji i najskuplji. Najčešće nas inhibira da ga svakodnevno koristimo, što zbog vrednosti, ali češće zbog klasičnog dekora i posebnog načina održavanja.

Zato je prethodni period doneo nove trendove, escajge u PVD, Vintage, Antique i Satin završnoj obradi i odagnao moju brigu. Sada imam mogućnost izbora različitih, neopterećujućih, elegantnih ili jednostavnih, toplih kombinacija, koje nikada nisu bile karakteristike escajga.

Specifičnost Vintage završne obrade je u originalnom izgledu površine escajga, kao da nikakve finalne obrade nije ni bilo. Gotov proizvod deluje kao poluproizvod nedovršen ili potpuno pohaban. Ova obrada je rezultat određenog mehaničkog postupka kada se escajg od hromiranog čelika stavlja u poseban rezervoar koji sadrži reciklirano plastično kamenje koje zajedno sa escajgom kruži do 1500 obrtaja u minuti, što daje posebnu završnu obradu proizvodima.

ImageImage

Antique obradu karakteriše prijatan dodir teksture originalne mat površine hromiranog čelika. Ovakva završnica rezultat je posebne „shot blasting“ tehnike, kada se escajg stavlja u posebne mašine sa kompresorom koji pod pritiskom od 7 bara „gađa“ escajg specifičnim industrijskim peskom napravljenim od mikro porcelanskih čestica.

Satin se razlikuje od ostalih finiša jer daje escajzima prijatni, blagi mat izgled zadržavajući mekanu, glatku površinu. Ova obrada, sitnim peskiranjem deluje na spoljnu stranu proizvoda, čineći je nežno plišanom, a sama završnica je kompletno ručna i sastoji se u „brisanju“ predmeta posebnim abrazivnim četkama koje daju proizvodima delikatnu providnost.

ImageEscajg sa ugraviranim grbom, inicijalima ili nekim drugim, ličnim simbolom, oduvek mi se činio privilegijom odabranih. Tako je bilo u pređašnjim vremenima. Sada je dostupno i nama, običnim smrtnicima, i to za normalne pare. “Tailor made” ili izrada po našoj želji daje nam priliku da se osetimo posebnim, da svoj escajg učinimo jedinstvenim, da ostavimo poseban trag, da personalizujemo pribor za ručavanje i ispunimo svoje želje. Možemo da biramo model escajga, boju, završnu obradu i na kraju lični simbol, broj, inicijal, znak i šta već drugo želimo, što će se fabrički ugravirati na svaki komad pribora za ručavanje.

Tada će naš escajg dobiti unikatan izgled, posebnu vrednost, a i sačuvaće od zaborava neki nama važan trenutak. Takođe, ovako personalizovan escajg, izuzetan je poklon za mladence, godišnjice i druge posebne prilike, jer će trajno prenositi našu poruku i negovati uspomenu na nas.
Image

Piti omiljeno piće iz metalne čaše činilo mi se kao bogohuljenje. Predrasuda koju sam imala bila je na osnovu pretpostavke, jer nikada nisam ni probala neko piće iz metalne čaše. Prvi put okusila sam šampanjac iz srebrne čaše, pre nekoliko godina, na predstavljanju Robbe&Berking nove bar kolekcije. I, priznajem, iskustvo je bilo očaravajuće. Savršenstvo čaše upareno sa izuzetnim šampanjcem omamilo me je, a sačuvane sve arome i duže održavanje temperature pića, prednosti su odmah uočljive. Ma, nisu bili ludi vladari minulih vekova koji su na svojim proslavama iz srebrnih pehara ispijali vino.

ImageNe moramo preterivati i srebrom se opterećivati. PVD je novo srebro. Selekcije čaša za pojedina pića, raznih boja, adekvatna je zamena, čak i atraktivnija. I dopunski asortiman za kompletiranje bara, tu je. Počev od kibli, posuda i hvataljki za led, cediljki, mezura, pa do ekoloških, trajnih slamčica. Malene, bokaste čašice za rakiju neodoljive su, ali i nešto veće šolje u kojima već vidim kuvano vino koje će me grejati u hladnim, zimskim danima.
Image

I onda, kao šlag na tortu, dolaze nam činijice, etažerice, dekorativne posude različitih boja i dimenzija, da upotpune čaroliju našeg stola. Kolekcije “Madmoiselle” i “Penelope”, estetski su besprekorne. Ženstvene, nežne, elegantne, prefinjene, baš kao i posluženje koje ćemo servirati iz njih. Idealne su za minijaturne slane ili slatke zalogaje, mada mogu poslužiti i za voće ili apetisane, ali i kao dekorativni objekti koji će stalno ukrašavati naš sto. Ukoliko razigramo maštu, činijice nam mogu dobro doći i kao posude za odlaganje sitnica, ključeva, nakita, šminke i svega drugog što najčešće razbacujemo po stolovima i policama. Kada unesemo jedan komad u svoj dom, nećemo odoleti da pridodamo još neku posudu, možda i u drugoj boji, i tako upotpunimo uživanje u popodnevnoj čajanki ili nedeljnom kafenisanju sa prijateljima.

ImageOvaj trend novih tehnika završne obrade, dizajnerski je usmeren na vraćanje “starim, dobrim” vremenima i proizvodima koji su prekriveni vekovnom patinom, tako da “oblači” u novo ruho, pored escajga, i ukrasne posude za serviranje hrane, kao i cele bar kolekcije, predstavljajući veliki izbor tanjira, činija, etažera, čaša i drugih proizvoda za opremanje domaćinstva.

Svi ovi komadi savršeno se uklapaju i sa porcelanom tradicionalnog dekora, sa jednostavnim, pročišćenim, belim tanjirima, ali i sa jarkim koloritima ili urbanim  dizajnerskim izvedbama.

Sada, po prvi put hladni odsjaj metala transformiše se u strasnu želju da svoje porodično okruženje obojimo nežnim prisustvom odabrane prefinjene nijanse koja će ovu jesen učiniti toplijom i prijatnijom.