Stiže Nova godina, a odlazi stara …

18.12.2014.

Srecna Nova godina

Nova godina predstavlja prastari religijski, društveni praznik u čast obnavljanja života, dok brojni srpski običaji vezani za taj dan imaju svoje korene u spoju staroslovenske i starobalkanske tradicije. Davnašnje proslavljanje starorimskog praznika Kalende ili Koleda, prvog dana meseca, po kome i potiče reč „kalendar“ preuzeo je i naš narod, da bi vremenom ova svetkovina prerasla u proslavu Božića.

Istorija jelke kao novogodišnjeg i božićnog simbola, prema predanju, povezuje se sa Hristom, iako zeleno drvo kao znak novog vegetacionog doba koje bi trebalo da nastupi, datira iz prehrišćanskog perioda kada su 21. decembra (u zimskoj kratkodnevici) antički narodi zelenim drvetom pomagali bogu Sunca da ponovo ojača. Veruje se da je Martin Luter utemeljitelj protestantizma, šetajući kroz šumu bio zadivljen hiljadama zvezda koje su svetlucale kroz granje jela tako da je odsekao malo drvo i odneo ga svojoj kući. Da bi oživeo istu lepotu koju je video u šumi, zakačio je svećice na grančice, kao ukrase koji će ih učiniti svečanijim. U našem kulturnom podneblju jelka i kićenje jelke postaje uobičajeno početkom 20. veka, a dolazi iz severnih krajeva današnje Vojvodine sa kulturom nemačkog stanovništva, koje je jelku kao simbol Nove godine preuzelo od Ruskog naroda.

Jelka

Proslavljanje Nove godine nastalo je od praznovanja svetkovine rađanja Sunca, i tokom istorije, kako su se menjali i prožimali religijski uticaji, menjali su se i kalendari, pa i dan kada se dočekuje Nova godina. Razne kulture i religije na različite dane i uz mnogobrojne, raznolike običaje dočekuju Novu godinu.

U Japanu Novu godinu obeležavaju čišćenjem kuće, jer terajući prašinu pripremaju dom za uspešnu novu godinu, dok završni čin proslave predstavlja slušanje zvona sa budističkih hramova koja se oglašavaju 108 puta, kako bi oterali svako zlo, nezadovoljstvo i sebičnost. Kinezi vrata ukrašavaju crvenim trakama, simbolima sreće i veselja. Španci u ponoć jedu po 12 zrnaca grožđa da bi bili srećni svih 12 meseci u godini. Danci u novogodišnju noć ulaze sa mnogo razbijenih tanjira ispred kućnog praga što simbolizuje društveno bogatstvo – prijatelje. (Ah, što nisam u Danskoj da malo „profitiram“ od ovog običaja.)

Cela Latinska Amerika uoči Nove godine traži gaćice određene boje, u zavisnosti od zemlje do zemlje – crvene, roze ili žute. U nekim zemljama običaji nalažu da se za sam doček veš obuče naopačke. Brazilci Novu godinu dočekuju obučeni u belo, boju koja simboliše sreću. Centralna manifestacija je na plaži Kopakabana kada u ponoć svi preskaču “sedam talasa”, bacajući cveće u okean i paleći sveće u pesku.

Italijani najbučnije proslavljaju Novu godinu jer što veća buka, zlo će brže pobeći. Iz kuće bacaju sve stare, nepotrebne stvari, od nameštaja do odeće, i to kroz prozor.

Kojeg god dana da se obeležava i na kakav god način, proslavljanje Nove godine je najradosniji praznik, a među gotovo svim narodima ponoć se dočekuje upućivanjem najlepših želja i poljupcima koji ne predstavlja samo trenutnu čestitku, već i zavet bliskosti u predstojećih 12 meseci.

Novogodisnja euforija

Gala svečanost, žurka ili večera u krugu porodice i prijatelja? Za šta god da se opredelite, proslava Nove godine mora biti vesela, blještava, glamurozna i raskošna. Veliki aranžmani bacaju čini na postavljeni sto – sa svečanim posuđem, sjajnim kristalom i odgovarajućom dekoracijom. Dostojanstven i otmen način da pozdravite staru i dočekate Novu godinu, radosno u ponoć, sa vatrometom i šampanjcem, osmehom i poljupcima.

Mnogima od nas, doček Nove godine najdraža je i najradosnija svečanost: jelka, svetleći ukrasi, šareni paketići, specijalna novogodišnja večera – i pod obavezno svečana postavka stola.

Nemojte propustiti da praznično jutro obojite magičnim momentima i prvu kafu servirate u šoljicama sa kojih se razleže eksplozija vrcavih, prepoznatljivih motiva i boja zimske idile, a sitno posluženje aranžirate na trospratnoj etažeri.

Christmass Villeroy & Boch

Najmanje što želimo u jeku pretpraznične euforije je da nam neko „soli pamet“ i savetuje nas kako da postavimo i ukrasimo trpezarijski sto povodom svečane novogodišnje večere, jer smo osnovna pravila aranžiranja stola usvojili, a upravo je Nova godina praznik toliko veseo, razigran i svetlucav, da je granica dobrog ukusa u aranžiranju samo granica naše mašte i inspiracije.

Kako god da razigramo ideje za prazničnu postavku, nećemo pogrešiti. Snežno beli porcelan, ponegde možda protkan srebrnim ili zlatnim motivima, doneće bezvremenu eleganciju na našu trpezu, a sa „prosutim“ kristalima ili perlama po stolu, transparentnim ili u boji, dodatim svećnjacima i bokorima raznobojnog cveća, doprinećemo da svečana trpeza, kupajući se u svetlosnoj refleksiji, izgleda savršeno.

I koloritni porcelan, bilo da je ukrašen cvećem ili snažnim geometrijskim šarama, zaživeće u svojoj raskoši kada ga razastremo po stolu. Raskoš boja istaći će glamuroznu stranu svečanog obeda, dok prelamanje dekora vizualizuje bogatu tradiciju i naglašava luksuzne primese, dajući neprolaznu eleganciju odabranom stilu.

Kada svemu tome dodamo kristalne čaše, uglancani escajg, mnoštvo sjajnih ukrasa, široki osmeh i dobro raspoloženje, sa melodijom čepa koji izleće iz šampanjske flaše, svečanost može da počne.

Classica Contura

Hmmm, kakav divan miris! Začini poput cimeta, anisa ili karanfilića pomešani sa pečenim lešnicima i bademima, otopljenom čokoladom i buterom u jedinstvenu aromu, koja lebdi kroz sobe samo u vreme Božića. Ovo nas vraća u vreme kada smo bili deca, kada smo se danima unapred radovali praznicima, pisali pisma Deda Mrazu i Božić Bati, uveravajući ih da smo bili dobri cele godine i da smo zaslužili nagradu, baš onakvu kakvu smo poželeli.

Iako malo poodrasli, ovo dete u nama raduje se pretponoćnom času, kada će se opijati zvukom šuškave hartije koja će padajući na pod, u punoj raskoši, otkrivati magični predmet naše želje. I znamo da nijedna želja neće ostati neispunjena, niti naša, niti naših najmilijih. Podjednako koliko i primanje poklona i darivanje je zabavno, veselo, iskričavo, radosno i plemenito. Čini nas srećnim i ispunjenim, naročito kada vidimo vrcavi sjaj u oku prepun radosti i zahvalnosti kod osobe kojoj nešto darujemo.

Koliko god znamo da će nas preplaviti talas zadovoljstva nakon darivanja, toliko nas obuzima panika i nervoza u danima koji prethode praznicima, kada smo izgubljeni u jurišanju između mnogobrojnih obaveza koje prate kraj godine i potrebe da za svaku nam dragu osobu pronađemo onaj pravi poklon koji će sublimirati svu našu pažnju i ljubav koju smo negovali prema njoj.

Pokloni

Naravno, za dečje poklone ne treba da brinemo. Za njih će se pobrinuti lično Deda Mraz J

Za one druge, moramo se sami potruditi, a ja ću pripomoći da sa nekoliko predloga probudim nove ideje i doprinesem razbijanju monotonije u dosadašnjim kupovinama.

Raznolike su stvari koje poklanjamo prilikom brojnih prigoda tokom godine, tako da se za ovaj jedinstveni praznik možemo potpuno fokusirati na poklone sa tipično novogodišnjim motivima, kao i prepoznatljivim prazničnim ili zimskim dekoracijama. Svi proizvođači porcelana i kristala imaju ekskluzivne božićne edicije, razuđene kolekcije mnogobrojnih proizvoda sa osobenom svečanom dekoracijom. U njima možemo pronaći raznolike šolje za tople napitke, tanjiriće za kolače, veće tacne, činije, etažere, poslužavnike sa tipično novogodišnjim (jelka, ukrasi, Deda Mraz, pokloni, zvezde, irvasi) ili zimskim (pahuljice, sanke, Sneško Belić, borove grančice, šišarke) motivima. Darujući ovako jedinstveno „obojen“ poklon učinićemo da se njegov primalac tokom dugih, hladnih zimskih noći, ušuškan u toplini svoga doma neprestano podseća na nas.

Villeroy & Boch cinijice

Iako poklonjeni za Novu godinu ili Božić, porcelanski „fenjeri“ i dekorativni svećnjaci i tokom cele zime doneće toplinu čitavom domu. Interesantne porcelanske figure snegom prekrivenih kućica, jelkica, zvezdica, kolačića, vesele dečice kao osnova svećnjaka obojenog jarkim bojama, među kojima dominiraju crvena, zelena, bela i zlatna, daju ovim neobičnim svetlosnim objektima poseban izgled. Bilo da su pojedinačni ili u grupi, simpatični svećnjaci mogu biti poklon koji će probuditi osećaj zadovoljstva.

Kolekcija „Winter Bakery“ je pravi izbor za pripremanje poslastica i uživanje u domu tokom hladnih dana. Dizajn funkcionalnih posuda, čajnika, činija najrazličitijih veličina, bokala, čaša, šolja predstavlja mnogobrojne oblike nostalgičnih kuhinjskih pomagala ali u modernom ruhu. Božićni motivi koji su naneseni uz pomoć litografije i delimično ručno oslikani bude dah romantike, dok je dekor u prepoznatljivim bojama: tamno crvena, bela, zelena, žuta i narandžasta.

Villeroy & Boch kuhinja

Nove činije u obliku zvezda, jelke, cveta ili srca takođe su idealne za božićne kolače ili torte. Ukrašene šarenolikim motivima, možemo ih zamisliti ispunjene sitnim kolačićima ili keksima. I nisu samo naslada za oči kada su pune, već i kada su prazne. Kolači se mogu poslužiti na visini, i to u okrugloj činiji sa stopom, ali i još više, na maloj etažeri sa zlatnom zvezdom na vrhu. U ovim posudama serviraćemo kolače na posebno impresivan način – pa ipak, jedemo i očima.

Neki slatkiši imaju mnogo bolji ukus kada odstoje neko vreme, ako uopšte dočekaju da odstoje. Zato je najbolje staviti ih u vesele doze sa poklopcem koje će ih sačuvati svežim, aromatičnim i hrskavim. Kada poželite da ih servirate samo uklonite poklopac.

Veće ili manje posude sa poklopcem u kojima tokom cele zime, pa i godine, možemo čuvati grickalice ili raznorazne sitnice, perfektan su poklon. Osim što su svima potrebne i same podsećaju na fine poslastice ukrašene sa svetlucavom glazurom od šećera.

9    9a

Šarmu porcelanskih ukrasa za jelku i visećih ornamenata za dekoraciju kuće, niko ne može odoleti. Ni odrasli, a naročito deca. Bilo da su klasično loptasti ili u najrazličitijim formama (ptica, jelen, veverica, konjić, jelka, šišarka, kućica, cipelica, Deda Mraz, Sneško Belić, anđelčići, zvončići, rukavica, čizma, kolačići…), svojim veselim izgledom i jarkim bojama učiniće naš prostor veselijim, a sve nas radosnijim.

Pokloni

Zbrzavajući završavam ovaj tekst. Hitam da dovršim sve obaveze, pa da se prepustim ulozi Deda Mraza i ispunim džak poklonima za najmilije. A vi, ili krenite do naše najbliže prodavnice ili se zavalite u fotelju, skuvajte aromatično vino i bez bljuzganja po ulicama i nerviranja zbog saobraćajnog kolapsa, prošetajte našom Internet prodavnicom (www.sunmoon-stars.com/internet-prodaja/) i naručite sve ono što vam je potrebno za sreću.