Šolja – poklon sa posebnom porukom…

09.12.2021.

Image

Kako zakoračimo u decembar mesec, počinjemo intenzivnije da razmišljamo o praznicima koji se približavaju i poklonima kojima treba da obradujemo najbliže. I onda tenzija jača, stres se podiže do tačke usijanja, jer shvatamo da smo svima već sve moguće poklonili. Ideje su presušile, ne želimo da se ponavljamo, ponuda interesantnih proizvoda na našem tržištu je jako skromna i eto nas u slepoj ulici.

I sama sam u istom škripcu. Osluškujem rumore porodice i prijatelja o njihovim potrebama i željama, nagovaram ih da napišu pismo Deda Mrazu i daju ga meni da odnesem u poštu, provociram ih da mi nagoveste šta bi voleli da imaju i, najčešče bezuspešno, završavam listu ostavljajući papir prazan. Zatim, krećem u racionalni proces pobrajanja njihovih profesija, interesovanja i hobija, pokušavajući da na tim poljima dobijem ideju za poklon i uglavnom se takva razmišljanja završe bez dobrog rezultata, jer shvatim da sam prethodnih godina na tu temu već darivala. Onda se bacam u dubokoumne kontemplativne sfere, detaljne psihološke analize ličnosti, ne bi li, oslikavajući portrete, dosegla čudesnu spoznaju koja bi razgonila moje nedoumice, definisala ciljeve i poslala me u određenu prodavnicu. Da ne mračim, desi se da tek nakon bezbroj utrošenih sati iznedri neka ideja koju je moguće materijalizovati dok, mnogo češće, opet ostanem sama sa belilom hartije pred očima.

Image

Pokušavajući da rešim lične nedoumice dođoh do savršenog poklona. To je šolja.

Taj svakodnevni, praktični, svima potreban predmet nekome može biti banalan poklon, što i jeste ukoliko ga površno posmatramo samo kao proizvod koji viđamo na svakom ćošku jeftinih suvenirnica ili u izlozima štamparija koje apliciraju naše fotografije na njemu. Ako promenimo ugao gledanja i bar na trenutak se zamislimo nad značajem i mogućim značenjima tog predmeta, shvatićemo njegovu potrebu, lepotu, simboliku i ljubav koju osećamo. Ili, ja to samo vidim.

Ne poznajem nikoga ko ne poseduje bar nekoliko različitih šolja. Ne znam ni za koga kome kafa ili čaj nisu omiljeni napici. Polazeći od sebe, i ritualno i po navici posežem za kafom kad god je to moguće, želim da za svaku priliku imam posebnu šolju koja će ispratiti svaki drugačiji trenutak njenog ispijanja. Kada kažem kafa, mislim i na sve njene posebne varijacije (espreso, kuvana, makijato, kapućino, filter, instant, nes, bela, ajs …) i na ostale tople napitke poput čaja, mleka ili tople čokolade. Svakome prema onome u čemu njegova nepca uživaju.

Razmislimo malo: zar nam nije uobičajeno da radnim danima prvu jutarnju kafu ispijamo u žurbi, po navici, kao nasušnu potrebu da ubrzamo proces rasanjivanja, sa mislima koje na silu teramo da se ubrzaju i uz brojne obaveze koje čekaju da ih dovršimo, kako bismo na vreme izleteli iz stana u pravcu posla. Zar nije logično da tada posežemo za većom, praktičnom šoljom koju možemo, bez straha da će se razbiti, pomerati po stolu i pultovima, srčući vrelu tekućinu besprekornog miomirisa.

Image

Ako nismo stigli da unesemo tu neophodnu dozu kofeina u jutarnjim časovima jer smo okasnili ili ukoliko nam ta “prva jutarnja” nije bila dovoljna, često umemo da tragamo za adekvatnom čašom ili termosom u koje možemo nasuti kafu ili užurbano utrčati u pekaru ili kafić i kupiti neku “kafu za poneti”. Za sve one za koje znamo da vole u putu da uživaju u svom omiljenom napitku, idealan poklon je savremena, porcelanska šolja sa poklopcem, koja čuva toplinu, a praktična je za odlaganje u pregradak automobila ili za držanje u ruci. Dekori ovih šolja su različiti, tako da imamo mogućnost da izaberemo poklon i za muškarce, i za žene, i za školarce, i zaposlene. Za sve nas kojima je osveženje i okrepljenje potrebno i kada nismo kod kuće.

Image

A, onda posao. Nema osobe koja na poslu ne popije bar nekoliko kafa. Ćaskamo sa kolegama, sastančimo, zadubimo se u papire i kompjuter, a pored nas je šolja. Prema opisu posla i radnom mestu zavisi i kakvu šolju pokloniti, kao i od toga koji napitak u nju sipamo. Najčešće i najpraktičnije su stabilne, nešto veće šolje bez tacnice, koje se lako pomeraju, prenose i ne možemo ih dodirom oboriti. Ali, ako u sopstvenoj kancelariji volimo da tu prvu “radnu kafu” popijemo listajući novine ili pregledajući mejlove, ako imamo prvih pola sata vremena za lagano preslišavanje obaveza i miran ulazak u poslovnu gužvu, onda je pravi izbor jedna moderna, nepretenciozna šolja sa tacnicom, koja će nam olakšati početak užurbanog poslovnog dana. Takođe, ako osoba često ima sastanke, treba misliti i na kolege i partnere sa kojima će zajedno, uz dogovore i planiranje aktivnosti, popiti kafu, pa onda i odabrati jedan urbani set od nekoliko šolja.

Image

Kraj dana donosi utišavanje obaveza, smirenje tenzije, opuštanje u porodičnom okruženju i slobodno vreme kada se topli napitak ispija bez žurbe i gužve i kada šoljica treba da najbolje oslikava nas, našu prirodu i posebnu estetiku. To su oni neponovljivi trenuci kada se raskomotimo, razgalimo, isključimo iz sveta oko nas i pokušamo da u nekoliko minuta oslušnemo sebe, svoje potrebe i htenja, i da ćutimo.

Sada je na redu naša kreativnost i želja da pravim odabirom poklona “pogodimo” pravo u metu. Za romantične dame, a većina ih je takva bez obzira što nam se čini da zaziru od nežnih dekora, dobar izbor su šolje od taknog, prozračnog porcelana cvetnog dekora, manje zapremine i suptilnih oblika. Kafa iz njih je neponovljivog ukusa, neopisive arome i doprinosi potpunom opuštanju i lagodnom strujanju najsenzitivnijih osećanja kroz telo.

Image

Potrudiću se da ne budem samo skriboman, već i da praktično predstavim kratko uputstvo kroz selekciju odabranih šolja za određene namene i tipove osoba kojima se poklanjaju.

Za tinejdžere – šolja sa ispisanim porukama kojima im simbolično šaljemo neku preporuku ili savet.

Image

Za gospodina pravog – šolja klasičnog oblika, praktična, dekora koji odaje sigurnost, dostojanstvo, dominaciju i snagu.

Image

Za prijateljicu – šolja u skladu sa njenim emocijama i stilom, fražilnija, suptilnija, koloritnija, dekorativnija, da joj ulepša trenutke uživanja.

Image

Za poslovnog partnera – šolja koja predstavlja poklon zahvalnosti na dosadašnjoj saradnji može biti pretencioznija, kojom će se poslati poruka uspeha, trajanja, finansijske stabilnosti i odgovornosti.

Image

Za emotivnog partnera – šolja sa aplikacijom nekog svetskog grada u kome ste bili ili planirate zajedno da otputujete, kao podsetnik na divne uspomene.

Image

Za urbanu osobu – šolja jedinstvenog oblika sa potpisom čuvenog dizajnera

Image

Za mističnu osobu – šolja sa sazvežđem znaka u kome je rođena

Image

Za praktičnu osobu – šolja jednostavnog oblika i pročišćenog dekora

Image

Za tradicionalnu osobu – šolja klasičnog, rustičnog oblika od finog porcelana

Image

Za romantičnu osobu – šolja nežnih boja i cvetnog dekora

Image

Za trendi osobu – šolja sa prepoznatljivim dekorom svetski poznatog Brenda

Image

Verujem da sam uspela da navedem dovoljno argumenata i ideja kako da jedan “običan” predmet, uz pažljivo ispisanu prigodnu posvetu i svečano ukrašeno pakovanje, pretvorimo u savršen poklon za svaku nam dragu osobu. I to ne mora biti kraj. I neki naredni put, taj isti “obični” predmet možemo pokloniti istoj osobi, bilo kao nastavak naše zajedničke priče, kao kolekcionarski niz iz postojeće serije ili potpuno suprotna asocijacija za neke nove događaje.

U zavisnosti od naše imaginacije, šolja postaje magični predmet želje, izuzetan poklon koji je svakodnevno uz nas u najintimnijim trenucima i večni podsetnik na osobu koja nam ju je poklonla.