Savršen spoj – uvek u trendu…

25.03.2022.

Image

Trend predstavlja atraktivnu, promenljivu, uglavnom sezonsku tendenciju razvoja modnih pojava preovladavajućih u određenom periodu. Takav pravac stilskog kretanja, osmišljen od eminentnih dizajnera, postaje dominantan obrazac ponašanja koji biva masovno prihvaćen. Usvajanje trendova zasniva se na konformizmu i pokazuje pripadnost određenoj društvenoj grupi ili (sub)kulturi, a za njihovo promovisanje najveću zaslugu imaju takozvani “trendseteri”, kao pojedinci koji prvi promovišu novopridošle modne pravce i na taj način ih masovnije etabliraju među potrošačima.

Kroz istoriju, trendovi su se neprestano menjali, kraće ili duže zadržavali, netragom nestajali i večno se zaboravljali ili postajali klasika, transformisani u trajni stilski aksiom. Ti neprestani, novi, dizajnersko vizionarski pravci neophodni su, jer bez njih ne bi bilo ni razvoja umetnosti, ni različitih estetskih utemeljenja, ni ovaploćenja naših maštovitih kombinacija. Oni su podsticaj fantaziji i pružaju neverovatne mogućnost izbora. A izbor je ono najznačajnije za sve nas.

Image

Kada je opremanje enterijera i postavka stola u pitanju, savršen stilski spoj koji se iz trenda transformisao u klasiku, jeste neprevaziđena kombinacija blistavog, svetlog porcelana oplemenjenog dekorima sa zlatnim ili platinastim odsjajima. Kada je boja porcelana u pitanju, varijacije su minimalne. U svojoj osnovi porcelan je beo, mada može biti suptilno nijansiran ili prema izuzetno nežnim krem i puder primesama ili prema blago sivkastim i slonova kost tonovima. Najčešće, porcelan je pročišćen i gladak, a ukoliko ima reljefne izvedbe, one su veoma diskretne, prirodno sjedinjene, kao “utopljene” u oblikovane proizvode.

Zlato ili platina, na ovim zahvalnim površinama porcelana, mogu biti aplicirani bojom ili, ukoliko se radi o najčuvenijim fabrikama luksuznih proizvoda, čistim plemenitim metalima u tečnom stanju ili utiskivanjem tankih “folija” dragocenosti. Bilo da je u pitanju boja ili čisto zlato i platina, dekorisanje se kreće od jednostavnih, tankih, diskretnih linija na obodima tanjira, preko raznolikih uzoraka mekih odsjaja, pa sve do snažnih aplikacija koje dominiraju porcelanom.

Image

Svakako da je najdiskretnije dekorisanje ono koje samo u tankom nanosu sjajne boje oivičava naš porcelan. Svi proizvođači porcelana imaju ovakve kolekcije koje su esencija pročišćene elegancije i purizma. One se savršeno uklapaju u svaki enterijer i zahvalne su za kombinovanje sa svim ostalim dekorima.

Ukoliko naše preferencije ne izlaze iz opsega klasičnih a jednostavnih estetskih uobličavanja onda su ovi, Villeroy&Boch “Anmut Gold” i “Anmut Platinum”, nežno dekorisani modeli savršen izbor za postavku. Vizuelno ne remete sklad, dozvoljavaju detalje u drugim koloritima, ističu raznolikost hrane na tanjiru, a efekat elegancije postiže se dopunjavanjem sa escajgom u boji linije na tanjirima.

Image

Kome je želja da se udobno smesti u svet luksuza i snažnijim pečatom nanosa čistog zlata oplemeni svoje omiljene komade, Meissen porcelan “B Form” će ga preneti na očaravajući tron i darivati svim privilegijama kraljevskog ugođaja prilikom trenutaka uživanja u konzumiranju hrane.

Ako nam je obodna linija nedovoljno atraktivna i isuviše hermetična kao dekor, a želimo da ostanemo u minimalističkom okviru dizajna i dodamo elemente asimetrije i kontrolisanog “urbanog haosa”, Bernardaud kolekcija “Kitsungi” velelepan je prizor savremenog spoja tradicije i trenda.

Image

Kao dizajnersko razvijanje teme sa jasno postavljenom osnovom, dolazi razigravanje i oplemenjivanje porcelana sa raznolikim, uglavnom geometrijskim, šarama, nešto blaže predstavljenim na porcelanu. Suština je da se ne poremeti postojeći sklad jednostavne otmenosti, a utišanosti prikaza donosi samo nežno senčenje koje ukazuje na odabranu nijansu.

Image

Neprevaziđeni klasici koji donose blago reljefne obode i suptilno nijansiranu ornamentiku bež ili sivih tonova jesu Villeroy&Boch kolekcije “Ivorie” i “Gray Pearl”. Oni diskretno ističu ivicu u zlatu ili platini, pružaju taktilno zadovoljstvo mekane reljefne teksture i daruju zamamnu igru floralne senke rasprostrtu preko odabranih komada porcelana. Sa ovim kolekcijama naša postavka stola se vraća u prošlost i sa najslavnijom tradicijom isticanja lepote trpeze daruje porodičnom obedu potpuno zadovoljstvo uživanja u hrani.

Image

Isti tandem čini korak dalje koji vodi prema svečanoj postavci i neprevaziđenom efektu ekskluzivnosti, neophodan u našim čestim okupljanjima prijatelja za posebne prlike proslava. Oni nam daju kolekcije “Lace Gold” i “Lace Platinum” koje utiskuju svilenkastost čipke zlatnih i platinastih odsjaja na porcelan. Izazovno nežno, sa pravom merom prikrivene provokacije, prepoznatljiva mustra čipke sa oboda tanjira polako se razliva u mekano, cvetno rastinje na desertnim tanjirima, što ističe posebnost prilikom postavljanja stola.

Dalje razigravanje dekora, koje ostaje u granicama geometrijskog pečata dok proširuje elemente zlata i platine, ističe na blistavom porcelanu više tankih linearnih nizova i tačkastih dodataka. Čuveni britanski kraljevski proizvođač porcelana Wedgwood, u saradnji sa eminentnom dizajnerkom Verom Wang, sa kolekcijama “Grosgrain Gold” i “Grosgrain Platinum” predstavio je modele koji podjednako spadaju u dnevnu kao i u formalnu postavku stola, u zavisnosti od načina na koji ćemo je upotpuniti.

Image

Maestralni krešendo evolucije ovog savršenog spoja čini snažna dominacija zlata ili platine na porcelanu. Oni fanfarama označavaju početak magične gozbe. Često pomislimo da ovakvi dekori izgledaju isuviše “metalno”, da su prejaki, presjajni, pretenciozni… I jesmo i nismo u pravu. Odnos prema velikoj količini sjaja na tanjirima potpuno je ličan, a estetika tako postavljenog stola može da ide od potpunog apsurda i vladavine kiča do apsolutne perfekcije. Tajna je u našem ličnom stilu i načinu na koji nosimo i predstavljamo svoj život. Prednost je u tome što veliku količinu sjaja uvek možemo ublažiti kombinovanjem sa belim porcelanom i na taj način umiriti “vrištanje” zlata ili platine.

Image

Znameniti francuski proizvođač iz oblasti Limož, Bernardaud, prepoznatljiv je u carstvu vrhunskog porcelana kao maestro dizajna snažnih dekora kojima dominira zlato ili platina. “Ecume Or” i “Ecume Platine” grandiozne su kolekcije najkvalitetnijeg porcelana, raznoliko embosiranog blagim udubljenjima i u potpunosti ispunjenim jakim slojevima boje odabranog metala. Zbog posebnosti teksture porcelana ova potpuna obojenost nije neprijatna, ne donosi osećaj hladnoće, ne odbija od sebe. Naprotiv, magično nas privlači da upijemo snagu takve plemenitosti i da je iznesemo na naš sto.

Ovakav dekor neće predstavljati užitak prilikom posluženja hrane za brzinski dnevni obed, ali će zato učiniti da elegantna postavka stola za porodično okupljanje postane prava gozba.

Image

Sličan efekat daje i Meissen porcelan u kolekcijama “Mesh Gold” i “Mesh Platinum”. Široki obodni krugovi tanjira u zlatu ili platini, blago su ispresecani mrežastom strukturom porcelana koja minimalno umekšava dominaciju boje. Pojedini delovi kolekcije, poput šoljica za kafu, u potpunosti su obavijeni višeslojnim intenzivnim nanosima odabranih metalnih tonova. Sa priborom za ručavanje u istim tonovima, jednobojnim stolnjakom i elegantnim kristalnim čašama, svaka postavka stola biće besprekorna.

Image

Sigurno nismo često razmišljali o kombinovanju zlatnih i platinastih tonova međusobno. Verujem da smo od takvih kombinacija zazirali smatrajući ih “preteškim” pa čak i nesaglasnim. Svakako je sigurnije dominantano dekorisan porcelan kombinovati sa belim komadima, ali ako se usudimo i poigramo sa hrabrijom varijantom, nećemo pogrešiti. Dobićemo jednu prepletenu, milozvučnu priču u kojoj jaki elementi jedne boje utišavaju snagu druge boje. Dobićemo igru svetlosti i senke, svitanja i sumraka, i sigurno razgoniti monotoniju, čestu u postavci stola.

Uvek se možemo mondenski prikloniti aktuelnom trendu, načiniti iskorak iz rutine, obojiti stvarnost aktuelnim koloritima, iskombinovati predložene forme, ali je za dobar osećaj svog prostora najvažnije poslušati lični osećaj estetike, jer ćemo samo tako imati potpunu ležernost i udobnost u svom domu. Da li se priklonili trenutno popularnim tendencijama ili ostali verni klasičnim pravcima u dizajnu, savršeni spoj zlatne ili platinaste dekoracije porcelana uvek je u trendu.