Sačuvajmo dete u sebi …

28.07.2016.

Dete u nama

Ako je neko mator bio u glavi već od rane mladosti, onda sam to sigurno bila ja. Oduvek legalista, preko svake mere odgovorna prema obavezama, isuviše dobro organizovana, a često i preorganizovana, maksimalno profesionalna, uvek i svugde na vreme prisutna, ambiciozna spram sebe same i neprestano sa visokim zahtevima i standardima koje sebi, a i drugima postavljam i očekujem.

Ali i pored toga, negde u nekoj skrovitoj uvali svoga bića, na mestu gde se emocije i snovi graniče sa zdravim razumom i pragmatizmom, ostalo je da čuči i da se nesputano igra jedno detence. I ono je krivo ili zaslužno što i danas, u drugom poluvremenu života, podjednako dobro mogu da sprintam ili istrčim maraton sa onima koji su tek zakoračili u predvorje „serioznog“ življenja.

I ništa, pod milim bogom ništa nam neće i ne može pomoći da brojčanik sata vratimo unazad, kao i da posvetlimo list požutele krštenice, osim tog malog deteta u nama kome treba dozvoliti da se probudi, razmahne, rastrči po nepreglednoj poljani naše duše, razigra naše nade i želje i učini smeh naš grlenim, korake poletnim i misli slobodnim.

Dete u nama

Kad god sam zagnjurena u kataloge sa obavezom da poručim modele različitih kolekcija za prodaju, izgubim se u mašti, vratim u detinjstvo i prenesem u neke druge svetove, pokušavajući da osetim drhtaje inspiracije umetnika i da se sama zaigram u šarenilu dekora koji iskrsavaju predamnom.

Odavno „Royal Doulton“ nije imao ovako maštovite modele kao što su „Pastels“ ili „Pacific“. Eksplozija boja i sjajni dizajn proizvoda u kolekciji „Pastels“ pokazuje dominaciju toplih godišnjih doba kroz izmešane nežne boje koje daju uzvišeni izgled porcelanu. Jednostavan a snažan, mekan a upadljiv, ovaj dekor stvara opuštenu sliku svakodnevnog obeda kroz pet karakterističnih printova koji se mogu kombinovati jedan sa drugim na različite načine i tako prilagoditi svakom enterijeru.

Pastels

„Pacific“ je više od istoimenog okeana. To su naše pomalo zaboravljene igre uz more, nasumično ispisivanje šara na porcelanu plavetnilom talasa, razbacane kapljice vode koje asociraju uspomene, vragolaste krive koje nas vraćaju prirodi, neponovljivost osećaja koji stvara jarka plava boja. Jedan od retkih modela koji sam poželela da imam za jednostavnost, bezbrižnost i lakoću trpeze tokom letnjeg postavljanja.

Pacific

Poznat po brojnim floralnim motivima i snažnom koloritu „Villeroy & Boch“ je ispisao stranice istorije svetske proizvodnje porcelana svojim izuzetno popularnim i prepoznatljivim dekorima. Među njima „French Garden“ je poseban. Od 1997. godine, kada je počeo da se proizvodi, pa sve do danas, ovaj model dominantnim voćkama koje se protežu na porcelanu jarko žutih i zelenih nijansi, odagnava teskobu i vraća nas u dvorište naših baka u kojima smo se bezbrižno igrali, verali po drveću berući prezrelo voće, valjali po travi upijajući mirise tek pokošenog sena i setno posmatrali zvezdano nebesko prostranstvo, strepeći da pogledom ulovimo zvezdu padalicu koja će nam ispuniti želju.

Grench garden

U sličnim tonovima samo sa drugom strukturom motiva smeši nam se „Twist Alea“. Iako žuta i zelena osnova tanjira prošarana diskretnim cvetićima može buditi asocijaciju isključivo na leto i prirodu, ovaj dekor svojim „porubima“ mozaika sačinjenim od kockica sa crvenim, plavim, narandžastim i zelenim nijansama podjednako je atraktivan i za postavku stola u bilo koje vreme i bilo kojim povodom. Kombinacije boja uklopljene su tako da podižu raspoloženje, stvaraju fantastičnu atmosferu za stolom, podstiču apetit, a istovremeno se savršeno uklapaju sa dodatnim posuđem u svakom enterijeru.

Twist alea

Poželimo li da raznobojni, sićušni, nepravilni cvetići, koji mogu asocirati i na zvezdice crtane dečjom rukom i drvenim bojicama, budu prisutni na našem stolu, svakako je da će model „Lina Floral“ pružiti taj ugođaj. Sa „Linom“ ćemo imati veoma razigranu i individualnu kombinaciju oko koje ne treba preterano razmišljati, jer kao takva priča sama za sebe. Vraća nas u period kada smo tražili umetnika u sebi i slobodnim potezima raznobojnih bojica pokušavali da što potpunije ispunimo pozadinu belog skicen bloka. Svojim vintage stavom,  moderne i u isto vreme elegantne nijanse crvene i plave boje i „neobavezni“ dekori prizivaju na druženje sa svetlošću, mladosti i svežinom, donoseći “joie de vivre” u našu okolinu.

Lina

Činjenica je da su boje taj čarobni adut koji nam podiže raspoloženje i utiče da budemo razigraniji i poletniji, a naš sto veseliji. I zato se oslobodimo stereotipa da čaše isključivo treba da budu transparentne i obucimo omiljeno piće u boje kroz kolekcije čaša „Colour Concept“ i „Dressed Up“.

Iskoristite ove kolekcije da ulepšate postavku stola. Igrajte se koloritima kako biste definisali raspoloženje ili prazničnu temu. Neka vaš sto bude osobeno karakteran i na visini zadatka, a čaše u boji će vam pomoći da osmislite i poklonite sebi drugačiji dnevni obrok.

Color concept

Pored odabrane, nežne boje, „Dressed Up“ čaše se ističu po svom novom i živahnom dizajnu. Svaka čaša druge boje ima svoj sopstveni dekor. Jednostavno, skoro neprimetno, geometrijski izbrazdane, ove čaše pogodne su za vodu, sokove, pivo, špricere, koktele,  a mogu poslužiti i kao mala vaza za cveće ili držač za olovke. Igrajte se, budite kreativni, probudite maštu i iskoristite ove čaše za sve što vam padne na pamet.

Dressed Up

Verovatno je u dečjoj igri i veseloj bezbrižnosti najdalje otišao francuski brend „Bernardaud“ koji je u nedavno pokrenutoj liniji porcelana „La Table d’Artiste“ dozvolio brojnim umetnicima svih oblasti da se izgube u detinjstvu i sve svoje ideje, kombinacije, snove i neostvarene mogućnosti izraze na porcelanu. Marina Abramovič, Džef Kuns, Aleksandar Kalder, Žan-Mišel Alberola, Nabil Nahas, Braća Kampana, Sarkis, Fasianos, Vik Muniz, Dejvid Linč i mnogi drugi predstavili su ono svoje najtananije, podjednako i svoje snove i strahove, svoje svetle i tamne trenutke detinjstva i dali nam intimne igrarije, bezbrižne „škrabotine“, (ne)spojive motive i kolorite, stvarajući svoja večna dela.

Distancu između posmatrača i slike na zidu, tajvanski umetnik Majkl Lin savršeno prevazilazi polaznim premisama inspiracije svoje kolekcije “Untitled” (Bez naziva), motivima i kolorima tradicionalnog tajvanskog tekstila. Okrećući se od slikarstva kao objekta kontemplacije ka slikarstvu kao ograničenom fizičkom prostoru koji nastanjujemo, Lin orkestrira monumentalne umetničke instalacije da osvetli ponovnu konceptualizaciju i rekonfiguraciju javnih prostora.

Stvarajući lokalnim umetničkim žargonom Majkl Lin deluje na celokupnu regionalnu kulturnu topografiju obasipajući ogromno prostranstvo sveta smelim cvećem, vizuelno prepoznatljivim motivom endemske kulture Tajvana. Njegovi cvetni obrasci, sveži, razigrani i podsticajni inspirisani su preokretima u domaćoj političkoj klimi u Tajvanu, a ponavljanjem prividno jednostavnih motiva kao da rezonantno odzvanja svakodnevica Istoka.

Saradnju sa „Bernardaud“ kompanijom prihvatio je kao izazov koji će istaći cilj njegovog rada – „zbližavanje ljudi u urbanim sredinama“. I, zaista, sa ovim tanjirima pred sobom ne samo što smo bliže jedni drugima, mnogo smo bliži i prirodi i cvetnim prostranstvima, mnogo smo bliži sami sebi, svojim emocijama i prepoznavanjima…

Untitled

Možda je najviše pustio mašti na volju, večiti dečak dizajnerske svetske scene, Džef Kuns, kolekcijom tanjira „Banality Series“ (Obična serija) inspirisanom njegovom kontraverznom kolekcijom skulptura „Banality“ (Običnost) iz 1988. godine, koju sačinjavaju nizovi grandioznih figura prozvanih kičem, dizajniranih da prenesu emociju odmora, ležanjem u travi i dubokim udisanjem vazduha. Skulpture koje su izazvale lomove u umetničkim krugovima, a zarađivale milione na aukcijama, kao što su „Medved i policajac“, „Majkl Džekson i Babls“, „Uvodeći banalnost“, „Zimski fakti“ i druge, koje je aplicirao na tanjire svoje kolekcije, pokazuju zaintrigiranost umetnika porcelanom u oba njegova važna aspekta, „ekonomskom i seksualnom“, kako je sam isticao.

Banality Series

Francuski proizvođač luksuznog kristala „Saint Louis“, uprkos svojoj viševekovnoj tradiciji i ekstremnoj eleganciji po kojoj je čuven, uspeo je da „pomiri“ dečačke idejne nestašluke u vrhunsku izradu i zahtevna očekivanja tržišta koja su bila pred njim. Jedan izuzetno „nezahvalan“ predmet za dizajniranje i oblikovanje, kao što je kristalna čaša, uspeli su da predstave u majstorskoj izvedbi prenoseći u detalju sve ono što je detinjstvo izmaštalo.

Čaše kolekcije „Bubbles“ engleska umetnica Teleri An Džons dizajnirala je 1992. godine, nepregledno nižući na dugoj drški kristalne kružiće, kao nežne mehuriće sapunice koje smo radosno kao deca duvali u vazduh. Široka paleta boja, od jarkih do pastelnih nijansi, takođe „ispljuskana“ mehurićima, samo je privid jednostavnosti, a zapravo složeno majstorsko delo koje savršeno spaja visok kvalitet svesti i glamura sa modernim stilom.

Bubbles

Kolekciju “Oxymore” predstavlja upadljiv, čvrst dizajn za koji je zaslužan stepeničasti efekat oko “glave” čaše, sa kojim kao da se uspinjemo na „čardak ni na nebu ni na zemlji“ u želji da stignemo do kule u kojoj će nas čekati princ(eza). Ovaj inovatni i neobičan dizajn još jednom naglašava savršeno umeće ručne izrade koje nam dolazi iz fabrike kristala „Saint Louis“, a svojim jasnim geometrijskim dizajnom, čaše ove kolekcije predstavljaju idealan izbor za moderne večere.

Oxymore

Nastavljajući svoju inovativnu potragu premašuju granice u želji da se pronađe idealan dizajn luksuzne čaše za svakodnevnu upotrebu. Zadovoljstvo, smelost, deljenje emocija i buđenje osećaja suština su kolekcije „Twist 1856“ koja je osmišljena da svi uživaju u njoj, podjednako i vinski početnici, eksperti i entuzijasti. Razvijena je u saradnji sa Mišel Betaniem, koautorom „Bettane & Desseauve“ vodiča za francuska vina, kolekcija „Twist 1856“ oslobađa nas tradicionalnih kodeksa budeći osećaje koji podstiču snažne emocije. Dekorativni element venecijanskih pruga otkriva sve nijanse vina kroz neprestanu igru svetlosti. Sipanjem vina u čašu pruge nestaju, ali se ističe sjaj kristala uveličavajući  vizuelni šarm i ukus omiljenog pića unutar čaše. Ove nestvarno elegantne čaše napravljene su za nežan dodir. Suptilno im prstima obuhvatajući nožicu i uvrćući ih sa leva na desno činimo da se magija svetlosti reflektuje na boju vina i ukus penje ka površini.

Twist

Svako od nas imao je voljenu igračku svog detinjstva, omiljenog crtanog junaka, posebnu bajku koju je voleo… U svemu tome smo uživali, prepuštali avanturama da nas nose, zamišljali sebe u pojedinim ulogama, voleli i patili, maštali i delali, a i danas ih se sećali i sa osmehom i zadovoljstvom o njima pričali.

Igračke i sada mogu biti deo naše stvarnosti. I dalje nas mogu radovati i činiti bezbrižnim, ulepšavati nam svaki dan i prostor u kome živimo. Bilo da su izrađene od porcelana ili kristala, ukrasne figure sa prepoznatljivim likovima ili osobenim trenucima koji će nas podsetiti na one jedinstvenosti osećaja koje su nas godinama nosile i srca nam ispunjavale, danas na našim policama mogu buditi snažna osećanja i ulepšavati nam okruženje. Odaberite za sebe bar jedan momenat sopstvenog detinjstva ovekovečen u jedinstvenoj figuri i ponovo postanite dete. Voljeno, bezbrižno, razdragano i srećno.

Figures