Probudimo svoju kreativnost …

18.03.2015.

Mariefleur Basic

Uvek je pravo vreme za buđenje, a ono najidealnije svakako je u proleće. Tada se i sunce budi. I meda je izašao iz zimskog sna. Zašto ne bismo i mi?

Nemojmo nipošto nabrajati razloge i nalaziti opravdanja za ostanak u zatamljenoj, memljivoj, usporenoj i učmaloj svakodnevici depresivno zimske letargije. Širom otvorimo vrata svoje ušuškane jazbine i odvažno se zaputimo ka svetlošću okupanim danima, lakonogi otisnimo se u šarenolika prostranstva života koja ćemo osvajati, neprestano budeći i podstičući svoju kreativnost.

Villeroy Artesano Verdura

Nakon što protrljamo oči, trgnimo se, promrdajmo, osmotrimo sve ono što nas okružuje, zanosno zaplešimo u ritmu želja i donesimo odluku da počnemo nešto da menjamo u svom životu. Ne mislim na one radikalne rezove koji se nikada ne čine preko noći, pa čak ni posle „zimskog sna“, jer valjda smo shvatile da od babe nikada devojka ne može biti, od majke – nerotkinja, od poslovne žene – očajna domaćica. Mislim na ona slatka, mala, suptilna osveženja, kako nas samih, tako i našeg doma, koji, takođe treba „probuditi“, ukrasiti, uveseliti, oplemeniti.

Uz onu najslađu, jutarnju, kaficu, prelistajmo „lifestyle“ magazine, ošacujmo šta modni stručnjaci preporučuju za ovu sezonu, pronađimo sebe u nekom od aktuelnih stilova ili osmislimo sopstveni i zaputimo se u tom pravcu. Možda bismo mogli dopuniti garderobu nekim novim komadom, ali ne nepromišljeno, već nakom prečešljavanja ormara i sa precizno sačinjenim spiskom neophodnih nam stvari. Možda bismo mogli i malo promeniti frizuru, skratiti oštećene i ispucale krajeve kose i ubaciti neki svetliji pramičak, tek da se presijava pod sunčevim zrakama i doda nam mrvicu preko potrebnog samopouzdanja. Možda bismo mogli dokupiti i neku šminkicu veselih boja, da varnice iz oka još dalje iskaču, a punoća usana istakne jedrost tek propupele jabuke. Sve to bismo mogli, ali jedno bismo svakako morali da učinimo: da svoju savršenu oazu življenja, sklonište od svih nepogoda, azil od brojnih neprijatnosti, da svoj zabran, svoje utočište, energetsko napajalište, da svoj dom učinimo najprijatnijim staništem na zemljinoj kugli.

Villeroy Mariefleur

Ovo proleće iskoristimo da probudimo dete u sebi. Sigurno je da se negde šćućurilo i bojažljivo izviruje strahujući od malograđanskih naklapanja i poslovično negativnih karakterizacija sredine. Ma, koga je još briga šta svetina baljezga. Jedino je važno da se dobro osećamo u svojoj koži, u svom životu i svom domu, da živimo u skladu sa sobom, koračajući u ritmu svog pulsa, ostvarujući svoje snove, naravno, ne ugrožavajući druge, ali i ne hajući za njihovo mišljenje.

Pokidajmo lance koji nas sputavaju da oslobodimo svoju maštovitost i opredelimo se da proslavimo globalnu ekspresiju ljubavi nagomilanu u nama. Zaigrajmo se bojama, izgubimo se u njima i naslikajmo veličanstveno platno svojih emocija. Nove boje ovog proleća, donose i novu simboliku:

Limeta zelena/Jabuka: Zelena, crvena ili zlatna, svaka jabuka ima istaknuto mesto u romantičnoj mitologiji gde predstavlja poklon prave ljubavi.

Pink/Leptir: Nežni sentimenti pažnje bezbrižnog, veselog leptira i svežih nijansi roze boje doneće nam dah nepreglednih polja bezobručne slobode.

Plava/Vilin konjic: Kao avatar radosti, novog svetla i iskrene ljubavi, vilin konjic preleće nebo unoseći lakoću plavih prostranstava u naš vidokrug.

Crvena/Srce: Srce, univerzalni simbol toplote, odanosti i iskrene ljubavi snažno isijava u žarko crvenom plamenu večnosti.

Svetlo plava/Školjka: Beskonačnost okeana daruje nam tihu, blagougodnu muziku radosti i ljubavi – školjku.

Crna/X: Životna sila, snažni duh, opredmećeni kroz crnu boju šalju nam poruku „Sealed with a kiss“ (zapečaćeno poljupcem).

Wedgwood Treasutres With Love

Vodim se parolom: „Sve mi boje, dobro stoje“. Ako se i vi ne možete opredeliti za neku određenu nijansu, odaberite sve. Duga je predivna upravo zbog toga što u sebi nosi nebrojene valere. Obucimo se u dugu, zažarimo duh bojama, unesimo šarenilo na police. Najjednostavnije, odabirom „ikat“ dezena. Ova prefinjena indonežanska tehnika bojenja niti pređe pre samog tkanja tekstila stvara jedinstvene šare, oblike i nijanse na platnu, koje svojim prelivima donose čarobnu aromu Istoka.

Osim što možemo odabrati i deo garderobe u ovom stilu i rešiti probleme sa kombinovanjem i slaganjem boja, možemo i svoje stolove i vitrine oraspoložiti sa porcelanom u mnogobrojnim nijansama safirno plave, rubin crvene i smaragdno zelene boje intenzivirane sa zlatnim odsjajima završne obrade. Ove, maštom oslikane kreacije mogu biti sačinjene od pravilnih, geometrijskih ornamenata, ali i od nasumičnih šara kojima se postiže utisak besprekorne trodimenzionalne jednostavnosti.

Nove 70-te sa stilizovanim hipi dezenima, ne samo u modnoj industriji već vaskoliko, biće dominantne ovoga proleća. Nama, kojima su detinjstvo obeležile note Vudstoka, pačuli miris dece cveća, nežnost proslavljanja slobodne ljubavi, nimalo neće biti teško da se vratimo u to divno doba, a onima koji ovaj period upoznaju kroz priče roditelja savetujem da ga, makar i ovako modifikovanog, osete u punoj lepoti.

Ikat Hermes

Cveću je mesto u vazi, ali i na vazi. Sitne ili krupne cvetove svih boja treba razbacati po haljinama i košuljama, po tanjirima i šoljama, a u svoj dom uneti svežinu procvalih bašti i nepreglednih polja posutih miomirisnim laticama. Opustiti se i uživati.

Žarište kolekcije koju ćemo odabrati neka bude u tonu žute, koralne, zelene, plave, lila ili roze boje. Floralne dekore možemo upotpuniti sa grafičkim dizajnom koji će u upečatljivom kontrastu kreirati snažan ton proizvoda i doneti prijatan miris iskustva inspirisan ovim veselim dobom godine. Bilo da smo inspirisani tradicijom ili savremenim trendovima, sa žarkim cvetovima bićemo potpuno zadovoljni u savršenoj mešavini nostalgije i futurizma kao neodoljivoj kombinaciji za modernu porodicu u težnji da ispuni dom prirodom obojenim stvarima.

Rosenthal Maria

Dah prirode u naš dom ne mora doneti samo cveće. Svežina, jedrina, opojan miris i raskošne boje možemo uneti i sa raznovrsnim voćem koje će se baškariti na našem porcelanu. Limun sa svojim jarko zelenim lišćem od davnina je predstavljao simbol raja i večne mladosti. Njegov sveži miris i treperava žuta boja podseća na sunčane dane mediteranskih predela. Kombinovan sa aranžmanima sjajnog bobičastog voća, očaravajućim belim cvetovima, limun donosi ekspresivan „voćni“ dizajn u naš život. Zagasito voće na žbunju puzavica stvara predivan taman kontrast sa toplim tonom porcelana. Maline, kupine, ribizle, borovnice, mamiće nas da ih okusimo, dok će jabuke, kruške, trešnje i šljive podsećati na bezbrižno detinjstvo provedeno u pentranju po razgranatim i voćkama bogatim stablima komšijske bašte.

Rosenthal

Najuspešnija serija porcelana u proteklim decenijama nesumnjivo je „New Wave“ kolekcija koju je proizveo „Villeroy & Boch“, a njihova ekstravagantna šolja sa karakterističnom zakrivljenom drškom koja je pre 15 godina dobila prvu međunarodnu biznis nagradu za inovaciju u dizajnu i proizvodnoj tehnici, predstavlja unikatno izvedenu atraktivnu i asimetričnu dršku osmišljenu kao perfektna kriva, namenjenu svima onima koji drže do životnog stila i čiji ukus reaguje na neobično i drugačije.

Ova ikona dizajnerskog stila, savršena šoljica za čarobne tople napitke, novi impuls podstiče snažnom dekoracijom koja inspiraciju pronalazi u sjaju i raznovrsnosti prirode i životinja iz svih krajeva sveta. Ovog proleća dopustimo da našim domom zalepršaju najraznovrsnije ptičice, stanovnici morskih obala svih kontinenata. Jarko plavi vodomar čija je domovina Evropa, ali i divlji predeli Azije, doneće nam snagu vodenih prostranstava, dok će šarenolika pčelarica, stanovnica Severne Evrope i Bliskog Istoka uneti mir i spokoj blaženog obitavanja u domu. Retki tigrica papagaji koje možemo sresti u Venecueli i Kolumbiji svojom raskošnom zelenom bojom preneće nas, bar na tren, u neprohodne prašume, dok sa pink flamingom možemo poleteti u otkrivanje egzotičnih predela Afrike i Indije. Sa očito istaknutom lepotom i zracima prirode u prikazu, kreiran je raznobojan dekor koji izgleda kao nehajno naslikan rukom raskošnim akvarelom i stvara osećaj opuštenosti, neobaveznosti i lakoće.

NewWave Caffe

Svi oprezni i bojažljivi koji se uljuljkuju u monohromatskom neka se odvaže i zakorače u pastelno. Puder roze, kajsija narandžasta, nebo plava, nežno rezeda, mekano lila ili utišano zelena, neka budu prvi hrabri pokušaji promene.

Svi odlučni i neustrašivi, željni uzbuđenja i avanture neka hazarderski uskoče u jarko i najsnažnijim nijansama celokupne palete boja podignu adrenalin u svom prostoru. Kobalt plava, krvavo crvena, prašumska zelena, citrusno žuta, moćno ljubičasta, pojedinačno, kombinovano ili sve zajedno neka budu vaš izbor.

Obojeni sto

Ne propustimo ovaj trenutak buđenja proleća, jer on se više nikada neće ponoviti. Zaigrajmo, zaludimo, zabludimo, zagubimo se u bojama. Vreme je da podstaknemo svoju kreativnost, nakrivimo šeširče, nabacimo osmeh i ne obaziremo se ni na šta.