Povratak tradiciji…

27.10.2020.

ImageNije mi namera da plediram za povratak u pećine, u Dušanovo carstvo, niti u Titino doba. Ne želim da nostalgično vraćam kazaljku sata u prošlost, niti da živim od divnih uspomena i sećanja na detinjstvo. Ne pada mi na pamet da kažem da je neko pređašnje vreme bilo bolje od današnjeg. Od lamentiranja nad prošlošću nema neke posebne vajde. Taj period je završena priča, zatvorena fijoka, ugasla vatra… Ostaje nam sada, koje je naša stvarnost, naš život, onaj trenutak koji je najbolji mogući i koji treba da iskoristimo uživajući u svakom momentu darovanog nam vremena. Prošlost je onaj hromozom našeg DNK večno zapisan u genetskom kodu. Tradicija je ona jedinstvena kap krvi koja kola našim venama i podstiče nas ka budućnosti. Prelepi čipkani vez sa bakine haljine, zašto ne bi bio ukras naše? Recept za spravljanje preukusne sarme naše mame, sebično čuvamo u svojoj glavi i prenosimo deci. Sve ono najbolje iz tradicije uzmimo, primenimo i predajmo. Živimo danas ono najbolje od juče i planirajmo sutra.Image

Rosenthal je prošlost i sadašnjost povezao sa stilom u tri veličanstvena dekora koja je uvrstio u kolekciju Heritage, a čiju je izvedbu poverio briljantnom geniju italijanskog dizajnera Đanija Cintija. Ovaj umetnik je na prirodnom terenu i u modi, ilustraciji, grafičkom i proizvodnom dizajnu. Asistent Đanfranka Ferea, ubrzo je postao samostalni savetnik čije lucidne ideje pozajmljuju mnogi modni kreatori i brojne kompanije, jer ovaj kosmopolita, radoznali putnik i strastveni zaljubljenik u savremenu umetnost sa besprekornom umešnošću istoriju i tradiciju prenosi u ovde i sada. Kolekcija Rosenthal Heritage eklektična je interakcija oblika, boja i uzoraka iz različitih epoha i kultura, protkana ličnim sećanjima. „U 140-godišnjoj istoriji Rosentala preklapaju se različiti vidovi vizuelnog izražavanja“, kaže Đani Cinti, koji je bio iznenađen blagom otkrivenim u Rosenthal arhivu u Selbu. Dizajner je prvi put u svojoj bogatoj karijeri radio sa porcelanom i fasciniran je brojnim mogućnostima ovog materijala, koji je moderan, svestran i zahvalan za oblikovanje i izražavanje. Dok se dekori Midas, Turandot i Dinasty upečatljivo razlikuju jedni od drugih, vizuelna nit zlatnih tonova onaj je vezivni momenat koji drži kolekciju na okupu. Sva tri dekora uključuju izuzetno maštovit rukopis dizajnera i apstrahovane pozajmice iz istorije ovog čuvenog proizvođača, tako da ove modele možemo gledati kao na „nove klasike“ koji se prenose s kolena na koleno.

Image

Ovde je zlato sve što sija. U kolekciji “Midas” vraćamo se u grčku mitologiju i podsećamo priče o frigijskom kralju Midi kome je Dionis dao moć da sve što dodirne pretvori u zlato. Kada se radosni kralj vratio u dvorac organizovao je veliku gozbu, ali avaj, sva hrana i piće koju je dodirnuo pretvarali su se u zlato. Koliko prepotopska, ovo je i savremena priča koja sa davnim pretkom povlači analogiju koja zajedničko težište ima u materijalističkom svetu i beskrajnoj žudnji ljudi za bogatstvom. Mida je uvideo svoju grešku i molio Dionisa da uzme nazad svoj dar. Mi treba da izvučemo pouku. Na klasičnom baroknom obliku čuvenog “Sanssouci” dekora, stvoren je obrazac koji se poigrava različitim prelivima zlata: tragovima, nagoveštajima ili punim zlata obodima tanjira i šolja. Svi komadi porcelana ručno su opervaženi zlatom, sa  izričitom namerom postizanja nesavršenosti u savršenstvu oslikanih zlatnih linija ponavljajućeg motiva lišća i grančica. Lepota isijava iz ovog uređenog i osmišljenog haosa. Sve je na svom mestu, baš onako kako i treba da bude u životu. U obrisu, u slutnji, u imaginaciji, u dopisivanju… U ovom modelu savršeno je primenjen takozvani „kamuflažni“ momenat upotrebom određenog tona boje na uzorak, sa mat belim listovima ispod zlatnih, što daje i  trodimenzionalan efekat koji se otkriva gledanjem na objekat iz različitih uglova.

Image

Porodično nasleđe koje donosi kolekcija “Dinasty” inspiraciju pronalazi u istoriji i mašti. Bogati nadrealistički obrazac pripoveda nam priču o svakoj porodici, od srednjeg veka do savremenog doba, iz svakog dela sveta. Dah Orjenta, Renesanse i Art Nouveau ispunjava porcelan simbolima ptica, kornukopije, lišća, drvetom života, otvorenom knjigom i portretima inspirisanim siluetama sa kameja. U obilju prepletenih motiva, dizajner preispituje i reinterpretira niz elemenata koji tipiziraju njegov lični i umetnički put: veze sa mestima u kojima je živeo kao i brojna lična i profesionalna iskustva. Očit primer je rigorozna kompozicija grafike Đanfranka Ferea i njegove kombinacije boja, poput crne, pruske plave i čokoladne. Zlato, repetativni element u čitavoj seriji, predstavlja heraldiku, eleganciju i porodično nasleđe. Zlatna vinjeta koja ukrašava pojedine komade kolekcije i suptilni zraci stvaraju osećaj dostojanstvenosti i božanstvenosti. Svi mi smo utkani u ovu arabesku tradicije. Naša genealogija, porodično stablo, radovanja, strahovi, želje, maštanje. Tu su naši koraci, laki ili žustri, igra života, ples sudbine. Superbogati uzorak, posebno uočljiv na tanjirima, sastoji se od različitih slojeva simbola i motiva, koji kolekciji daju trodimenzionalni izgled, a koji svojom grandioznošću zadovoljava filigranski ukus prefinjene publike.

Image

Inspirisan čuvenom Pučinijevom operom, dekor „Turandot“ spaja Istok sa Zapadom, odajući počast prvoj evokaciji kineskih motiva u evropskoj umetnosti iz 19. veka. “Turandot” je zagonetan i prelep, poput istoimene princeze, prividno strog i hladan, a u svojim senkama nežan i topao, i kao celina gradi most između Evrope i Kine, prošlosti i sadašnjosti. Na sjajnom porcelanu kaligrafskom preciznošću prenesena je slika kineskog jezera sa bambusom, laticama božura, vretencima i listovima gingka. Dekor na prvi pogled deluje vrlo izazovno, očito i razumljivo, ali postaje sofisticiraniji, mekši i nežniji što ga duže gledamo. Jasan je svima prikaz carskog vrta dinastije Tang, koji realno vidimo oslikan u zelenoj i plavoj boji, sa dodirom belo strukturiranih cvetova, „ gravura“na beloj pozadini. Drugi nivo posmatranja, kao neki podtekst, potpuno je grafički, u tamnoplavoj boji sa bambusom kao belim negativom. Kristalna jasnoća dizajna postaje metafizička kada se stavi na belu neprozirnu, apstraktnu pozadinu. Vrt, slika locirana u preciznom iskustvu kasnog martovskog jutra duž obala Zapadnog jezera u Hangdžouu, blago se preliva po obodima tanjira i jedva ga obuzdava zlatni obrub urezan ukrasima. Buran, snažan, emotivan, kao i arije opera koje su ga materijalizovale, dekor “Turandot” slavi ljubav kao najsnažniju spregu između juče – danas – sutra.

ImageChâteau Septfontaines ušuškan u krošnjama omalenog parka u Luksemburgu, tajnoviti je dvorac koji su tokom 1783. i 1784. godine sagradili  Žan Fransoa i Pjer Josef Boh, nedaleko od svoje fabrike porcelana. Arhitektonski su ga jednostavno i simetrično uobličili, tako da u njemu mogu da žive obe porodice, što objašnjava i podelu sprata na dva odvojena odeljenja za spavaće sobe, dok su sve prostorije u prizemlju, uključujući kuhinju, ostavu, trpezariju i dnevni boravak, bile zajedničke. Dvorac su zauzele francuske trupe, a 1914. je prodat, da bi naslednici, tek 1970. godine uspeli da ga povrate u svoje vlasništvo i posle sveobuhvatnih radova koji su trajali dvanaest godina, zvanično imenuju dvorcem kompanije Vileroy & Boch.
ImageImage

Svaka, od nekoliko desetina soba ukrašena je različitim dekorima porcelana, dok centralno mesto u trpezariji zauzima portret austrijske carice Marije Terezije koja je dozvolila da se sagradi fabrika u Rolingergrundu i koja ih je prvih deset godina oslobodila plaćanja poreza. Danas je dvorac mesto održavanja poslovnih konferencija i prijema, kao i mesto okupljanja partnera i klijenata kompanije Villeroy & Boch. Nekoliko puta sanjala sam u njemu. Neka posebna mistika provejava hodnicima. Nežna je i melodična. Utišana i umirujuća.

Ekskluzivna kolekcija porcelana “Château Septfontaines” inspiraciju pronalazi u nepresušnoj arhivskoj građi, dok delikatne elemente klasičnog stila, sa puno pažnje i ljubavi prema detaljima, prilagođava i prenosi kroz savremeni Art Deco stil. Uskoro će se pred nama pojaviti impresivna kolekcija koja blista uzbudljivom interakcijom mat i sjajnih površina blago reljefnog izgleda, sa prefinjenim obrubom od 20-to karatnog zlata, tehnički izuzetno inovativna i zahtevna, a estetski apsolutno neodoljiva. Tajna je kada. Tajna je kako. Tajna je sve.

ImageUtišajmo egocentričnost i samoljubivost, jer niti svet počinje od nas, niti će posle nas biti Potop. Mi smo samo malena trunčica Svemira ovoga časa, veća i svetlija samo prema delima koja činimo i ostavljamo iza sebe. Prigrlimo prošlost, od koje smo satkani, pletimo veličanstveni biljac našeg sadašnjeg trenutka, a sačuvajmo najlepšu uspomenu ljubavi koju ćemo zaveštati potomstvu. To je život!