Odsjaj metala …

31.10.2016.

Odsjaj metala

Sjaj, blještavilo, svetlucanje, presijavanje, belasanje, nemoguće je ne primetiti, neuobičajeno je ne voleti, nestvarno je ne imati. Metal, taj čvrsti, sjajni materijal osnovni je sastojak brojnih predmeta koji nas okružuju, oblikovanih od najjednostavnijeg do savršenog filigranskog rada, a njegova zaslepljujuća blještavost, taj momenat iskričavosti, iznedrila je najdragocenije komade predmeta za domaćinstvo, bilo da su plemeniti metali direktno aplicirani na predmete ili je za njihovu dekoraciju korišćena prepoznatljiva boja.

Srebrna boja, po verovanju boja mesečeve svetlosti, simbol je njegove mistične i sveprisutne energije i upečatljive snage, naročito dominantna na ženski princip i sa jakim uticajem na naš dom i blisko okruženje. To je hladna boja koja nas snažno osvetljava, slobodno delujući na razvoj duhovnih sposobnosti, našu imaginaciju, pamćenje, pročišćavajući duh i telo i neutrališući dejstvo destruktivnih sila. Zbog jakog, čistog sjaja smatra se kraljevskom bojom, ali i bojom božanske mudrosti, a nekada je vladalo mišljenje da srebrnina donosi sreću i čuva od uroka. Danas je srebrna boja oznaka visoke tehnologije, bogatstva, izuzetnosti, glamura, intuicije, komunikacije, savremenih tendencija.

Zlatna boja, po verovanju boja sunčeve svetlosti, simbol je vatre, eruptivne životne energije sa dominantnim zaštitnim svojstvima. To je topla, harmonična, pozitivna boja, blistavog odsjaja, emanacija bogatstva i blagostanja, a po predanju neophodna za postizanje dobrog zdravlja, sreće, ugleda, autoriteta i časti. Zlatna je boja božanske ljubavi, prosvetljenja, milosti, harmonije, preobražaja i buđenja, ali i kraljevska boja, moći, znanja i vlasti. Savremena tumačenja zlatnoj boji pripisuju simboliku prestiža, bogatstva, pobede, novca, sreće, smisla, nauke i visokog kvaliteta.

Odsjaj metala

Diskretno je uvek sigurno. Ko želi da se upusti u avanturu sa igrom metalnih odsjaja, ko nije načisto kako da uklopi blještavilo belog ili žutog na svom stolu, ko je bojažljiv u utoljavanju gladi za odbljeskom luksuza za trpezom, neka se opredeli za diskretne, jednostavne, otmene, sitne detalje obojene zlatom ili platinom.

Kako samo Bernardaud servis “Promenade” svojom uzdržanom belinom, disperzijom nežnih grančica i prefinjenim platinastim obrubom na svakom komadu porcelana pruža prirodnu nežnost koja dovodi do vesele gozbe. Zadivljujućom lakoćom poteza i potpuno nehajno raspršenim, tek olistalim, grančicama, platinasti prah je razasut po savršeno sjajnom tanjiru i svojom gracioznošću definiše eleganciju spontanosti.

U sličnom duhu neokrnjene prirode, samo sa jesenjim mirisom opalog lišća (asocijacija na žutu boju) i ležerno apliciranim zlatnim listićima, koji kao da su upravo sa drveta spušteni na naš tanjir, oživljavaju asocijacije na lepotu parkova velegrada, budeći apetit za gastronomski užitak koji sledi kada na tanjire stavimo ukusno pripremljene đakonije.

Promenade - Vegetal Or

Toplinu doma, onaj svima potreban osećaj ušuškanosti i priljubljenosti, još više ćemo osetiti sa dekorativnim predmetima zlatnog odsjaja. Lalique vaza „Provence“ odiše lepotom nesagledivih krajolika istoimene regije jugoistočne Francuske, a njeni pejzaži, emotivna sećanja na drevna obeležja i od divljaštva stvarnosti očuvana priroda, poziv su na nestajanje. Vekovna lepota plavetnila lavande koja je „plavo zlato“ ovih predela, njena tekstura i opojni miris, preneseni su na kristal koji je ukrašen ručno nanesenom zlatnom glazurom na monumentalnoj vazi koja predstavlja polje lavande koja se njiše na povetarcu ispisujući svoju lepotu i poetičnost.

Kao predivan ukras svakog stola ili police može doći kristalna Lalique činija „Marguerites“, sačinjena od venca malih nežnih cvetova razasutih po obodu sa diskretno markiranim detaljima tučka i latica u zlatnim odsjajima. Margarete su cvet detinjstva svih nas sa kojim smo delili svoja prva burna osećanje igrajući se „Voli me – ne voli me“. Kroz ovu činiju u našem domu, cvetovi mogu postati čuvar uspomena naših ljubavi, skriveni spomenar emocija, vremeplov sećanja i obelisk treperenja duše.

Lalique činija i vaza

Smeliji, odvažniji, odlučniji, neće bežati od snažnijih dekora metalnog odsjaja. Oni su deo njih, deo njihove ličnosti, tradicije ili možda potrebe da sjajem prizovu vreme glamura u urbani život. Glasam ZA sjaj. U srcu, u oku i na stolu.

Potpnuno magnovenje donosi Bernardaud kolekcija „Ecume Or“, jednostavno embosirana šara na limož porcelanu koja podseća na filigranske tragove koje je za sobom ostavio okean zapljuskujući naše uspomene. Nežna tekstura vodenih kapljica koja je razlivena po tanjirima, mat osećaja, kao da dodirujemo vlažni pesak nakon povlačenja talasa, grandiozno dominira presvučena snažnom zlatnom bojom stvarajući moćan osećaj žudnje za hedonističkom večerom na terasi nekog otmenog restorana na obali mora.

Ecume Or

Ako smo trenutak mletačke slave ikada prizvali u naše sećanje ili poželeli da savršenim krinkama sakrijemo pogled, šepureći se u raskošnoj toaleti na dvorskom maskembalu, idealno je vreme da u svoj dom unesemo kolekciju „Venise“. Ovaj neskromni dekor koji oduzima dah inspirisan je venecijanskim brokatom, prepoznatljivim ornamentima koji su krasili galerije duždevih palata, a zlatna traka na obodima tanjira ukazuje na gospoštinu tadašnjeg plemstva.

Osim otmenosti, nepatvorene elegancije i dvorske etikecije, model „Venise“ preneće nas u grad-državu koju otimamo od talasa, kojoj se divimo, koju rado posećujemo i koju svi obožavamo.

Venise

Opera na porcelanskoj muzici igra važnu ulogu u životu danskog umetnika i dizajnera Bjorn Vinblada koji je odlučio da prenese svoje omiljeno Mocartovo delo “Magična Frula” na porcelan, ne samo kao dekoraciju, već i na celokupan reljef. Svaki komad servisa predstavlja remek delo, prikazujući različite scene iz Mocartove opere, a neverovatna izrada sa moćnim nanosima zlatne boje kao da se poigrava sa našim strpljenjem – hoće li skliznuti u kič ili ostati na pijedastalu grandiozne otmenosti.

Rosenthal

Da veći nanosi zlatne ili platinaste boje ne moraju biti „preteški“ kao dekor pokazuju nam kolekcije koje za Wedgwood dizajnira Vera Wang, „Lace Gold“ i „Lace Platinum“. Inspirisani vedro obojenim buketima mladenačke kolekcije ove popularne modne dizajnerke, oba modela porcelana karakteriše skladno iskazana elegancija, ukrašena prefinjenom šarom koja stvara jedinstvenu kombinaciju ukrojene čipke i nežnih cvetova. Skladnost u jednostavnosti, očitost u eleganciji i odmerenost u ekskluzivnosti, odlike su doma koji će odabrati ovaj porcelan.

Vera Wang

Dizajnerski opredeljeni, skloni ekstravaganciji, razbibrižnom kombinovanju i raznovrsnom usaglašavanju, ponosni su na kolekciju „Feuille d’Or“ kao i „Feuille d’Argent“. Poigravanje oblicima, sa okruglim i četvrtastim tanjirima, „izlomljenim“ činijama, kao i eksperimenti sa bojom u kojima se geometrijski definišu suprotstavljene figure, ističu mat zlato ili srebro kako bi savršeno evocirali blago izgužvanu teksturu drevne tehnike: umetnost pozlate. Oslanjajući se na komade iz ove kolekcije dobijamo beskrajne mogućnosti za postavke stola koje će biti neverovatno luksuzne i savremene, a ponekad i ekstravagantne. Sve zavisi od naše inspiracije.

Feuille

A na kraju za one koji znaju šta hoće, potpuno smele, bez skrupula i malograđanskih uspijanja, stižu kolekcije potpuno optočene sjajem metala.

Rosenthal, u saradnji sa Studiom Versace, predstavlja model Marco Polo”, kolekciju nazvanu po čuvenom moreplovcu koji nas vodi na uzbudljivo putovanje na Daleki Istok. Sa ovim porcelanom otkrivamo magične pejzaže sa kamilama, paunovima i rajskim pticama, a žad zelena i narandžasta boja čine da dekor isijava i omamljuje svojim osobenim mirisima davnine i daljine. Topao dodir zlata koji potpuno obavija pojedine delove kolekcije, poput čajnika, šoljica, posuda za šećer i mleko, daje eleganciju i naglašava jedinstvenost ovog porcelana.

Na moćnim krilima Baroka i svim sjajem koji gospodari ovom epohom, izdiže se Rosenthal “Vanity LaDoree”, neprikosnovena, “must have” kolekcija za sve ljubitelje Versace dekora i „Vanity“ mat printa u zlatu vešto nanesenog na sjajnu zlatnu pozadinu.

Versace

Nepristojno savršeni porcelan, rečima teško opisiv, a da potpuno iskreno iskaže sve nijanse lepote koju sobom nosi, jeste Meissen “Cosmopolitan Gold” i „Cosmopolitan Platinum“. Fina zlatna dekoracija deluje masivno i toplo i širi vedrinu, bogatstvo i čistu želju za luksuzom. Postoji samo jedna stvar koju treba uraditi: prepustiti se, zadržati smernu tišinu i uživati svim svojim čulima.

Meissen

Saint Louis „Apollo“ čaše imaju upadljiv oblik sa dvadesetčetvorokaratnom zlatnom ivicom. Kada svetlost padne na njih, mnogostruko se prelama u kristalu, a ispunjene omiljenim pićem doprinose savršenstvu ugođaja, a kada su prazne mogu se postaviti oko dekantera i tada ukrašavaju prostor koji obasjavaju.

„Stella“ čašama zvezde su pozajmile ime. Sa sjajnom, ornamentalnom zlatnom trakom oko oboda čaše i na samoj stopi, ručnom izradom i finalnom obradom, predstavljaju vrhunac hedonizma.

Vrhunac ekskluziviteta, luksuza i veličanstvenost kolekcije „Thistle“, sa korenima iz 1913. godine, učinili su ove čaše osnovnim dekorom stolova mnogobrojnih zvaničnih proslava na najvišem nivou. Svaka čaša je ručno izrađena i izgravirana, a elegantan, zlatni dekor iscrtan tankom četkicom. Ne treba zaboraviti da je za izradu jedne čaše potrebno 25 dana, 10 radnika angažovanih na izradi oblika čaše, a 15 drugih radnika koij se fokusiraju na sečenje, graviranje i dekoraciju.

Saint Louis

I oni koji ne spadaju u grupu obožavalaca svetlucavog, koji nisu pokretne ukrasne jelke, vole utišani sjaj i otmenu eleganciju koju boje metala nude. Protkani segmenti zlata ili srebra oplemenjuju dom, emociju dovode na njenu esenciju, uzdižu nivo postavke stola, a nama daju preko potrebnu energiju i snagu uspostavljajući neophodni balans duhovnosti.