Naši principi uspeha …

15.01.2014.

Dragi moji,

90-tih godina, kada skoro nijedna strana kompanija nije želela da sarađuje sa domaćim firmama, u naš glavni grad tiho su ušetali najznačajniji svetski proizvođači predmeta za opremanje domaćinstva od vrhunskog porcelana, kristala, srebra i hromiranog čelika, donoseći sjaj, lepotu i mogućnost da i našu trpezu, u tim sumornim vremenima, makar malo oplemenimo, pružajući sebi privid da živimo u nekom lepšem, blistavijem i bezbrižnijem svetu.
61

Razmišljajući šta me je to podsticalo da započnem samostalan posao u nedoba i da ga održavam u teškim političkim, ekonomskim i finansijskim vremenima, kakva su decenijama kod nas, došla sam do nekih opštih mesta, koja, možda i vama, mogu poslužiti kao vodilja i pokazati vam koji su to nasi principi uspeha:

Neophodno je da uvećate svoje snove nebrojeno puta i da u vreme kada niko drugi ne veruje u vašu ideju, vi apsolutno morate da stanete iza nje, kao i da u samome sebi pronađete dovoljno hrabrosti, smelosti i snage da se upustite u neizvesnu avanturu, zvanu „privatni biznis“ u Srbiji.

10

Uvek neko mora biti najbolji i u vašoj sferi interesovanja. Odlučite da to budete baš vi i postavite sebi ciljeve koje ćete temeljno, racionalno osnovano, ekonomski opravdano, razložiti na manje korake i odvažno učiniti taj, najnesigurniji, prvi korak.

Nemojte se zadovoljiti da budete dobri u onome što radite, kada možete biti najbolji, ali znajte da biste postigli rezultate koji ostvaruje samo 5% poslovnog sveta, morate imati „petlju“ koju ima samo 5% poslovnog sveta.

15

Fokusirajte se na ono što volite i umete najbolje da radite, jer prevelika disperzija ne daje vrhunske rezultate. Svojim darom i snagom prevaziđite vaše strahove, a misli „ja ne mogu“, „ovo nije moguće“, „tako je teško“ izbacite iz svog vokabulara.

53

Sve „probleme“ u profesionalnoj svakodnevici posmatrajte samo kao dnevne izazove koji stavljaju na probu vašu posvećenost ciljevima, nadama i snovima i sistematično ih rešavajte ne dovodeći u pitanje izabrani put.

68

Proporcionalno uspehu koji stičete neka vaše ambicije rastu, a svaki slobodan trenutak i nadalje koristite da učite, saznajete i da se usavršavate, da unapredite svoje veštine, uglancate svoj dar i izbrusite ideje.

21

Ne živite u prošlosti jer je ona nepoštovanje vaše budućnosti. Iz prošlih iskustava pronađite ono najbolje i iskoristite na pravi način za smele korake koje ćete, bez odlaganja, koji je beg od stvarnosti, učiniti upravo ovoga trenutka.

40

Svakodnevno povećavajte svoju kreativnost, prilagodljivost i inovativnost, slušajte svoju intuiciju. Samo tako ćete ostvariti uspešne promene u poslovanju. I ne brinite mnogo. Promena je teška u početku, zbrkana u sredini, a predivna na kraju.

44

Znajte da u poslu niste najpametniji i jedini mogući. Ali, ako želite da izgradite prvorazrednu kompaniju, ne možete sebi priuštiti drugorazredne igrače. Razvijajte liderstvo, talente i samouverenost kod svakog pojedinca u preduzeću i budite uvek spremni da dobro platite najbolje.
3

Naučite da gledate saradnike u oči kada razgovarate sa njima, da im se osmehnete kada ih sretnete, da kažete „molim te” i time im pokažite da ih poštujete, da kažete „hvala” čime im pokazujete da ih cenite.

35

Ne počinjite da radite ako posao ne vidite kao zadovoljstvo i ako se pritom ne zabavljate. Živite i radite tako da svet učinite prijatnijim i lepšim mestom boravka za sebe i sve oko vas.

23

Izgradite blistavu karijeru, ali ne zaboravite da uživate u životu. Besmisleno je postati „biznis legenda“, a izgubiti „dete“ u sebi.

41

I nikada nemojte zaboraviti da su potrebne decenije da steknete fantastičnu profesionalnu reputaciju, i samo nekoliko sekundi da sve to izgubite jednim nepromišljenim potezom.

60

Srećno…

 

1