Naš ljubičasti svet …

11.06.2015.

Ljubicasti svet

Ljubičasta je neverovatna, pomalo zaboravljena i veoma zapostavljena boja koja sjedinjuje čvrstinu i stabilnost plave, kao i vrelinu i energiju crvene boje, simbolizuje moć i plemenitost, raskoš i ambiciju, asocirajući na snažna, postojana i večna kraljevstva koja rasprostiru bogatstvo i ekstravaganciju. Kažu da se uz nju vezuje mudrost, dostojanstvo, nezavisnost, kreativnost, tajanstvenost i čarolija. Sada mi je jasno zašto sam je oduvek volela.

Svaka nijansa ljubičaste, od nežnih, svetlih lila tonova pa sve do zagasitih i tamnih valera, ženstvena je i romantična, a u sebi nosi uzvišenost, spiritualnost, posebnost, prefinjenost i veliko poštovanje. Pa nije bez razloga Kleopatra za par kapi savršene ljubičaste boje terala robove da u vodi deset dana drže potopljeno 20.000 Purpura puževa. Sve zarad jedinstvenosti koja će sa ovom bojom doneti i sklad uma i emocija, inspirisati na stvaralaštvo, opčiniti okruženje, privući pozitivne misli i vibracije svojom očaranom ustreptalošću.

LJubicasti svet

Čini mi se da smo potpuno zaboravili ovu čarobnu boju. Samo jedan detalj neke ljubičaste nijanse u naš prostor donosi osećaj putovanja bez početka i kraja, fatalne privlačnosti Provanse i njenih prezrelih vinograda, ali i milozvuk Prinsove „Purpurne kiše“. Trend urbanizacije, ali istovremeno i povratka prirodi uticao je da u našem enterijeru, u različitim kombinacijama, zagospodare prirodni materijali koji će se ujediniti u savršenoj, autentičnoj i emotivnoj, harmoniji. Čist kantri stil u modernoj interpretaciji.

Idealno društvo za svaki dan i pravi izbor za svaku priliku sigurno je porcelan „Artesano Provencal Verdure“ i „Artesano Provencal Lavander“ koji promovišu ekskluzivni život na francuski način, promovišu radost življenja, ljubav prema savršenoj kuhinji i specifičan odnos prema poslu i životu uopšte. Šarmantni cvetni dekor daje elegantnim linijama dodir urbane romantike, što čini perfektnu kombinaciju umetničke lakoće izražavanja i karakterističnog oblika svakog komada porcelana. “Artesano Provencal Verdure” ističe lepotu cveta geranijuma u živahnoj narandžasto-crvenoj nijansi i nežne pupoljke divlje ruže intenzivno ljubičaste boje, dok ruzmarin zeleni okvir, zbog boljeg vizuelnog aspekta, razdvaja ove cvetne motive rasprostrte po porcelanu, kao po razigranim poljima.

Artesano Provencal

Dekor ovih kolekcija izlio se iz četkice belgijske umetnice Izabel de Borčgrav koja je inspiraciju za cvetne motive i prirodne boje pronašla u idiličnim pejzažima Provanse. “Kada se setim predivnih odmora koje sam provela u Provansi sa porodicom i prijateljima, na pamet mi ne padaju samo poznata polja lavande, već celokupni pejzaž koji sadrži neverovatno intenzivne boje. Mirisi divljih ruža i svežeg bilja predstavljaju savršen melem za dušu i upravo taj osećaj kolekcije “Artesano Provencal” treba da unesu u svaki dom”, kaže ova slikarka.

Na modelu „Artesno Provencal Lavender“ raštrkane grančice nežne lavande u živim nijansama ljubičaste i tamno crveni pupoljci dosežu balans cvetnog šika i modernog izgleda, a postavljeni su na toplu bež podlogu koja podseća na svetlu boju drveta i oivičeni ljubičastom bordurom, tako da u ovoj kombinaciji nestaju sve granice u novonastalim idejama individualne prezentacije.

Artesano Provencal Lavender

Potpuno nesvesno jutros obukoh haljinu sa dominantnim ljubičastim detaljima, bokorima ljubičica rasprostrtih po vazdušastom materijalu, i pri onom najvažnijem „final touch“ pogledu u ogledalo pred izlazak iz kuće, shvatih da sam potpuno u tonu teme o kojoj nastavljam pisanje. Koincidencija, telepatija, podsvesno ili …

U raspoloženju večite romantičarke pronađoh „Sweet Plum“ iz kolekcije Wedgwood, model iz 18. veka, razigran, veseo, potpuno savremen i odgovarajući za ovaj trenutak mojih lelujavih misli. Nežno beli, fini, prozračni porcelan, bogato je dekorisan elegantnim cvetno-pastelnim motivima sa slatkim ljubičasto dozrelim šljivama koje vise sa zelenih grančica u zlatno oivičenim obodima tanjira ili ženstvenih šoljica, mami na opuštanje. Nostalgično sećanje na seoski šljivik isprepleten lišćem, stabljikama, božurom i mednim plodovima u cvatu, diskretno nagoveštava sećanje na neispričane priče mladosti.

Wedgwood Sweet Plum

Potpuno savršenstvo magične privlačnosti ljubičaste, njena sveukupna moć i dominacija koja nas vraća u vreme grandioznih banketa na dvoru Luja XIV i evocira sećanja kada smo, u nekom prethodnom životu, prisustvovali prvom raskošnom balu održanom u čast proslave Versaja, kao zvanične rezidencije francuske kraljevske porodice, sublimirao je Studio Versaće u besprekornoj kolekciji porcelana „La Grand Divertissement“.

Nema ravnodušnosti spram ove kolekcije. Samo divljenje ili (pseudo) gnušanje.

Ova arabeska nežno ljubičastih listova simbolizuje ogromnu radost i euforiju dostojnu ere koja raskošnim, pa čak i raskalašnim životom promoviše zabavu u davnim istorijskim vremenima. Dragoceni i neizbežni zlatni rubni detalji naglašavaju i oplemenjuju kontrast, iznoseći pred nas do perfekcije oblikovan i uglađen servis za ručavanje zaslužan za savršenu postavku stola i ugođaj beskrajne moći.

Rosenthal La Grand Divertissement

Kada bih se ponovo udavala pred zvanice bih iznela Bernardaud porcelan „Frivole“. Nisam neozbiljna, kao što bi se po nazivu modela možda pomislilo, niti impliciram ironične ili sumnjičave primisli, samo sam, kao i uvek, iskrena.

Živopisna igra kontrastom koju nam donosi dizajner Herv Van der Straten i harmonične forme senzualnog obrasca zelenih latica uvijenog lišća oivičenih ljubičastim momentima izmaštane vizije umetnika, sa delikatnom zlatnom ivicom, ističe uzvišenu tradiciju u rasterećenoj predstavi savremenosti. I idealna je za svečane trenutke koji nemaju tendenciju pretencioznosti i veštačke ekstravagancije. Baš kao što bi bila svadba ili neka druga proslava na otvorenom, u bašti, pored bazena, na plaži.

Rasterećenost ovog modela, ležerna lepršavost dekora i prisutnost ljubičaste boje u meri da ne narušava sklad i ne pretenduje da dominantno zagospodari i postane preteška, budi u meni uspomene na nežnost pritajenih slutnji i miris prećutanih snova.

Bernardaud Frivole

Ne treba biti isključiv i preterati ni u čemu, pa tako ni u ljubičastoj boji. Dovoljan je i samo jedan, ma i najmanji detalj da unese skladnost i spokoj u naš prostor. Majstor neverovatnih momenata koje i sami možemo osmisliti i obojiti u zamišljenu nijansu – Meissen, najstariji proizvođač porcelana u Evropi, ostvariće svaku našu želju, svaku zamisao i predstaviti nam je u svojoj velelepnosti.

Vaza sa zmijolikom drškom, bezvremena ikona klasičnog stila, originalno nastala polovinom 19. veka u kreaciji Ernsta Augusta Leuterica, jedna je od najlepših formi vaza koja svojom harmonijom odiše neverovatnom ženstvenošću, elegancijom i harmonijom. Cvetovi kandilice, toliko prirodni, kao da su upravo ubrani iz naše bašte, sa zvončićima u beloj, lila i ljubičastoj boji, koji se ljuljuškaju nošeni vetrom, asociraju nas na prostranstva poljana na kojima ove biljke nesputano rastu.

I potpuno su dovoljna dva, tri cvetića ljubičaste boje na ovako monumentalnom primerku porcelana, da srce zaigra.

Meissen vaza

Više nego dovoljna su i dva morska konjića lavandno plave boje na Lalique vazi „Poseidon“ da ožive sliku tumaranja morskim prostranstvima ovog antičkog junaka i magle koja prekriva njegove kočije koje izranjaju iz plavetnila vode. Magija ove vaze je u dvostrukoj izmeni boje u zavisnosti od svetlosti, jer pod neonkama osnovna boja će se preliti u svetlo plave nijanse, a na prirodnom i halogenom svetlu snaga kristala će se pokazati u ljubičastim tonovima.

Tačno na prvi dan proleća 1930. godine Rene Lalik, fasciniran prirodom kao bezgraničnim izvorom inspiracije, dizajnirao je činiju „Flora Bella“ prikazujući model latica cveća i nežnu gradaciju boja od svetlo do tamno ljubičaste. Danas dobijamo reinterpretaciju ovog zapanjujućeg dizajna na vazi, koja uz uveličavajući efekat kristala snažno naglašava skulpturalni reljef prirodnih oblika.

Ne samo dvostruka izmena boje već i dvostruki blagotvorni uticaj dejstva kristala i ljubičaste boje, useliće u naš enterijer plemenitu energiju, pozitivne misli i podsticajne vibracije koje će svet našeg doma učiniti idealnim mestom življenja.

Lalique

Detalji sa ljubičastim kristalom mogu biti podjednako i naši zaštitnici, čuvari dobre energije i plemenitih misli, ali i savršeni modni detalj koji će jednostavnu damu pretvoriti u modnu ikonu i učiniti da se savršeno osećamo u sopstvenoj koži.

Bilo da nas omamljuje rano prolećno cveće, njegove nežne nijanse i opojni miris koji će nas rasteretiti ili da snažnim šarenilom boja i bogatim nizom jakih komada kristala obgrlimo svoj vrat, sa nakitom u nijansama ljubičaste boje pretvorićemo se u istinske boginje. A to nam je i cilj.

Swarovski ogrlica

Oživimo sećanja na vetrom razigrana polja ljubičica, miris jorgovana u cvatu, lakoću kapica zvonkih zumbula u letu, gizdavost pogleda lavande. Probudimo se u poljima divljih orhideja ljubičastog sjaja. Unesimo umirujući spokoj u naš dom, budeći drugost u sebi i prospimo najrazličitije tonove ljubičaste boje po našem enterijeru. Za nebrojene užitke, pritajenu strast, utišanu energiju i diskretan šarm. Oni koji znaju tajne čari ove boje sigurno je neće zaobići, bar u nekom detalju.