Najprodavanije …

02.06.2014.

Nikada ništa nisam radila „normalno“. Uvek sam se bavila stvarima u „nedoba“. Politikom u svojim 20-tim, a trgovinom luksuznom robom u periodu sveopšte ekonomske krize i života u zemlji na granici egzistencije. Ali, ko zna zašto je to tako trebalo biti. Nije mi namera da lamentiram nad svojom sudbinom, već samo iznesoh nonsense kojima sam obeležena i o kojima ću danas pisati.

Za mene, filologa po struci, trgovina je čista matematika. 2+2=4

Podjednako tačno kao kada lingvista analizirajući etimologiju reči luksuz (lat. luxus) kaže da ona u najširem smislu označava sve materijalne stvari, odnosno robe i usluge čija primarna svrha nije zadovoljavanje egzistencijalnih potreba pojedinca ili redovno funkcionisanje društva, već da korisnicima takvih roba i usluga pruži udobnost, estetsko zadovoljstvo i, što je najčešće slučaj, svima drugima pokaže nečiji superiorni društveni položaj.

Opredelivši se da se u jednom delu života bavim prodajom ekskluzivnih proizvoda kroz lanac „Sun, Moon & Stars“ prodavnica, nisam mogla pomisliti da će matematika potući filologiju i pokazati nonsens kojim prodaja tokom proteklih nekoliko godina ide u prilog svemu, samo ne svojoj primarnoj nameri, prodaji luksuzne robe. Ali, valjda je to sudbina zemlje u kojoj živim i pokušavam da radim. Radosna, što mi još to pravo nije uskraćeno …

Wedgwood Vera Wang

Želeći da pišem o „Best Sellers“ (Najprodavanijim) proizvodima tokom prošle godine izvadila sam statistiku prodaje i shvatila da ću najmanje govoriti o luksuzu, pa sam time podstaknuta iznela početna zapažanja. Statistika, takođe, surovo egzaktna i neumoljiva, pokazala je da su najprodavaniji artikli zapravo bili i najjeftiniji artikli (što ćete videti na fotografijama u ovom tekstu). Nešto što za luksuz nije karakteristično, ali za Srbiju jeste.

Nachtamnn Bossa Nova

Svet, koliko god osetio snažne ekonomske i finansijske turbulencije ostao je na skoro istom nivou prodaje luksuzne robe, kao i pre krize, jer 0,5% ili 1% stanovništva, koje klasifikujemo kao imućne, iako su pretrpeli izvesne poslovne gubitke, nisu pali na nivo da sebi uskrate sve one simbole prestiža koje im nude ekskluzivni brendovi, koji su zapravo i jedini, bez nekih većih potresa, nastavili da posluju u plusu i investiraju u svoj razvoj.

Swarovski pen

U Srbiji je situacija potpuno drugačija. Bez namere da ljudima ulazim u novčanik, jer je to prvenstveno nepristojno, posmatrajući klijente i razgovarajući sa njima, zaključujem da je veliki broj mušterija, koji i nadalje može da sebi priušti neku skupu stvar, povukao mentalnu kočnicu i znatno manje novca izdvaja za kupovinu ili odlaže svoju kupovinu pod izgovorom da im nije baš sada neophodan neki proizvod, ili, pak, ukoliko se i opredele da nešto kupe, potroše znatno manje novca nego što su to činili do pre par godina.

WMF Dune

Naravno da ih razumem, jer i sama imam izuzetno snažan racionalni momenat kada je odluka o nekoj kupovini u pitanju i veoma odgovorno, sistematično, razložno i objektivno pristupam trošenju, naročito tokom ovih nekoliko godina koje su „pojeli skakavci“, kada znam kako se lako i brzo može potrošiti novac, a koliko ga je teško zaraditi.

WMF Safari

Analitika, takođe egzaktna, kaže da, mnogi proizvođači ekskluzivne robe, kroz lepezu svojih brojnih kolekcija, nikada nisu imali niže cene svojih proizvoda nego što ih imaju sada. I to biva razumljivo, jer u želji da svoj proizvod učine dostupnijim svima, naročito klijentima srednje kupovne moći, fabrike su pojedine artikle uspele da proizvedu jeftinije, uglavnom izmeštajući svoju proizvodnju u dalekoistočne države i da cenu svojih proizvoda učine prihvatljivijom. Pre deset godina najjeftini porcelanski servis za ručavanje čuvenog nemačkog proizvođača „Villeroy & Boch“ kupovao se za preko 500 EUR, a danas ga imamo za 20.000,00 dinara. Ni jedan „WMF“ escajg nije bio ispod 200 EUR, a sada postoji veliki broj modela koji se mogu kupiti i za 10.000,00 dinara. „Wedgwood“ kolekcije porcelana i posrebrenja samo smo posmatrali, divili im se kao u galeriji, a danas ih može priuštiti i kupac sa prosečnom platom.

Villeroy & Boch Twist White

Za jednu do dve crvene dinarske novčanice, koje su po kupovnoj moći i osnovnih životnih namirnica, potpuno izgubile svoju vrednost, kod nas možete kupiti više modela bravurozno izrađenih kristalnih vaza, ukrasnih činija, tacni za kolače, setova čaša, šoljica za kafu, svećnjaka, koje će biti i potrebniji, i praktičniji, i jeftiniji poklon od najskromnijeg buketa cveća. Za nekoliko hiljada dinara koliko košta jedan prosečan parfem sumnjivog porekla, za koji ne znamo hoće li se dopasti onome kome ga poklanjamo i koji se, uz najobazrivije korišćenje, potroši za 2-3 meseca, možete kupiti izuzetno kvalitetan poklon, sa sertifikatom izrade čuvenog proizvođača, potpisom vrhunskog dizajnera, koji će se prenositi sa generacije na generaciju …

Nachtmann Saphir

Ali, one kompanije, istinski predstavnici luksuza, nisu uopšte koketirali sa tržištem. Ostajući principijelni u svojoj filozofiji da njihovi proizvodi i nisu namenjeni svakome, već samo odabranim pojedincima, cene nisu redukovali, već su ih povećali u skladu sa porastom cena sirovina, proizvodnje, poreza, taksi, inflacije i sl. I to biva razumljivo, jer ako su vekovima, prema strogim zahtevima i vrhunskim principima, gradili jedan brend namenjen određenoj ciljnoj grupi, čemu sada spuštanje kriterijuma i približavanje širokoj potrošnji, jer kada jednom to učine, više nikada se neće povratiti na vodeće mesto prestižnih proizvođača.

Rosenthal vase

U čitavom ovom zamešateljstvu, od matematike i filologije, statistike i analitike, preko razlike u potrošnji u svetu i u Srbiji, koketiranja ili kategoričkih imperativa kojih se pridržavaju proizvođači luksuznih proizvoda, došli smo i do one tačke na koju smo i mi više od decenije čekali. Klijenti su „Sun, Moon & Stars“ počeli da doživljavaju kao svoj drugi dom. Mesto na koje su uvek dobrodošli, makar samo njime da prošetaju i uživajući u lepoti proizvoda upiju pozitivnu energiju koja se emituje. Mesto na kome će, među hiljadama velelepnih predmeta, zasigurno pronaći najkvalitetnije proizvode vrhunskog porekla od porcelana, stakla, kristala, srebra, hromiranog čelika, po cenama koje su pristupačne velikom broju ljudi, ali isto tako i kao oazu luksuznih brendova u kojoj sa podjednakom pažnjom prema klijentu i vrhunskoj usluzi koju pružamo, stajemo rame uz rame sa vodećim svetskim kućama.

Riedel Flirt