Must Have 2014 …

28.04.2014.

Uvod

Kada mi neko kaže Must Have (Morate imati) obično se naježim, nakostrešim, inhibiram i zauzmem gard. Ma, ne moram ja imati ništa. Naročito ne od materijalnih stvari. Ni vi ne morate imati ništa… a, možete ako želite i ako znate zbog čega nešto želite.

I naslovih ovaj tekst prepoznatljivo, provokativno, pomalo i ironično, da bi onima koji razumnije od mene shvataju termin Must Have, ne kao imperativ, već kao preporuku, iznoseći benefite koje i sami proizvođači ističu, ukazala na posebnost u posedovanju i nekih materijalnih stvari, retko lepih predmeta.

Predmeti

Ukusi, naravno, uvek različiti, kakvi i treba da budu, u velikom broju razuđenih kolekcija proizvođača koje zastupam, sigurno će biti zadovoljeni, jer niko ne može ostati ravnodušan spram ponude koja nam se prikazuje. I niko ne može odoleti da neki od predmeta ne poželi. A mnogi ih mogu imati… i u njima uživati.

Izbor nekoliko neodoljivih proizvoda koje ću vam predstaviti potpuno je ličan. Moj. Ugledavši ih ostala sam zapanjena njihovim dizajnom, minucioznim načinom izrade bravuroznih majstora, jednostavnošću elegancije koju odašilju, silinom energije koju poseduju, magijom emocije koju bude. Možda će sličan utisak ostaviti i na vas.

Tri “Pila” vaze nemačke dizajnerke Hane Kruger predstavljaju neobično skulpturalno povezan niz raznolikih Rosenthal tanjira iz više Studio-Line kolekcija. Od mnoštva naslaganih tanjira nastaje vaza, kao asocijativna nit sa pragmatičnim vizuelnim, inspirativnim momentom, tanjirima u sudoperi koji čekaju na pranje ili nasumično poređanim na policama. „Pila“ (ital. gomila) pokazuje da kombinacija forme, priče i vremena može da razvije potpuno novu estetsku dimenziju, tako da funkcionalno obični predmeti, pojedinačni tanjiri, postaju deo celine – novog dijaloškog oblika, uklopljeni tako da daju jedinstvenu, neponovljivu kompoziciju.

Tokom decenija upoznavanja sa najveličanstvenijim izradama u porcelanu mnoge od njih oduzele su mi dah svojom grandioznošću, ali, vaze „Pila“ osvojile su me jednostavnošću inspiracije, neobičnošću kompozicije, izvanrednošću oplemenjivanja prostora, refleksijom svetlosti koja se kreće ka svetlo bakarnoj i zlatnoj nijansi sunčevih zraka i snažnom emocijom koju su probudile pri našem prvom susretu.

Pila

Umetnost susreta kao susret umetnosti koji deli strast prema lepoti, veličanstvenosti i moći spojio je čudesne karakteristike kristala i izvanrednost pisanja iznedrivši neverovatnu limitiranu kolekciju Crystal, koju su dizajnirali Lalique i CARAN d’ACHE.

Crno ili belo telo ovog monumentalnog naliv pera, ukrašeno je kapljicama koje se uzdižu iz porcelana čije su konture senzualne na dodir, dok prelamanje svetlosti kristalnih kabakona emituje blještavilo sjaja, koje se odbija od usamljenog dijamanta koji se nalazi pri vrhu srebrne zakačke.

I pisanje postaje umetnost… sa prelivanjem senke i svetla, spajajući uzvišene i dragocene elemente. Posedujući ovakvo penkalo čini mi se da iz njega mogu izliti na hartiju i neko književno delo vredno Nobelove nagrade ili potpisati poslovni ugovor vredan penzije. A sa kristalnom mastionicom istog motiva i ugraviranim svojeručnim potpisom kao jedinstvenom potvrdom autentičnosti i sofisticiranosti umetnosti, osećaj posebnosti neprikosnoveno će zagospodariti.

Naliv pero

Nikada neću uspeti rečima da iskažem sve one valere isuviše jakih emocija koje se prepliću kada ispijam kafu iz najposebnijih šolja na svetu. To nije opsena navike zavisnika i omamljenost mirisom koji obavija kafu. To nije samo ritualno ispijanje omiljenog napitka. To je trenutak izjednačavanja sa božanskim. Trenutak na koji vredi čekati. Trenutak koji treba zaslužiti i osetiti.

Čak i da ne znate da je od samog početka nastanka, mešanja materijala, pa do kraja izrade, nanošenja dekora, boje i zlata, postajala kao ručno remek delo jednog, odabranog virtouza, dovoljno je da je vidite, uzmete u ruku i da proces inicijacije u božansko započne. A tek kada je ispunite miomirisnom kafom, kada ukradete onih par minuta u danu da se rasteretite svega i opustite u vašoj fotelji i prinesete je usnama, zamamni ples emocija započinje svoju igru strasti ispunjavajući vas lepotom na granici izdrživosti.

Taj osećaj, koji hartija ne može probuditi, doživećete samo uz vašu Meissen šoljicu. Potvrdiće vam svi koji je imaju…

Šoljica

Svako od nas krije u sebi hedonistu i trenuci zadovoljstva u zamamnim užicima često nas pohode, samo ih treba spoznati, osetiti, uhvatiti i prepustiti im se, a kada nas okruže prijatelji srca, čaša vina opustiće telo i um prenapregnut stegama svakodnevnih obaveza.

Dobro vino još je bolje kada se sipa u odgovarajuću „Riedel“ čašu, namenjenu upravo toj sorti grožđa od koje je spravljeno, a najbolje je kada se dekantuje iz zmijolike posude „Eve“ koja asocirajući svojim izgledom na uspravljenu kobru, dok vino putuje kroz krivudavi vrtlog kristala, svojim klokotom šapuće omamljujuće priče davnina.

Nisam ni enolog niti somelijer, ali poznanstvo sa najznačajnijim predstavnicima majstora vinske umetnosti, koji poseduju urođenu strast prema ovom božanskom piću, naučilo me je da svako vino treba dekantirati, bilo ono crveno ili belo, mlado ili staro, jer samo tada ovaj čarobni napitak je spreman da vam podari sve one blagodeti koje poseduje: boju, ukus, miris, balans, aromu, buke…

Dekanter „Eve“, elegantne, izdužene, zavodljive siluete dvostruko će dekantovati vino, a samo služenje, okretanje i obrtanje posude u pravom smeru, jer samo tako vino može i poteći, dramatičan je ritual maestralne vrhunske predstave pantomime. Zavedeni vizuelnom magijom serviranja prepustite se ispijanju omiljenog vina dopuštajući da vas njegovi omamljujući mirisi i egzotična aroma povedu na daleko putovanje beskrajem hedonizma.

Eve dekanter

Vekovima poznata magijska, isceliteljska moć kristala koji uvećava i isijava nepresušne energetske vibracije svuda oko sebe, bilo da je u svom prirodnom stanju ili kao estetski uobličen predmet, danas je i kao iluzija ili placebo efekat svima potrebnija više nego ikada.

Swarovski nakit podjednako je omiljen koliko i omražen, ali sa ostvarenom misijom… nikoga ne ostavlja ravnodušnim… I sama sam takva, uvek opredeljena kada je neki komad ovog nakita ispred mene. Ushićena ili razočarana…

Narukvice „Slake“, razigranih kristala razasutih po koloritnim nizovima upletenih tračica, adekvatno svom imenu utoliće sve naše žudnje, želje i potrebe, jer ćemo u njima pronaći sebe, istaći ono najbolje u nama, osetiti ih kao energiju koju ćemo odašiljati na svoju okolinu i biti posebne, drugačije, svoje, a neverovatan sjaj prelamanja slapova kristala obmotanih oko zgloba zadovoljiće i praktičnu stranu življenja: savršeno će pristajati svim prilikama i odevnim kombinacijama, i neformalnom, opuštenom, ležernom izgledu, strogim poslovnim pravilima odevanja, ali i svakoj večernjoj prigodi, od glam-rok žurki, kafanskih derneka do elegantnih skupova i ekstravagantnih formalnih prijema.

Kada osetimo vibraciju ovih narukvica, sve ćemo na sebi menjati, samo njih nikada, jer kroz njihovu energiju otkrićemo pravu sebe i sve svoje skrivene vrednosti.

Slake