Muškarac u ženskom carstvu …

08.10.2015.

Rosenthal porcelan

Uvreženo je mišljenje da prodavnice za opremanje kuće posećuju i u njima kupuju isključivo žene. Jer, zaboga, u taj zabran, u tih nekoliko kvadratnih metara koje oivičavaju prostor kuhinje i trpezarije kao da nikada i ni pod kojim uslovima, osim možda ako je pitanje života, ne treba da kroči niko drugi osim ženske noge. Valjalo bi da nas ograde bodljikavom žicom i propuste koji kilovat struje, ukoliko bismo se drznule da iskoračimo iz tog geta, pa da širi srpski populus bude u potpunosti zadovoljan.

Takođe, važeći stereotip glasi da u prodavnicama kristala i porcelana muškarac izgleda „kao slon u staklarskoj radnji“. Počev od mišljenja da je muškarac nesposoban da odabere adekvatne proizvode za kuću, pa do njegove nespretnosti i trapavosti kada je samo snalaženje među lomljivim stvarima po sredi.

E, pa dragi moji, ni jedna od ovih odomaćenih početnih premisa nije tačna. Niti je opremanje domaćinstva isključivo ženska rabota (prevrteh sve božanske i zemaljske zakone i ne nađoh u njima takve odrednice), niti se muškarci među staklićima ponašaju kao slonovi (na osnovu dugogodišnjeg iskustva u prodaji ni jedan predmet nije zakačio, oborio, niti polomio muškarac).

Rosenthal porcelan

„Sun, Moon & Stars“ svakako je „hram hedonizma“, kako sam ga nazvala pre više od decenije, i kao takav otvoren za sve one kojima je lepota življenja imanentna, koji kvalitet porodičnog života i svog privatnog mikrosveta pretpostavljaju opštim i, danas veoma izraženim, manifestnim karakteristikama, kao i svima onima koji svet svojih najbližih žele da ulepšaju i oplemene uspomenom koja će trajati večno. Znači, otvoren za sve koji su spoznali tajne umeća življenja u najsitnijim stvarima koje nas okružuju, osetili čari ispunjenja nepresušne želje za zadovoljstvom ili pak smatraju da je sada pravi trenutak da se donese osobeni dah prefinjenosti i nadčulne opijenosti u svaki preostali trenutak života. Jer, ama baš nikada nije kasno i uvek je najbolji momenat da svoj život, svoj dom, svoje okruženje učinimo boljim, lepšim, prijatnijim, lagodnijim, zanimljivijim, kvalitetnijim mestom bivstvovanja. A čini mi se da taj i takav svet muškarci znatno pre otkriju, posvećeno mu se prepuštaju i opuštenije u njemu uživaju.

Casa za viski

Ovo će biti jedan pokušaj oslikavanja generalnog psihološkog profila i kroki predstavljanje „muškog“ kupca u „Sun, Moon & Stars“ carstvu, jer imam utisak da sam ih nepravedno zapostavila.

Svaki muškarac koji je kročio pod nebeski krov naše galaksije, nezavisno od uzrasta, ostavio je utisak samosvesnog, odlučnog, opredeljenog čoveka koji jasno zna šta želi, voli ili šta mu je konkretno potrebno. Kod njega nema previše nedoumica. Svaki zahtev jednostavno je formulisan, prečišćen, jasno i precizno izrečen i ne ostavlja prostor za neka otvorena pitanja. Jedina dilema koja može trenutno nastupiti je po pitanju kupovine poklona, ali i tu odluku poprilično brzo donosi ili u skaldu sa sopstvenim ukusom ili uz kratku konsultaciju sa prodavcem.

Naš muškarac ne kupuje ishitreno, impulsivno, nepotrebno ne gomila, pažljivo planira, ciljano namenjuje i najčešće daje prioritet funkcionalnosti u odnosu na estetiku. Čini se da je pragmatičniji i jednostavniji u donošenju odluka prilikom kupovine.

Postavlja ciljana pitanja koja pogađaju tačno u metu, a koja se najčešće tiču tehničkih i upotrebnih funkcija proizvoda.

Nema nepotrebnih i nesuvislih komentara, po principu tek da bi se reklo, a u njegovom tonu ne oseća se ironija, omalovažavanje, zajedljivost ili zavist. Retko zakera i zanoveta.

Kao da ima više razumevanja i strpljenja za eventualne formalnosti koje se moraju sačekati i obaviti, a svakako da znatno jednostavnije rešava nesporazume ukoliko do njih dođe.

Sa muškarcima mnogo brže se prave dogovori i pronalaze rešenja. Sve teče nekako jednostavno, mirno, glatko…

P.S. Dame nikako ne treba da pomisle da su one kao mušterije sve ono što muškarci nisu.

Muskarac u kupovini

Sigurno ću vas iznenaditi kada vam otkrijem male tajne kupovanja naših muškaraca, jer i sama sam ostala zatečena njihovim odabirom nakon što sam spoznala i generalizovala njihova interesovanja.

Kada bira proizvode za svoju kuću i dolazi u pratnji supruge, najčešće je u funkciji nekoga ko samo stavlja konačnu tačku na njen izbor sopstvenom saglasnošću i finalizacijom kupovine. Jako retko suprotstavlja mišljenje ženinom, najčešće samo kroz blago skretanje pažnje na neki drugi predmet koji podjednako može biti koristan ili pomaže da se učini definitivan izbor između dve kombinacije, veoma brzo presecajući dilemu koja je postojala. Takođe, dok dama pravi konačnan odabir, muškarac hitrooko preleće pogledom po policama zadržavajući pažnju na tačno određenim artiklima, njemu neophodnim, kojih u domaćinstvu nije bilo i kupuje ih bez prevelikog objašnjenja.

Kada u radnju dolazi sam, muški klijent potpuno je siguran u ono što mu je potrebno i sa vrata pita za predmete za koje je zainteresovan, ne želeći da mu se nudi i pokazuje bilo šta drugo. Interesantno je da muškarac za svoju kuću, pored čaša za njegovo omiljeno piće, koje moraju biti tačno zamišljenog oblika kakav je želeo i veličine koja će idealno pasovati njegovoj ruci, najčešće kupuje noževe, interesujući se za njihove tehničke karakteristike, materijal od koga je izrađeno sečivo i ergonomski oblik drške, što mi negde govori da bar izvesno vreme provodi u kuhinji i da posebnu pažnju posvećuje pripremi hrane. Takođe, masat (oštrač za noževe) njegov je omiljeni artikal, ali i neke specifične posude za pripremanje hrane, kao što su pekači, veće posude za pripremanje mesa ili ribe, kao i ekspres lonci.

Ono što je veoma interesantno, muški kupac je pravi znalac kada je u pitanju odabir escajga za ručavanje. Uvek gleda da je materijal od koga je izrađen izuzetnog kvaliteta i savršene završne obrade, a svu pažnju posvećuje obliku kašike insistirajući da je dovoljno velika da u nju može stati dosta tekućine. Oštrina noža u priboru, takođe mu je od naročitog značaja i skoro da nikada neće napraviti loš izbor kada se opredeljuje za neki od ponuđenih modela.

Postoje i oni, doduše malobrojniji, sa posebno izgrađenim darom za lepo koji naročitu pažnju posvećuju estetici proizvoda, dizajnu i dekoraciji. Takvi kupci dugo vremena pažljivo biraju kolorite koji se uklapaju u postojeći ambijent njihovog prostora.

Muskarac u kuhinji

Kada je u pitanju kupovina poklona prijateljima, muškarac tačno zna interesovanja ili želje onih kojima bira poklon, tako da nema puno nedoumica oko izbora. Najčešće se opredeljuje za setove čaša za neko određeno piće, kao i za flašu za piće ili dekanter, ali i za brojne aksesoare, poput šejkera, kible, posude za led, barskih pomagala, otvarača za flaše ili čitavog asortimana predmeta za lepše uživanje u vinu, kao što su termometar, sekač folije na flaši, prsten za flašu koji sprečava kapanje vina, aeratore za „provetravanje“ pića, ukrasne zapušače i brojne druge sitnice koje imamo u ponudi. Sve ono što izabere mora biti izuzetno kvalitetno, čvrsto, robusno, postojano. Ukoliko nedovoljno dobro poznaje osobu kojoj kupuje poklon, odmah se izjasni da mu je potrebna sugestija, kratko usmeri na tip osobe kojoj se bira poklon i ograniči iznos budžeta kojim raspolaže, što znatno sužava ponudu i olakšava našu asistenciju.

Najveći problem muškim kupcima je odabir poklona za damu. Nema velikih dilema kada je u pitanju žena sa kojom je u poslovnom ili površnom, poznaničkom odnosu. U takvom slučaju odmah prihvata sugestije i lako se opredeljuje za poklon. Vrlo dobro zna da ne sme izabrati isuviše ličan poklon koji može preći granicu dobrog ukusa ili poslovnog bontona i odaslati poruku koju sam ne želi da uputi i zato se prvenstveno usmerava ka izboru predmeta za domaćinstvo (šolje za kafu, svećnjaci, ramovi za slike, vaze, stoni satovi i sl.) ili elegantnih sitnica neophodnih svakoj poslovnoj ženi, poput futrole za telefon ili vizit karte, USB priključka, priveska za ključeve, hemijske olovke, kutijice za odlaganje sitnica, ogledalceta, nečeg veoma praktičnog i uvek neophodnog.

Muskarac poklanja

Muka nastaje kada bira poklon za ženu koja mu je emotivno bliska. U tom trenutku muškarac, po prvi put, pokazuje svoju uznemirenost, nesnalaženje, drhtavicu i nedoumicu. Tada, koliko god da je krupan, markantan, dominantan, uspešan, siguran, postaje kolebljiv i neodlučan. Iskazuje zebnju i sumnja u svoj izbor, strepeći da se poklon neće dovoljno svideti dami kojoj je namenjen. I neprestano se preispituje, glasno iznosi svoju dilemu, pribojava se, komentariše svoju upitanost tražeći od nas ohrabrenje, obodrenje i potvrdu dobre odluke koju je doneo. Jedino u takvom trenutku naš muški kupac pokazuje svoju ranjivu stranu, svoju slabu tačku, svoju nesigurnost. Ali, baš zbog poverenja koje ima u nas, može nam je i iskazati, siguran da će dobiti pravi savet, pomoć, podršku, kao i da će odabrati savršen poklon kojim će njegova draga biti potpuno omađijana.

Muskarac u prodavnici

Birajući poklon za posebnu ženu muškarac, nesvojstveno uobičajenim kupovinama, počinje da se bavi i najminucioznijim detaljima proizvoda. Odlučnost ustupa mesto sitničavosti i dugotrajnom proučavanju, a jednostavna i brza kupovina pretvaraju se u agoniju za kupca. Pošto se najčešće opredeljuje za poklon koji nosi snažni lični pečat, mislim da ni po završetku kupovine nije potpuno siguran u izvanredan izbor koji je načinio. Kada bira nakit za damu, uživa da nam detaljno opiše ženu koja mu je opčinila srce iznoseći niz detalja iz njihove svakodnevice, naravno, na veoma suptilan način, a sve u cilju da nam dočara lepotu bajke u kojoj se nalazi, ne bi li mu dali što bolju sugestiju. Obavezno je i da neka od naših prodavačica, fizički najsličnija dami kojoj se kupuje poklon, stavi na sebe komad nakita, a da bi i vizuelno mogao da proveri kako bi odabrani komad stajao na njegovoj voljenoj. I tada slede hvalospevi upućeni lepoti njegove izabranice srca kao i nedoumica da li će savršeni komad ipak biti dovoljno dobar za nju.

Samo kada bi žene znale koliko su slatki naši muškarci tako smušeni i nesnađeni, tako emotivno razgolićeni i opušteni, tako iskreni i nama očarani, nikada ne bi ni pomislile da im upute zamerku na poklonjeni dar.

Muskarac sa poklonima

Zar zbog svega ovoga nije predivno srdačno dočekati, profesionalno uslužiti i ljubazno ispratiti jednu ovakvu mušteriju?

Neka su nam živi, zdravi i uvek dobrodošli muški kupci.