Mon amour …

22.02.2017.

Coffee in Paris

Opet se vraćam Parizu. I neprestano ću mu se vraćati dok, možda jednog dana, zauvek u njemu ne ostanem. Do tada, kao i uvek u prepodnevnim časovima, dok ispijam kafu u omiljenom, skrovitom „Le Village Royal“, omamljena mirisom kroasana i opijena zavodljivom milozvučnošću francuskog jezika koji u stereo dolbi sistemu pulsira u vazduhu, pokušavam da umirim damare srca i nekako posložim impresije viđenog.

Teško je dočarati osećaj počasti i ponosa kojim sam preplavljena zbog dopuštene privilegije da u potpunoj posvećenosti uživam u predstavljanju novih kolekcija koje su za ovu godinu izradile najčuvenije svetske kompanije. Pred sobom gledam istoriju, tradiciju, antiku, vrednost, besprekoran stil, vrhunski kvalitet, utišani glamur, zavodljivi luksuz, otmeni dizajn, jednom rečju – savršenstvo umeća življenja.

Rizikujući da izazovem još nepodnošljiviji gnev onih kojima pogled doseže tik do spuštenih kapaka, teškom mukom priznajem da smo cenjeniji i poštovaniji u svetu nego u svojoj parohiji od koje smo napravili svet. Eminentni predstavnici „crème de la crème“ znaju za nas, pričaju o nama, sa poštovanjem se odnose i pohvaljuju, ističući našu selekciju brendova, pouzdanost i profesionalizam u poslovanju i izuzetan nivo usluge koju pružamo, a koja ni u znatno razvijenijim zemljama nije približna. O širem okruženju neću ni da govorim.

I nema šanse da me ikada više naljute ili obespokoje lokalni skorojevići koji će izdvojiti basnoslovne svote novca na svima vidljivi, samolekramerski luksuz, dok u kući neće imati ni dve cele pristojne šoljice za kafu, niti lovohlepni ugostitelji koji će nam nepristojno servirati hranu iz nedostojnog posuđa, naplaćujući je često suvim zlatom. Ma kakvi. Koliko god se decenijama trudila da edukujem, objasnim, pokažem, reči se odbijaju kao talasi o stenu.

Jedno je jasno, životni stil ili imaš ili nemaš. Ili si ga usvojio u detinjstvu i mladosti ili ceo život ostaješ nedobačena i neostvarena persona u pokušaju osvajanja nedostižnog Olimpa. Ili ga osvojiš ili čitav život čučiš u podnožju gledajući u njegove vrhove suznih očiju.

Od danas pišem, mislim, podstičem, podržavam i radim samo za one koji uspešno osvajaju vrhove ili se već na njima nalaze. Za njih predstavljam najnovije poslastice sa veličanstvene trpeze francuske smotre veličanstvenih.

Maison & Objet Paris

„Bernardaud“ dopunjava kolekciju „Ecume“ sa tanjirima modela „Ecume Mordore“ koji izgledaju kao mekana, zlaćana pena u nežnom teksturalnom kontrastu diskretnih, belih rupica. Stvarajući pesnički, savremeni efekat, samostalno, ili u kombinaciji sa belim modelom, nova kolekcija postavci našeg stola daje auru moderne elegancije.

Ecume Mordore

Dekor „Dolce Vita“, inspirisan motivima cveća popularnim 60-tih godina, isijava po obodu tanjira sjajne zlatne linije, vrcajući od života. Dominantna dekoracija ovog modela dobar je izbor za kombinovanje sa kolekcijama „Sol“, „Duo“ ili „Gage“, čime će njena oslobođena poetičnost doći do punog izražaja.

Dolce Vita

Svečane, a potpuno savremene i svedene kolekcije „Gage“ i „Duo Or“, jednostavni, pročišćeni beli porcelan oivičavaju samo zlatnom („Duo OR“) ili zlatnom i platinastom prugom („Gage“) nejednake širine, čime postavci stola daju elegantan i moderan izgled. Otmene svadbene proslave teško je zamisliti bez njih.

Gage & Duo Or

Istraživanje „Bernardaud“ „grand feu“ ateljea iznedrilo je zadivljujuće neobičnu kolekciju tanjira „Email“, fascinantne strukture, nimalo nalik nekoj dosadašnjoj i nimalo nalik porcelanu. Ali, jeste porcelan. Ponegde potpuno mat, poput dodira prirodne teksture zemlje, kamena, mahovine, a ponegde sa blagim sjajem, kao obasjan zracima sunca koji se promaljaju kroz čipkanu tkaninu. Ovakve neobične teksture dopunjava niz jedinstvenih boja, uključujući tamno crvenu (Ecaille de Tortue), bakarno zelenu (Vert Marais), metalik (Mine de Plomb) i boju lišaja (Taupe).

Email

Kolekcija „Saphir Bleu“ sačinjena je od sjajne, indigo plave „tie-dye“ šare, nastale po ugledu na teksturu „pletene tkanine“, specifičnog bojenja materijala koji se savija, nabire, gužva i vezuje kanapom, a zatim boji. Svežina boje, mekoća teksture, njeni blagi prelivi i nežni reljefi, savršeni su za letnju postavku stola, a posebno za „morski“ ambijent.

Saphir Bleu

Ekskluzivna „Bernardaud“ linija proizvoda ove godine donosi dve identične replike modela šolja napravljenih u „Sevres manufacture“ 1773. godine, čiji se originali danas nalaze u muzeju Carnavalet u Parizu.

„A La Reine Marie Antoinette“ šoljica ima središnji medaljon tamno crvene podloge opervažen zlatnim palminim listovima, dok je u centru iscrtan profil kraljice Marije Antoanete, stvarajući impresiju kameje (slika na kamenu). Izbor cvetnih motiva slavi kraljičinu eleganciju i ženstvenost kao i njenu strast prema botanici i prirodi.

„Au Roi Luois XVI“ šoljica, identičnog je oblika i zapremine, boja i stila, samo sa drugačijom zlatnom dekoracijom, čvršćom, dominantnijom i muževnijom, što i priliči kralju, poput Luja XVI. Šoljica je ukrašena mrežom okovanom krasuljcima, u čijem centru je “jarebicino oko”.

Reine & Roi

„Christofle“ nas je u ovoj godini obradovao proširenjem svojih savršenih i veoma popularnih kolekcija koje su prethodnih sezona predstavljale svetske bestselere. Ističem „Mood Coffee“, kao prirodni produžetak perfektnog escajga, spakovanog u dekorativnu posudu nalik jajetu. U nešto manjoj kutiji identičnog oblika nalazi se 6 posrebrenih ili pozlaćenih kašičica za espreso koje,  postavljene na stolu u trenucima popodnevnog predaha, donose neprevaziđen osećaj punog užitka u tradicionalnom ispijanju kafe. Univerzalnog i bezvremenog dizajna ove kašičice možete slobodno ostaviti na polici dnevne sobe ili na klub stolu, da ga ukrase svojom skulpturalnom lepotom.

Mood

„Collection Club“, ukrasne proizvode obučene u kožne detalje prirodnih boja, sada dopunjava i ram za fotografije savremenog dizajna u dve veličine (10x15cm i 13x18cm), izrađen u posrebrenju sa izrezbarenom „pearl“ šarom. Idealan poklon za osobe istančanog ukusa kao otmena dekoracija kancelarijskog ili kućnog prostora.

Collection Club

Dok su „Graffiti“ razigrani poslužavnici namenjeni mlađim klijentima, sa ugraviranim raznolikim porukama, poput onih ispisanih na zidovima građevina, „Croco d’Argent“ tacne, sa izradom koja podseća na teksturu reptila, imaju višestruku funkciju.Zamišljene su kao tacna za vizit karte, pisma i olovke, ali i sitna posluženja, idealno je da se zajedno nađu na radnom stolu svake osobe od stila.

Graffiti & Croco d'Argent

Do perfekcije osmišljena i izvedena dizajnerska rezbarija Marsela Vendersa u modelu „Jardin d’Eden“, ove godine donosi nam izuzetan komad – okrugli sto za 6 osoba, podjednako savršen i za moderan, kao i klasičan enterijer. Idealno se uklapa sa stolicom identičnog dekora, koju možete videti (i kupiti) u našoj radnji.

Stone lampe, podna lampa i luster „Jardin d’Eden“ predstavljaju elemente visoke mode u proizvodnji osvetljenja za enterijere koji pretenduju da odišu posebnim šmekom, u kome će idealnu oazu načiniti oni koji uživaju u toplini svoga doma. Stone lampe su visine 47cm, izrađene od hromiranog čelika i mogu se postaviti na noćni stočić, klub sto, policu ili radni sto. Abažur je izrađen od kristala ili materijala, sa nekoliko različitih modela sečenja kristala ili boja, za različite stilove, od najklasičnijih do najsavremenijih.

Podna lampa sa visinom od preko 181 cm, obimom od 75cm i težinom od 50kg, izuzetan je komad kome će savršeno odgovarati ugaono mesto u prostoriji za dnevni boravak. Sa svojih 17 sijalica i kristalnim abažurima koji mogu biti u prozirnom ili kristalu dim boje, rasprostiraće svoju čarobnu svetlost čineći magičnim svaki kutak prostorije.

Luster identičnog dekora, sa 20 sijalica smeštenih u savršene kristalne abažure i lancem koji može prilagoditi njegovu visinu svakoj prostoriji, izrađuje se duže od 50 sati, monumentalan je komad koji može usrećiti i naredne generacije.

 Jardin d'Eden

Dirigent luksuza, kompanije „Hermes“, prvobitnu kolekciju za čaj „H Déco“ koja je debitovala 2014. godine danas proširuje na kompletan servis za ručavanje. Svojim savremenim stilom „H Déco“ definiše oštru eleganciju prepoznatljivo varirajući crne i bele geometrijske šare francuskog modnog dizajnera Benoît-Pierre Emery. Ovaj model inspirisan je bordurom i isprepletenom mrežom oko “Hermes Lift”, pariske kolekcije porcelana. Art Deco arhitektonski elementi koji ukrašavaju pariske radnje postali su upečatljiva oznaka Hermes-a koji svojom pročišćenom elegancijom ispisuje stranice otmenog luksuza.

Kolekciju kristala „Intervalle“ dizajnom ostvaruje Peirre Charpin stavljajući težište na dijamantsko sečenje kroz matematičku igru x i y osa, povećavajući interval za ponovljenu jasnoću. Kolekciju čine četiri osnovna proizvoda koja će svojom briljantnošću dopuniti našu svečanu postavku stola, a to su čaša sa stopom (za vodu, belo ili crveno vino), čaša za šampanjac, niža čaša za kraća pića, kao i čaša za duga pića.

Hermes

“Saint Louis” u svim komadima iz nove kolekcije “Folia” donosi eho šume koja okružuje njihovu fabriku. U tim tajnovitim predelima Noe Duchaufour-Lawrence našao je inspiraciju i rešio da kombinuje sjaj kristala sa snagom jasena. On oseća sečenje kristala kao dekorativni izraz geometrijskih i organskih oblika prirode, tako da „Folia“ nastaje i kao poštovanje prema lišću Moselle šume i kao oda kreativnoj ludosti. 25 različitih proizvoda (vaze, svećnjaci, čaše, dekanteri, bokal, lampe, stočići) ove kolekcije predstavljaju savremenu viziju prirode, otkrivajući nove dimenzije urbanog enterijera. Čisti oblici i bogati, duboko sečeni kristal isijava zanosne projekcije zahvaljujući odsjaju svetlosti koju emituju ovi proizvodi i čini da prostor našeg življenja dobije jedinstvenu toplotu i ugodnost.

Folia

Pravi legendarni predmeti su oni čija briljantnost ostaje netaknuta tokom vremena koje nepovratno prolazi. 1927. godine Rene Lalique, zalazi u mitološke izvore kako bi dekorisao vaze sa 10 bahantkinja u mističnom plesnom zanosu. Nepun vek kasnije, američki umetnik Terry Rodgers udahnuo je nov život legenadrnoj „Lalique“ vazi, mladim sveštenicama iz reda Bahusa, boga vina i zadovoljstva. Umetnička proizvodnja u fabrici u srcu Alzasa, ove figure pretvara u sirene, a Terry Rodgers, renomirani slikar realističnih scena velikih formata, pravi majstor boje i četkice, fotograf za koga je svetlost neodoljiva privlačnost, nije mogao da odoli draži kristala i pune dve godine, uz pomoć „Lalique“, radio je na oblikovanju savršenog kalupa koji bi u „lost wax“ tehnici predstavio devet lepršavih ženskih oblika na monumentalnoj vazi. U novom prikazu, bahantkinje su postale sirene. Prema grčkoj mitologiji, ova fantastična stvorenja mora simbol su magije i obmane, a svojom pesmom mamile su mornare da se nasuču na stene. Umetnik kaže: „Moje sirene dekonstruišu mit, stvarajući novu sliku ženske figure. Želeo sam da svako lice i frizura budu drugačiji, da nijedna poza ne bude ista. Jer je ono što me interesuje žena kao individua.“

Sirenes

Nova „Lalique“ kolekcija „Muses“ odaje poštovanje i divljenje Ženi, glavnom izvoru inspiracije ove kuće još od njenog postanka. Žena je bila i objekat i subjekat Rene Lalique remek dela. Hrabro i smelo za taj period, on je koristio žensko telo kao sredstvo ulepšavanja, sledeći primere najčuvenijih renesansnih umetnika. Diveći se Ženi, često je ih je opisivao kao alegoriju, graciozne i nebeske ili pohotne sa zapretenom senzualnošću koja snažno isijava i utišanim a misterioznim držanjem. Ispevavajući svojim delima odu ženskoj lepoti, Lalique se poigrava satenskim finišom kristala kako bi podsetio na plišanu teksturu kože i savršeno oblikujući figure, perfektno dočarava izabrani trenutak koji ističe svu lepotu, emociju i strast sakrivenu u Ženi.

Muses

Kao dopuna postojećim kolekcijama, ove godine pojavljuje se u ikoničkom modelu „Bacchantes“ fantastična ukrasna činija i posuda za hlađenje šampanjca, dok čuvenu kolekciju „Masque de Femme“ obogaćuje monumentalna stona lampa sačinjena od kristalnih panela smeštenih u osvetljenom ramu od hromiranog čelika.

Nastavljajući tradiciju večne inspiracije prirodom i živim svetom koji je ispunjava, „Lalique“ u kolekciji „Jungle“ oživljava simbol moći, brzog i senzualnog jaguara na činiji i pepeljari ističući na kristalu njegovu otmenost i eleganciju. Vitka silueta pokazuje njegove mišiće, a krzno je pažljivo izrezbareno u obliku tačkica na kristalu. Koračajući luksuznom vegetacijom, on predstavlja snagu i lepotu mačke i velikog predatora, a u našem enterijeru apsolutnu dominaciju prostorom.

Jungle

„Aphrodite“ dekanter dizajniran je tako da istakne savršeni ukus najboljih pića. Pojačan sjajem satenskog finiša kristala, senzualne obline Afrodite biće čuvari najizvrsnijeg Grand Cru. Njena divota, senzualnost koja nas pomera, elegantna poza i nedostižnost pokazuju kako se „Lalique“ kristal transformiše u jedinstvenu umetničku kreaciju.

Aphrodite

Nadahnuta nekim posebnim osećanjima koji su mi umnogome preobratili viziju, usled gorčinom poslednjih godina nagomilane osornosti i zaposedajuće malodušnosti, osećam potrebu da se zahvalim svima koji veruju u nas, koji poštuju naše ideje i napore da ulepšamo njihove jedinstvene momente življenja i nastavimo još imaginativniji put – do samog dosezanja Sunca, Meseca i Zvezda.