Mojih Top 5 …

06.03.2014.

meissen_off cristofle_off villeroyandboch_offriedel_offrosentha_off 

Sigurno je da nisam jedina koja se nasmejala na emotivna poređenja profesionalnih dosegnuća sa ljubavlju prema svojoj deci i na svima dobro poznate izjave tipa: „sve moje pesme/knjige/filmovi/proizvodi … su kao moja deca“ i sve ih volim podjednako…

Našavši se pred iskušenjem mojih top 5 brendova posebno izdvojiti, ne mogu ni ja pobeći od klišea i ne reći „svi su mi podjednako dragi“, jer da nisu ne bih se opredelila da ih dovedem u Beograd i sigurno se ne bi našli u „Sun, Moon & Starsu“.

Imam troje dece i 17 brendova i to je sigurno mojih Top 20.

Decu ću sada ostaviti na pijedastalu koji su svojim ulaskom u moj život zauzeli i sa koga ih niko ne može ukloniti… Baviću se samo brendovima

Svaki od njih ima poseban emotivni značaj i razlog zbog čega je upravo on moj izbor, a svi ti razlozi su podjednako važni da bi mogli biti surovo selektovani. Ali, ako se već mora napraviti neki odabir, a mora, jer naslov na to upućuje, pokušaću da izdvojim onaj pečat koji je nepovratno ostao otisnut u meni. Samo ne tražite gradaciju po važnosti ovih 5 (mojih top 5), jer nju nije moguće načiniti … Svih 5 je zapravo jedan, jer zbog različitosti svojih emotivnih valera, ispunjavaju celovitost koja se ne može, a i ne treba, vrednosno određivati.

  • Meissen – Vreme i prostor zaustavljeni u 1710.godini, ovog 21.veka… pokušajmo, a neće nam baš biti lako, jer nam sećanje ne doseže na početak 18.veka, da dočaramo atmosferu koja vlada u Albrehtsburg dvorcu podignutom u 15.veku, u kome se 300 godina kasnije smešta prva manufaktura porcelana u Evropi, koja narednih 300 godina, sve do današnjih dana, u svom procesu proizvodnje ne menja ništa od onoga što je ustanovila pre mnogo vekova…. miris starine pomešan sa mirisom porcelana i terpentina sa kojima se mešaju jedinstvene prirodno spravljene boje, čiji je sastojak i do danas ostao tajna, vodi nas uskim dvorskim hodnicima ispresecanim prostorijama u kojima, u sakralnoj tišini, posvećenici u svoj posao ručno proizvode svaki komad porcelana, modeliraju, obrađuju, oslikavaju, ukrašavaju zlatom i signiraju najčuvenijim znakom, kobaltno plavim ukrštenim mačevima saksonske vojske, predajući nam u amanet svaki, jedinstvani, unikatni komad porcelana …

Meissen

  • Christofle – Zahvaljujući svojim maestralnim kreacijama u srebru, Christofle je bio i ostao simbol luksuza i elegancije. Svojim inovativnim stilom u svaku eru uneo je novu dimenziju umetnosti življenja. Posedovanjem nekog srebrnog komada postajete privilegovani svedok u evoluciji ukusa, običajima i tradiciji. Danas, kao i u prošlosti, nezavisno da li je krasio trpeze careva, prinčeva ili maharadža, da li je bio postavljen u palatama, Orijent Ekspresu, luksuznim kruzerima, savremenim restoranima ili našim toplim domovima, Christofle uvek ostavlja snažan utisak.

Christofle

  • Villeroy&Boch – Jednostavno, pročišćeno, dinamično, moderno, praktično, primenjivo, uklopivo, razuđeno, multifunkcionalno, dekorativno, kvalitetno, postojano, dizajnirano, elegantno, nepretenciozno, interaktivno, eklektično, prijemčivo, pristupačno, ležerno, neopterećujuće… U današnje vreme i više nego dovoljno za savršen osećaj življenja.

Villeroy-&-Boch-795px

  • Riedel – Ne moramo biti enolozi ili somelijeri da bi smo svim čulima uživali u čarobnom, božanskom napitku. Dovoljno je imati čuvene vinske čaše „Riedel“ i doći do spoznaje o nužnosti efekta oblika čaše na percepciju pića, te da buke, ukus, balans i završna aroma celokupne punoće vina zavise i od oblika čaše iz koje se pije. To je čaša koja postaje najbolji prijatelj vina, a mi osećamo neomeđeno iskustvo oslobađanja svih sastojaka iz vinskih kapljica i opušteni u toplini svoga doma ili u krugu prijatelja, doživljavamo nezaboravne hedonističke trenutke.

Riedel-795px

  • Rosenthal – Ne postoji ravnodušnost prema kompaniji koja je iznikla inspirisana ljubavlju koju je osnivač negovao prema svojoj ženi i koja nam više od 130 godina daruje umetnost na porcelanu, prepoznatljive, elegantne klasične linije, ali i inovativni dizajn avangardnih kolekcija, potpisan najznačajnijim umetničkim imenima današnjice, savremenu arhitektoniku predmeta i fascinantne linije proizvoda kojima gradi ekskluzivni stil življenja.

Rosenthal-795px