Minimalizam u enterijeru – vodič za kreiranje prostora sa dušom

11.06.2024.

Minimalizam u enterijeru postao je globalni trend u opremanju prostora življenja, jer zadovoljava praktične potrebe svakodnevice, a omogućava da ga oplemenimo jedinstvenim kombinacijama predmeta, prema ličnom osećaju prostora, koje će enterijeru dati osobeni stil. Tada mesto u kome boravimo postaje dom.

Naš asortiman pruža najkvalitetnije artikle za uređenje doma, a ovaj tekst neka bude kratak vodič za kreiranje prostora sa dušom.

Funkcionalnost nameštaja i razigranost dekoracije

Minimalizam u enterijeru – vodič za kreiranje prostora sa dušom

Minimalizam u enterijeru podrazumeva da krupni komadi pripadajućeg mobilijara budu jednostavni i funkcionalni, da ne zauzimaju previše prostora kako bi ostalo dovoljno mesta za komunikaciju, da budu dizajnerski pročišćeni, neupadljivi, smirenih, ujednačenih kolorita, bez upadljive dominacije.

Za razliku od neutralnog nameštaja, podnih prostirki i zavesa, svi ostali dekorativni elementi, treba da imaju dinamičnost, razigranost, dizajnersku prepoznatljivnost i razuđenu obojenost, kako bi prostoru dali dušu, život koji miriše na nas, stil koji je našom imaginacijom obojen.

Bez granica i kočnica, jedino leti vetar i naša mašta. Ograničenja u životu sigurno treba da postoje, dok u razigranosti mašte i naletu kreativnosti, prilikom uređenja enterijera, postaju suvišna i treba ih ukloniti ili bar pomeriti. Imaginaciju ne treba sputavati. Njenoj slobodi treba se prepustiti. U prostor življenja treba uneti omiljeni dizajn odabranog predmeta koji će nam se ogledati u duši.

Najveći deo slobodnog vremena provodimo u dnevnom boravku, najkonfornijoj prostoriji u domu. Taj deo doma najčešće preuređujemo, premeštajući delove nameštaja ili menjajući raspored stvari po stočićima, policama i komodama, jer se najbrže zasitimo iste postavke predmeta u enterijeru. Najjednostavnije, a i finansijski najpristupačnije da osvežite dnevni boravak sa atraktivnim komadima iz našeg dekorativnog programa, koji su izuzetno važni za sveukupan dobar osećaj u prostoru.

Ono što daje šarm minimalističkom enterijeru jeste uparivanje predmeta. Dvoje, dualizam, dvojstvo pokazuje nam saglasje dva elementa, dva principa. Oni se uvek privlače, dejstvuju, bilo da su savršeno sjedinjeni dvojac ili magnetski kohezivne suprotnosti. Par ukazuje na postojanje dva iskonska, ravnopravna, neodvojiva, konstitutivna principa stvarnosti, duha i tela, ideje i materije iz koga se rađaju dualiteti: nebo-zemlja, Sunce-Mesec, muškarac-žena, svetlo-tama, dobro-zlo, crno-belo… Dvojnost je podjednako princip saradnje, koliko je i simbol borbe.

Za svoj prostor odaberimo veće porcelanske vaze neobičnog oblika koje će predstavljati skulpturalno umetničko delo kada u njima nema cveća. Idealno bi bilo da uklopimo dve vaze različitih veličina, ili iste veličine, ali u različitim bojama.

Kao ponovni trend, reinterpretacija tradicionalne dekoracije zidova, dolazi nam ukrašavanje prostora tanjirima koji će oslikanim motivima dati novi život našem omiljenom kutku. Tacne i tanjiri većih dimenzija, pored toga što svoje mesto mogu naći kao dekoracija polica i vitrina, uvek nam mogu koristiti i za posluženje hrane.

Svaki komad porcelana iz naše ponude osmišljen je sa posebnom pažnjom i detaljima koje, u raznolikim varijacijama, karakteriše moderan pristup klasičnom stilu. Dekorativne kolekcije suptilno se mešaju sa prefinjenošću, a rezultat su elegancija, bezvremenost i luksuz.

Uređenje dnevnog boravka – dekoracija sa stilom

Minimalizam u enterijeru – vodič za kreiranje prostora sa dušom

Svi težimo za skladom, kako u životu tako i u uređenju doma. Potreba za planiranjem, osmišljavanjem, doterivanjem, davnašnja je, a uparivanje predmeta sličnog stila i forme predstavlja duhovnu težnju za harmonijom, komunikacijom, partnerstvom, sjedinjenjem.

Predlažemo nekoliko kreativnih ideja za uređenje dnevnog boravka:

Centralni klub sto i pomični stočić pored udobne fotelje idealno je da se oplemeni atraktivnom činijom koja će svojim dekorom da unese svežinu u prostor. I kada je prazna ona će predstavljati ukras, a u nju uvek možemo staviti sveže voće, ako je veća, ali i slane grickalice ili bombone, ako je manjih dimenzija.

Ravnoteža na svim životnim poljima izuzetno je važna. Sklad u našem domu ili na postavljenom stolu, takođe je ideal kome težimo. Iz tog razloga uparujemo i usklađujemo predmete koje iznosimo na sto. Kvalitetan set za kafu ili čaj, čini da nam momenti opuštanja budu veličanstveni. Koliko će nam enterijer biti svežiji i dinamičniji, osetićemo tek kada ih unesemo u prostor.

Trenuci odmora rezervisani su i za opuštene razgovore sa porodicom i prijateljima uz ispijanje omiljenog alkoholnog napitka. Na jednoj komodi možemo improvizovati mini bar i na nju postaviti, poslužavnik sa nekoliko čaša, neobičnu kristalnu flašu za piće, pepeljaru i još neki prigodan ukrasni detalj koji će nas povesti u hedonističku avanturu blagougodnih zdravica.

Podjednako kao što će se balans na stolu postići simetrijom postavljenih predmeta, i u vitrini, na polici ili pultu našeg doma težićemo saglasju njihovim dekorisanjem ukrasnim predmetima postavljenim jednim do drugog ili na suprotnim krajevima. Police su savršen prostor da, pored knjiga, stavimo dekorativne figure i ramove za fotografije  koji unose mir i spokoj u naš prostor. A, to i želimo.

Pored savršenog izgleda poznata su pozitivna lekovita i energetska dejstva kristala, a njihovu moć i estetsku impresiju povećaćemo kombinacijom grandioznih figura od prozirnog i kristala u boji. Spokoj, blaženstvo, mir i plemenita energija zagospodariće prostorom u kome su smešteni ovi komadi.

Ramovi za fotografije, skladno u simetriji raspoređeni ili nehajno postavljeni po prostoru, ulepšavaće enterijer donoseći toplu emociju kroz evociranje uspomena.

Postavka trpezarijskog stola za svakodnevni obed

„Afina“ – taktilno iskustvo neobičnog dizajna

Naša tradicija čuva klasičan način postavke trpezarijskog stola prilikom obedovanja, koji podrazumeva iznošenje stolnjaka i skladno uparenih setova tanjira za ručavanje, činije za salatu i varivo, ovale za meso, kristalne čaše, uglancan escajg, salvete i ostalo, potrebno, stono posuđe (podmetač za šerpe, set za so i biber, korpu za hleb i pecivo, posude za začine i sosove, servere, čačkalice i drugo).

U dizajnu, krug je simbol savršenstva. Arhitektonika perfekcije, obeležje idealnog, oznaka večnog. Belo – simbol čistote, nevinosti, jednostavnosti, pročišćenosti, elegancije… Udruženi – poetika jednostavnosti u lepoti življenja.

Okrugli beli tanjir nije samo funkcionalni predmet neophodan prilikom obedovanja. On nije svakodnevno upotrebno pomagalo na kome serviramo hranu. Klasičan, sjajni, beli tanjir je poezija, večno moderan, vekovno elegantan, uvek dominantan, savršeno uklopiv i mix&match primenljiv.

Setovi za ručavanje od belog porcelana veoma su elegantni, jasnog oblika i minimalističkog koncepta, pogodni za svakodnevnu upotrebu. Iako su pročišćenog dizajna, donose originalan kvalitet uživanja u konzumiranju hrane. Visokokvalitetne izrade i široke palete proizvoda, ovi setovi kombinuju besprekorno majstorstvo i promovišu prirodni dizajn kao životni stil pretvarajući i brz obrok u savršeni ugođaj.

Prirodom inspirisane, harmonijom ispunjene, sve naše kolekcije, novim, urbanim i minimalističkim dizajnom, sa istaknutom perspektivom moderne svakodnevice i iznenađujućim oblicima sa uzbudljivim detaljima, nude bogatstvo mogućnosti postavke stola i čine da od doma stvorimo urbanu oazu koja će istaći naš sofisticiran ukus.