Letnje vibracije …

05.07.2017.

1 Letnje vibracije

„Devojke u letnjim haljinama volim“, tokom divnog perioda mog odrastanja pevao je Haustor. Danas, ja bih mogla repovati: „Neka je, neka je, oko mene, šareno sveeee“. Izgleda da je sigurne (ne)boje mladosti crnu, belu i sivu, za koje se kao idealnu i potpuno jednostavnu varijantu, svi opredeljujemo, sa porastom godina i samosvesti, u mom slučaju zamenila ljubav prema koloritu, dekoru, pa čak i nešto jačim kombinacijama. Taj svet šarenila koji me sve više privlači, verujte, dobra je preporuka za iskorak u sjajnu i smelu avanturu koja život čini atraktivnijim i dinamičnijim.

„Hutchenreuhter“ kolekcijom „Hearts“ poklanja srce podsećajući nas da i mi svoje poklonimo nekome posebnome. Jer nema ničeg lepšeg od darivanja i primanja, naročito ljubavi. Četiri drugačije srcaste šeme koje podsećaju na klasični goblenski vez, u širokoj paleti boja, od delikatno roze nijansi, vesele zelene, do miksa svetlih boja sa dominantnim simbolom srca, predstavljaju osnovu kolekcije sačinjenu od šolja, činijica, tanjira, kutijica, svećnjaka, salveta i spremnu za darivanje. Svako buđenje drage osobe nosiće nas u mislima, svaki gutljaj kafe imaće naš miris, a svaki zalogaj donosiće posebno zadovoljstvo. Probajte i osetićete ljubav.

Letnje vibracije Rosenthal

Koliko god bili savremeni i napojeni dizajnerskim trendovima, u svakome od nas postoji onaj deo okrenut tradiciji, starini, prošlom periodu koji, često i kriomice, navija da bar i najmanji komad „bakinog“ servisa postane nanovo deo naše kućne baštine. I zaista, koliko god puta pila kafu iz šoljica modernog dizajna, ni jedna jedina nema tako dobar i pun ukus kao kafa koju pijem iz „starovremske“ šoljice, od tankog porcelana, sa otmenim, retro dekoracijama. Za sve zaljubljenike u ona divna, negdašnja vremena, danas imamo „Baronesse Estelle Blue & Pink“ kolekcije, koje tradicionalnom baroknom dekoru dodaju razigrane, ukrasne elemente prezentovane popularnim plavim i roze nijansama, koji su se vešto ugnezdili na filigranskom reljefu, odajući utisak savršene harmonije.

Letnje vibracije Rosenthal

Eleganciju u postavci stola uvek je davao fini porcelan sa delikatnim, sjajnim, dijamantskim reljefom. „Junto“ je nešto drugo. „Junto“ se poigrava sa našim emocijama i drži nas na granici velikog praska. Kao kontrast fražilnom porcelanu „Junto“ kolekcija dominantno postavlja veće komade izražajnog, zemljanog posuđa specijalne glazure koja daje opaki šarm svakom jedinstvenom proizvodu.

Zajednički obedi, zabava i slavljenje života u ovom novom dizajnu inovativno i veselo spajaju ljude i njihovu ljubav prema dobroj hrani širom sveta. Suptilna fuzija porcelana, raskošne keramike, toplog drveta i stilizovanih aksesoara omogućava raznolika kombinovanja svakojakih kuhinja. Njihova strast ka jednostavnim detaljima i potpuno prirodan izgled svakog komada nepogrešivo se poigravaju sa prigušenim, zemljinim bojama i organskim oblicima. Specijalno napravljena bojena glazura pušta da se dijamantski reljef pojavi u uzbudljivom kontrastu svetla i tame i na naš sto donosi nepatvorene elemente prirode zaogrnute u primisao luksuza. Sjajna izvedba!

Junto Rosenthal

Ono što čini Rosenthal tako strasnim, neodoljivim, nezamenljivim kada je opremanje enterijera u pitanju, to su perfektne kolekcije vaza koje decenijama, osobenim dizajnerskim pečatom, uobličavaju najeminentnija imena svetskog umetničkog kružoka najrazličitijih inspirativnih provenijencija. Imam ih nekoliko, iz edicija proteklih godina, i svakodnevno me raduju svojom skulpturalnom elegancijom i otmenošću, tako da i kada su bez cveća, predstavljaju opuštajuću galeriju umetničkih predmeta na mojoj polici.

U novoj kreaciji “Geode” francuski dizajner Cedric Ragot besprekorno je kombinovao mineralni sadržaj i rapavu, mat strukturu kamena sa glatkim, sjajnim, glaziranim telom vaze. Savršeno je uspeo da pronađe jedinstvo u suprotstavljenim kontrastima, elementarne, sirove sile prirode i savremene, moderne strukture, i mat i sjajne, uhvaćene u porcelanski dragulj, i predate nama na uživanje.

Škotsko-švedski dizajnerski dvojac pragmatičnog, a prepoznatljivog kompanijskog imena „Office for Product Design“ predstavio nam je njihovu viziju modernog objekta, „Fondale“ vazu, cilindričnog tela i asimetrične “kragne” koja se sužava i koja predstavlja puristički dizajn istaknut sjajnom unutrašnjom površinom, koja stvara refleksiju naglašavajući cveće u njoj.

Sa jasnim geometrijskim linijama, a oblim, mekanim i nežnim detaljima, “Ode” vaze dugo zadržavaju pogled posmatrača na sebi. Sebastijan Herkner vodi računa da svojim dizajnerskim intervencijama ne ošteti delikatnu prirodu porcelana i veoma precizno teksturalnu površinu polusjajnog tela vaze prekida sjajnim prstenom, koji je ukrašen zlatnim ornamentalnim elementima.

Stvaranjem ravnoteže savršenstva sa nesavršenstvom i lepote sa nejednakim oblicima, finska umetnica Helmi Remes je dizajnirala seriju vaza od providnog stakla. “Riite” je inspirisana starim venecijanskim načinom duvanog i manuelno oblikovanog stakla. Uzajamno dejstvo razičitih dužina, zaobljenih ivica i malih nesavršenstava, daje impresivan dokaz umetnosti ručno izrađenih artikala, u limitiranoj seriji od 49 komada.

Vaze Rosenthal

Kao i u svojim počecima, tako i danas, Rosenthal nam predstavlja proizvode koji se ističu po izuzetnoj formi, funkciji, kvalitetu, kako u izradi, tako i u dizajnu, nikada ne prestajući da kombinuje inovaciju, kreativnost i individualnost. Nove kolekcije dekorativnih proizvoda sjedinjene imenom „Silver Collection“ obogaćuju svet aksesoara, dok pažljiva izrada, poseban osvrt na detalje i najbolji materijali čine nove proizvode jedinstvenim, na način koji samo Rosenthal može da iznese.

Rosenthal ramovi

Versace ni ove sezone ne menja svoju inspiraciju, ostaje veran ljubavi prema baroku, fasciniran ovom slavnom epohom koju raskošno obnavlja u vanvremenskoj kolekciji „I <3 Baroque“ reinterpretirajući tradicionalne impulse rafinirane dekoracije baroknog perioda sa prepoznatljivim potpisom sačinjenim crnim, belim i zlatnim tonovima. Zlatna meduza posmatra nas iz centra tanjira, dok se simboli neoklasicizma smenjuju u geometrijskom kružnom obodnom prstenu. Osobenost baroknog otiska sa urnama, lovorikama i poznatim ornamentima snažno se ističu na mat crnoj ili beloj pozadini obogaćenoj zlatom.

Versace I love baroque

Rosenthal je uvek mislio na decu, na njihove želje, potrebe, interesovanja, uvek se trudivši da prenese ljubav prema hrani i da od malih nogu edukuje o potrebi estetski uobličenog postavljanja stola. Deca kopiraju odrasle. Deca žele da imaju isto što i odrasli. Sa novim artiklima kolekcije “My mini Sunny Day” (veliki i mali tanjir, šolja, dvodelni set šoljica i tacnica i musli činija) u četiri boje: neonsko žuta, svetlo roze, jabuka zelena i vodeno plava, ove želje postaju stvarnost, a naša deca razdragani malci koji radosno hitaju za sto kada se postavi ručak.

WMF predstavlja nešto posebno za male princeze. “Frozen” sestre Elsa i Ana pridružiće nam se za stolom i prikazati svoju ledenu magiju. Omiljeni likovi iz filma ukrašavaju i escajg i porcelanski set  namenjen za uzrast od 3 do 9 godina.

Decji program Rosenthal WMF

Uspešne priče uvek treba nastaviti. Tako je i WMF proširio kolekciju „Vitalis“ sa okruglom posudom prečnika 28cm i zapreminom od približno 5l, čija je  kompaktna forma idealna za mala domaćinstva. Ova najmanja profesionalna kuhinja na svetu od hromiranog čelika 18/10 sa staklenim poklopcem:

  • Zadržava vitamine i hranljive sastojke
  • Čuva ukus i boju namirnica
  • Kuva nekoliko jela u isto vreme, dok svako zadržava svoj ukus
  • Ima jednostavan termometar (do 100oC) koji kontroliše proces kuvanja
  • Bez umetka, posuda je pogodna za kuvanje, pečenje i barenje

Ovog leta valjalo bi se ponoviti „Taverno“ setom za salatu, koji se sastoji od staklene činije i servera, uz koji ćemo uživati u pripremi i serviranju najrazličitijih osvežavajućih salata. Možemo ga upotrebiti i za serviranje drugih jela (barenih priloga, paste, voća…), a svojim jednostavnim izgledom lako će se uklopiti u svaku postavku.

Bilo da je u on-line formi, u magazinu ili na sajmu, trend ručno i lično napravljene kafe očigledan je gde god da pogledamo. Sa „CoffeeTime“ kolekcijom WMF nudi strasnim kafopijama individualne opcije za pripremanje ovog omamljujućeg napitka. Za sve vaše želje, dovoljan je bokal od stakla otpornog na toplotu sa filterom u obliku pčelinjeg saća, visine 27cm i 1,2l. I kafa po želji svakoga od nas spravljena je za nekoliko minuta.

Matrjoške su čuvene drvene lutke iz Rusije, koje se prave u više veličina i stavljanjem manje u veću dobija se savršen set. Identičnu ideju za čuvanjem prostora WMF je iskoristio za novi bar set kojim ćemo u vrele letnje dane, kao pravi profesionalci, smućkati svoj omiljeni koktel. Set se sastoji od šejkera (oko 24cm i oko 0,7l), koktel cediljke, merice, mućkalice, hvataljki za led, i sve to naslagano jedno u drugo. I sve to za naše zadovoljstvo.

WMF

Ovako opremljeni spremni smo da dočekamo leto. Da se opustimo, uživamo i uopšte ne brinemo da li će nas iznenaditi neki gost. Sa lepršavom haljinom, nehajno podignutom kosom i novim kolekcijama koje ste upravo videli, ceo svet je naš. Dohvatimo ga.