Jesen u novom ruhu…

31.08.2021.

Image

Prve asocijacije na mesec u koji ćemo zakoračiti, jesu: jesen, oblaci, kiša, početak školske godine, vraćanje poslovnim aktivnostima, priprema zimnice, pretresanje garderobe i nabavka stvari potrebnih za naredni, hladniji, tmurniji, usporeniji period godine koji se proteže pred nama.

Podjednako, koliko nam je važno da nabavimo sve što je neophodno našim školarcima, da bi mogli, posle duže pauze, da spremno zasednu u klupe, toliko nam je potrebno i da pregledamo naše kuhinjske police i na vreme dokupimo svo nedostajuće posuđe, kako bismo bez opterećenja mogli da svojoj porodici prigotovimo i poslužimo ukusne, domaće obroke. Ali ne samo to. Potrebna nam je promena, iskorak iz rutine, drugačiji pogled na enterijer, nova čaša, tanjir ili vaza, kako bismo uneli nove osećaje u svoj dom, polet, energiju, produhovljenu lepotu.

I pored ozbiljnih poteškoća u organizaciji proizvodnog procesa i distribuciji robe, jer ceo svet, i dalje, ima usporeni ritam kretanja, naše kompanije su se potrudile da nas obraduju novim kolekcijama koje će se, za koji dan, pojaviti u našim izlozima. A mogu i u našim domovima.

Image

Cvetajući raj na finom porcelanu daruje nam Villeroy & Boch, koji u ekskluzivnoj kolekciji “Avarua” budi avanturistički duh u svakome od nas.

Tokom plovidbe Južnim morima 1773. godine, britanski moreplovac Džejms Kuk otkrio je grupu od petnaest ostrva raštrkanih na 250 km² Tihog okeana, koja će po njemu kasnije dobiti naziv arhipelag Kuk, raskošne vegetacije, rajske džungle i fascinantne flore i faune. Danas ona predstavljaju ekskluzivnu destinaciju iz snova koja budi ludost i neverovatna obećanja onima koji su popustljivi prema posebnim trenucima luksuza. Nije iznenađujuće što egzotični duh ovih pacifičkih ostrva sada ostavljaju snažan pečat u visokoj modi i dizajnu enterijera.

Inspirisani ovom idilom, Villeroy & Boch dizajneri kreirali su novi ekskluzivni proizvod koji nosi slavno ime glavnog grada Kukovih ostrva – Avarua. “Duh avanture” moto je ove, izuzetno dekorativne i raskošne, kolekcije koja privlači pažnju i čini omaž istraživačkom duhu čuvenog moreplovca, pozivajući nas da u svom domu porodični obed predstavimo kao egzotičnu avanturu.

Umetnički izraženi, složeni motivi cveća i lišća, kao i ptica prirodnog izgleda, oslikani su na najfinijem porcelanu, izrazito mekom i nežnom paletom boja. Elegantna crvena boja plamtećeg ljiljana i jarke strelicije oplemenjene su nijansama zelene boje razbokorenih mangrova i razigranih kolibrija, na sjajno belim površinama porcelana, ali i na zagasito plavoj pozadini.

Savremeni koncept novog dekora upotpunjen je dragocenim detaljima od pravog zlata, gde nežne linije daju dekoraciji trodimenzionalni i vrcavo animirani efekat. “Avarua” pretvara trpezarijski sto u maštoviti raj gde egzotična flora i fauna potpuno otkrivaju svoju lepotu i impresionira one koji vole sofisticirani dekor netaknutih divljina, koji grandiozno ističe enterijer.

Kada je u pitanju dekoracija enterijera, ove jeseni potpuno dominiraju grublji materijali prirodnih boja koji ležernom elegancijom stvaraju pozitivnu atmosferu toplim, zemljanim nijansama. Utišani efekat postižu prepoznatljivi komadi, kao što su vaze “Manufacture Collier” nagrađene “Red Dot Award”, ranije u crnoj i beloj boji, a sada u novim tonovima meke bež i taupe nijanse, koje naglašavaju minimalistički izgled savremenog životnog prostora sa elegancijom koju donose prirodni koloriti. “Manufacture Collier Terre” isijava toplotom i udobnošću senki od terakote, a zahvaljujući finim reljefnim strukturama, mat površini i purističkom dizajnu odlično izgledaju i kao prepoznatljivi komadi u minimalističkim enterijerima.

ImageImage

Prepoznatljive vaze od kamene keramike podsećaju na stare rukotvorine, predenje grnčarskih točkova, ruke pune prašine i gline, ali i na putovanja kroz netaknute i nesagledive predele Skandinavije. Villeroy & Boch je dodao “Lave Home” svojoj uspešnoj kolekciji kamene keramike koja je donela prelepo skandinavsko leto u naš dom, nežno zakrivljenim linijama organskih oblika i prirodnih boja. Sve ljubitelje minimalističkog dizajna oduševiće nekoliko različitih modela i veličina vaza u toplo sivoj, bež, duboko plavoj i kombinaciji plave i bele boje. Posebnost ove kolekcije je u tome što reaktivna glazura stvara individualne gradijente boja sa blagim varijacijama tokom proizvodnog procesa, što ovu keramiku čini autentičnom, svežom i modernom.

Image

Pariz, Tokio, Sidnej, Moskva – svaki grad ima svoje lični pečat, a svako od nas čuva posebne uspomene na njih. Villeroy & Boch nanovo odaje počast najživljim gradovima sveta i beleži njihove ikonične znamenitosti na šolji za kafu klasičnog modela “New Wave”, koji je postao moderna ikona. Dvanaest gradova, četiri kontinenta, dve boje, ali u potpuno revidiranom i modernizovanom dizajnu koji  stvara upečatljiv crno-beli kontrast – crnih linija na čisto belom premijum porcelanu.

Od Ajfelovog tornja do Big Bena i Brandenburške kapije, svaka šolja predstavlja posebno odabranu znamenitost, svetski poznati orijentir određenog grada. Šolje su idealan poklon posebnim osobama sa kojima smo putovali u omiljene gradove, kao suvenir sa putovanja ili kao želja da posetimo određene destinacije. A strasni  kolekcionari uz “Modern Cities” uživaće u fascinacijama odabranih svetskih gradova u sopstvenom domu.

Image

Nigde bez svoje kafe!

Svi imamo dane sa premalo sna, teškim buđenjem, mamurlukom na poslu. Spas je tu!  Besprekorna šolja omiljenog čaja ili kafe koja nam je uvek na dohvat ruke i bez koje nigde ne mrdamo. Za podjednako dobar ugođaj ispijanja omiljenog napitka u pokretu i kod kuće, Villeroy & Boch je kreirao porcelanske šolje “To Go”.

“Kafa u pokretu”, poznatija po reklamama kao “kafa za poneti”, postala je deo  savremenog načina života. Ali, ne smemo zaboraviti da takav napitak ne sme da kompromituje ukus, da bude toksičan ili da zagađuje životnu sredinu. Sve ovo dovoljan je razlog da budemo obazrivi i izbirljivi kada je u pitanju materijal od kojeg je izrađena naša šolja. Većina uobičajenih materijala u šolja “za poneti”, bilo da je reč o plastici, metalu ili drvetu, ne može u potpunosti zadovoljiti pomenute zahteve. Zbog toga Villeroy & Boch koristi samo vrhunski porcelan, za šolju kao i za poklopac, i jedini je proizvođač koji nam je ponudio ovako savršen proizvod. Kafa za poneti samo tada ima podjednako dobar ukus kao i kada je pijemo iz omiljene šolje kod kuće.

Nove dve veličine i raznoliki dizajn “To Go” šolja sada su pred nama u zelenoj i ružičastoj boji, kao i sa modernim mermernim izgledom. Vrhunac namenjen kul puristima je verzija u čisto mat crnoj boji sa elegantnom baršunastom teksturom. Sa izuzetnim “To Go” šoljama savršeni trenutak za kafu je uvek – u prevozu, na ulici, u kancelariji – bilo kada i bilo gde.

Image

Povratak sebi, povlačenje u  dubine sopstvenog bića, prirodna je potreba u današnje vreme koje nam je donelo neizvesnost življenja u upitanostima na koje nemamo racionalne odgovore. Mladi francuski dizajner i ilustrator Morgan Lehat za Rosenthal je kreirao neobičnu kolekciju „Far, Far, Closer“ koja detaljno  snima naše intimno putovanje u svet nepoznatog kroz prepoznatljive emocionalne ilustracije. Osetljivi i istovremeno sveprisutni motivi ispunjavaju prostor, ne ograničavajući se formalnim granicama, već se suptilno stapaju sa našim osećanjima, povezujući nas sa dragim svetom. Rukama i licima pripoveda o potrebi dodira i bliskosti, sa samim sobom i ljudima oko nas.

Image

Pre 60 godina, Rosenthal je podstakao industriju porcelana avangardnim kreacijama umetnika, dizajnera i arhitekata i u svojoj Studio-line kolekciji predstavio veliki broj dela koja su postala ikone dizajna 20. i 21. veka. Prisetimo se samo vanvremenskog dizajna kolekcija “Tac” Valtera Gropijusa, “Suomi” Tima Sarpaneva ili “Landscape” Patricije Urkiola, kao i umetničkih dela više od 500 čuvenih stvaralaca, među kojima su i Tapio Virkala, Etore Sotsas, Marsel Venders, Konstantin Grčić, Zaha Hadid i mnogi drugi.

Povodom ovog znamenitog jubileja Rosenthal je proizveo 60 posebno odabranih vaza koje je izradio u dvanaest različitih boja, najavljujući buduće trendove, a istovremeno predstavljajući i putovanje kroz vreme, vraćajući nas u bogatu arhivu svoje istorije dizajna. Ova limitirana kolekcija posebno odabrane palete boja, od  suzdržano sive, pastelno zelene i plave ili intenzivnih vatrenih tonova, reinterpretira slavne klasike kao što su “Plissee” Martina Freiera (1968), “Pollo” Tapija Virkale (1970), “Totem” Ambrođio Pozija (1984), “Conio” Mikele De Lukija (1994), “Fast” Sedrika Ragoa (2006), “Fondale” Rosenthal kreativnog tima (2017), a predstavlja i novu vazu “Hop” dizajnera Sebastijana Herknera (2021).

Neopisiva je snaga ekspresije kojom isijavaju ovi jedinstveni komadi koloritnog mat porcelana u veličanstvenoj estetici i vrhunskoj izvedbi umetničkkih predmeta koji će ulepšavati naš enterijer i predstavljati kolekcionarski raritet vredan divljenja.

Inovacija i kreativnost, savremeni stil života sa primesama elegancije klasičnog kao i individualna estetika luksuza koju odlikuje izuzetna forma i kvalitet izrade, sofisticirano isijavaju iz novih Versace kolekcija “Virtus” i “Barocco Mosaic”.

Ime i logotip kolekcije “Virtus” preuzeto je od najomiljenije Versace torbe. Odabrani komadi porcelana poigravaju se samo sa crnom i belom pozadinom na kojima je barokno „V“, utisnuto kao trodimenzionalni reljef, snažno oživljeno bogatim, zlatnim akcentima lišća akanta, grandioznom antičkom ornamentikom i prepoznatljivim simbolom meduze.

ImageImage

Nasuprot tome, “Barocco Mosaic” vatromet je skladnog kolorita koji slavi lepotu življenja. Svetle boje, pune radosti i vrcave energije, sa segmentima pastelno ljubičaste, tirkizne i nijansama nežna nane, stapaju se sa klasičnim zlatnim tonovima i večnim Versace simbolima, dajući ekspresiju zamaha i iluzije našem enterijeru.

Pošto ćemo najverovatnije i ovu jesen i zimu provesti uz ograničenje kretanja, bez previše putovanja, proslava i izlazaka, posvetimo se oplemenjivanju našeg životnog prostra, osmislimo promene u svom enterijeru i unesimo novi sjaj u porodično okruženje koji će nam ulepšavati sumornu svakodnevicu i darivati onaj poseban osećaj jedinstvenosti koji će nas uznositi do blistavih visina lepote postojanja.