Iz Pariza, s’ ljubavlju …

15.11.2016.

From Paris With Love

Nema doba godine kada gradu svetlosti i ljubavi ne želim da se vratim. Ne postoji trenutak kada je Pariz neprivlačan, monoton, nezanimljiv. Svojom magijom iznova me opija, a njegov ritam odzvanja pod mojim potpeticama gde god se nalazila.

Ova francuska jesen, pomalo drugačija od prethodnih, više setnija, poput usamljene heroine zalutale na Monmartru, utišano se vraća prirodi, otkrivajući davno zaboravljenu uspavanku lišća i nežne zlaćane odbleske sunca na zalasku.

Taj veličanstveni sjaj savršeno je predstavljen u svetlosnoj kolekciji “Ginko” koju potpisuju dva raznolika sveta, “Lalique” i “Delisle”, usaglašavajući visoku modu majstorskog umeća obrade kristala i magova izrade bronze i čeličnih vratolomija. Ovogodišnji projekat inspirisan je lusterom iz 30-ih godina prošlog veka koji je dizajniran za hotel „Interkontinental“, a pronađen u arhivama kompanije „Delisle“.

Kolekcija je inspirisana bezvremenom lepotom istočnog svetog drveta Ginko biloba, simbolom dugovečnosti, nade i prosperiteta, a sačinjavaju je lusteri i zidne lampe, koji predstavljaju čistu geometrijsku formu u duhu Art Deco stila. Sjaj satenskog finiša kristala susreće se sa preciznošću ugraviranih linija izlivenih u bronzi, a zlatna kiša kristala, poput nakita, ukrašavaće najfinije enterijere.

Kombinujući čistoću kristala i harmoniju oblika, „Ginkgo“ prikazuje potpunu preciznost dizajna, savršene proporcije i potragu za izvrsnosti u svakom detalju. Od prvog poteza olovke do poslednjeg dodira, svaki pokret vrhunskog majstora rezultat je dijaloga oka i ruke, studija tehničkih rešenja u potrazi za najlepšim efektom. Dobijeni rezultat daruje: luksuz, izvrsnost i kreativnost.

Ginkgo lusteri

Kristalna arhitektura Zahe Hadid u mineralnoj činiji „Fontana“  ispoljava snažnu dinamiku vode, ističući kontinuitet i ritam talasa u pokretu, čije delikatno njihanje obavija površinu. Formalna kompozicaija dizajna prenosi svrsishodnu čvrstinu, dok materijalnost vaze ugrađuje svetlost i refrakciju unutar složenosti fluidne dinamike. „Fontana“ prevodi unutrašnju lepotu prirodnog sistema nastavljajući narativno definisanu jedinstvenu logiku i povezanost. Savršenstvo kompleksnosti proizvoda, iskazano je kroz količinu kalupa neophodnih za izradu,a kod ove monumentalne činije potrebno ih je šest. Dostupna je sladokuscima luksuza u  transparentnom, crnom i teget kristalu, posebne, numerisane edicije.

Fontana

Realno istaknuta, ponekad stilizovana, priroda ostaje neiscrpan izvor inspiracije, na kojoj je izgrađen “Lalique” identitet. Vraćajući se korenima, nove kolekcije otkrivaju kristalni Raj sa svežom vizijom klasičnog dizajna preobraženog kroz nijanse zelene i zlatne, evocirajući boje pejzaža okupanog u svetlosti zalaska sunca. Svetlost, nestajanje i fantazija pomešani su u ovom kristalnom snu, koji prirodu čini besmrtnom i poziva nas da se divimo njenoj lepoti. Šarm Raja je bezvremen.

“Oran” vaza koju je 1927. godine dizajnirao Rene Lalique sada je izrađena u kristalu opervaženim zlatom. Art Nouveau nastavlja da inspiriše cvetnom šarom dekora, gde su dalije, simbol verne ljubavi i zahvalnosti, obogaćene blještavim sjajem. Vaza je dobila ime u čast prelepe alžirske morske luke, a izrađena je u limitiranom broju od 99 komada za sve one kojima je poetika sredozemnih predela velikodušno zaposednula srce.

Oran

Modele “Bucolique” i “Ombelles” karakteriše sanjiva priroda, lakoća, iščeznuće i istaknuta modernost u potrebi za autentičnošću i blagostanjem. Čistota kristala ogleda se u neupadljivim linijama malenih cvetova. Zaljuljani na vetru, transparentni buketi svetlucaju na kristalu satenskog finiša.  Ovi istorijski dekori preobraženi su kroz nijanse zelene i zlatne, evocirajući boje pejzaža okupanog u svetlosti zalaska sunca.

Bucolique i Ombelles

“Bagatelle”, “Dampierre” i “Elisabeth” vaze postale su legendarne slaveći lepotu flore i faune, a glavni su izvor inspiracije “Lalique”. Smeštene među lišćem, razigrane ptice nam daruju svoju lakoću i milozvučnu poeziju. Jasan reljef naglašen je karakterističnim kontrastom satenskog i transparentnog kristala i osvetljen zlatnim odbljescima. Možemo im pridružiti ukrasnu činijicu  “Nogent” koju je 1966. dizajnirao Mark Lalik i koja je postala klasika, kao i figuru uparenih golubova, “2 Perakeets”, koja simbolizuje večnu ljubav, sjedinjenost i toplinu. U ovom sadejstvu lepote i nežnih tonova kristala, naš dom odisaće toplinom u hladnim zimskim danima.

Lalique 2016

Lutajući, sa ciljem da otkrije najfinije sirove materijale, trgovac mirisima, pronalazi svoj put u duboku i maglovitu šumu u srcu divljine. Zaveden mirisom drveta obraslog gustom mahovinom, on uranja u prostranstvo drveća i izdanaka koji ga okružuju. Kao Gilgameš iz drevnog mesopotamskog epa u potrazi za tajnom večitog života, trgovac mirisa teži da pronađe tajnu večnog iskušenja. Kako njegovi koraci šuškaju prolazeći kroz žbunje, izmaglica nestaje i otkriva miris prave netaknute prirode. “Lalique” je sledio ovaj put kroz šumski čestar i kombinovao suštinu karanfilića, nagoveštaj pačulija i breze, oplemenjen bazom mošusne sandalovine. Ova zavodljiva aura obuhvaćena je unutar kristalne vaze ukrašene šipražjem mladica i lišća, štiteći misteriozne tajne šume i predstavila nam ukrasnu, mirišljavu sveću “Forest”.

Forest sveca

Verujem da će naredni period u sveukupnim trendovima življenja nanovo promovisati povratak prirodi, prirodnom, jednostavnom, izvornom, nepatvorenom, esencijalnom, lepom na “drugi” pogled, estetski utišanom, dizajnerski svedenom, izražajno emotivnom.

Već danas je “Christofle” proneo Parizom dah luksuzne pročišćenosti, proširujući svoju ponudu srebrom optočenih proizvoda, čelikom i mesingom. Kolekcijom “Collection Club”, po prvi put je predstavljena linija dekorativnih proizvoda za kuću izrađena od ispoliranog sjajnog čelika, savremenog i modernog metala, kombinovana sa avangardnim, otmenim, prirodnim, a izrazito luksuznim materijalom – kožom. Elegantna, svedena, zahvalna za udruživanje sa raznolikim materijalima, prijemčiva svim stilovima, u kancelariji, dnevnoj ili spavaćoj sobi, koža donosi draž modernosti, ulepšava i otopljava prostor.

“Collection Club” izrazito je razuđena kolekcija koju sačinjavaju: 4 poslužavnika u dve veličine i dve boje sa kožnim ručkama, 8 kutija u četiri modela po dve boje, 2 mirisne sveće u dve boje i dva mirisa, kao i 2 predmeta visoke mode, vaza i činija, limitiranog broja, izrađeni u posrebrenju. Paleta prirodnih boja kože, od tupe, sive, bronzane i kamel, svojim toplim i hladnim tonovima diktira stil i dekorativne trendove sezone, a rafinisanim, modernim i univerzalnim dizajnom naročito privlači urbane zaljubljenike u pročišćene dekorativne tendencije.

Collection Club

Neverovatan uspeh savršno izrađenog „Mood“ escajga, ove jeseni proširuje lepezu sa još dva „blizanca“: „Mood Precious“ escajgom čije su kašičice presvučene 18-karatnim roze zlatom i „Mood Gold“ priborom ukrašenim 24-karatnim žutim zlatom.

Dizajn ovalne kutije, istovremeno, izuzetno praktične i perfektno dekorativne, bilo da je od hromiranog čelika boje bakra i sa umetkom od orahovog drveta ili potpuno luksuzna, od čistog zlata, osvetljava svaki enterijer u suptilnoj igri svetlosti i refleksije, čineći savršenu pratnju modernom i bezvremenom escajgu prilikom izuzetnih okupljanja oko trpeze.

Mood Christofle

Iz Rue Royale dolazi i „Origine“ – novi savremeni koncept za svakodnevne vesele trenutke – kutija od ispoliranog hromiranog čelika, ručke od lakiranog belog hrastovog drveta, unutrašnjost od bele hrastovine sa specifičnim otvaranjem, donja „polica“ od crne smole, a sve to za savršeno odlaganje escajga. Ova kolekcija krije u prefinjenoj kutiji moderan pribor za ručavanje za šest odoba, namenjen svakodnevnoj upotrebi. Idelan za mlade parove, kao i za sve one koji vole praktičnost, jednostavnost i funkcionalnost.

Origine Christofle

Nisu samo proizvodi izrađeni od metala oplemenjeni kožnim detaljima. I porcelan u novim izvedbama dobija ukrase od kože. Bernardaud je u saradnji sa kompanijom „J.M Weston“, koja od kraja 19. veka postavlja standarde francuskih luksuznih cipela za muškarce, napravio „Cabas“, elegantan, savremeni čajnik sa kožnom ručkom. Posebnost porcelana doprinosi zadržavanju toplote čaja, bez mogućnosti da se ošteti ručka, koja se skida radi pranja, a koja je u potpunosti ručno izrađena, obojena i obeležena žigom autentičnosti, sa unutrašnje strane. Ovaj potpuno umetnički predmet donosi opojne mirise tolog napitka, čineći naš dom oazom opuštanja i uživanja.

Cabas Christofle

Preteča Kinetic i Op Art umetničkog pravca, Juli Le Parc, stvorio je kolekciju porcelana kombinujući svetlost, boju, energiju i pokret. Platinumske sjajne šolje reflektuje šaru sa tacnice, doprinoseći kinetičkom efektu i razbijajući monotoniju postavke. „Kroz svoj rad, uvek sam težio da nađem gledaoce koji će se ponašati drugačije. Želeo sam da nađem način da se izborim sa pasivnošću, zavisnošću i ideološkim ubeđenjem, pomažući posmatračima da razviju sposobnost da misle, upoređuju, analiziraju, stvaraju i delaju“, naglašava Le Parc dok nam prinosi snažno obojenu „Surface Coloree” kolekciju.

Surface Coloree

Vaza i veliki svećnjak  ispunjen parfimisanim voskom opojnih nota „Rue des Archives“ (mahagoni, sušena ebanovina, plavi duvan i slatki ćilibar) ukrašeni su ilustracijama reprezentativnih radova Jean Lurcata: „La Creation du Monde“ (Stvaranje sveta) i „Le Jour et la Nuit“ (Dan i Noć) i poklonjeni nam na radost i uživanje.

Jean Lurcat Bernardaud

Neverovatni imaginativci, brazilski dizajneri, braća Umberto i Fernando Campana, svoje delo zasnivaju na ideji transformacije i ponovnog oktkrića. Davanjem dragocenosti oskudnim, običnim i jednostavnim materijalima, ne donose samo kreativnost u dizajnu, već i veoma prepoznatljive karakteristike podneblja u kome stvaraju, boje, mešavine, kreativni haos, trijumf jednostavnih rešenja. Sva lepota kreativnosti i potpun umetnički izraz došao je do svoje tačke usijanja u izvanrednom, jednostavnom rešenju činije „Ficelle“, maestralno izrađene od porcelana u tri boje, limitirane u svega 100 komada.

Ficelle Bernardaud

Nestrpljiva da se za koji mesec nanovo obrem u Parizu i nadahnem magijom novih kolekcija koje znameniti darodavci luksuza, kao eliksir energije, iznose pred oči poznavalaca i uživalaca u lepoti predmeta za domaćinstvo. Do tada, s’ jeseni prezentovani sjaj, dovoljno je snažan da me uznosi i nagoveštava da možda i nije svemu kraj i da „grad svetlosti“ može da ispiše razglednicu uspomena… Iz Pariza, s’ ljubavlju.