Igrajte se oblicima, igrajte se bojama …

08.07.2014.

Villeroy & Boch Urban Nature

Ne promovišemo anarhiju, nismo za rušenje tradicionalnih vrednosti i vekovno prihvaćenih pravila, ali našem domu, našem stolu, našem obedu, povremeno je potrebno dodati malo kreativnog haosa. Sada je pravo vreme za takvu avanturu. Zato što leto, razigrano, veselo, poletno, obojeno, mami da unesemo malo radosti u naš dom, a i vodeći trendovi preporučuju zabavljanje i buđenje sopstvene inventivnosti u uređenju prostora stanovanja.

Villeroy & Boch color

Kao i u modnoj industriji, tako i u dizajnu enterijera i predmeta za domaćinstvo postoje trendovi, doduše nešto hermetičniji i usporeniji u svojoj izmeni, a prvenstveno se odnose na nove materijale, dominantne oblike i dekore koji se „preporučuju“ u određenim sezonama. Već nekoliko godina aktuelni trendovi u dizajniranju predmeta za domaćinstvo od porcelana i kristala podrazumevaju jednostavno urbanu, redukovanu formu i visoko ekspresivni dizajn, čiste linije prirodno zakrivljenih kontura, dok je po pitanju dekora prisutna varijacija od čisto belog porcelana, preko ruralno-naturalnih motiva, pa sve do slobodnijih, apstraktnih dizajnerskih rešenja.

Villeroy & Boch  Cera

Brzina življenja, poslovne obaveze koje nam progutaju ceo dan, nemogućnost da više vremena posvećujemo porodičnom i socijalnom životu, potreba da u pripremanju hrane, postavljanju i raspremanju stola provedemo što manje vremena, uslovili su i promenu koncepcije postavke stola koja je u svakodnevnoj konzumaciji hrane, isključujemo „obavezu“ pridržavanja pravila prilikom organizacije formalnih obeda, postala znatno ležernija, slobodnija, funkcionalnija, a sve u cilju rasterećenja domaćice i omogućavanja „posudama“ da žive u našem domu. Skoro svi proizvođači porcelana u svojim „Casual“ (Neformalnim) linijama proizvoda ponudili su veliki broj kolekcija sa posudama koje se lako mogu međusobno kombinovati i koje nemaju klasične delove servisa za ručavanje kao što su supijera ili sosijera, već predlažu više multifunkcionalnih posuda za serviranje hrane, koje svojom estetikom, formom i namenom omogućavaju da u njima serviramo i supu, i „jela kašikom“, i priloge, i salate, a da ih nakon obeda ne vraćamo u policu u kojoj će zauzimati mesto i skupljati prašinu, već da ih postavimo u dnevni boravak i da iz njih poslužimo voće, slatkiše, ili da nam jednostavno posluže kao ukras na stolu.

Villeroy & Boch NewWave

Igrajte se oblicima… Ni božji, ni zemaljski zakoni, ni državne uredbe, već samo naša navika i inercija kažu da tanjir mora biti okrugao. Pa nije on točak da ne bi imao svoju funkciju ukoliko bi bio nekog drugog oblika. Krajnje je vreme da razbijemo, ne tanjire, već svoje predrasude i klasične kompozicije postavke stola, ali, potpuno bezbolno i bez posledica, tako što ćemo dozvoliti svaki drugi oblik, svaku kombinaciju, samo ne nama najprepoznatljiviji okrugli, beli tanjir.

Tanjiri u obliku geometrijskih figura, kvadrata, pravougaonika ili trougla, tanjiri blaže zakrivljenih asimetričnih linija, nepravilnih izlomljenih linija, ovalni, u obliku čamca, lista, suze, cveta i dr. savršeno se međusobno uklapaju, a u isto vreme koncipirani su kao izvanredna dopuna svim modelima porcelana koje već posedujemo u svojim domovima.

Upravo zbog leta i deteta u sebi, inovacije, koja ne mora biti samo promena frizure, iskoračite iz navike, probudite kreativnost i igrajte se oblicima…

Rosenthal Loft      Rosenthal

Igrajte se bojama… Zašto obično, kada može neobično. Zašto klasično, kada može avangardno. Zašto mehanički, kada može inspirativno. Zašto namrgođeni, kada možemo sa osmehom. Zašto belo, kada može obojeno. Razigrajte maštu, postanite umetnik, radujte se bojama i unesite ih u svoj dom. Na tanjirima jarkih kolorita na kojima dominira realističko ili apstraktno, krupnije ili sitnije cveće, baštensko voće, raznoliko lišće ili livadsko bilje, vesela, živa, dinamična priroda koja nas okružuje biće preneta u toplinu doma i isticaće tradicionalne vrednosti u moderno stilizovanom ambijentu.

Geometrijske šare, umetničke slike, linearni potezi, različiti simboli, originalni dezeni nadahnuti dalekim zemljama i egzotičnim kulturnim miljeima, fragmenti, škrabotine, sve, baš sve je dozvoljeno, samo da je snažno koloritno razigrano. U trpezariji ili dnevnom boravku, na terasi ili bašti, na pikniku ili krstarenju, prilikom svakog obeda i druženja, što šarolikiji ambijent može doneti samo više zadovoljstva…

Rosenthal Sunny Day

Kolekcije porcelana najznačajnijih evropskih proizvođača koje pokrivaju široku lepezu trendova, od tradicijom inspirisanog retro stila preko klasičnih oblika, kombinovanja smelih boja sve do futurističkih oblika setova za ručavanje izlaze u susret svima onima koji polažu na kulturu obedovanja, a u isto vreme vole i funkcionalnost i atraktivnost. Generalna preporuka je da se oslobodimo klasičnih formi tanjira za ručavanje i diskretnih kolorita te da multifunkcionalnim posudama raznolikih oblika i intenzivnih boja oplemenimo postavku trpezarijskog stola i da u dom unesemo razigranost koja će nam svima, sigurno, popraviti raspoloženje.