Glas nove generacije …

23.05.2017.

Glas nove generacije

Nekada sam i ja bila mlada. Zvuči možda neverovatno, ali je istinito. J

Poredeći svoju sa današnjim generacijama, čini mi se da smo onomad bili manje nestrpljivi, a mnogo više buntovni i uporni. Manje smo očekivali od drugih, a više od sebe. Bili smo nekako realniji, racionalniji, postupniji, prilježniji, vredniji. Bili smo osobeniji, opušteniji, rasterećeniji, različitiji, jednostavniji… Išli smo lagano korak po korak ostvarujući realno postavljene ciljeve.

Savremena, nestrpljiva mladost bi sve sad i odmah. Sve na brzinu, sve instant, gotovo, sažvakano, dovršeno, na pritisak dugmeta da se nešto stvori ili završi. I ako bi moglo u nanosekundi, bilo bi dobro. A uspeh, samo da se desi preko noći, san je svakog dvadesetogodišnjaka, pa i nešto starijeg…

To što su mladi ubrzali svakodnevicu, ni po jada, ali je čudno i nadasve tužno, posmatrati ih kako žele da ubrzaju život …

Fast Food

Fast food trend je savremenog doba. U svetu, hrana siromašnih i povremena potreba „običnih“ ljudi da zamaste nepca, a kod nas, sjajna prilika da žene zaborave na kuhinju i  zabiju se u neki od popularnih kafića, dok im deca jedu ono što žele, bez da im se zvoca kako se treba hraniti kuvanim, domaćim jelima punim vitamina.

Jedino što od brze hrane bezrezervno prihvatam, praktikujem i volim jeste pica, koju je apsolutno nemoguće spremiti u privatnim kuhinjskim odajama, izuzev da ste apsolutni majstor za pripremanje testa, što ja svakako nisam. Predlažem da picu poručimo iz restorana, a kod kuće serviramo i lagano, opušteno, uz popularne kancone, u njoj uživamo. Kada kažem serviramo, nikako ne mislim da je poslužimo iz raspale kartonske kutije u koju su nam je spakovali, već da je stavimo na sjajne Villeroy & Boch tanjire iz kolekcije „Pizza Passion“ dizajnirane upravo za ljubitelje ovog italijanskog specijaliteta. U posebnim, izbrazdanim, udubljenjima drvenih podloški prirodnog izgleda, na koje stavljamo picu, smešteni su pojedinačni segmenti porcelana, poput tanjirića, koji omogućavaju da je, nakon sečenja, konzumiramo otmeno i elegantno, kao da smo u najfinijem restoranu.

Pizza Passion

Potpuno razumem potrebu mlađih generacija da ubrzaju pripremu obeda i maksimalno skrate vreme koje će provesti u kuhinji. Nove tendencije u pripremi hrane (da se preterano dugo termički ne obrađuje) i savremeno, višenamensko posuđe, sačinjeno od novih, kvalitetnijih materijala, olakšavaju kuvanje i omogućavaju da se za kraće vreme pripremi perfektno nutritivno bogato jelo.

U korak sa željama današnjih korisnika, WMF je poslednjih godina uobličio i promovisao celovit koncept pripremanja hrane, pruživši mogućnost brzog, a zdravog kuvanja. Od posuda za čuvanje namirnica, preko pomagala za pripremu svakovrsne hrane, izvanrednih noževa i seckalica, mutilica i grebalica, pa sve do šerpi, tiganja i lonaca za kuvanje.

WMF pomagala

Savremena kuhinja danas je nezamisliva bez nekoliko WMF proizvoda. Na prvom mestu je ekspres lonac ili šerpa koji za rekordno kratko vreme skuvaju jelo za koje je u prošlosti bilo potrebno celonoćno pućkanje, a svega nekoliko minuta da se na sto iznesu brojne ukusne kombinacije hrane. Šerpe na paru, manje ili veće zapremine, kao i fantastična posuda „Vitalis“ koja, svojim raznolikim pregradama, omogućava da istovremeno pripremamo i do šest razlilitih namirnica, za starovremenske domaćice potpuno su futurističke naprave, idealne za spremanje ručka u trajanju od 15 minuta.

Vitalis WMF

Nove tehnologije stvorile su izvanredan tiganj, nelepljive površine, bez premaza i tekstura koje bi se ljuštile i za koje bi se uskoro ustanovilo da su štetne za zdravlje, već sa fino perforiranom, tankom, metalnom „mrežicom“ na dnu, koja ne dozvoljava hrani da se zalepi za dno tiganja. Sa jednim univerzalnim poklopcem koji paše na sve šerpe, rešili smo sve naše probleme kada je u pitanju prženje namirnica.

Kuhinja Dalekog Istoka vremenom je odomaćila vok, kao idealnu posudu za brzo i zdravo pripremanje namirnica. U taj duboki tiganj potrpajmo sitno iseckano meso i raznovrsno povrće, na izuzetno visokoj temperaturi zadržimo hranu nekoliko minuta brzo mešajući sadržaj, da bi je na kraju začinili po ukusu i izneli pred ukućane.

Wok WMF

U prethodnim decenijama domaćice je najviše bolela glava od količine posuđa koje je trebalo posedovati za postavljanje kompletnog ručka, pranja istog nakon obeda i njegovog odlaganja u malim kuhinjskim kredencima. Ono čega nije bilo, a što danas predstavlja „condicio sine qua non“ svake kuhinje, jesu multifunkcionalni tanjiri i višenamenske posude koje značajno smanjuju broj neophodnog posuđa za postavku stola, koji su estetski savršeno uobličeni tako da ih nakon obeda ne odlažemo kao nepotrebne, već ih ostavljamo na stolu kao dekorativne predmete.

Veće činije sa više pregrada ili segmentirani ovali koji služe za serviranje hrane, omogućavaju da u formirane pregrade odmah stavimo i iznesemo nekoliko različitih vrsta hrane i da sa jednom ili dve ovakve posude zamenimo apsolutno sve komade servirnog posuđa. Posude sa dve ili čak šest pregrada olakšavaju serviranje pružajući mogućnost da se na jednom mestu nađu i meso, i varivo, i prilog, i salata, i sos, i sve što zamislimo. A po završetku ručka, domaćica pere samo jednu posudu (Jupiiiii!!!!) i ne traži bezuspešno mesto u kredencu da je odloži, već u nju stavlja voće, grickalice ili slatkiše i iznosi je na sto kao naknadno posluženje i ukras.

2u1 Villeroy & Boch

Ranije se podrazumevalo da tanjir mora biti kružnog oblika i nije smeo posedovati nikakve kerefeke. Pored osnovnih tanjira neophodnih za predviđena jela, svako je prilikom postavljanja stola dobijao i brojne druge tanjiriće, činijice i posudice za odlaganje hleba, salate, priloga, umaka, začina i drugih dodataka hrani, tako da je po svakom ko obeduje bilo potrebno nekoliko komada posuđa. Poslednje godine donose veliku novinu po pitanju izgleda tanjira. Više nije neophodno da on bude okrugao, već se dizajneri opredeljuju za forme koje će biti zahvalne za njegovo segmentiranje u više delova namenjenih za sve one dodatke koji su se ranije servirali u odvojenim posudama.

Takvi tanjiri, neobičnog a dopadljivog izgleda, izuzetno su praktični, jer je u njima sve servirano na jednom mestu, tako da kompletan obrok možemo obaviti i na krilu, u fotelji, u prirodi, bez bojazni da ćemo nešto ispustiti ili polomiti. U jednom tanjiru možemo da serviramo dva jela, supu sa nekim dodatkom, ili da stavimo pasulj i salatu, ili meso i prilog, ili kuvano jelo i hleb ili sos, a nakon obroka u istom tanjiru da serviramo kolač i preliv, sladoled i čokoladu, voće i grickalice …

BBQ Passion

Za razliku od nekih pređašnjih generacija koje su volele da porcelan ima autentičan, snažan, renesansni dekor, kao odraz raskoši i dominacije na stolu, današnje klince privlači posuđe rasterećenog dekora, minimalistički komadi, vintaž, granč i boho dizajn, tanjiri kao da su tuđi, korišćeni, second hand proizvodi…

Za takav trend donekle su zaslužni i dizajneri kojima to nije primarno zanimanje, poput eminentnog kuvara Gordona Remzija ili svetski poznate TV voditeljke Elen Dedženeris, koji autentično praktično, nagonski i intuitivno, ispoljavajući svoju individualnost kroz mix & match elemente raznolikih koncepcija, iznose kao fanzin, urbani koncept ili rukom iscrtane forme jednostavne i pročišćene komade porcelana.

R Doulton

I čuveni proizvođači porcelana, kompanije Rosenthal ili Villeroy & Boch, predstavile su specifične teksture svojih kolekcija, inspirisane prirodom, poput blago razasutih ili filigranski rezbarenih linija godova drveta ili dominaciju kamena, peska, zemlje, kako u boji tako i u izgledu porcelana. Tanjiri ovih kolekcija deluju potpuno neobavezujuće, rasterećeno i uklopivo u svaki enterijer, a dozvoljavaju mešanje sa drugim bojama iz ponuđenog spektra. Što nehajnije i razbibrižnije, kao da je parola.

Mesh

A escajg? Sjajni, polirani delovi pribora za ručavanje, koje trljamo pamučnom krpom do usijanja ne bi li ostavili utisak ogledala, danas su zamenjeni antiknim, rustičnim, vintaž escajgom mat finiša koji deluje nedovršeno, poput poluproizvoda. Neću pogrešiti ako ga uporedim sa escajgom iz fabričke menze 50-tih godina prošlog veka koji je nakon decenija korišćenja sada nanovo izvađen i postavljen na našu trpezu. I potpuni je hit. Ludilo među mladima zavladalo je u potrebi da se pribavi neki komad poput ovih.

Sambonet

Imućniji mladi ljudi, koji su nasledstvom usvojili potrebu da dom urede u skladu sa najkvalitetnijim tradicijama u proizvodnji predmeta za domaćinstvo, biraju luksuzne brendove koji za njih poslednjih godina predstavljaju dizajnerski urbanije i rasterećenije kolekcije.

Za neverovati je da je posle 300 godina jedinstveno prepoznatljivog pečata u radu, prvi evropski proizvođač porcelana, Meissen, iznedrio, i formom i dekorom za njega, potpuno neobične i neočekivane kolekcije porcelana, moderne, fleksibilne, savremene, jednostavno integrišuće i svima prihvatljive. I Hermes, neprikosnovena eminencija luksuza, rasterećuje svoje dekore približavajući ih mlađim konzumentima, a Bernardaud čini i korak dalje i tanjire koristi kao slikarska platna po kojima će svakovrsni umetnici iznositi svoje impresije.

Za sve njih jedan je aksiom: koliko god uprostili dizajn, izrada je ostala u duhu tradicije, potpuno ručna proizvodnja i manuelno oslikavanje svakog komada porcelana.

luksuz

Pošto ne treba smetnuti s’ uma da se čovek kući dok je živ, toplo preporučujem novim generacijama da započnu opremanje domaćinstva sa kvalitetnim i  praktičnim setovima za ručavanje za dvoje, escajzima i čašama, kao i osnovnim kuhinjskim posuđem, pa da se lagano, vremenom dopunjavaju, prema potrebama i osećaju.