Fatalna privlačnost …

29.09.2016.

Bernardaud

Svakako je jednostavnije razumeti sklad i spoj po sličnosti, estetiku sjedinjavanja po bliskosti, prožimanje po istosti, dok magiju privlačenja, ludilo dopadanja, fatalni magnetizam nespojivosti oduvek pokušavam sebi da objasnim tražeći neke zakonomernosti u naizglednim nepripadnostima, ali bezuspešno. I koliko god argumenata i opravdanja donosila kao zaključke, svi su mi se činili nedovoljno snažnim da bih izvukla neki zajednički aksiom. Možda ima neko bistrijeg uma da mi pojasni tu čarobnu hemijsku reakciju koja snažno spaja mladu devojku i starijeg gospodina, prezgodnog frajera i bezobličnu ženu, tufnasto u kombinaciji sa štraftastim, staro i novo, zlato i čelik, staklo i beton, lepo i ružno, svetlo i tamno, bučno i tiho, energično i usporeno, gorko i ljuto…  Ja jedino, posle decenijskog lomatanja misli, shvatih da nema apsolutno nikakvog pravila u toj haotičnoj reakciji mozga i srca prema mnogobrojnim (ne)spojevima koji rađaju fatalnu privlačnost, a da ona baš i nije totalna patologija poput epizode iz života Majkl Daglasa i Glen Klouz u filmu „Fatal Attraction“.

Nespojivo-spojiva kombinacija

Stari Latini kažu: „Similis simili gaudet“, a narodna izreka prevodi: „Sličan se sličnome raduje“. I ne biva ništa čudno kada nas privuku stvari bliske našem senzibilitetu, osećaju, temperamentu, željama. Partnere, prijatelje, stil življenja najčešće biramo prema nesaznatljivim i nepisanim zakonima privlačenja po sličnosti. Skladnost energetske istovetnosti, međusobno prožimanje i stapanje, zajedničke vibracije na istoj frekvenciji ne treba posebno elaborirati i objašnjavati, jer one su naprosto tu, u vazduhu, prepoznajemo ih i prihvatamo kao neodvojivi deo sebe, bez razmišljanja i dodatne argumentacije. Bliske su nam i kao takve postaju lepota naše svakodnevice.

Zato i nije neobično što nas privlači harmonija u istovetnosti, materijala, boja, grafičkih prikaza, simetrije, skladnost utapanja dekora, međusobna korelacija sličnih kolekcija, pa čak i u raznolikim kombinacijama.

Hermes Ikat

Sparivanje sličnih dekora i boja često traži fokusiranu pažnju ka detaljima, jer nekada, letimičnim pogledom, takva raznolikost nije primetno uočljiva, pošto je skladnost takva da sopstvenim isijavanjem i interakcijom sa okolnim predmetima čini neodvojivu celinu.

­­­Model „Twist Alea“ kao šahovska tabla jarkih boja ili razigrani mozaik, donosi na naš sto čistu zabavu, koju možemo kombinovati kroz tri različita dekora u kojima dominira limun žuta, zelena ili karirana varijanta. U svim opcijama prisutne su sve tri boje, a od naše privrženosti nekoj od njih ili trenutku imaginativnog udara zavisi za koju ćemo se kombinaciju opredeliti. Šta god da izaberemo, da dominiraju veći tanjiri sa krupnim žutim ili zelenim obodom, ili da svaki tanjir bude u drugom dekoru, na stolu ćemo imati potpuni sklad, jer su motivi sitnih cvetića u monohromnim bojama, kao i raznobojne kockice mozaika, zajednički elementi svakog komada porcelana, koji mu kao lajt-motiv daje tu jednu povezujuću crtu koja ispisuje jedinstvenu eleganciju i otmenost u potpunoj šarolikosti.

Twits Alea Villeroy & Boch

„Cottage“, svakako da nije jedina, ali je izuzetno upečatljiva kolekcija porcelana koja na identičnim modelima tanjira, blago iskrivljenih linija, donosi nekoliko raznolikih dekoracija, u snažnim bojama i dominantnim motivima voća, vraćajući nas u šarmantnu i skrovitu seosku kolibu sa jedinstvenom i bogato uređenom baštom.

Ovo je izuzetno razuđena kolekcija koja sadrži pet različitih dekora tanjira. Na belim tanjirima, opervaženim nečujno plavom ivicom, aplicirani su svi motivi voća koje kolekcija sadrži, u svojim izvorno jarkim bojama. Tu pronalazimo tamnu kupinu, crnu ribizlu, zrelu malinu i trešnju, sa zelenim listićima koji diskretno vijore okružujući ih. Sledeći modeli imaju snažne, crvene ili plave, karirane teksture na širokom obodu tanjira sa diskretno odabranom jednom vrstom voća koja zauzima središnju poziciju, a tu su i listovima ukrašeni obodi tanjira i crvenoj ili plavoj boji, takođe sa po jednom voćkom u centralnom delu.

Iako je uvek sigurno zaigrati na kartu istovrsnosti, pravi utisak lepote, bogatstva prirode, harmonije voćnih plodova i jedinstvenosti postavke stola, doneće miks bar dve raznolike kombinacije, a moja topla preporuka je i svih pet. Samo u takvoj punoći, postavljeni sto će emitovati sveukupnost lepote različitosti.

Cottage Villeroy & Boch

Na pročišćenom modelu „Artesano Original“, Villeroy & Boch je ove godine istakao maleni umbrijski gradić Deruta, u kome se,  još od srednjeg veka, tradicionalno ručno oslikava porcelan i poveo sve ljubitelje savremenog „country look-a“ na putešestvije čarobnim predelima Italije. Predstavljena nam je kolekcija „Casale Blu“, mediteranski sveža, ispunjena mirisom borovine i plavetnilom nepreglednih morskih dubina, u kojoj na osnovnom dizajnu dominiraju plava i bela boja sa nežno zelenim primesama. Tipična ornamentalna prepoznatljivost predela koje zapljuskuju morski talasi pretočena je na porcelanske tanjire, na kojima uočavamo razigranost vrele južnjačke krvi i umirujuće vetrove sieste.

Osnova glavnih tanjira je identična, u modro plavoj boji premreženoj otvorima, kao ribarskom mrežom, belasaju se svetle tačkice, kao zvezde na večernjem nebu. Mali tanjiri i činijice, namenjeni za predjelo, salatu ili kolač, izrađuju se u pet različitih dekora, ali sa uvek prisutnom sličnošću u nijansama, šarama, motivima i raspoloženju. Dovoljno da izaberete svoju dobitnu kombinaciju.

Casale Blu Villeroy & Boch

U 13. veku sa procvatom azijskih gradova, podizanjem gigantski veličanstvenih palata, napredovanjem egzotične trgovine, najveća luka, a za Marka Pola „najlepši i najveći grad na svetu“ bio je Quinsai, danas poznatiji kao Hangzhou.

Villeroy & Boch inspirisan dekorom azijskih buketa kombinuje „paisley“ model u nežno zelenoj boji i grandiozno nam predstavlja „Quinsai Garden“, savršeni floralni dekor koji na svakom tanjiru ručno oslikava različite cvetove istočnjačkih predela: raskošni božur za bogatstvo i plemenitost, nežnu kameliju povezanu sa velikodušnošću, šarenu hrizantemu kao simbol hrabrosti, izdržljivosti i dugovečnosti i očaravajuću magnoliju, cvet vladara i lepih žena. Savet: set za ručavanje iskombinujte od raznolikih cvetnih dekora koji će, poređani jedan pored drugog na stolu, dati savršeno slikarsko platno monumentalne lepote.

Quinsai garden Villeroy & Boch

Tehnička hrabrost, veličanstvenost izrade, sličnost u pristupu i ideji, a različitost u skladnosti različitih tekstura, iznedrilo je majstorski porcelanski set „Sauvage“ koji je vrhunski izradio francuski proizvođač „Bernardaud“. Reprodukcija teksture kože gmizavaca, koja pod prstima daje osećej identičan dodiru reptila, i kordovske kože, sa filigranski izvedenim šestougaonim ornamentalnim motivom u biserno srebrnoj boji, međusobnim kombinovanjem na stolu, stvara utisak zadivljujuće celine, potpuno prirodne i jednoobrazne.

Bernardaud Sauvage

Kolekcija „Arris“ predstavlja savršen spoj izrade i dizajna za savremeni životni prostor, kroz mešanje toplog metala, kristala i teksturalnog porcelana. Tamni osmougaoni tanjir sa zlatnim dekorom koji podseća na saće i okrugli beli tanjiri sa zlatnim minijaturnim otvorima identičnog šestougaonog oblika jesu kombinacija koja i pored različitih oblika i boja tanjira, prostire identičnu, povezujuću teksturu koja na naš sto donosi luksuznu i modernu zabavu sa stilom.

Arris Wedgwood

Pomalo konzervativnog duha, još uvek bojažljiva da razdvojim boje cipela i tašne, a posebno razdražena na predlog uparivanja drečavih različitih dezena tkanine, možda isuviše utišana u samoprivlačnoj jednostavnosti i oprobanoj decenijskoj sigurici, primećujem da mi polako postaju privlačne neobične kombinacije, odvažne, smele, a nekome možda i psihodelične. Da li je to zbog povećanja nivoa ludosti koje donose godine ili otvaranja „trećeg oka“ koje uspeva da spazi ono do sada ne-viđeno, ne mogu objasniti, ali očito je da u (ne)spojivom sve više pronalazim sebe.

Podstaknuta „lucida intervalla“ trenutkom kao i idejama klijenata koje su mi se u prvi mah učinile ne baš preterano normalnim, zamolila sam devojke da naprave postavku od što je moguće više različitijih i potpuno nespojivih kombinacija tanjira, a koje nikada nikome ne bi pale na pamet da ih upare. I od miksa baroka, Art Dekoa, Art Nuova, istočnjačkih motiva, dizajnerskih bravura i eksplicitno klasičnih elemenata apliciranih na tanjire najčuvenijih svetskih kompanija, dobili smo jedno savršenstvo postavke. Kada sam pokušala da odaberem svoju omiljenu kombinaciju shvatila sam da je to nemoguća misija. Glasam za sve.

Nespojivo-spojiva kombinacija

Otmenu nespojivost čarobno predstavljaju: Bernardaud, “Prince Bleu” – podmetni tanjir, plitki tanjir – Hermes, “Balcon du Guadalquivir”, set sa šoljom – Wedgwood, “Tea garden”, sa Christofle escajgom “Perles”.

Nespojivo-spojiva kombinacija

Razigranu čaroliju možete dobiti sa podmetnim tanjirom Rosenthal – Versace,  “Les Etoiles de la Mer”, plitkim tanjirom Bernardaud, dizajnera Vik Muniza iz kolekcije “Petri”, malim tanjirom Rosenthal – Versace, “Le Jardin de Versace” i escajgom Christofle “Marly”, koja se, i u sopstvenom aranžmanu, savršeno uklapa sa zelenim jabukama koje ćete rasporediti po stolu.

Nespojivo-spojiva kombinacija

Logično je završiti sa preporukom da ne razbijamo glavu, gubimo vreme i trošimo energiju gonetajući u čemu je tajna fatalne privlačnosti, nego da strasno živimo i uživamo, privučeni snažnim magnetiznom sopstvenih izbora.