Egzotični luksuz – Putovanje na Daleki Istok

17.02.2021.

Image

Podjednako koliko slikarsko platno i belina porcelana nepresušna je inspiracija za umetničko oslikavanje. Možda još podsticajnija i zahtevnija, jer su ispred slikara brojni predmeti različitih veličina i neobičnih oblika. Zadatak je sve njih oslikati i dekorisati na identičan način, sa istim motivima, nijansama boja, u određenoj proporciji, u istom ritmu i duhu.

Istorija dekora na predmetima od porcelana stara je koliko i ovaj materijal, jer se nedugo nakon njegovog pronalaska i praktične primene u proizvodnji predmeta iz kojih se obedovalo, javila i potreba za njegovim ukrašavanjem, a sve sa ciljem da nam čin ručavanja bude ugodniji, prijatniji i estetski prihvatljiviji.

Prva oslikavanja porcelana bila su sa motivima iz prirodnog okruženja osobe koja je izrađivala ove predmete, tako da je sve ono što je bilo u vidokrugu ili u tradiciji i kulturi, nalazilo svoje mesto i na prvim tanjirima. Počelo se sa apliciranjem cvetova, listova i grančica raznolikog bilja karakterističnog za određeno područje, kao i sa geometrijskim šarama koje su duboko ukorenjene u arhitekturi, religiji i simbolici nekog naroda. Kada se proizvodnja porcelana proširila po svetu, najčešće su kopirani uzorci istočnjačkih predložaka, da bi se nastavilo sa razvijanjem motiva bliskih okruženju, da bi nesagledivost inspiracije dosegla beskraj u najrazličitijim dekorima neiscrpnosti mašte umetnika.  

Najstariji Meissen dekor, nastao na uzorcima iz istočne Azije, prepoznatljiv je po stilizovanoj slici životinja, cveća i prirode, prezentovane isključivo linearno. Motiv zmaja u kolekciji “Ming Dragon” pažljivo se oslikava i uklapa u kompoziciju boja, dok vrhunac lepote i vrednosti dekoru daje ukrašavanje porcelana zlatom koje ide od najjednostavnijeg iscrtavanja spoljnih linija, ivica i okvira ispupčenih dekora, do obuhvatnijih zahteva prema različitim modelima ili željama krajnjeg naručioca.

ImageImage

Nova kolekcija „The Meissen Collage“ savremeni je prikaz prepoznatljivih motiva Istoka, bogatog floralnog carstva, rajskih ptica, likova ljudi udaljenih meridijana koji predstavlja osveženje u prezentaciji neočekivanih kombinacija. Asocijacije na tradicionalne dekore upotpunjavaju savremeni grafički elementi stvarajući uzbudljive kontraste i nudeći bezbroj mogućnosti za njihovo uklapanje.

Prema Istoku možemo krenuti i na radosno razigranim konjima koji uživaju u slobodi, galopiraju preko stepe i penju se šumovitim brdima. Rasni, moćni, snažni i sjajni u svojim blistavim kaparizonima jarkih boja, kao da su se upravo pojavili iz persijske legende. Prateći, raznobojni uzorci prugastog  šablona prošarani zlatom u Hermes kolekciji “Cheval d’Orient” dočaravaju put svile i istočno gostoprimstvo.

ImageImage

Inspirisan ikatom, izuzetnom tehnikom tkanja i bojenja poreklom iz Azije, “Voyage en Ikat” čvrstim prepletajima povezuje bogatu tradiciju Istoka i Zapada. Više od dvadeset bogatih nijansi safir, rubin i smaragd odsjaja, oplemenjeni su 24-karatnim mat zlatom i pred nama oživljavaju u veličanstvenoj simbiozi “nit po nit”.

Richard Ginori, prema ukusu firentinskih nobl žena i okrenutosti dekupaž cvetovima inspirisanim dekoracijama sa kraljevskih kimona Japana i Kine, kreira kolekciju “Granduca Coreana”. Apsolutno dominantan motiv je cvet božura koji u ikonografiji Azije predstavlja mesec mart i proleće, kao i ljubav, ženstvenu lepotu, dobro zdravlje, čast i sreću. Ovaj porcelan kompletira Zen način života, i donosi egzotičan dodir minimalističkog dizajna.

ImageImage

Wedgwood kolekcija “Wonderlust” sprema nas za otkrivanje najudaljenijih krajeva sveta iz udobnosti svog doma. Svaki komad odaje počast egzotičnim destinacijama, stavljajući akcenat na prepoznatljive cvetne aranžmane raznoliikih predela. Slatko posluženje i topli napitak ulepšaće naše putovanje otkrivajući nove mirise i vodeći nas na udaljena mesta, bez potrebe da nosimo pasoš.

Kolekcija “Paeonia Blush” eklektična je mešavina komada čajnog posuđa, koji slave lepotu božura, cveta koji datira hiljadama godina unazad i koji je poznat kao cvet bogatstva i časti. Svojim raskošnim, zaobljenim laticama, božuri predstavljaju romantiku i prosperitet, a smatraju se predznakom sreće i skladnog braka. Uz ovaj porcelan lepota postaje deo naše svakodnevice.

ImageImage

Egzotična ptica kukavica i raznoliko cveće iz daleke Kine dominantni su motivi orijentalne čajne priče “Cuckoo”. Ovaj porcelan, inspirisan istorijskim obrascima, donosi čarobnu ekspoloziju boja veselih ptičica kombinovanu sa živopisnim, koloritnim cvetovima, posebno istaknutim pozlatom i ručnom završnicom jedinstvenog dodira nenadmašnog umetnika.

Jasper Conran svoju uspešnu dizajnersku priču nastavlja sa kolekcijom „Chinoserie Green“. Inspirisan sećanjem na kineske motive i tehnike, Conran ih virtuozno reinterpretira, predstavljajući na porcelanu primamiljivo zelene boje izuzetan dekor egzotičnog cveća, listova i ptica. Iz rajskog vrta drevne Kine, elegancija pretočena u jednostavnost prenosi poruku stila koji se brižljivo neguje.

ImageImage

U kulturama Istoka cvet hibiskusa simbolizuje lepotu, šarm i mladost. Wedgwood kolekcija “Hibiskus” inspiraciju pronalazi u arhivskom dekoru iz 1810. Hrabro plave nijanse razgranatog cveća i raskošni zlatni ukrasi protežu se preko najfinijeg porcelana u predivnom kontrastu, stvarajući živo remek-delo, a našoj trpezi donose opuštenu skladnost i jednostavnu eleganciju.

Svaki komad Rosenthal porcelana “Zauberflote”, blago orijentalnog stila, prikazuje drugačiju scenu iz Mocartove opera Magična frula. Na donjoj strani predmeta, ispisan je rukom dizajnera Bjorna Winblada, odgovarajući odlomak sa libreta. Ova kolekcija je operski san izveden u porcelanu, maštovita i jedinstvena sinteza muzike i stone kulture.

ImageImage

Inspirisan čuvenom Pučinijevom operom, Rosenthal dekor „Turandot“ je zagonetan i prelep, poput istoimene princeze, prividno strog i hladan, a u svojim senkama nežan i topao, i kao celina gradi most između Evrope i Kine, prošlosti i sadašnjosti. Na sjajnom porcelanu kaligrafskom preciznošću prenesena je slika kineskog jezera sa bambusom, laticama božura, vretencima i listovima gingka. Burna, snažna, emotivna, kao i arije opera koje su ga materijalizovale, ova kolekcija slavi ljubav kao najsnažniju spregu između juče – danas – sutra.

Porodično nasleđe koje donosi kolekcija “Dinasty” inspiraciju pronalazi u istoriji i mašti. Bogati nadrealistički obrazac pripoveda nam priču o svakoj porodici, od srednjeg veka do savremenog doba, iz svakog dela sveta. Dah Orjenta, Renesanse i Art Nouveau ispunjava porcelan simbolima ptica, kornukopije, lišća, drvetom života, otvorenom knjigom i portretima inspirisanim siluetama sa kameja, a koji svojom grandioznošću zadovoljavaju ukus prefinjene publike.

ImageImage

Raskošne bašte u Bombaju sa ilustracija iz 19. veka predlošci su za stvaranje BernardaudJardin Indien” dekora, raznolikih uzoraka nežnog cveća i neobičnih listova. Mekoća poteza četkicom, ležerno nanosi mnoštvo nijansi zelene boje usklađujući sećanje na davnašnje bogate vrtove sa modernom, minimalističkom dekoracijom.

Japanska tehnika iz 16. veka, poznata kao kintsugi, koja vidljivo vrši popravke na pečenoj keramici pomoću mešavina laka i zlata, čime se povećava estetska vrednost predmeta, polazna je osnova za istoimenu kolekciju. Besprekoran Bernardaud porcelan i kaligrafska ruka Sarkisa, predstavili su nam dekor koji čini da trpeza postane mesto blaženstva i blagostanja.

ImageImage

Dekor “Prince Bleu” vraća nas na keramičke motive 16. veka iz Osmanskog carstva koji su bili inspirisani znamenitim kolekcijama porcelana iz dinastije Ming. Kobalt plava boja na prozračnoj beloj osnovi, naglašava dubinu pradavnih svitaka i zanosnih nevena, lala i ruža. Opervaženost zlatom samo je detalj koji doprinosi dominaciji plavetnila i decentnoj eleganciji porcelana.

Stilizovani rajski vrt prikazan u prelepom modelu “Prunus” nosi obrazac koji potiče sa činija za jelo iz drevne Kine. Jedinstvenost ovog dekora je u snazi neobičnih nijansi ljubičaste boje, retko dominantne na ovaj način u kolekcijama porcelana. Raskošna, sa dodacima zlatnih ukrasa omiljenih za Art Deco stil, ova kolekcija nas vodi u maštovitu bukoličku šetnju po Dalekom Istoku.

ImageImage

Klasika Istoka, “Rouge Empereur” je rezultat dugih sati istraživanja i eksperimentisanja u Bernardaud radionicama. Kombinuje dve izuzetne tehnike koje su izazov od početaka proizvodnje porcelana: sjajnu glazuru na “ispucaloj” teksturi koja mestimično otkriva belinu porcelana i ovu veličanstveno krv crvenu boju, verovatno jednu od najtežih koju savladavaju majstori spravljanja porcelana.

Fascinacija evropskih naroda Putem svile u Villeroy&Boch kolekciji “Samarkand” povela nas je kroz fascinantne metropole Istoka. Kombinujući elemente orijentalnog folklora sa lokalnim tradicijama u vanvremenskoj i klasičnoj interpretaciji, raskošni dekori u rubin, oranž i akvamarin boji donose nam  autentičnu ornamentiku i osobene motive koji sažimaju prepoznatljivost predstavljenih zemalja.

Za ovo putovanje po Istoku, ne trebaju nam nikakve potvrde, vize, pasoši. Ne treba nam ni pretrpavanje kofera, čekanje u redovima na aerodromima, gužvanje, nerviranje, raspakivanje. Samo jedan klik, jedan puc prstom i omiljena destinacija dolazi kod nas, oplemenjuje nam prostor i zamamno nas svojim mirisima vodi u neopisivu avanturu po udaljenim i neistraženim prostranstvima u kojima ćemo uživati do kraja sveta.

Image