Doručak sa ukusom Marakeša ili Pariza …

27.08.2015.

Image

U bar jednom od života treba se probuditi u Maroku. Sa jedne strane dočekaće nas užarena Sahara, sa druge, obodi snežnih planina Atlasa, strmi kanjoni i Atlanski okean. Kada se protegnemo i otvorimo oči ugledaćemo „Al hamru“ (Crveni grad), nestvarno mesto – Marakeš, koje na jeziku Berbera znači „Božja zemlja“. Ovaj kraljevski grad i „biser juga“ obećava avanturu o kojoj smo maštali, egzotiku na svakom koraku, mistiku u svakom trenutku, obilje kontrasta, eksploziju snažnih kolorita, opojnost neuhvatljivih mirisa i rajske krajolike koji očekuju našu posetu.

Image Image Image Image Lokacija – inspiracija: Jardin Majorelle

Francuski slikar Žak Majorel davne 1919. godine izabrao je da u ovoj prekrasnoj botaničkoj bašti sagradi vilu za sebe, a u taj ušuškani kutak intenzivno plave boje opasan nesvakidašnjim zelenilom zaljubio se i čuveni modni kreator Iv Sen Loran, prisvojio ga, obnovio, posvetio se održavanju raznovrsnog palminog drveća, tropskih biljaka i retkih vrsta kaktusa. Očaravajuća vila i njeni ušuškani paviljoni, bazeni za kornjače i božanstvene aleje bilja, predstavljali su inspiraciju za brojne modne kolekcije Iv Sen Lorana. Duh ovog umetnika neprestano će gospodariti ovim prostorom, jer je nakon smrti njegov pepeo razvejan po vrtu.

Image

Ovaj prostrani trg, autentičan i svoj, ispunjen je apsolutno svime što poseduje Maroko i najupečatljivije predstavlja čudesni Marakeš. Od prvog sumraka do sitnih noćnih sati, ludi orijentalni ritam uvlači nas u svoj nezaustavljiv vrtlog i donosi uzbudljivu egzotiku o kojoj smo čitali u pričama iz „1001 noći“. U jednom trenutku okružiće nas krotitelji zmija, gutači vatre, plesači, muzičari, vračare i proročice, ali i brojni trgovci koji na svojim tezgama rasprostiru šarenilo svakojakih sitnica: tkanina, papuča, nakita, keramike, začina, čajeva, amajlija, suvenira, a kada zalazak sunca pozlati horizont, trg se pretvara u najveći restoran na otvorenom prostoru i na njegovoj trpezi nude nam se najrazličitije marokanske đakonije – meso, riba, škampi, povrće, sve sa neodoljivim umacima i mirisnim začinima.

Jedinstvenost osećaja imaćemo ako sa terase obližnjeg restorana, uz neizostavni čaj od mente, posmatramo zalazak sunca na trgu Džema el Fna.

Image Marakesh - Magnetska privlacnost

Živopisne prodavnice u nesagledivom nizu i ozareni domaćini koji nas, sa neskrivenom toplinom i radosnom dobrodošlicom, dočekuju u svojim krcatim radnjicama, mesta su kojima se treba prepustiti i odabrati neku specifičnu sitnicu za uspomenu. Teško ćemo se u prepunim prodavnicama svega i svačega odlučiti za samo jedan predmet, jer će se pred nama ukazati nebrojeno mnogo ručno izrađenih proizvoda, pravih umetničkih dela, od raskošnih bakarnih svećnjaka, posebno tkanih berberski tepiha, predmeta od prepoznatljive marokanske keramike, kože, kao i srebrnog nakita, omamljujućih ulja, začina, čajeva…

Doručak sa 1001 ukusom:

Buđenje u Marakešu priziva opojne mirise kardamona, šafrana, kima i agruma, dok se oči privikavaju na bogate i jarke boje. Sa snažnim porcelanom, kakav je „Samarkand“, imaćemo savršenu refleksiju ovog podneblja u svom domu. Razigrane boje sa zlatnom dekoracijom i prepletenim motivima berberske, maorske, islamske i evropske kulture, kakva je i u Marakešu, doneće nam uživanje u ovoj egzotičnoj atmosferi svakog jutra. Uz tradicionalnu ceremoniju ispijanja čaja, posluženog u krevetu na ogromnom poslužavniku, sa belim nugatom, palačinkama ili svežim slatkim voćem, osećaćemo se kao da lebdimo na čarobnom tepihu iznad svakodnevice.

Dorucak sa 1001 ukusom

Probajte: Smokve sa medom Smokve sa medom, jogurtom i amlou namazom

Recept Smokve sa medom

Opružite se na krevetu uz neku tihu ambijentalnu muziku i umačući punjene smokve u amlou i lagano ispijajući čaj od mente uživajte u savršenom doručku sa ukusom Marakeša na usnama.

Ideje za poklon:

Ideje za poklon

 

Dorucak u Parizu

Ako ne spavate u luksuznom hotelu „Four Seasons Hotel George V“, čuvenom „Crillon“-u ili „Ritz“-u, (nažalost, do kraja godine u njima nećete moći boraviti jer su zatvoreni zbog renoviranja i restauriranja), poznatijem po poslednjoj večeri Lejdi Di nego po odsedanju brojnih velikana u dugogodišnjoj istoriji, onda je najbolje zavući se u maleni hotelčić neke uske ulice centralnog arondismana sa pogledom na parisko nebo. Protezati se dugo i lenjo, udišući „grad ljubavi“.

Dorucak u Parizu

Lokacija – inspiracija: Village Royal – Cité Berryer 

Village Royal - Cité Berryer

Volim deo oko Rue Royale i Palace de Concorde, jer su tu smeštene sve velelepne radnje najluksuznijih francuskih proizvođača porcelana, kristala i srebra, koje zastupam. Ušetajte u maleni pasaž – Cite Berryer i predahnite u kafeu „Le village Royal“, uz čašu šampanjca i poseban doručak sa ukusom Pariza. Taj kutak u srcu grada, sa tri veka dugim arhitektonskim nasleđem, čini nam se kao ušuškano seoce u kome je zaustavljeno vreme.

Doručak u boemskom Parizu:

Ljubav prema umetnosti, pronicljiva erotika, senzualnost ili vrtoglava strast kojom odiše ovaj grad neka nas odvedu do omiljenog kafea čuvenih umetnika poput Hemingveja, Pikasa, Maks Ernsta, Henri Milera, Matisa, Beketa, Šagala ili Diega Rivere, „La Rotonde“ ili do, meni nešto dražeg, „Les Deux Magots“ („Dve figurine“) i uz tipičan francuski doručak, brioš ili kroasane i veliku šolju bele kafe, nestanimo u vaskolikom psihodeličnom inspirativnom trenutku omiljenih nadrealističkih fantazmagorija koje su nastajale na ovim mestima.

Oni, slični meni, koji dugo ispijaju kafu i skloni su da preskoče doručak, u ranim popodnevnim satima mogu osvežiti nepca čašom „Dom Perinjona“ i počastiti sva čula porcijom savršenih ostriga ili „Confit de Canard“ (kandirana pačetina).

Dom Perinjon + ostrige

Étourdissement (vrtoglavica, opijenost, obnevidelost):

Francuski šarm, pariski šik, svežinu, gracilnost, otmenost i eleganciju koju, kao da je urođena, poseduju samo autentični Parižani, možemo živeti i u svom domu ukoliko prigrlimo bezbrižan i lahorast duh „joie de vivre“ (radosti življenja).

Cveće je neizostavno. Uz raspršene bulke dominantne kolekcije „Anmut Flowers“, kao naslikane bezbrižnim slikarskim potezima nekog impresioniste, prebacićemo se na cvetne livade francuskih snova i osetiti povetarac kako nam mrsi kosu.

Anmut flowers

Mustra od probuđenog cveća i razigranog lišća, šarolikost akvarela okruženog zlatom, kao tek okupanog suncem, dopuštaju „Heloise“ porcelanu da se uskladi sa svim dekoracijama koje nas okružuju. I da donese raskoš.

Heloise

Najlepše godišnje doba neka nam podari imaginaciju letnjih vrtova, rajskih ptica, voće, cveće, miris užurbanih voda, razigranost jarkih boja, kao i leptiriće nemirnog duha koji putuju sa cveta na cvet. Kolekcija „Siesta“ će to učiniti.

Siesta

Iznenađenje:

Dovoljno je da i mi, koje svakodnevno dobijamo doručak serviran u krevetu, jednom učinimo kopernikanski obrt i iznenadimo našeg kavaljera u ranim jutarnjim časovima. Klasičnom bagetu podarićemo kreativnu dimenziju tako što na tankom papiru možemo odštampati obrise Ajfelovog tornja i napisati „Bonjour ma chère“  (Dobro jutro dragi), preseći baget na pola i oslikanim papirom obmotati oba dela koja ćemo vezati ukrasnom trakom. Na poslužavnik staviti miomirisni čaj u čajniku, u našu kreaciju „obučen“ baget, nekoliko malenih činijica sa raznolikim džemovima, marmeladama ili medom, vazicu sa cvećem i odevene u negliže na vrhovima prstiju ući u spavaću sobu i uz nežan poljubac za divan dan, poslužiti doručak na krevetu.

Villeroy & Boch dorucak

Ideje za poklon:

Ideje za poklon