Diskretni šarm plavetnila …

23.02.2016.

Diskretni šarm plavetnila

Intenzivno snažno kao morske dubine, lepršavo nežno kao nebeske visine, nedovoljno istraženo, neprekinuto rasprostranjeno, tajanstveno doživljeno, mistično pulsirajući i potpuno nas opuštajući svetom gospodari plavetnilo.

Kao neprikosnovena vladarka temelja života, neba i vode, kroz nebrojene prelive svojih tonskih valera PLAVA boja donosi dubinu, postojanost i stabilnost, simbolišući poverenje, odanost, mudrost, inteligenciju, veru, istinu i raj. Njena blagotvornost melem je i za telo i za um, dok u nas unosi mir i spokojstvo.

U nežnim, svetlim obrisima plave opuštamo se nestajući u vazdušastim oblacima i laganim mislima prizivamo one lepše svetove u kojima priželjkujemo da se izgubimo. U jarkim, tamnim tonovima doživljavamo katarzu kroz erupciju snage koja iz nas isijava čineći nas dominantno postojanim, gordo uzvišenim, sigurnim i stabilnim, u carstvu snažno duboke „kraljevsko“ plave.

Diskretni šarm plavetnila

Najstarije autentično, vaskoliko prepoznatljivo, na belini porcelana rasprostrto plavetnilo, ove godine proslavlja 277 godina neprekinutog trajanja. U prvoj manufakturi iz koje je iznedren evropski porcelan, fabrici Meissen, davne 1739. godine nastao je dekor „Blue Onion“ (Plavi luk) svetski poznat po svom originalnom nemačkom imenu „Zwiebelmuster“ (Cvibelmustra). I danas, kao i na početku proizvodnje izrada, preko 800 različitih proizvoda, koliko broji savremena kolekcija, izvodi se bravuroznim, ručnim oslikavanjem svakog komada porcelana. I nema greške, jer ne postoji mogućnost ispravke i brisanja, tako da je svaki komad savršeno i unikatno remek delo iskusnih majstora slikarske škole Meissen.

Iako bi se po nazivu moglo zaključiti da je na porcelanu predstavljen luk, to je zabluda. Blještavi predmeti, iako se na prvi pogled ne čini, oslikani su plodovima nara i breskve, simbolima plodnosti i dugovečnosti. Savršeno kobaltno bogatstvo grandiozne dekoracije porcelana, opčiniće svojom lepotom svakoga čiji se pogled na njemu zadrži i naš dom oslikati motivima koji donose radost i dobro raspoloženje.

Blue Onion Meissen

Jedna od najraskošnijih kolekcija, opervažena najmoćnijom nijansom plave, duboko kobaltnom, snažnom kraljevskom, jeste „B-Form“, nastala još 1850. godine, kao vizija Meissen umetnika Ernst August Leuterica. Ime je dobila po originalnim kodovima na kalupu za izlivanje porcelana koji su nosili veliko B slovo. Neopisivo dominantan model u koji se zaljubljujemo na prvi pogled jeste onaj iz najluksuznije verzije, optočen zlatom i ručno oslikanim buketima raznobojnog cveća, koji zaustavlja dah, ostavlja nas bez reči i svaki trenutak ispunjava beskrajnim zadovoljstvom.

B-Form Miessen

“Old Luxembourg” model, originalno izrađen 1768. godine predstavlja prvi dekor kojim Villeroy & Boch započinje svoju proizvodnju porcelana, po kojoj postaje izuzetno poznat i čija proizvodnja traje i danas. Bezvremenost ovom modelu daje dizajn koji je inspirisan modelima vaza sa Dalekog Istoka koji su tokom 16. i 17. veka trgovačkim brodovima stizali u Evropu. Delikatni cvetići i njihove grančice tamno plave boje, kao i kobaltni ram kojim je opasan svaki proizvod, omiljeni su dekor svakoga ko u tradiciji prepoznaje i bira za sebe ono najbolje.

Old Luxembourg Villeroy & Boch

„Lina Aqua“ je rasterećeno, razbibrižno, razigrana letnja kolekcija, jednostavno uklopiva sa svakim dnevnim, jednobojnim porcelanom, bilo da je bele boje ili odabranih jarkih kolorita. Nebesko plava boja čistog svoda, nejednako naneta na obod tanjira, kao protkana nežnim oblacima koji po njoj plove, ili premrežena nemarnim geometrijskim oblicima, svojim vintage stavom, prizivaju druženje sa svetlošću, mladošću i svežinom, donoseći „joie de vivre“ na naš sto.

Lina Aqua Villeroy & Boch

Model „Samarkand Aquamarin“ inspirisan je istorijskim putem svile, sa centralnim motivom konja koji simbolizuje daleko putovanje od Indije do Arabije. Praktični porcelanski aksesoari, poput činija različitih veličina i oblika, tanjira za kolače, šoljice za kafu i pepeljare, osim što doprinose lepoti ugođaja u popodnevnim trenucima odmora, vraćajući nas u neka daleka vremena i budeći nostalgične osećaje, predstavljaju i idealan poklon za svaku osobu i svaki dom.

Samarkand Villeroy & Boch

Rosenthal – Versace „Les Tresors de la Mer“ donosi u naš dom nesagledivo blago boga mora, Neptuna. Gromadne zlatne statue, neobične školjke, biseri, plamteće morske zvezde i razigrani korali u kombinaciji sa fascinacijom starih era nastavlja da živi u ekskluzivnom Versaće svetu. Besprekorna elegancija sadržana je u maštovitom servisu za ručavanje. Ova kolekcija, prema kojoj ne ostajemo ravnodušni, potencirajući fascinantan stil italijanskog dizajnera strogo je rezervisana za glamurozne domove zaljubljenika u egzotično, ekstravagantno i nadrealno.

Tresors de la Mer Rosenthal Versace

Rosenthal – Hutschenreuther kolekcija „Baronesse Estelle Blue” klasičan je servis, koji zrači sa lakoćom i živahnošću jedne romantične ere kada se životu u potpunosti predavalo i neoprostivo uživalo. Oblik svih elemenata seta i jednostavan reljef savršeno se dopunjuju i prepliću u susretu klasike sa romatikom. Plava boja u svojim nežnim prelivima meko krivuda prateći linije tanjira i dekorišući mrežastom strukturom istaknute delove pojedinih komada porcelana, dok nešto intenzivnija nijansa blago uokviruje njihove obode. Opredelite se za ovaj model i ostavite svakodnevnu rutinu iza sebe uživajući u lepoti trenutka.

Hutschenreuther

“Pacific”model Royal Doulton ostvaruje naše snove o zajedničkoj šetnji plažom i savremenim komadima porcelana rustičnog duha ispunjava svaki prostor toplim morskim vazduhom. Svaki detalj morske obale inspiracija je ove urbane nautičke priče. Školjke kao simbol obale mora, talasi koji se lome, krupne kapi tople letnje kiše oslikani nemarnim potezom četkice, podsećaju na uzburkani okean po kome plovi zalutala barka čineći ovu kolekciju idealnom za opuštenu večeru sa prijateljima.

Pacific Royal Doulton

Wedgwood kolekcije magično plave boje vraćaju nas u davnu prošlost britanskih dvorova, čineći da bar na tren osetimo plavu krv u našim venama. Kolekcija „Alexandra Blue“, inspirisana prestižnim znakom ženske nadmoći – tijarom, platinom virtuozno ističe njenu filigransku izvijenost dok se samouvereno proteže preko polja satkanog od svetlo plavih pruga. „Florentine Turquoise“ kolekcija, prvi put se pojavila davne 1931. godine, sa jedinstvenim, razbokorenim, kitnjastim detaljima mističnih bića i fantastično razigranom florom, ručno nanošenim preciznim potezima četkice po porcelanu. Dominantni modeli tradicionalnog nasleđa učiniće postavku našeg stola kraljevskom trpezom, a nas dostojanstvenim naslednicima prestola.

Wedgwood

„Hibiscus“ kolekcija inspirisana je modelom iz 1810. godine, a svoju lepotu ističe jednostavnošću cvetova ove predivne biljke koja svoje poreklo vodi iz Kine. Inspiracija cvetom hibiskusa, njegovim širokim laticama i istaknutim prašnicima upadljivo je istaknuta snažnim, plavim nijansama, bogato ukrašenim zlatom. Stilizovani orijentalni duh u dodiru sa evropskom tradicijom, raskošno plavom bojom koja gospodari porcelanom, prenosi nas u najlepše botaničke bašte Dalekog Istoka, dok odbljescima zlata donosi eleganciju i rafiniranost našem domu.

Wedgwood Hibiscus

Prefinjeni ženstveni dizajn Royal Albert kolekcije „Polka Blue“, oslikan tradicionalno britanskim cvetovima ruže, inspirisan je dekorima 40-tih godina prošlog veka, a impresionira svojom živošću i mladalačkim zanosom. Roze ruže, večni simbol prijateljstva, isijavaju snažne emocije i šalju nežnu poruku prepunu istinski snažnih osećanja svima pred koje iznosimo ove nežno plave setove za čaj i kolače sa razasutim ružicama i razigranim tufnicama.

Polka Blue Royal Albert

Specifično plave kristalne kolekcije čaša koje nam u magičnoj ručnoj izvedbi predstavlja čuvena francuska kompanija „Saint Louis“savršeno ujedinjuju visoki kvalitet i glamurozni stil sa elementima modernog i savremenog. Kombinacija izuzetnih linija, različitih načina sečenja, raskošni zlatni finiš kojima mogu da budu ukrašene i majstorske gravure kojima su optočene izdvajaju ove čaše luksuznog izgleda čineći da se lepota nebeskog plavetnila pretoči i na naša nepca, darujući nam još aromatičniji napitak nego što smo mogli pretpostaviti.

Saint Louis čaše

Poput kinematografije koja najbolje filmove boji u plavo, među kojima se ističu „The Big Blue“ (Veliko plavetnilo), „Blue Velvet“ (Plavi somot), „Deep blue sea“ (Duboko plavo more), „Three Colours: Blue“ (Tri boje: Plavo), „Blue Lagoon“ (Plava laguna), „Blue sky“ (Plavo nebo) i mnogi drugi, i savršenstvo lepote porcelana u svojoj monumentalnosti najsnažnije dolazi do izražaja kroz nebrojene prelive plavetnila.

Odaberite plavo – poletite do neba. Odaberite plavo – uronite u morske dubine. Odaberite plavo – prošetajte kraljevskom palatom. Odaberite plavo – probudite dete u sebi.