Defile luksuza …

22.10.2015.

Luksuz

Početak septembra rezervisan je za ekskluzivnu promenadu luksuza po Šanzelizeu, Jelisejskim poljima, Monmartru, trgovima Konkord i Vandom, palati Versaj, Bulonjskoj šumi ili nekom drugom rajskom utočištu najvelelepnijeg evropskog grada svetlosti i ljubavi.

Tada vrata svojih svetlucavih palata u Rue Royal otvaraju najeminentniji proizvođači kristala, porcelana i srebra koji u svojim skrovitim prostorima, rezervisanim samo za odabrane, izlažu svetlu dana i svim razrogačenim očima, nove jesenje kolekcije koje svojom raskošnom lepotom ostavljaju bez daha.

Kristalne čaše

Kraljevski proizvođač ekskluzivne stone srebrnine, kompanija „Christofle“, uzdrmao je klasična pravila i stroge propise postavke stola svojim novim konceptom „Mood“, koji korača ispred vremena. Neobično dekorativan i skulpturalno kompaktan, aerodinamičan i univerzalan, metalni jajoliki oblik proizvoda u unutrašnjim pregradama od orahovog drveta, krije posrebreni pribor za ručavanje za šest osoba. Predviđen za iznenadne večere i rasterećene brančeve, „Mood“ za stolom donosi dobru gozbu i momente za pamćenje, kao i avangardnu viziju opuštene zabave koja će biti elegantna i otmena.

Novi, odvažni i avangardni način luksuznog življenja u svakodnevici nudi nam više od običnog escajga, jer je zamisao da postane dekorativni predmet, ukras kuhinje ili dnevne sobe. Totalno aspirativan, eliptičan i brilijantan. Izgleda tajanstveno u svojoj novootkrivenoj funkciji.

Christofle Mood

Nova kolekcija vaza „Uni“ od dvostranog metaliziranog stakla sa srebrom u tri veličine, srebrne i plave boje, potpuno prati savremeni trend, a svojim modernim sferičnim oblikom donosi eleganciju, osveženje i dobru energiju svakom mestu u našem domu. Nestvarno minimalistička, vizuelno perfektna, idealno dekorativna…

Predstavljena kolekcija „Graphik“ izdvaja se zahvaljujući jednostavnom dizajnu i savršenom grafičkom obliku, uklopivom u svaki prostor. Vaze su napravljene od ručno duvanog i precizno sečenog kristala, a kompletnu liniju proizvoda upotpunjavaju čaše za crno i belo vino, vodu, martini, viski, duga pića, dekanteri za vino i viski kao i bokal za vodu.

Christofle Graphik

Između ustalasanog mora i krševitih vrhova planinskih masiva, davnašnja zemlja Langdok, danas suncem preplavljena regija južne Francuske, predstavljala je inspiraciju mnogim umetnicima, uključujući i Rene Lalika koji je još davne 1929. godine fasciniran bujnošću mediteranske flore dizajnirao „Languedoc“ vazu, koja je kroz decenije svog života postala ikonički simbol.

Naglašeni reljef koji do perfekcije detaljnom i potpuno savršenom ručnom izradom simbolizuje krupne listove kaktusa, u novoj kolekciji vazu „Languedoc“, preobražava kroz paletu odabranih boja, nekoliko veličina, oblika i mogućnost raznovrsnosti njene upotrebe.

Lalique Languedoc vaza

Priroda, kao inicijalni inspirativni „spiritus movens“ osnivača najekskluzivnije svetske kristalerije „Lalique“, dominira i u ostalim proizvodima jesenje kolekcije. Vaza „Agave“ nastala kao nadgradnja istorijskog modela „Soustons“ iz 1935. godine, predstavlja grafičku akumulaciju stilizovanih listova agave, predivne biljke iz porodice ljiljana, i odaje počast njenoj ornamentalnoj lepoti i borbi za opstanak u kamenitim i sušnim predelima.

„Cynara“ vaza koji svoj uzor ima u „Amorique“ modelu iz 1927. godine donosi u prostor našeg doma svu lepotu biljke koja nam je poznata kao artičoka. Mediteranski raskošne, zavodljivo elegantne, grandiozno obrađene i neprolaznim sjajem kristala obasute vaze iz nove „Lalique“ kolekcije, donose lepotu nepreglednih prostranstava toplijih krajeva i pozitivne vibracije čarobnog materijala koje će preplaviti prostor našeg življenja.

Lalique vaze

Podjednako koliko i svet flore i carstvo životinja predstavlja večnu „Lalique“ inspiraciju. Dinamične, vesele, razigrane i blažene lastavice oduvek su bile deo estetike njihovih luksuznih kristalnih proizvoda. Izrađene od sjajnog kristala, ove ptice predstavljaju simbol slobode, zadovoljstva i sreće. „Hirondelles“ dekanter, dizajniran da istakne aromu najboljih pića, obogaćuje postojeću kolekciju njihovih savršenih flaša za piće sa ciljem da se zadovolje sve želje dobrih poznavaoca i pronicljivih kolekcionara. Ova vintage edicija za 2016. godinu otvara vrata jednom novom univerzumu svakodnevnog luksuznog življenja.

Poput najfinijeg pliša, prefinjeni dodir „Lalique“ kristala pruža jedinstveno i neponovljivo iskustvo u ispijanju vina iz potpuno funkcionalne, ali nestvarno lepe čaše koja u našoj ruci izgleda poput najfinije skulpture koja priziva na greh. Kolekcija „100 Points“ koju potpisuje međunarodno priznati vinski kritičar Džejms Sakling, svojim modernim dizajnom i izuzetnom pažnjom prema osetljivim ljubiteljima vina, postojećim modelima dodaje čašu za šampanjac, konjak i čašu za kratka pića, čime se zaokružuje krug savršenosti luksuznog uživanja u hedonističkom trenutku ispijanja omiljenog pića.

Lalique kristalne čaše

Prepoznatljive kristalne figure, ogledalo neprevaziđenog stila i neprolaznog trenda, dodaju svojoj mnogobrojnoj plejadi, žustrog i smelog pantera „Zeila“ koji se neosetno tihim korakom prikrada pripremajući se za napad. Vitka silueta istaknutih jakih mišića, prekrivena je „krznom“ napravljenim od hiljada sjajnih kristalnih tačkica prema dizajnu Mari-Klod Lalik, predstavlja prefinjeno uobličenu kristalnu figuru koja je oličenje snage i umiljatosti ove grandiozne mačke.

Kao simbol mudrosti, dugovečnosti, prosperiteta i dobronamerne moći, slon je sposoban da prevaziđe svaku prepreku na svom trnovitom životnom putu. „Lalique“ pokazuje svoju izrazitu naklonost prema ovoj životinji izuzetne inteligencije i trajnog pamćenja kroz dostojanstvenu figuru slonice „Sumatre“ i njena dva mladunčeta „Timori“ i „Timara“. Istaknuta sjajem sivog kristala, „Sumatra“ je limitirana edicija od 288 komada, koji ujedno predstavlja vezu i sa srećnim brojem 8 u Azijiji.

2016. godinu, godinu Majmuna u kineskom horoskopu, „Lalique“ će proslaviti kolekcijom predmeta izrađenih u satiniranom kristalu, transparentnom ili zlatnom. Po predanju, svi rođeni u godini Majmuna pametni su, duhoviti, brzo uče, željni su znanja i nadareni izuzetnom memorijom, visokom inteligencijom i osećajem za diplomatiju, pa i najbrže pronalaze izlaz iz svake situacije. Kroz kristalne figurine tri mudra majmuna, od kojih svaki pokriva drugi deo lica, slikovito je prikazana istočnjačka poslovica koja nam poručuje: „Ništa ne vidim, ništa ne čujem, ništa ne govorim“. Kada bi bar nekima od nas bila vodilja…

Lalique kristalne figure

Savremeni Endi Vorhol koji svojim bravurama dostiže milionske cifre na aukcijama eminentnih svetskih kuća, Džef Kuns, nastavlja cenjenu „Celebration“ seriju, kružnog ciklusa godine i svoje ulje na platnu „Tulips“, nastalo u periodu 1995-1998. godine, maestralno prenosi na porcelan koji izrađuje čuveni proizvođač iz oblasti Limož, „Bernardaud“.

Ovaj buket balon lala izranja iz reflektujuće pozadine raznovrsnih i rasprsnutih oblika kaleidoskopske skale boja proslavljajući plodnost, buđenje, lepotu i romantiku. Sa svojom osobeno prepoznatljivom ikonografijom kao i potrebom da slika na porcelanu bude što realnija i objektivnija i da predstavlja opšte iskustvo u kome ćemo svi videti istu predstavu, Kuns ističe da će cveće u nama izazvati osećaj uživanja i ljupkosti, kao simbol toka života ka nekom lepšem svetu.

Bernardaud Tulips tanjir

Versaj kao rezidencija znamenitih kraljeva i simbol vrhunca francuske monarhije, čuven u svetu po svojoj lepoti i znamenitim događajima koji su se u njemu odigrali, oduvek je predstavljao i vrhunac luksuznog življenja, kao i inspiraciju mnogobrojnim umetnicima. Savršenstvo baroknih ukrasa koji su demonstrirali umetničku integraciju arhitekture i hortikulture, a sve u cilju glorifikacije kralja Sunca, međusobno su povezali u jedinstvenu celinu strogost arhitektonskih elemenata od peščara i mekih, oblih linija cvetnih leja i parkova koji su okruživali dvorac.

„Versailles“ kolekcijom tanjira od vrhunskog porcelana „Bernardaud“ se kreće prepoznatljivim putem tradicionalne inspiracije ovim čuvenim francuskim dvorcem. Na prelepom tanjiru od 36cm savršenom majstorskom izvedbom prikazan je cvetni ornament ljiljana u besprekorno beloj boji, jednostavno a teatralno, na starinski način, ali i danas potpuno neodoljiv.

Kombinovanje tradicionalnog i modernog, karakteristično za ovog proizvođača porcelana, još je izraženije u modelu „Gouttes d’Or“, u kome su na klasičnom obliku tanjira zaigrale savremene kapi „zlatne“ kiše, tvoreći na njihovoj površini umetničku rezbariju koja potpuno prenosi prirodni efekat kapljica na teksturu tanjira.

Bernardaud tanjiri

Iako mnogi od nas nisu čuli za „Saint Louis“, u Francuskoj kao i u dobrom delu Evrope, poštovaoci tradicije, kvaliteta i luksuza klanjaju se ovoj svetski poznatoj kristaleriji, sa posebnom pažnjom koriste njihove čaše, opuštaju se u ritualnim momentima hedonističkog transa i ne žale novac za kupovinu njihovih proizvoda.

Nastavljajući svoju inovativnu potragu, tokom ove godine „Saint Louis“ premašio je granice u želji da pronađe idealan dizajn luksuzne čaše za svakodnevnu upotrebu. Zadovoljstvo, smelost, deljenje emocija i buđenje osećaja suština su ove kolekcije koja je osmišljena da svi uživaju u njoj, podjednako i vinski početnici, eksperti i entuzijasti.

Razvijena je u saradnji sa Mišel Betaniem, koautorom „Bettane & Desseauve“ vodiča za francuska vina, kolekcija „Twist 1856“ oslobađa nas tradicionalnih kodeksa budeći osećaje koji podstiču snažne emocije. Dekorativni element venecijanskih pruga otkriva sve nijanse vina kroz neprestanu igru svetlosti. Sipanjem vina u čašu pruge nestaju, ali se ističe sjaj kristala uveličavajući vizuelni šarm i ukus omiljenog pića unutar čaše. Ove nestvarno elegantne čaše napravljene su za nežan dodir. Suptilno im prstima obuhvatajući nožicu i uvrćući ih sa leva na desno činimo da se magija svetlosti reflektuje na boju vina i ukus penje ka površini.

Saint Louis kristalne čaše

Ako ikada budem „bogata kao Krez“ lakonogo ću lepršati Šanzelizeom, Jelisejskim poljima, Monmartrom, trgovima Konkord i Vandom, palati Versaj, Bulonjskoj šumi ili nekom drugom rajskom utočištu najvelelepnijeg evropskog grada svetlosti i ljubavi, dok će u mom domu defile luksuza predvoditi najeminentniji francuski proizvođači kristala, porcelana i srebra. Do tada ću imati privilegiju da u skrovitim prostorima u Rue Royal razrogačenih očiju posmatram raskošne kolekcije koje ostavljaju bez daha. O njima ću sanjati, maštati, raspirivati želju i odvajati parice za ostvarenje svog sna.