Danas budimo šik …

20.07.2017.

Budimo sik

Ne prenagljujte, ne donosite preuranjene komentare. Sačekajte, saslušajte, pa onda reagujte. Morala sam ovim uputstvom započeti tekst, da me ne bi nečija brzopletost spoplela na početku i da ne bih morala nadugačko i naširoko elaborirati koliko samo šika ima u predmetima starim preko nekoliko vekova, da vreme ne trošim na objašnjenja kako šik ne čuči samo u aktuelnom trendu (naprotiv) i da ne gulim lak sa noktiju tipkajući primere savršenih šik momenata davne prošlosti, ne bih li ubedila pojedince da je najmanje šika danas, na TV ekranima ili u baštama popularnih kafića.

Danas budimo šik u svom mikrosvetu. Uronimo u večnu ljubav utisnutu u porcelan, u Meissenov model “Royal Blossom”. Ovaj jedinstveno delikatan model u sebi nosi satkanu najromatičniju priču u celoj istoriji porcelana: davne 1736. godine kralj Avgust III impresionirao je svoju veliku ljubav Mariju Josefu od Austrije izuzetno raskošnim porcelanom izrađenim od sitnih cvetića. Zaljubiti se u ovaj jedinstveni model tako je lako i danas, kao što je to bilo mladoj princezi nekada. A istinski se zaljubiti i žarko voleti, mnogo lakše je bilo onomad nego sada, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog iskrenih emocija i lucidnih inspiracija kojima su mladići bili nadahnuti. Potpuno čista, a izuzetno kompleksna cvetna dekoracija na stilizovanom belom porcelanu magično je ljupka i elegantna, dok poznavaocima izrade porcelana svedoči o besprekornoj vrhunskoj zanatskoj veštini i savršenom umeću majstora.

Meissen Royal Blossom

Meissenov model “Waves” svoje premijerno pojavljivanje imao je 1996. godine. Bez obzira da li je glatka ili blago reljefna, čisto bela ili bogato oslikana sa detaljima iz prirode, ova klasična kolekcija nenapadno privlači pažnju, i predstavlja omiljenu kolekciju brojnih ljubitelja ovog proizvođača porcelana.  Jubilarni, “Golden Berry” dekor podražava grafičku simetriju talasa koja ulazi u simbiozu sa ručno oslikanim motivima sitnog bobičastog voća i lišća na dragocenom porcelanu. Verovatno stoga što koketira sa tradicijom na savremeni način, što podseća na prošle vrednosti sa ukusom današnjice, što se podjednako dobro uklapa u stilske i u dizajnerske enterijere, ovo je jedan od željenijih setova za ručavanje.

Meissen Golden Berry

Revolucionarno iznenađenje, apsolutna netipičnost, neprepoznavanje, nepoistovećivanje sa onim Meissenom, tako dobro ukorenjenim u naša sećanja i prisutnim na našim policama, kao i u vitrinama brojnih antikvarnica, jeste “Stripes” koji donosi otmeni šik duž linija. Ove, naizgled obične i svugde prisutne pruge, skoro 200 godina čekale su da budu otkrivene u arhivi Meissen fabrike. Elegantna ozbiljnost klasicizma ranog 19. veka sa prepoznatljivim zracima, štraftama i pravim linijama omogućio je da novi dizajn oživi, udobno se smeštajući i dominirajući tanjirima po kojima se proteže. Luminiscentne boje se kombinuju sa modernim pozlaćenim linijama u ovoj kolekciji, dok  pruge nejednake širine, ali jasnog grafičkog dizajna, simbolizuju živahan i radostan, a sofisticiran pogled na svet.

Meissen Stripes

Šik je biti otvoren, fleksibilan, human, tolerantan. U mnogim kulturama boje duge simbolizuju prihvatanje, različitost, nadu i obećanje, vrednosti koje su danas važnije nego ikada pre. Maximilian J. Riedel objašnjava motivaciju za izbor boja i dizajn novog dekantera: „Danas se susrećemo sa tamnom stranom ovog sveta, čak i u krugu naših prijatelja, ali i kroz informacije koje nam se plasiraju svakog dana. Svi smo pozvani da pomognemo i promovišemo sve ono što je dobro u svetu. Zato sam imao potrebu da napravim Amadeo Double Magnum Rainbow dekanter“. Ovaj jedinstveni dekanter izrađen je ručno, u limitiranoj seriji od 50 komada, a Riedel će od prodaje donirati 25,000 eura u međunarodni fond za AIDS pod pokroviteljstvom Eltona Džona. Ne samo šik, ovo je i potpuno kul potez.

Od predstavljanja prošle godine, „Ayam“ dekanter privukao je pažnju znamenitih konzumenata, što je uslovilo i dobijanje nagrade Good Design Award. Impresivna veza forme i funkcije, elegantan i impozantan „Ayam“ je inovativan koliko i funkcionalan. Njegova funkcija duplog dekantovanja dozvoljava mladim vinima da se otvore i da pokažu svoj puni potencijal, kao što dvojnom aeracijom, kada se vino sipa u dekanter i kada se isipa iz njega, u sebe usisava veliku količinu kiseonika, stvarajući sličan efekat i kod starijih vina. Zvonki klokot koji stvara vino prilikom prolaska kroz nežna zakrivljenja dekantera omamljujući je i treba mu se potpuno prepustiti.

Riedel dekanteri

Nova kolekcija Riedel čaša „Fatto a Mano“ potpuni je šik, jer kombinuje sofisticiranost ručno pravljenog (duvanog) kristala u stilu drevne venecijanske tradicije, sa poslednjom tehnologijom 21. veka, koristeći kompletno automatizovane mašinske tehnike. Završni proizvod, ta perfektna kristalna čaša koja je pred nama, očarava svojom pojavom. Sada su nam ponuđene čaše za najomiljenija vina: Cabernet, Old World Pinot Noir, Old World Syrah, Oaked Chrardonnay, Riesling/Zinfandel, kao i čaša za šampanjac, a ono što je potpuno ludo jesu fražilne drške u beloj, crnoj, žutoj, crvenoj, zelenoj i plavoj. I ako bi postojalo neko pravilo, to je da nam svaka čaša bude sa drškom druge boje.

Riedel Fatto a Mano

Ne treba biti posebno pametan i zaključiti da su boje uvek u trendu, da je oneobičavanje i izlazak iz stereotipa kada je postavljanje stola u pitanju, zadnjih godina apsolutni “must have” svakog doma. Znači: ili isti model u više različitih boja ili, za smelije, različiti modeli u raznim bojama.

Riedel “Happy O”, vesele čaše, bestseler su od trenutka pojavljivanja na tržištu. Idealni su kompanjoni za opuštene obede, druženja, piknike, zabave ili putovanja. Šarena baza čaše u osam boja, sa pićem koje u njoj dobija neverovatne prelive, vizuelno nas uzbuđuje i podiže raspoloženje, postala je favorit.

“M” kolekcija dekantera slobodno bi mogla da bude i deo filma “Pozovi M radi ubistva”, jer je ubistveno šik. Sa “Margaux”, “Macon” i “Marne” modelima, koji su ime dobili po čuvenim vinskim regijama, Riedel prezentuju nove forme koje dozvoljavaju lagano dekantiranje, što ih čini savršenim za vintage crvena vina, ali i za mlada bela vina. Izvor inspiracije za nove dekantere jesu flaše za konjak i viski savršene izrade, neke stare i preko 100 godina, koje je Maksimilijan Ridl otkrio tokom posete jednoj od najmodernijih londonskih prodavnica pića.

Riedel case i dekanteri

Svet pripada onima koji uživaju u njemu.

Postoje situacije koje zahtevaju zaista dobro piće koje se mora dopasti svim čulima. Blage arome i sastojci za neponovljiv miris i posebne ukuse, pronicljiv pogled i sjajno prelivanje boja za oči, i odgovarajuća čaša za sveprožimajuće osećaje u ruci i ustima. Robbe & Berking kolekcija srebrnih čaša „Martele Bar“ od svakog pića ili koktela napraviće malo umetničko delo.

Sa svom svojom dugogodišnjom tradicijom i emocijom, ova serija čaša nadogradnja je jedne od najuspešnijih kolekcija escajga znamenitog nemačkog proizvođača stone srebrnine. Visoka provodljivosti toplote srebra čini da svaka čaša u koju se sipa piće odmah prisvaja njegovu temperaturu. Suprotno svim drugim materijalima, hladnoća i svežina istog momenta stvaraju zadovoljstvo u ruci i ustima, dok odsjaj srebra reflektuje blistavost i lepotu koktela, kao što ne može da učini ni jedan drugi materijal.

„Gospodine, da ste moj suprug, sipala bih Vam otrov u piće,“ jednom je Ledi Astor rekla Vinstonu Čerčilu, na šta je on odgovorio: „Gospođo, da ste moja supruga, popio bih ga.“ Čaša ogorčeno bačena na pod se razbila. Navodni razgovor između Ledi Astor i Vinstona Čerčila se ne bi se završio, kao što kaže anegdota, da su za piće koristili „Martele“ srebrne čaše.

Robbe & Berking case

Englezi ne bi bili tako specifični da svoj osobeni šik ne grade na opozitnim, raznolikim, a često i suprotstavljenim tendencijama. Ta njihova specifičnost sada ide od kolekcije „Gio“ i stilizovanog belog porcelana sa karakterističnom „intaglio“ teksturom napravljenom za nerazmetljiv, minimalistički i moderan dom, pa sve do kolekcije „Byzance“ koja kombinuje eklektični geometrijski dizajn vizantijske arhitekture iz 300 godine, u formi upadljivih boja, safirno plave i rubin cvrvene, raskošnih kaleidoskopskih šara ukrašenih sa 22-karatnim zlatom.

Wedgwood

Inspirisani velikim svetskim otkrićima na putovanjima tokom 18. veka, pod uticajem različitih kultura, šolje za čaj “Wonderlust” sa očaravajućim cvetovima koji su centar ove kolekcije i neobičnim dizajnom koji predstavlja bogatstvo lepote flore sa različitih kontinenata, predstavlja ono esencijalno savršenstvo na koje nas je Wedgwood navikao.

Nova “Magnolia” kolekcija vaza i dekorativnih predmeta kombinuje nežno plavu Jasper paletu boja sa organskim oblicima i bujnom belom magnolijom kao reljefnom ukrasnom šarom koja simbolizuje čistotu i dostojanstvo. Cvet magnolije povezuje se sa plemstvom, istrajnošću, dostojanstvom i ljubavi prema prirodi, dok jedinstvo nežno plave i bele boje stvara svež, ženstveni osećaj apsolutnog šika.

“Jade Butterfly” je limitirana edicija koja inspiraciju pronalazi u lepoti prirode, i kombinuje nežne leptiriće kao simbol životne radosti i lepote, sa šarenim pejzažom pastelnih nijansi i filigranskim zlatnim detaljima. So pretty, so chic!

Wedgwood

Vera Vang je izuzetan primer vrednog, lucidnog, promišljenog dizajnera koja je pretvorila jedan butik venčanica u svoje ogromno modno carstvo. Vizija za “Vera Wang for Wedgwood Elements of Style” kolekciju formirana je u njenim kancelarijama u Njujorku, sa ciljem da se privuku nove generacije kupaca koji razvijaju individualni stil.

Saradnja sa kompanijom Wedgwood u lifestyle i homedecor kolekcijama predstavlja nam poznatu Veru Vang, odmerenu, jednostavnu, praktičnu, romantičnu, elegantnu, otmenu, samo sada malo razigraniju, veseliju, inspirativniju. Malo više svežiju i malo više šik.

Nove kolekcije kristala “Bande”, “Metropolitan” “Sequin” avangardnim dizajnom, jednostavnim siluetama, blago konusnim izgledom, elegantnim, tankim kristalom slave modernistički etos i besprekornim profilom, sa nežnim i prefinjenim sečenjem donose čistu otmenost na naš sto.

Po prvi put upoznajemo Veru Vang kao dizajnera pribora za ručavanje, a modeli “Bande”, “Surey” i “Harrow” podižu ručavanje na viši nivo sa svojim modernim, individualističkim i klasičnim pristupom dizajnerskim rešenjima upotrebnih predmeta naše svakodnevice.

U dizajnu setova za ručavanje, Vera Vang nastavlja svoju liniju čiste elegancije sa odabranim elementima koji postavku stola čine savršenom za posebne, svečane prilike. Model “Castillon” nudi diskretan dekor, idealan za moderan dom, istaknut samo delimično podebljanom zlatnom trakom na pojedinim, obodnim delovima tanjira i drugih komada porcelana. “Venato Imperial” kolekcija, klasična i bezvremena, ističe prirodnu lepotu inspirisanu neobrađenim mermerom, dok “Pointilliste” donosi duh individualnosti sa ćudljivim, dvodimenzionalnim dizajnom i trodimenzionalnim osećajem u zagasito plavoj boji.

Wedgwood Vera Wang

I Džasper Konran dominira u svojim dizajnerskim krajnostima, od jednostavnog belog porcelana ukrašenog blago reljefnom teksturom u kolekciji “White Strata”, do “Floral” dekora inspirisanog britanskom baštom i njegovom ljubavlju prema bojama, cveću, razbarušenim ružama, sveže rascvetalim božurima i nežnom jorgovanu. Iako drugačiji, opušteniji, koloritniji, Konran u formi svih komada porcelana ostaje prepoznatljiv, jedinstven i poseban.

Wedgwood Jasper Conran

Šik ovog dana nije kompletan ukoliko ga ne zasladimo sa “Candy Collection” Royal Albert, veselog dizajna i živahnih boja.  Samo ime kolekcija: “Love Lilac”, “Honey Bunny”, “Sitting Pretty” i “Sweet Stripe” asociraju na pin-up period bezbrižnosti, savršene estetike, radosti, kolorita i savršene opuštenosti u konzumiranju dana.

Romantika i apsolutna ženstvenost koju u svom dizajnerskom debiju nadalje razvija Miranda Ker, donose nam nove proizvode od porcelana dekorisane prepoznatljivim motivom božura i leptirića na podlogama nežnih, pastelnih boja. U centru pažnje su 4 šolje sa inspirativnim citatima, a jedan od njih je: „Sve što ti je potrebno se nalazi u tebi samoj“.

Royal Albert

Royal Doulton svoj šik bazira na nepatvorenim elementima prirode, jednostavnim dekorima, osnovnim naturalnim bojama i dizajnerima netipičnim za svet primenjene umetnosti, koji su svojim umećem pokazali da su rođeni i za ovakve izlete.

Nove kolekcije inspirisane su stilom i ličnošću Elen Dedženeris, svetski poznate TV voditeljke. U prvom planu su ručni i umetnički rad, koji stvaraju jedinstvenu kolekciju od 8 različitih dekora sa dve boje (plava i neutralna bež) kao i veseli setovi, koji omogućavaju kupcima da iskažu svoju osobenost, stil i individualnost kroz mix & match elemente ovih raznolikih kombinacija. Elen u svom stilu ističe: “Stvorili smo elegantne, ali jednostavne kolekcije za koje mislim da će vam se dopasti. Upozoravam vas, toliko su lepe da ćete želeti da smažete hranu što pre kako biste ponovo videli svoj tanjir. Ali nemojte to raditi, boleće vas stomak.“

Royal Doulton Ellen DeGeneres

Osim kao vrhunski kuvar i medijska zvezda, svoju popularnost u oblasti dizajna posuđa suvereno nastavlja i Gordon Remzi. Posle uspeha kolekcija “Union Street” i “Maze” šik našem stolu ove sezone doneće i kolekcija “Bread Street” – jednostavna, praktična, svakodnevna, oblikovana savršenom rukom profesionalca koji u svakom trenutku zna šta je neophodno svakoj kuhinji, svakom jelu i svakoj postavci.

Royal Doulton Gordon Ramsay

Malo li je šika, šarma, inspiracije u jednom danu? Izaberite delić od predloženog ili sami osmislite svoju kreativnu kombinaciju i ulepšajte dan sebi i onima do kojih vam je stalo.