Bez njih ne mogu da živim …

10.03.2016.

Sitnice

Mnogo je stvari bez kojih ne bih mogla zamisliti život.

Ne mislim nikako da ovaj tekst postane srceparajuća žalopojka koja će nabrajati opšta mesta koja daju smisao životu, poput ljubavi, porodice, dece, posla, niti vapaj očajnice koja svoj život ne vidi bez brendiranih krpica, moćnih automobila, egzotičnih putovanja ili brojnih materijalnih statusnih simbola. Tekst neće biti ni lament nad željom za večnom mladošću, niti potreba za ubistvenom romantikom i spevavanjem soneta, već jedan običan, praktičan i jednostavan spisak predmeta za koje, od kada sam ih nabavila i upotrebila, više ne mogu da zamislim ni jedan dan svog života.

Mnogima verovatno nezanimljivo, jer se radi o predmetima za domaćinstvo, od kojih kao od kuge zazire i beži svaka „moderna“ žena, ali meni opako važno, jer osim što su sastavni deo mog svakodnevnog života, oni su i moja strast, uživanje i lepota koja daje toplinu, energiju, sjaj i sveukupnost savršenog osećaja življenja.

Te neodvojive delove svoje svakodnevice neću gradirati po njihovom značaju, možda pre po redosledu upotrebe.

Kuhinjske sitnice

Potpuno sam sigurna da najveći broj stvari za domaćinstvo, tako preko potrebnih, izuzetno kvalitetnih, ekstremno praktičnih i uvek neophodnih, dolazi iz Nemačke fabrike WMF. Kao prodavac, ogorčena sam, jer jednom kupljeni kao da večno traju, nema zamene, nema obnove, nema dotrajalosti, ni pohabanosti, nema povratka u radnju. Kao korisnik, prezadovoljna sam, iz istih razloga.

Jednostavno perfektan, s’ punim pravom nazvan „Perfect“ ili „Perfect Plus“, neprikosnoveni vladar svake kuhinje, gospodar svakog šporeta i savršeni sluga svake domaćice, jeste ekspres lonac. Sa njim i jela za koja su potrebni sati kuvanja pripremate za najviše jedan čas. Nemojte slučajno da pasulj ili sarmu ostavite duže od sata, jer ćete imati paštetu umesto čorbastog pasulja. Grašak, boranija, sladak kupus, paprikaš, gulaš i slične domaće đakonije, pripremaju se za oko pola sata, a za dinstano povrće svake vrste, kao i za razne šnicle i seckana mesa, ne treba vam više od desetak minuta. Ovo je san svake domaćice.

WMF ekspres lonac

Čudna spravica nalik neobičnim klještima, sa sitastim prorezima i zaravnjenim delom koji pod pritiskom pasira, usitnjava i zamenjuje nezgodno seckanje, jeste presa za beli luk. Koliko je taj lekoviti i neodvojivi sastojak svakog gurmanskog ili egzotičnog jela teško iseckati, što zbog njegove veličine i migoljenja kroz prste, što zbog mogućnosti da se posečemo jer ga je uvek potrebno potpuno usitniti, što zbog intenzivnog mirisa koji će nam se dugo zadržati na rukama, znaju samo one domaćice koje ga permanentno koriste. I samo onima koji poseduju presu za beli luk dobro je poznato da se za svega nekoliko sekundi, jednostavnim stiskom ručica ove magične sprave, savršeno usitni ovaj eliksir i direktno sjedini sa odabranim jelom. Probajte. Verujem da nećete moći bez nje.

WMF presa za beli luk

Skoro da nema povrća koje se ne ljušti, a svakoj domaćici najdosadnije je i uzima najviše vremena, upravo čišćenje i priprema povrća za kuvanje. Verujem da nema kuhinje koja u nekoj fioci nema bar jednu ljuštilicu. Ovo WMF pomagalo, veoma praktično i izuzetno jeftino, idealan je saveznik svake kuvarice. Šargarepa, celer, peršun, paškanat, tikvice, keleraba, cvekla, krastavac, krompir i brojni drugi izdanci bašte, sa svega nekoliko nehajnih, rutinskih, ovlašnih pokreta rukom, bivaju oslobođeni svoje kožice, opne, ogrtača i sa najmanje moguće otpadaka bivaju oslobođeni, zreli, sveži, očišćeni i spremni za dalju pripremu.

WMF ljustilica za povrce

Oljušteno povrće najčešće treba sitno iseckati, a često i izrendati, da bi se potpuno ukrčkalo i pretvorilo u ukusan sos. Da ne bismo bespotrebno skladištili nekoliko rendaljki različitih promera noževa, neophodnih za raznolika usitnjavanja namirnica, jedno robusno i kvalitetno četvorostrano rende rešiće sve naše potrebe. Od najfinijeg usitnjavanja, poput praha, pa sve do seckanja na krupnije komade, ovom praktičnom spravom sa nekoliko različitih sečiva raspoređenih na četiri strane biće nam lako omogućeno. Koliko god nam se činilo nebitnim i deca će rado pohrliti da nam pomognu zabavljajući se u rendanju, što će nama ubrzati kuvanje, a njima doneti dozu samostalnosti, podići samopouzdanje i učiniti ih posebno važnim, a sve to kroz lepršavu razonodu.

WMF cetvorostrano rende

Kao opsesivna osoba koja voli da je sve „pod konac“, naročito kuhinja, izuzetno mi je važno da namirnice, praškaste proizvode, začine i ostale potrepštine držim u praktičnim, jednoobraznim posudama koje se jednostavno upotrebljavaju. U policama visećih elemenata prema dinamici korišćenja, smestila sam brojne posude od hromiranog čelika, izuzetno kvalitetne i postojane, različitih zapremina, u njih usula svakodnevno neophodne dodatke jelima, na nalepnicama ispisala šta se u kojoj nalazi i maksimalno olakšala čuvanje svih tih preko potrebnih namirnica.

So, šećer, biber, brašno, alevu papriku, vegetu, prezle, griz, kao i mnogobrojne suve aromatične začine, prespite iz nefunkcionalnog papirnog pakovanja u odgovarajuće posude koje dobro prijanjaju prilikom zatvaranja i koristite ih permanentno, isipajući iz njih sadržaj preko perforirane mrežice sa različitom veličinom otvora. Svakoj namirnici naći ćete odgovarajuću posudu i bićete oduševljeni lakoćom upotrebe.

Posude za zacine

Od silnih plastičnih kutijica kupljenih na pijaci ili sačuvanih od pojedenog sladoleda, ne možemo živeti. I svi ih brižno čuvamo kao da su neprocenjivo bogatstvo. A nismo ni svesni koliko su štetne ukoliko u njima duže vreme držimo namirnice. Prestanimo da robujemo glupostima i odmah pobacajmo sve plastičnjake iz plakara. Odvojmo nešto novca za dobre, kvalitetne i dugotrajne posude koje će čuvati našu hranu duže vreme svežom i neće menjati njene nutritivne sastojke.

Staklene posude različitih veličina, sa vakumskim sistemom na hromiranom poklopcu koji će eliminisati nepotreban višak vazduha i hermetički zatvoriti posude, omogućavaju nam da svu hranu čuvamo u frižideru ili na sobnoj temperaturi maksimalno dugo, a da pri tome hrana ostane sveža, zdrava i nepromenjenog sastava. Suhomesnati proizvodi i sirevi neće se brzo sušiti, menjati miris, niti dobiti plesni. Mesa pripremljena za kuvanje ostaće sveža, bilo da ih čuvamo friška ili ostavimo u marinadi, a iseckano povrće, voće ili kolači, zadržaće svoju svežinu i sočnost znatno duže nego da smo ih čuvali u bilo kojoj drugoj posudi. A i frižider će lepše izgledati kada je ispunjen ovim divnim činijicama.

Posude za cuvanje hrane

Veliki ste propust učinili ukoliko niste nabavili bar jedne hvataljke za hranu. Ovo multifunkcionalno kuhinjsko pomagalo brojne korake u pripremi obeda maksimalno će pojednostaviti, a omogućiće nam i da imamo praktičnu spravicu prilikom serviranja skoro svakog jela.

Podizanje, pohovanje, okretanje i vađenje hrane prilikom prženja neprikladnim pomagalima, viljuškama, špatulama ili varjačama često nam prelomi namirnice, pa se srdimo na sebe zbog lošeg estetskog efekta koje takve ostavljaju. Sa jednom univerzalnom, ili više specijalnih hvataljki, tako nešto nije moguće, jer čvrstim, širokim hvatom sa „uhvaćenom“ namirnicom možemo raditi šta nam je volja, bez bojazni da će se „oštetiti“ prilikom manipulacije. A kada pripremljeno jelo iznesemo na sto, ta ista hvataljka pretvara se u server sa kojim bez ikakvih problema u tanjir stavljamo meso, povrće, testenine, krompir i svako drugo jelo za koje nam je potrebno neko dodatno pomagalo. I to bez prosipanja, rasipanja, lomljenja, ispadanja…

Hvataljke

Kada je jelo servirano i gladna usta okupe se oko stola, najčešće zaboravimo da iznesemo so i biber, skoro uvek nekome neophodne. Male rupičaste posudice u koje ih stavljamo jesu praktične, jer ne zauzimaju puno mesta, ali neretko se pokažu kao nefunkcionalne, jer propuštaju vlagu, pa nam se so stvrdne, a biber ostane bez svoje ljutine i reske arome koja izvetri.

Ove probleme zauvek će rešiti mlin u koji ćemo staviti biber u zrnu ili krupnu so i jednostavnim okretanjem sprave, direktno u tanjir, sipati onu količinu koja će nam biti dovoljna za poboljšanje ukusa hrane. Trajni mlinovi, kojima je garancija za kružni mehanizam 10 godina, osim što će učiniti da estetska postavka našeg stola bude elegantnija, rešiće i probleme vlage u ovim osetljivim namirnicama i doprineti da so i biber uvek budu sveži u našem tanjiru.

Mlinovi

Kružna spravica sa osmokrakim sečivom i malim postraničnim ispustima za hvatanje sigurno da kod brojnih ljudi izaziva nedoumice i upitanost čemu bi mogla služiti. I slučajno je ugledavši u radnji, pored nje možemo proći ne osvrnuvši se, ne znajući koliko grdno smo pogrešili. Ovaj spasilac čini nemoguće i za, slovom i brojem, 2 (dve) sekunde očisti i iseče na osam jednakih komadića svaku mirisnu, sočnu i ukusnu jabuku, koju doktori preporučuju da konzumiramo bar jednom dnevno. Za tili čas, jednim pritiskom spravice, sredina ispunjena košticama i peteljkama je eliminisana, a slatki parčići zvezdasto izrezani i spremni za serviranje.

Sekac za jabuke

Čaj najčešće pijem kada sam prehlađena ili kada treba da rasteram gorušicu od brojnih ispijenih kafa. A kada ga pijem, najviše volim „pravi“ čaj, krupno sečenih, savršeno osušenih listova, peteljki i plodova najaromatičnijih biljčica sa svih meridijana. Ono neophodno, a da bi ovaj miomirisni napitak ispunio predivnu šoljicu od najfinijeg porcelana, jeste cediljka. Zavisnik sam od najobičnije, najjednostavnije i najklasičnije male hromirane cediljke sa drškom kroz koju filtriram čaj, mada u proizvodnom programu WMF ima i mnogo praktičnijih i vizuelno atraktivnijih proizvoda iste namene.

„Jaje“ za čaj ili „klješta“, nazvana ovako zbog oblika koji podseća na slične predmete, izuzetno su praktična pomagala jer u njih sipamo usitnjeni čaj, stavljamo ih u čajnik ili šolju, sprečavajući da se rasprostre po celoj posudi. Ovim, ne samo da preskačemo operaciju ceđenja čaja, njegovog pretakanja i prelivanja, već olakšavamo i naknadno pranje posuda. Vađenjem ovih neobičnih spravica iz skuvanog čaja, završavaju se sve aktivnosti oko njegove pripreme. Ostaje samo da se opustimo i prepustimo ritualu ispijanja.

Cediljka

I na kraju napornog dana ispunjenog svakovrsnim obavezama, potrebno nam je da se razbaškarimo, misli pošaljemo na vrludanje, a telo na zasluženi odmor. Tada nam prija neki hladni napitak koji klizi niz grlo, opušta i rasterećuje. Ukoliko u frižideru nemamo rashlađeno piće, a zimi baš i ne stavljamo mnogo toga na hlađenje, sa kockicama leda koje stavimo u čašu promenićemo ukus i teksturu omiljenog nam soka i zato one nisu idealan način hlađenja pića. Ali, mi ne bismo bili mi da nemamo džoker u rukavu – to je bokal sa posebnim umetkom za led. Metalno spremište povezano sa poklopcem napunimo kockicama leda ili izmrvljenim ledom, njime zatvorimo bokal ispunjen željenim pićem i za nekoliko minuta imamo potpuno hladan napitak, bez da se u njemu otopio led i razvodnio ga. Pored leda, na spiralne, metalne štapiće možemo pričvrstiti i komadiće omiljenog voća kojima ćemo obogatiti ukus napitka ili obične vode koju ćemo sipati u bokal i imati je tako aromatiziranu uvek pri ruci.

WMF bokal

Svakojakih je još tu čudesa koje bih mogla strpati u fajl „Bez njih ne mogu da živim“, ali ovo je ono najvažnije i meni u kuhinji najpotrebnije. Sigurno je da svako od vas ima svoje favorite, a ako probate i neku moju stvarčicu, možda se i vi zaljubite u nju.