Beskrajni beli krug … u njemu lepota …

28.01.2015.

La Classica Nuova

Krug – simbol savršenstva. Arhitektonika perfekcije, obeležje idealnog, oznaka večnog.

Belo – simbol čistote, nevinosti, jednostavnosti, pročišćenosti, elegancije…

Udruženi – poetika jednostavnosti u lepoti življenja.

Okrugli beli tanjir ne posmatram kao funkcionalni, nužni predmet neophodan prilikom obedovanja. On nije samo svakodnevno upotrebno pomagalo na koje serviramo hranu neophodnu za preživljavanje. Možemo jesti, kao što možemo živeti i bez njega. Doživljavam ga kao poeziju, čiju ću osećajnost pokušati da pretočim u ove redove koje ispisujem u beloj svežini planinskih masiva koji me okružuju.

Artesano original

Kada su evropski kraljevi poželeli da osete zadovoljstvo u obedovanju i jednu nužnost pretoče u trenutke uživanja, naredili su da se pronađe tajna formula spravljanja „belog zlata“ – porcelana. I pre više od 300 godina stolove svetskih vladara ulepšali su savršeni, kružni, beli tanjiri koji i dan danas predstavljaju ideal perfektno postavljenog stola, koji osim vizuelnog užitka donosi našim nepcima razlivajuću blagougodnost.

Trendovi su prolazni, dekoracije su sezonske, raznorazni oblici tanjira noviji su pokušaj iskoraka iz uobičajenog sleda stvari i dekomponovanje savršenog sklada, dizajnerske bravure donose ostvarenje želja, ali jedino večno moderan, vekovno elegantan, svugde dominantan, savršeno uklopiv i mix&match primenljiv, ostaje jednostavan, okrugli, sjajni, beli tanjir.

Royal

Sve je započelo u pradavna vremena, od besprekorne lepote jednog od prvih porcelanskih setova za ručavanje „Grand Service fon Bruhl“. Prilikom jedinstvene večere za preko 100 odabranih zvanica koju je upriličio u svojoj palati Hajnrih fon Brul, poljsko-saksonski državnik na dvoru Augusta III, izrađen je izuzetan servis od preko 2000 delova koji je nazvan „Swan Service“ 1742. godine, a koji se i danas ručno izrađuje u najčuvenijoj manufakturi „Meissen“. Centralno mesto zauzima figura labuda, simbola čistote, zrelosti, dovršenosti i lepote koga okružuje voda, kao obeležje večnog ciklusa života. U savršenom skladu međusobne povezanosti, labud u svom prirodnom staništu, vešto i lagodno je „razliven“ preko blještavog belog tanjira donoseći miris baroka i kulturu pređašnjih banketa u sadašnjicu.

Slična je inspiracija i za kolekciju „Wellenspiel“ (Igra talasa) u kojoj su kretnje morskih, penušavih talasa utkane u raznolikost kontura tanjira, čime je površina porcelana dobila živost, od umekšanih prirodnih linija koje stvaraju utisak uzburkane vode. Forma talasa i poetika njegovog imena i snage, u novom veku predstavljaće celovit programski koncept koji će često koristiti umetnici u oblikovanju porcelana.

 Swan service            Bulle

Zanosnom plesu kapljica vode koje se vraćaju svojoj iskonskoj postojbini praveći koncentrične krugove, nije odoleo ni čuveni francuski proizvođač porcelana „Bernardaud“, pa ga je maestralno uklopio u svoju kolekciju „Bulle“, dok šapat morske pene na prefinjenim tanjirima „Ecume“ donosi kapima produbljenu površinu oboda tanjira koji sa nežnim efektom majstorski izrađene „matirane“ glazure ovu kolekciju čini savremenom i poetičnom, dajući postavci stola elegantan sklad i moderan izgled.

Bulle   Ecume

Belina „Digital“ tanjira isijava senzualnost kroz nonšalantno, a suštinski besprekorno, zaobljene ivice koje nam se mogu učiniti kao nežni dodiri prstiju koji su ga oslikavali.

Potpuno pročišćene linije za savremeni i minimalistički unutrašnji dekor kolekciji „Organza“ daju jednostavnost finalnog utiska koji podseća na nežnu teksturu ispletenog materijala.

8          9

Preciznost i finoća razrade velelepnih motiva „ugraviranih“ u svaki komad kolekcije „Louvre“ podsećaju na katalog sa odabranim detaljima francuske arhitekture od renesanse do Drugog carstva, dok svetle i oštre linije u kontrastu sa nežnom jednostavnošću servisa „Naxos“ potenciraju majstorsku izvedbu prozračnosti ističući prepoznatljivu ornamentiku simbola antičke Grčke pretočenu u savremeni trodimenzionalni dizajn Olivje Ganijera.

Louvre Naxos

Počev od najuspešnije forme servisa „Maria Weiss“ koja datira iz 1916. godine, proizvedene u najkvalitetnijem porcelanu, u bidermajer stilu, dekorisane reljefom cveta nara, a za čiju izradu je kao inspiracija poslužila velika ljubav Filipa Rozentala, njegova žena Marija, a koji i danas predstavlja najekstenzivniji i najprodavaniji servis ikada napravljen u kompaniji, čuveni nemački proizvođač „Rosenthal“ kolekcijama „Sanssouci“ i „Monbijou“ nastavlja proslavu u čast radosti življenja.

Ove razbokorene priče porcelana iz klasične linije proizvoda, kao da pripadaju starim kredencima toplih domova naših baka, koje iznete na trpezarijski sto u svom svečanom ruhu imaju moć da nas očaraju bogatim reljefom na beloj podlozi i da nas svojom ljupkošću i svedenim kapricom podstaknu da se u potpunosti predamo nesputanom užitku.

Maria

Nasuprot „čipkastom“ porcelanu, fascinantnu, blago reljefnu strukturu koja se može osetiti i kao izuzetno raskošna ili veoma jednostavna, samo nikada nezanimljiva ili dosadna predstavlja model „Landscape“. Tanko, zanosno telo tanjira, delikatno i prozračno, otmeno i fražilno naprosto mami da ga dodirnemo, da ga postavimo i svim čulima u njemu uživamo.

I ekstenzivna kolekcija „Nendoo“, veoma praktična i funkcionalna, zanosno objedinjuje sjajni i matirani finiš glazure dajući savremenu interpretaciju koja na savršeno prirodan način kombinuje snažan taktilni osećaj sa tradicionalnim prizvukom i modernim dekorativnim aspektom.

                    Landscape            Nendoo

Dizajn koji nije nastao na papiru, već kao da je sačinjen od traka papira rasprostrtih po porcelanu. Inovativne kolekcije „Mesh“ i „Papyrus“ nabijene mešavinom minucioznih detalja preuzetih iz prirode, ističu se delikatnim reljefom koji savršeno naglašava osobenu srtukturu i neobičnu površinu tanjira. Eminentni kuvari preporučuju ih kao neodvojivi deo gurmanski osmišljenog koncepta obedovanja bilo da je reč o privatnim gozbama ili profesionalnim gastronomijama.

Papyrus

„Villeroy&Boch“ nam predstavlja kantri stil u modernoj interpretaciji kroz dva izuzetno jednostavna, pročišćena i autentična seta za obedovanje, „Artesano Original“ i „New Cottage Basic“. Obe kolekcije, veoma elegantne, jasnog oblika i minimalističkog koncepta, pogodne su za svakodnevnu upotrebu, te iako čistog dizajna, donose originalan kvalitet uživanja u konzumiranju hrane. Visokokvalitetne izrade i široke palete proizvoda, ovi setovi kombinuju besprekorno majstorstvo i promovišu prirodni dizajn kao životni stil pretvarajući i brz obrok u savršeni ugođaj.

Artesano    New Cottage

Bezvremena elegancija i urbani purizam u kolekcijama „Urban Nature“ i „Flow“ postignuti su dopunskim elementima neobičnog oblika koji upotpunjavaju jednostavnost klasičnih belih tanjira, kao osnovnih delova servisa. Izvijene činije i posude „mostovi“, nežno zakrivljenih ivica, donose funkcionalnost obedu i neobičnost našem stolu. Prirodom inspirisani, harmonijom ispunjeni, senzualnim linijama oivičeni modeli, novim dizajnom sa istaknutom perspektivom moderne svakodnevice i iznenađujućim oblicima sa uzbudljivim detaljima, nude bogatstvo mogućnosti postavke stola i čine da od doma stvorimo urbanu oazu koja će istaći naš sofisticiran ukus.

Urban nature Flow

Kuda god lutali, sa koga god izvora se nadahnjivali, prolazili kroz raznolike umetničke ili dizajnerske faze, sigurno je da ćemo bezbrižno utočište i mirno obitavalište, sigurnu toplinu u čistoj jednostavnosti, pronaći u beskrajnom belom krugu. Jer u njemu se krije lepota.