Bela sonata …

11.01.2016.

Bela sonata

Brrrr. Zimu volim da vidim samo na razglednici ili na filmu. I samo tada mi se čini privlačna, romantična, neodoljiva. I samo, kada se dešava nekom drugom. U svakodnevici, naročito gradskoj, za koju sam življenjem vezana, zima mi je najmanje privlačno godišnje doba, jer umesto pitoresknih pejzaža nudi samo bljuzgavicu, štroku, memljivu i vlažnu stvarnost koja se uvlači u kosti, hladnoću koja drhtavicom razara telo. I svi, ušuškani u preteške kapute, kapa natučenih do nosa, debelih šalova koji zamandaljuju lice, užurbano koračamo ka svom odredištu.

Zima mi je donekle podnošljiva u nekom udaljenom seocetu gromadnog planinskog masiva, ali samo kada je posmatram kroz zaleđeni prozor ugrejane brvnare, dok pored pucketavog kamina ispijam mirišljavo kuvano vino. Svakako, najbolje je podnosim na plaži nekog usamljenog ostrva, u sred okeana druge hemisfere.

Bela sonata

Koliko god mi zima bila mučna, belinu obožavam. Njeni nebrojeni odsjaji i prelivajući valeri bude asocijacije na pročišćenost, jednostavnost, nevinost, utišanost, mekotu, nežnost, postojanost, eleganciju. Njena dominacija u simboličkoj rasprostranjenosti, velelepna je. Njena snaga u vaskolikoj pojavnosti, nemerljiva je. Iz belog su nastali naši snovi.

Za belo kažu da i nije boja, već kombinacija svih boja vidljivog spektra našeg oka. Kako god da je nazovemo manje je važno. Sigurno je da je belo svetlost, dobrota, sigurnost, početak, vera… Jednom rečju boja savršenstva.

Ne treba biti u nedoumici. Za prostranstvo, sklad, mir i vizuelno rasterećenje enterijera izaberimo belu boja. Tada će prostorije našeg doma delovati veće, osvetljenije, prozračnije, lakše, jednostavnije, a takav ambijent uvek opušta, smiruje, rasterećuje i popravlja raspoloženje. Bela boja odgovara svakom prostoru jer je čista, neutralna, svetla, raskošna, daje fantastične vizuelne efekte i predstavlja nepresušnu inspiraciju idealnu za kombinovanje sa svim ostalim bojama i stilovima.

Bela sonata

Evropska istoriografija navodi da se od 13. veka na dvorovima u Evropi upotrebljavao porcelan koji se uvozio iz Kine. Kada su kraljevi poželeli da osete sveukupno zadovoljstvo obedovanja i jednu nužnost pretoče u trenutke uživanja, početkom 18. veka, po naredbi Avgusta II Silnog, vladara Saksonije i kralja Poljske, pokrenuta su sveobuhvatna istraživanja koja predvode Johann Friedrich Bottger, Ehrenfried Walther von Txchirnhaus, Gotfrid Pabst von Ohain i drugi eksperti iz oblasti rudarstva, u želji da otkriju tajnu proizvodnje porcelana. Tokom 1708/09. godine ovi stručnjaci su prvi u Evropi uspeli da proizvedu beli, čvrsti porcelan, koji je zbog svoje izuzetne vrednosti i lepote nazvan „belo zlato“, a pre više od 300 godina stolove svetskih vladara ulepšali su savršeni, kružni, beli tanjiri koji i dan danas predstavljaju ideal perfektno postavljenog stola, koji osim vizuelnog užitka donosi našim nepcima razlivajuću blagougodnost.

Pronalazač evropskog porcelana Johann Friedrich Bottger kao „nagradu“ za uspešno obavljen posao dobija doživotno zatočeništvo, da tajni sastojci ove čudesne smeše ne bi bili otkriveni i da bi privilegiju proizvodnje imao isključivo Avgust II Silni. Ali ni jedna tajna ne može zauvek ostati sakrivena. Učenici i radnici su odlaskom iz dvorca u druge krajeve otkrivali sastav porcelana koji je u narednim decenijama počeo da se proizvodi i u ostalim delovima Evrope.

Taj prvi porcelan nije bio identičan onome u kome danas uživamo. Prvo, nije imao takvu belinu kojoj se divimo, a ni čvrstinu koja mu daje kvalitet. Možemo reći da je podsećao na robusne grnčarske rukotvorine. Eksperimentišući, miksajući, probajući, kombinujući, došlo se do osnovne smeše kaolina, kvarca i feldspata, čiji odnos varira od proizvođača do proizvođača i koji se i nadalje čuva kao posebna fabrička tajna, kao baze proizvoda od porcelana. Kada ovome dodamo visok procenat (negde i preko 50%) praha goveđe kosti i, naravno, vode, pa sve to ulijemo u odgovarajući kalup i nekoliko puta ispečemo na temperaturi i do 1450 stepeni, dobijamo najsavršeniji Premium (Bone China) porcelan. To su one savršeno bele, transparentne, prozračne, površine sjajnog porcelana, izuzetno tvrde i nepropustljive, čvrste i postojane, a ekstremno tanke i prozirne, koje nas danas neodoljivo privlače, kojima se divimo i neprestano priželjkujemo.

Beli porcelan

Belina opijajućeg porcelana nije uvek ista belina. Iz nje isijavaju i poigravaju se najrazličitije nijanse, od bežikaste, nežno sivkaste, osunčane boje peska, pa sve do jedva primetnih odblesaka plavičaste, zelenkaste, rozikaste. Pišem u deminutivu baš iz razloga što je toliko malecko, jedva primetno, mereno kapljicama, prisutno neke boje u belom porcelanu, koja se može primetiti samo ukoliko stavimo jedan pored drugih bele predmete različitih proizvođača. Posmatramo li ih odvojeno, svaki od njih će nam se činiti kao potpuno, jedinstveno i čisto beo.

A i svetlost pod kojom ih posmatramo, kojom su obasjani, menjaće njihov odsjaj i raznoliko dodavati nesagledivi spektar brojnih nijansi.

Beli porcelan

To savršensto jednostavnosti i čistote porcelana, neodoljivim šarmom isijava iz modela „Jade“, simplificiranim do krajnosti, skroz neobičnim u svojoj običnosti i pročišćenosti. Mag izrade, kompanija „Rosenthal“, decenijama kombinuje nenadmašan dizajn i estetiku minimalizma sa aktuelnim trendovima internacionalne kuhinje i njenih različitih potreba. Jasne konture i elegantni oblici naglašavaju bezvremenu lepotu ove ekstenzivne kolekcije u kojoj svaki pojedinačni komad ima višestruke funkcije i zadovoljava brojne praktične potrebe savremene upotrebe. Belina modela „Jade“ stvoriće beskrajno uživanje u stalnom isprobavanju neobičnih kombinacija serviranja i probuditi kreativnost u miksanju internacionalnih kulinarskih različitosti.

Beli porcelan

Bauhaus škola, čiji je osnivač bio nemački arhitekta i jedan od pionira moderne arhitekture, Valter Grupijus, isticala je da forma odražava funkciju i promovisala ideje da se kroz eksperiment udruženi, lepota i kvalitet, usele u svaki dom preko dobro osmišljenih induskrijski dizajniranih i kvalitetno proizvedenih predmeta. 1946. Grupijus osniva udruženje mladih arhitekata „The Architects’ Collaborative“ (TAC) kao otelovljenje svog doživotnog verovanja u značaj timskog rada koji je uspešno primenio u Bauhaus pokretu, a pod istim imenom „TAC“ za „Rosenthal“ kreira kolekciju purističkog dizajna, zasnovanu na modernim, jednostavnim, slivajućim geometrijskim oblicima, koji ovom belom porcelanu daju poetičnu notu. Bez dodatnih ukrasa, prozračno, uz isijavanje sopstvenih unutrašnjih zakonitosti, u harmoničnom jedinstvu arhitekture, skulpture i slike, nestvarno monumentalan „Tac“ je jedinstvena balada na našem stolu.

Beli porcelan

Timo Sarpaneva, uticajni finski dizajner, vajar, pedagog, poznat u svetu umetnosti po svom inovativnom radu u staklu, metalu, drvetu i porcelanu, ušao je u domove širom sveta umetnički osmišljenim predmetima koji su pokrenuli promovisanje savremenih, modernih dizajnera nordijskih zemalja. Najpoznatiji „Rosenthal“ porcelanski set za ručavanje iz dizajnerske „Studio-Line“ kolekcije, „Suomi“ („Finska“) nastao je višegodišnjim radom Sarpaneve. Belo, kao spoj modernog i klasičnog, sa blago zaobljenim uglovima i nežno zakrivljenim ulegnućima tanjira, i danas je deo stalne postavke u „Centru Žorž Pompidu“ u Parizu, kao vrhunski primer savremenog dizajna porcelana. Inspirisan oblikom stena vekovima poliranih kapljicama vode, beli porcelan „Suomi“ lako prijanja na sto, komforne i čvrste drške kao da su srasle sa rukom, vodopadni prelazi na tanjirima sprečavaju izlivanje hrane, a bokali za kafu i čaj sipaju napitak bez kapanja. Jednostavna lepota ovog belog modela, zabeležena u analima istorije umetnosti, ističe lepotu suštine čulnog osećaja koji se uobličava u kreativnoj imaginaciji umetnika i ovaploćuje u punoći svoje lepote na našem stolu.

Beli porcelan

Kolekcija „Modern Grace“ izrađena je u fabrici „Villeroy & Boch“ i sa nežno zakrivljenim linijama, koje tvore četvrtaste geometrijske oblike, stvara osećaj bezvremene elegancije i urbanog purizma. Ova klasična a stilizovana postavka, razbija konvencionalnu formu setova za ručavanje i u potpunosti oneobičava domaću trpezu pretvarajući svakodnevni obed u pravi hedonistički užitak. Belo, sa jedva primetnom nijansom svetlih preliva zrnaca peska okupanih suncem, čini toplijim i nežnijim celokupan enterijer u okviru koga je postavljen, a svojom drugošću, jednostavnošću nežnih oblika kvadratne forme ispresecane embosiranim linijama, umiruje sva čula donoseći blaženi spokoj.

Beli porcelan

Polovinom 18. veka porodica Wedgwood, osnivanjem jedne od prvih fabrika, počinje da ispisuje čuvenu istoriju britanske tradicije porcelana. Potpuno drugačiji od brojnih kitnjasto dekorisanih modela prepoznatljivih za „Wedgwood“, „Solar“ je jasan, nedvosmislen i savremen, i kao takav idealan dodatak svakoj postavci stola. Ovaj prirodno beli porcelan sa sveobuhvatnim udubljenjima koje je kao odbleske sunca po sjajnoj, ravnoj, površini načinila priroda, dizajnirao je Tom Kelog, a svojom prostom dominacijom čini da zagospodari vaskolikim prostorom u kome je izložen.

Beli porcelan

Najprefinjenije belo je ono jednostavno, pročišćeno, jasno, sjajno belo. Mnogo je više kolekcija porcelana koje belinu presecaju različitim reljefima, počev od cvetnih obruba, pa sve do geometrijskih ukrasa, a još više onih koje ukrašavaju raznobojni dekori. Moderno doba lagano baca u prošlost utišanost belog okruglog tanjira i pronalazi izazov u lomljenju te savršene strukture, težeći izazovnom poigravanju sa različitim, često nepravilnim oblicima koji teže artizmu i divljenju neobičnoj skulpturalnosti, često i predizajniranosti.

Beli porcelan

Trendovi su prolazni, dekoracije su sezonske, raznorazni oblici tanjira noviji su pokušaj iskoraka iz uobičajenog sleda stvari i dekomponovanje savršenog sklada, dizajnerske bravure donose ostvarenje posebnih želja, ali jedino večno moderan, vekovno elegantan, svugde dominantan, savršeno uklopiv i mix&match primenljiv, ostaje jednostavan, okrugli, sjajni, beli tanjir.

Obožavam belinu porcelana razigranu u najneobičnijim oblicima. Raduje me isijavanje snažne energije koju rasprostire i koju toplo upijam otvarajući prostore mašti da se rasplamsa. Taj minimalizam i pročišćena jednostavnost, tako imanentni mojoj prirodi, sjedinjuju se u tvorbi osećaja savršenstva. Verujem da se i vi osećate slično uživajući u beloj sonati omiljenog porcelana.