Barok je sada …

17.06.2014.

Meissen nakit

Svaki komad nakita večno ispisuje svoju osobenu priču, najčešće ljubavnu. Njen uvod je inspiracija, inicijacija, razrada – virtuoznost izrade, zaključak – posveta koja će ga pratiti i kulminacija – životno ovaploćenje, zadovoljno nošenje.

Jedna stara i prelepa ljubavna priča nastala je tokom 1739. godine, kada je Avgust III, vladar Saksonije, kralj Poljske i veliki vojvoda Litvanije, poklonio svojoj ženi Mariji Josefi od Austrije sa kojom je imao petnaestero dece, želeći da je iznenadi sa prvim vesnicima proleća, “Guelder rose blossom” („Đul ružu“), kreaciju koju je dizajnirao poznati umetnik Johan Joakim Kendler. Danas, 300 godina kasnije, mi ponovo pričamo ovu kraljevsku ljubavnu priču, u kojoj je „Meissen“ reinterpretirao fatalno “kraljevsko cveće” u novu, modernu formu senzualnog, elegantnog i ženstvenog nakita. To su dragocenosti koje odaju počast damskoj senzualnosti, kao i princezama modernog doba. Ljubavna pisma napravljena od nakita…

Avgust Silni                      Marija Josefa od Austrije

Avgust III, sin veoma elegantnog, galantnog i naočitog Avgusta II, zbog svoje snage nazvanog Silni, kralja okrenutog svim životnim zadovoljstvima, poznatog po organizovanju najraskošnijih i ekstravagantnih dvorskih balova, nije mogao imati manje osećaja za hedonizam i uživanje u luksuzu od svog oca.

„Bolje da živimo život težeći visinama nego u svakodnevnom tavorenju.“ Za Avgusta Silnog ovo je bio moto življenja. Vođen baroknim duhom, između „memento mori“ („seti se da si smrtan“) i „carpe diem“ („iskoristi dan“), između smrti i prolaznosti, imao je neuništivu želju da ne propusti ni tren u ograničenom vremenu trajanja i da nesputano uživa u svemu što je pred njim.

Svesni da je život ispunjen problemima, ali i da je prolazan, a podstaknuti unutrašnjom požudom i strašću, vladari ove dinastije pokazivali su da treba iskoristiti svaki dan i ukrasiti sebe i svoj život. Zbog toga su veliku energiju, ljubav, kao i ogromne svote novca ulagali u sve segmente kulture koja im je ulepšavala život, kao i u prvu fabriku porcelana u Evropi, „Meissen“, koju su osnovali i u okviru koje su podstakli rad na kreiranju i proizvodnji nakita.

Meiseen nakit

Razlike između stonog porcelana i nakita skoro da i nema, jer porcelanom ukrašavamo svoj intimni kutak življenja, a nakitom ulepšavamo sebe. Nije slučajnost da je porcelan od davnina nazivan “belo zlato“, a svi proizvodi neraskidivo su povezani jedni sa drugima: porcelan je nakit, nakit je porcelan.

Izuzetno ugledan i poštovan „Meissen“ znak ukrštenih mačeva, osim što predstavlja očigledan muški princip, dominaciju, snagu i energiju u isto vreme šalje i veoma suptilnu, žensku, poruku – kao simbol čvrstine, lojalnosti, privrženosti, jedinstvenosti. Doživljava se istovremeno i kao zaštita i kao strast.

Meissen nakit

Kolekcije nakita koje „Meissen“ nakon viševekovne pauze nanovo počinje da proizvodi otkrivaju i reflektuju sve snove koje dame sanjaju. Pun ženstvenosti, elegancije, pastelnih boja, cveća, šarma i senzualnosti nastao je prerađivanjem pojedinačnih, ručno bojenih porcelanskih elemenata sa dodatkom zlata, obojenog dragog kamenja i dijamanata. Kao krajnji rezultat predstavljena je jedinstvena kolekcija u kojoj svaka žena može da pronađe deo sebe koji će sa ponosom da istakne.

Dizajnerka Ornela Pasketi ostaje dosledna viševekovno starim, svetski poznatim „Meissen“ motivima: cvetnim dekorima, motivu zmaja ili mačeva koje kombinuje sa novim, modernim, linearnim formama koje u sebi nose otisak klasičnog. Ta uspešna igra stilova uočljiva je u kolekciji “Follia”: savršeno su prepletene sve tajne tradicionalnih i dah modernih vremena u jednom komadu nakita. Zlato, dijamanti, kolorit, transparentnost, logo i ručno bojeni delovi porcelana, izrađeni kao šarmantni privesci na dugačkom lančiću, sa željom da se nakit prenosi generacijama i nosi sa podjednako istim užitkom.

Meissen nakit

Ljubitelji umetnosti, August II i August III, i danas bi, bez sumnje, bili podjednako očarani kao i pre 300 godina kada su podstakli nastajanje kolekcije nakita, samo bi možda pre nego svojoj ženi, Avgust Silni stavio ovu predivnu ogrlicu oko dražesnog vrata svoje lepe ljubavnice, grofice Kosel, naravno u vreme dok je nije izbacio iz dvorca u Drezdenu 1716. godine…

„Meissen“ nakit, drugačiji od ostalih, odiše poletom i senzualnošću u svakom detalju. Misteriozan, ženstven, raskošan, osvaja srce svake dame kreacijama zanosne lepote i vazdušasto delikatne magije donoseći barokno ukrašenu a u isto vreme neopisivo jednostavno senzualnu poruku – poštovanje prema lepoti života i jedinstvenosti žene. Ovo je nakit modernog doba i u isto vreme omaž baroknom „joie de vivre“ („radosti življenja“).

Meissen nakit

Ne zaboravite: život je divan , ali je konačan. Barok je sada.