Avangarda i posle 135 godina …

28.06.2016.

Rosenthal

Vrhunski kvalitet proizvoda, inovativni dizajn, umetnost na porcelanu i staklu, savremena arhitektura, ekskluzivni “life style”, fascinantni brendovi sa internacionalnim duhom, velike vizije za predstojeći period – čine danas  “Rosenthal” izuzetnim proizvođačem bogate istorije koji posluje u okviru “Sambonet-Paderno-Rosenthal”, italijanske kompanije, svetskog lidera u proizvodnji visoko-kvalitetno dizajniranih proizvoda izrađenih od porcelana, stakla, srebra i hromiranog čelika. Perfektna mogućnost za ponovno otkrivanje originala utemeljenih duboko u tradiciji, skida patinu sa arhivskih dragocenih vrednosti i u više od 135 godina postojanja, ponovo pokazuje uspinjanje kompanije na vodećoj lestvici  proizvođača porcelana, tako da danas imamo jednog od lidera u savremenom dizajnu kulture obedovanja, uređenju enterijera i brendiranim aksesoarima za oplemenjivanje našeg doma.

Rosenthal porcelan

Kompanija je osnovana 1879. godine u nemačkom gradu Selbu i nosila je naziv svog osnivača “Philipp Rosenthal & Co.”, a započela je delatnost kao manufaktura koja je oslikavala i dekorisala kupljeni beli porcelan. Nakon prvog komercijalnog uspeha Filip Rozental odlučuje da započne samostalnu proizvodnju porcelana, što zvanično i čini, a 1897. godine kompanija menja ime u “Rosenthal AG” koji i danas nosi. Od samog početka samostalne proizvodne delatnosti fokus je bio na kvalitetu materijala, ali se podjednako vodilo računa i o formi i dekoru. Na svojim brojnim putovanjima, Filip Rozental je konstantno tragao za idejama i inspiracijom koje bi preneo na porcelan, čime je udario čvrste temelje i postavio parametre uspeha za potonji period razvoja kompanije.

Rane proizvode i setove za ručavanje karakteriše izuzetno tanak i proziran porcelan, izrađen u komplikovanim oblicima, izrazito reljefnim formama, sa bogatim ručno oslikanim dekorom. Tada, veoma moderne forme, dominantne u prethodnim istorijskim epohama, vraćale su se kroz vekove, posebno iz baroknog i rokoko perioda i sa potpuno novom, za to vreme avangardnom dekoracijom i doprinele da nastanu najčuveniji modeli poput “Luj XIV”, “Luj XVI”, “Empire” ili i danas veoma aktuelni “Sanssouci” i “Monbijou”.

Rosenthal Sanssouci & Manbijou

Art Nouveau period, koji dostiže vrhunac početkom 20. veka, predstavlja važan trenutak prekida sa tradicijom, kada “Rosenthal” usvaja artistički trend i  prevodi ga u glavnu orijentaciju buduće proizvodnje. Jedan od najznačajnijih servisa iz tog perioda je “Donatello”, dizajniran 1905. godine koji je postigao veliki uspeh sa delikatnim dekorom plavih trešanja i tehnikom nanošenja boje iznad glazure.

Smatra se da je 1907. godine, “Rosenthal” prvi proklamovao sopstveni, nezavisni brend, dodajući signature i pečate sa logotipom kompanije na poleđinu svakog proizvoda.

Izvanredan prestiž i prepoznatljivost kompanije utemeljena je 1910. godine kada je osnovano umetničko odeljenje i započeta proizvodnja porcelanskih figura, kao privilegija koja je bila rezervisana specijalno za kraljevske proizvođače. Tim segmentom “Rosenthal” je dokazao da nije samo visokokvalifikovan u proizvodnji posuđa, već i da sledi savremene umetničke tendencije tog perioda, prvenstveno Art Nouveau i kasnije Art Deco. Glavni dizajneri kompanije, uključujući poznate umetnike i skulptore tog vremena, bili su: Ričard Aigner, Ferdinand Liberman, Gerhard Šlipstajn, Konstantin Holcer-Defanti i Vilhelm Vagenfeld.

Rosenthal Donatello & figure

Danas su ti jedinstveni elementi istorije veoma uspešno transformisani u “Classic” liniju  proizvoda koja je podjednako prepoznatljiva i tražena kao i pre više desetina godina. Nesumnjivo najuspešnija forma servisa je “Maria”, koja datira iz 1916. godine. Osnivač kompanije je taj ugaoni set proizveo u najkvalitetnijem porcelanu, bidermajer stilu i dekorisao ga reljefnim cvetom nara. Naziv “Maria” dobio je po imenu velike ljubavi i supruge Filipa Rozentala, a danas predstavlja najekstenzivniji i najprodavaniji servis ikada napravljen. Za veliku proslavu 125 godina postojanja kompanije, proizveden je model “Maria’s Garden” sa minucioznim zlatnim dekorom i novim, svežim, letnjim i cvetnim koloritom. Takođe, veoma uspešan set bio je i “Aida” iz 1925. godine, sa kobaltnim i zlatom graviranim obodom, ranije poručivan od najpoznatijih kraljevskih dvorova, a kasnije, sinonim elegancije i prestiža.

Rosenthal Maria

1950. godine sin osnivača kompanije, takodje Filip Rozental, uključuje se u posao i determiniše delatnost u budućnosti. Ovo je najznačajniji period u razvoju preduzeća u kome “Rosenthal” postaje pionir i lider u inovativnom proizvodnom dizajnu. Mlađi Fillip Rozental, impresioniran industrijskim dizajnom, posebno razvijenim u Americi, asimilujući elemente vrhunskog oblikovanja doveo je do toga da kompanija postane prvi evropski proizvođač autentično dizajniranog porcelana.

Realizujući ideju “Originali našeg vremena”, pozvao je vodeće dizajnere u Selb da kreiraju vrhunski imaginativne forme porcelana. To je bila ideja vodilja “Studio-line” linije koja je, kao samostalan brend, započela sa radom 1961. godine.

Prva prekretnica za “Studio-line” bio je set forme “2000” koji je proizveden u saradnji sa tadašnjom američkom zvezdom dizajna Rejmond Levijem, a zatim su usledili uspesi forme “E” Ričarda Latama, prva aplikacija u crnom porcelanu, cilindrična forma “Variation” Tapio Virkala i čuveni set za čaj “Tac 1” kreiran od strane osnivača Bauhausa Valtera Gropiusa, popularan i danas kao jedan od vodećih dizajniranih proizvoda. Ubrzo porcelanski servisi bivaju dopunjeni setovima staklenih čaša od kojih se naročito ističu kolekcija “Vero” i do perfekcije dovedena “Tac”, kao i  dizajniranim setovima pribora za ručavanje od hromiranog čelika od kojih su najpoznatiji “Taille” od Tapio Virkale ili “Dialog” od Lino Sabatinija.

Rosenthal Tac

Uspeh i vrhunac dizajnerske linije čine danas aktuelne kolekcije: ”Zauberflote” (Magična flauta) od Bjorn Vinblada, jedna od tehnički najkompleksnijih kolekcija sa širokim ekskluzivno reljefnim ivicama; izvorno-organska forma “Suomi” kreirana od strane Timo Sarpaneva koja je poslužila kao baza za oslikavanje mnogobrojnim umetnicima; kolekcija “Moon”, moderna klasika minimalističkog stila od Džasper Morisona i “Free Spirit” porcelanski set koji je dizajnirao Robin Plat.

Od promovisanja prve “Studio-line” kolekcije do danas, preko 150 znamenitih umetnika, arhitekata i dizajnera  kreirali su jedinstvene, inovativne i avangardne kolekcije za “Rosenthal” i promovisali kompaniju u vodećeg proizvođača unikatnog dizajniranog porcelana. Preko 400 nagrada i nebrojeno referenci u svetski poznatim muzejima dokaz su pionirske uloge koju na tom polju “Rosenthal” i danas ima.

Rosenthal design

Liniju “Thomas”, koju je “Rosenthal” kao bivšu samostalnu fabriku pripojio sebi 1908. godine, kompanija razvija kao funkcionalno orjentisanu, praktičnu, jednostavnu, nepretencioznu, dizajnerski akcentovanu kolekciju za mlade koji žele da doprinesu estetici obeda.  Ona upotpunjuje proizvodni program i pokriva ciljnu grupu kojoj su porcelanski setovi iz “Classic” ili “Studio-linije” kolekcije bili ili previše konzervativni i zahtevni ili predizajnirani i obavezujući.

Forme “Trend” i “Loft” imale su veliku popularnost, dok “Vario” kolekcija podiže nove standarde inovativnom mešavinom materijala i uklopivim dekorom. U kolekcijama ove linije fokus je na subjektima pripremanja hrane, posude su multifunkcionalne i prilagođene brzom načinu života, porcelan je čvršći i samim tim otporniji na manipulaciju, forme su jednostavne, a dekori zahvalni za svaki enterijer.

Rosenthal Thomas

Artističko-imaginativni dekor “Mythos” (Pol Vunderlih), oblikovan 1993. godine, mekanog, elegantnog dizajna sa delikatnim “krilatim” ručkama, kreiran za ekstravagantne prilike, poslužio je kao osnova oblicima i vanvremenskim kreacijama koje je za “Rosenthal” osmišljavao čuveni italijanski dizajner Đani Versaće. Specifičan svet životnog stila traje više od 20 godina kroz partnerstvo dva velika brenda i naziv “Rosenthal meet Versace”, a uključuje proizvodnju setova od porcelana, visoko kvalitetne kristalne čaše, pribor za ručavanje od plemenitih metala i luksuzne poklon aksesoare. Centralni stilski element ove ekskluzivne kolekcije predstavlja glava meduze, inspiracija drevne starogrčke epohe, klasični vijugavi obruč na obodima koji je preuzet sa frizova antičkih hramova, prepletene arabeske i prirodno ekspresivne boje udružene sa visokokvalitetnim zlatom. Kolekcije koje nikoga ne mogu učiniti ravnodušnim, a koje danas kreira “Studio Versace” na čelu sa Donatelom Versaće, prvenstveno se obraćaju poklonicima visokog stila koji uživaju u raskoši, glamuru i luksuznim stilom života  zauzimaju vodeće pozicije na društvenoj lestvici.

Rosenthal Versace

Visokokvalitetni aksesoari, ukrasni i dekorativni predmeti igrali su važnu ulogu u asortimanu proizvoda kompanije “Rosenthal”. Prvi komercijalni predmet predstavljao je bokal kao asimetričnu orhideju, a dizajnirao ga je Fric Hajnderajh, dok će kasnije “poklon” kolekcije dekorisati Tapio Virkala sa svojim čarobnim prirodnim strukturama i Bjorn Vinblad sa nepresušnim ukrasima visoko ekspresivnih kreacija. Vaze, činije, pepeljare, svećnjaci i drugi stoni i ukrasni predmeti u kontrastu crnog i belog porcelana ili bogato koloritno dekorisani, predstavljeni su u izvanrednim kreacijama koje potpisuju: Ron Arad, Platt&Young, Enco Mari, Tadao Amano, Jozef Luska i drugi.

Među aksesoarima naročito su popularni kolekcionarski predmeti nastali u saradnji sa brojnim umetnicima, veoma zanimljivi i jedinstveni jer predstavljaju vizije, ideje i osećaje svakog umetnika ponaosob, tako da su i stilski i koloritno veoma raznoliki. U najuspešnije kolekcionarske linije ubrajaju se šolje “City cups” ili minijaturne verzije najznačajnijih “Rosenthal” vaza.

Rosenthal aksesoari

Uz sedište kompanije izgrađen je kreativni centar koji pruža idealne uslove za mlade i neafirmisane dizajnere sa svih meridijana da rade u blizini zaposlenih i da primenjujući njihov koncept, nepresušno kreiraju nove kolekcije. “Rosenthal” danas koristi moderan CAD program za oblikovanje formi i dekorisanje porcelana u sadejstvu sa tradicionalnim proizvodnim tehnikama.

Delatnost kompanije sa vodećim umetnicima u proizvodnji limitiranih edicija predmeta od porcelana i stakla potpuno je egzemplarna. Prva serija unikatnih predmeta ograničenog broja kreirana je 1968. godine  i pod geslom “život sa umetnošću” uključila je znamenite umetnike poput Ginter Ferdinanda Risa, Viktora Vasarelija, Henri Mura i Lucija Fontana. Model “Suomi”, sa umetničkog gledišta prilično jednostavne forme, oslikao je i Salvador Dali aplicirajući velike površine središnjih delova autentičnim dizajnom, ukidajući artificijelnu distinkciju između umetnosti i funkcionalnosti. Krajem 90-tih godina “Rosenthal” pokreće i komercijalnu umetničku liniju čija je najznačajnija Endi Vorhol kolekcija, jakog kolorističkog dekora znamenitih pop-art dela ovog umetnika, kao i originalni porcelanski aksesoari njujorškog umetnika Džemsa Ricija. Ovim kolekcijama “Rosenthal” nije demonstrirao samo fascinantnu veštinu umetničke izrade i nužne kriterijume kvaliteta proizvoda, već i visoke standarde izvanredne estetike, autentičnosti i avangardnog dizajna.

Rosenthal Andy Warhol

Portfolio kompanije “Rosenthal” zaokružen je 2000. godine kada pripaja tradicionalno čuvenu fabriku porcelana “Hutschenreuther”, osnovanu 1814. godine, poznatu i kao “Lav brend”, zbog figure lava koji je predstavljao signaturu ove kompanije. Proizvodni diskurs “Hutschenreuther” linije veoma je širok: od klasičnih servisa, po formi i dekoru, do moderno stilizovanih proizvoda za savremenu kulturu obedovanja, ekstenzivnih setova porcelana i kolekcija od stakla, do rustičnog seosko-tradicionalnog stila i visokokvalitetnih setova izrađenih u najčuvenijem “bone chine” porcelanu. Ključna proizvodna delatnost su i umetničke porcelanske figure oblikovane po najvišim standardima ručne proizvodnje, najčešće izuzetno realistični, naturalni prikazi životinja ili posebne božićne i uskršnje kolekcije. Tradicionalno prepoznatljivi dekor je  “Blau Zwiebelmuster”, najstariji aplicirani dekor oko čije autentičnosti su se decenijama lomila koplja među proizvođačima porcelana. Modeli “Maria Theresia” i “Baronesse” svojom prozračnošću, lakoćom i jednostavnim formama spadaju u klasike setova, a forma “Medley” predstavlja čuveni model sa prirodnom atmosferom mešavine floralnih motiva i koloritnih šema. Neke od prethodnih kolekcija rađene su u dizajnerskoj kreaciji Laure Ešli, minuciozno cvetno dekorisane, koloritno fantastično uklopljene sa trend bojama i veoma inovativne za savremene ukuse i rafinirani životni stil.

Hutschenreuther Medley

I posle 135 godina postojanja i trajanja u vrhu svetske industrije porcelana  “Rosenthal” nastavlja sa kontinuiranim razvijanjem svojih kolekcija upoznavajući i primenjujući zahteve globalnog tržišta i modernih potrošača, najavljujući još naprednije stvaralaštvo u avangardnim kolekcijama, vanvremenski elegantnim klasičnim linijama, neprestano naglašavajući izuzetno visok kvalitet, vrhunsku izradu i prepoznatljiv dizajn.