Dizajneri savremenih bajki …

14.07.2016.

Moderna bajka

Nekada davno, u jednom udaljenom kraljevstvu, opasanim visokim i čvrstim zidinama, živela je jedna princeza… Iz detinjstva nam je poznato da su sve bajke počinjale na ovakav način i uvek se završavale „happy endom“ – „živeli su srećno do kraja života“.

Kako smo odrastali, počeli smo da sumnjamo u postojanje bajke, prestali da verujemo u „prostrana kraljevstva u kojima vlada bezuslovna ljubav, sreća i zadovoljstvo“ i počeli život da opterećujemo dnevnoprisutnim „tegobama“, od svakodnevnih izazova da pravimo nerešive probleme, življenje isuviše da komplikujemo, a dane otežavamo mučenički lamentirajući nad poklonjenim trenucima postojanja.

Kada smo još malo poodrasli i shvatili besmislenost uloge narikače koju smo dobrovoljno sebi dodelili, pa, zahvaljujući školi „životnog iskustva“, spoznamo kratkoročnost našeg boravka u zemaljskom Edenu i strgnemo paćeničke mengele, vratićemo se prapočecima i život nastaviti u koricama bajke – samo sada savremene.

Svako od nas mogao bi da ispiše svoju bajku, današnju, modernu, dinamičnu, romantičnu. I ona bi mogla da počne rečima: Danas, u jednom prelepom gradu /varošici/ selu, opasanom plavetnim rekama /planinama/ livadama, živi jedna princeza… Naravno, ta princeza je svaka od nas. Raskošnog talenta, nepresušnih interesovanja, zaslepljujuće lepote, eruptivne energije, dominantnih želja, nedosanjanih snova i silne čežnje da svoj život obuče u „model“ koji joj savršeno pristaje.

Moderna bajka

I zato svaka od nas otkriva svetove koje joj čežnjivo stvaraju moderni dizajneri savremenih bajki. Jednu toplu, nežnu, ženstveno produhovljenu priču decenijama ispisuje Ana Molinari, pretačući najtajanstvenije istine ženskih primisli u kreacije koje nose ime „Blumarine“. Mislim da niko nije otvorenije i iskrenije predstavio najintimnije momente one „lomne“ strane svake ženske duše, od ove „čvrste“ dame.

Nazivaju je „kraljicom ruža“, jer je od ljubavi prema ovom cvetu napravila simbol brenda koji vodi. Ruže predstavljaju njen ideal ženstvenosti, naročito iskazan u kolekciji „Queen of Roses“, koja nosi ljupkost, eleganciju i pritajenu lepotu. Ruže su oslikane u nekoliko boja skladnih kombinacija koje su ponuđene kao delikatna gradacija ili sjajni hromatski kontrast, kada bašta cveta na stolu oživljavajući ga intenzivnim mirisom.

Queen of Roses

Koliko god dame odbijale da nijanse roze boje prihvate kao omiljene, a i sama sam jedna od nevernih, svo sitno ili krupnije cveće, brižljivo oslikano na modelima „Ruban“, „Broderie“ ili „Rosa Rosae“ omamljuje nas govoreći da koliko god smo jake, svoje, uporne, nesalomive ili dominantne, ipak smo samo žene, željne nežnosti, pažnje, lepote i romantike. I željne smo raskošnog uživanja, bilo da ispijamo kafu tračareći sa prijateljicama, postavljamo trpezu za porodicu i prijatelje ili se same sladimo ukusnim đakonijama.

Rosa Rosae

Tanka linija između mode i dizajna, stila i estetike oblika uhvaćena je u konceptu sofisticirane elegancije i osobene pažnje usmerene ka detaljima. Kolekcije poput „Vintage Floral“ ili „Lily Rococo“ iskazuju svu raskoš oslikanog porcelana, mešajući senzacije i kulturne impulse, povratak prošlosti i viziju budućnosti, za modernu, seksi i nežnu ženu.

Vintage Floral & Lily Rococo

Modeli porcelana sa odsjajem platine, „Macurose“, „Platinum“, „Rosa Lace“, osim elegantne, pritajene velelepnosti i utišane svetlucavosti koja omamljuje svaku od nas, iskazuje naš jedinstven stil, sveden, pročišćen i eksplicitno samoosvešćen. Svojim diskretno utkanim ružama u prozračnu teksturu porcelana, ovlašnim ili platinom obrubljenim ili pak, nežnom „čipkom“ opervaženim, ovi dekori predstavljaju potpuno otelovljenje naših želja za decentnom, jednostavnom, a primetnom i dostojanstvenom postavkom.

Macurose-Platinum-Rosa Lace

Uz dekorativne predmete koje potpisuje „Blumarine“, posudice za nakit, ukrasne kutijice za sitnice, ramove za fotografije ili vaze koje će ugostiti raznobojno cveće, osećaćemo se prefinjeno ženstveno uživajući u lepoti prostora koju ćemo same sebi načiniti, uz malu pripomoć Ane Molinari.

Anna Molinari

Bajka, pa čak i ova savremena, ne može biti potpuna bez fatalne ljubavi i velike „mrsne (pravoslavne) svadbe“. A masovno veselje, sa podvriskivanjem, nasmejanom mladom u raskošnoj venčanici, nebrojenim gostima u svečanim toaletama, nezamislivo je bez dirigenta parade, Vere Vang, koja suvereno godinama drži čarobni štapić dizajna ovog jedinstvenog životnog događaja. Verovatno, nekada je lepo i ponoviti ga, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog tog trenutka svih očiju uprtih u nas, koji nam govori da smo prave princeze.

Vera Vang je istinska modna ikona, priznata američka modna kreatorka i jedan od najvećih  autoriteta mladenačke elegancije. Pored najraskošnijih venčanica i večernjih toaleta koje možemo zamisliti, ona već skoro punih 15 godina dizajnira i porcelan, kristal i posrebrene predmete za domaćinstvo, koji produžavaju trajanje bajke u budućem zajedničkom životu.

Vera Wang

Svaki komad porcelana osmišljen je sa posebnom pažnjom i detaljima koji se u raznolikim varijacijama reflektuju kroz sve njene kolekcije koje karakteriše moderan pristup klasičnom stilu. Jednostavno i suptilno prezentuje simbole međusobne povezanosti, grančice sa listovima, u lanac spojene figure neprekidnog trajanja, nežnost mašnice kao ukrasa darivanja, simbol beskonačnosti i mnoge druge motive koje u zlatnoj, platinastoj ili šampanj boji aplicira na setove za ručavanje koje potpisuje svojim imenom. Kolekcije se suptilno mešaju sa prefinjenošću, a rezultat su elegancija, bezvremenost i luksuz.

U kolekcijama „Grosgrain“, „Infinity“ i „Lace Platinum“, kroz odsjaje sivkasto platinastih dekora promiču diskretni linearni ukrasi ili otmeni cvetići, čineći postavljenu trpezu elegantno svečanom. Sa dominacijom klasične elegancije i odabranim predmetima na koje su utisnuti simboli večne ljubavi i beskrajne radosti, oplemenićemo trpezariju odsjajima koji odišu tradicijom.

Grosgrain - Infinity - Lace Platinum

U dekorima „Lace Gold“ i „Swirl“ dominacija zlatne boje doprinosi kraljevskom ugođaju. Bilo da sa oboda porcelana dominantno isijavaju zlatne trake, poput mozaika, sa diskretnim grančicama na kojima se šepuri sitno cveće i listići ili da se u neprekinutom talasastom nizu linija, kao sibmolu večnog trajanja, proteže graciozno ushićenje, ovim porcelanom donećemo grandioznu otmenost u naš prostor.

Savršene kao svadbena postavka stola, ali neprestano poželjne i za sve svečane prilike u svakodnevnom životu kreacije Vere Vang karakteriše umetnički, moderan i luksuzan dizajn kao i modni kvalitet.

Lace Gold - Swirl

Kolekcije brojnih posrebrenih aksesoara, ramova za slike, albuma za fotografije, svećnjaka, noževa za tortu, ukrasa za salvete, šampanjskih čaša, mirišljavih sveća, toaletnih ogledala i drugih sitnica, predstavljaju savršenu dekoraciju doma, ali i izuzetno maštovit, cenovno pristupačan i trajan poklon. Nove kolekcije baziraju se na ženstvenosti i modernom luksuzu, dok se umetnička vizija Vere Vang širi izvan granica visoke mode u način života koji je definisan kao moderan, sofisticiran i kapriciozan.

Aksesoari

Kada princeza treba da iskaže svoju odlučnost, kada je potrebno da pokaže dominantnost i snagu, da donese presudnu odluku i čvrstinom delanja postavi stvari na pravo mesto, svakako će joj pomoći grandioznost i monumentalnost predmeta koje je dizajnirala magična inspiracija Zahe Hadid.

Ova dama koja je ispisala stranice istorije svetske arhitekture oduvek je posedovala strast prema staklu i kristalu, a kao devojčica ih je skupljala praveći kolekcije različitih oblika, veličine i boje. I zato su se pronašli – „Lalique“ kao legenda kristalnog umetničkog rada koji zavređuje divljenje i poštovanje i Zaha Hadid koja inovativnim pristupom dizajnu stvara iskonsku svetkovinu izvanrednih kontrasta.

Kao bliski posmatrač i deo sveta prirode, Zaha Hadid unosi kompleksnost i lepotu prirodnih oblika u svoju arhitekturu, koristeći formalan jezik dobijen iz slapova tekuće vode ili promicanja vazdušne struje.

Vaza „Visio“ koju Zaha Hadid u kolekciji za 2014. godinu dizajnira za „Lalique“ u svom prepoznatljivom dekonstruktivnom maniru, posebna je zbog niza izlivenih krivudavih linija koje daju impresiju svetlosti ovoj kreaciji, a koje se kao kristalna kula uspinju ka nebu u beskonačnom pokretu. Osobena završna obrada, u isprepletenom satenskom i ispoliranom kristalnom finišu, osvetljena sjajem transparentnog kristala ili sublimirana dubokom misterijom crnog kristala, čine ovu vazu, u numerisanoj ediciji, izuzetnim dostignućem umetnosti.

Zaha Hadid

Dizajnirajući vazu „Manifesto“ Zaha Hadid objašnjava kako je pratila primer Rene Lalika, vatrenog obožavaoca prirode: „Mi često posmatramo prirodu kako bi stvorili arhitektonsko delo. Elegancija, sklad i lepota sveta prirode su pravi izvori inspiracije za nas.“ Ovaj skulpturalni predmet od preko 10 kilograma kristala, obavijen prirodnim linijama koje žive sopstveni život, fascinaciju pravi refrakcionim kvalitetima kristala koji se igraju svetlom i distorzijom. Ova vaza je arhitektonsko delo u kristalu. Numerisana edicija dostupna je u dve boje: transparentnoj, koja ističe veličanstvenu skulpturu svetlosti i crnoj, koja daje misterioznu dubinu ovom savremenom umetničkom delu.

Visio - Manifesto

Ako još uvek nismo započele da ispisujemo stranice svoje bajke, vreme je da to učinimo. Okrenimo beli list života i napišimo prvu rečenicu: Ovog trenutka u ovom gradu živim Ja, najlepša princeza svog života…

I verujte, naša bajka imaće srećan kraj.