Servis za ručavanje - Maisen

 

Istinski verujući znaju za 40 svetih mučenika sevastijskih, a oni koji to nisu sigurno su čuli za Mladence. Bilo da smo jedni ili drugi, suština naše vere, istorije, običaja, kulture, ima duboke korene, snažnu simboliku, sveprožimajuću, podsticajnu i pozitivnu poruku, koja je čak i u svojoj modifikaciji, zadobijenoj vremenom, ostala verna iskonskoj tradiciji i koju bismo trebali prenositi pronalazeći u njoj univerzalno primenjivu lepotu i vrednost.

320. godine u vreme vladavine cara Likinija, u gradu Sevastiji u Jermeniji, 40 mladih vojnika primilo je hrišćanstvo, upravo u trenutku kada je car izdao strogu naredbu da se svi moraju klanjati rimskim paganskim bogovima. I pored saveta upravnika grada da se odreknu vere u Hrista i predočenih muka koje ih čekaju, vojnici nisu posustali u svojoj veri, te su kažnjeni bičevanjem, bacanjem u memljivu tamnicu, a na vojnom sudu osuđeni su na smrt utapanjem u ledenoj vodi jezera, nakon čega su spaljeni.

Spomen ovim svetim mučenicima je 22. marta, a taj dan je u narodu poznat pod nazivom Mladenci. Stari srpski običaj je da Mladence proslavljaju oni koji su sklopili brak tokom prošle ili ove godine, i održao se sve do današnjih dana.

Na ovaj dan poželjno je da domaćica ustane ranije i umesi 40 kolačića, mladenčića, koji simbolizuju dug, srećan i sladak život, da ih ispeče, premaže medom, ponudi decu i sve one koji pre podne dolaze u kuću u posetu.

Kvalitetno posuđe za kuhinju - WMF

Drage dame, uz divnu muziku koja će toga jutra da ispuni vaš dom, razigrajte se u kuhinji i za nepun sat vremena pripremićete ovu neodoljivu poslasticu. Osećaćete se ispunjenije i zadovoljnije, a i ispoštovaćete običaj što će vas zasigurno učiniti radosnijima.

Ne zaboravite da se Mladenčići uvek spremaju posni, jer padaju u vreme Velikog Vaskršnjeg posta, astari, autentični recept niti iziskuje puno novca, niti vremena, već samo malo brašna, vode, kvasca, ulja i meda, vašu želju i osmeh na licu.

U ranijim vremenima na Mladence su dolazili svi koji su bili i na svadbenom veselju, ali se danas taj običaj izmenio, te se očekuje se da oni koji su bili pozvani na svadbu, a nisu joj prisustvovali, dođu na Mladence, kao i najuža porodica i prijatelji. Stari je običaj, i danas poštovan, da se novovenčani parovi posećuju na Mladence i da se na taj dan darivaju poklonima, da što uspešnije i spremnije započnu bračni život. Sa druge strane, taj praznik je, pretpostavlja se, izabran jer predstavlja početak proleća i buđenja života u prirodi, što je simbolika nastajanja i rađanja novog braka.

Servis za ručavanje, poklon za mladence

Nemojte zaboraviti da se čovek kući dok god živi i da mu je uvek potrebno nešto novo da ukrasi i ulepša svoj prostor življenja ili da sa funkcionalnim i svima neophodnim pomagalima u domaćinstvu olakša pripremu i serviranje hrane ili, u krajnjem slučaju, da zameni neke od rasparenih i dotrajalih predmeta.

Budite originalni, budite drugačiji u izboru poklona. Odaberite ono što je preko potrebno mladencima ali o čemu, u prvim koracima planiranja svojih potreba, preterano ne razmišljaju.

Pokušaću da vam olakšam nedoumicu šta pokloniti mladom bračnom paru na početku zajedničkog života i time vam pomognem u odabiru top 5 poklona za mladence.

  1. Veliki broj parova stupanjem u brak osamostalio se, odvojio od roditelja i svoje „gnezdo“ ima potrebu da opremi osnovnim, funkcionalnim kuhinjskim predmetima za pripremu i serviranje hrane. Sigurno nećete pogrešiti ukoliko im kupite neki od setova posuda za kuvanje i odlaganje hrane, jer koliko god da ih imamo javlja se potreba za još nekim sudom više. Predložila bih vam posude za specijalna jela nekih egzotičnih kuhinja, šerpe sa cediljkom za jednostavniju pripremu paste, posude sa više pregrada za kuvanje na pari većeg broja namirnica, ekspres lonce različitih veličina koji će vreme kuvanja svesti na minimum, tiganje za gril, ribu ili neke posebne vrste hrane, kao i praktična kuhinjska pomagala za olakšavanje pripreme hrane.

Posuđe za spremanje hrane   Posuđe za spremanje hrane

Hit artikal kojim obarate s’ nogu sve zavisnike od android sprava, jeste posuda za kuvanje koja se aplikacijom povezuje na vaš smart telefon i omogućava da daljinski upravljate i kontrolišete pripremu hrane u vašoj kući što vam omogućava kuvanje čak iz kancelarije, omiljenog kafića ili kozmetičkog salona. Odabirom ovog poklona opredeljujete se i za primenjivost, brzinu, inovativnost, aktuelnost i trend.

WMF cooking

2. Pribor za ručavanje je nešto bez čega se ne može zamisliti ni jedan obed, a sigurno je da dodatne escajge, za ribu, pastu ili stek, kao i pomagala za njihovo serviranje mladenci još nisu sebi obezbedili, tako da ćete ih obradovati ukoliko im ih poklonite.

escajg 1r  escajg 2r

3. Dopunski stoni aksesoari primarno su funkcionalni, ali ako posvetimo pažnju prilikom njihovog izbora mogu biti veoma dekorativni i doprineti visokom estetskom izgledu postavljenog stola. Jednostavne, nepretenciozne, minimalističke doze za začine, ulje i sirće, svećnjaci, vaze manjih dimenzija, prstenovi za salvete, držači za čačkalice, posude za piće i led kao i druge sitnice, zasigurno će obedovanje učiniti mnogo prijatnijim.

     

4. Jedan od džoker poklona sigurno je multifunkcionalna posuda koja može biti korišćena i za serviranje hrane prilikom obeda, a koja se iza toga transformiše u činiju za voće ili slatkiše, za cveće ili sveće, ali i posudu za odlaganje sitnica kojima obiluje svaka kuća.

činija1   činija 2

5. Pretpostavljam da ste, kao bliži član porodice ili prijatelj mladenaca, upoznati sa osnovnom organizacijom življenja mladog bračnog para, te ukoliko smatrate da poseduju najosnovnije kuhinjske predmete, opredeljenje da se pokloni neki od dekorativnih predmeta dobar je korak. Ramovi za fotografije kao večna uspomena odabranih momenata života, svećnjaci raspoređeni u paru, prigodne figure koje simbolišu zajedništvo, ukrasne činije na više nivoa za posluženje slatkiša podjednako su dragoceni u svakom domu, oplemenjuju prostor, a svojim izgledom mogu se uklopiti u svaki enterijer. I ne zaboravite nikako na vaze. Koliko god da ih imamo, nedovoljno je. Bilo da su od porcelana ili kristala, čak i kad u njima nema cveća, deluju kao remek dela vajarske umetnosti i prostor dnevnog boravka čine atraktivnijim, a odmor u njemu prijatnijim.

Ukrasi za sto, svećnjaci, ramovi za slike ... WMF

vazee

 Koji god izbor da učinite, pravi je…

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This