Daisy Tea Story

Nikada strasnije nisam poželela da se „pravim Engleskinja“ nego ovog trenutka dok se, pišući tekst, prebacujem na travu ošišanu „po Engleski“ ispred izmaštanog letnjikovca moje bake dok u osunčano popodne, tokom sezone lova na lisice, ispijam čaj. Od danas, svakim danom u 17h biću tamo…

Daisy Tea Story

Od pre 5000 godina kada je prvi put zgotovljena šoljica čarobnog napitka, pa do današnjeg dana u kome je popijeno oko 2,5 milijardi šoljica čaja, taj očaravajući vekovno mantrički eliksir, postao je simbol prijateljstva, harmonije i mističnog jedinstva univerzuma.

Ujutru nas budi, rasanjuje, osvežavajući duh i misli, podstiče na delanje i kreativnost. U podne rasterećuje, obnavlja i čisti organizam, daje energiju i fokusira misli. Uveče nas opušta, uspavljuje, i šireći osećaj zadovoljstva odvodi u miran san….

Zimi nas zagreva, razgaljuje, ispunjava lepotom duge hladne večeri, snaži volju, razgoni letargiju, rađa energiju. Leti nas rashlađuje, osvežava, opušta u prelepim pejzažima propupele prirode, nadoknađuje vodu i vitamine u organizmu i čisti nas od toksina.

Njegovo Veličanstvo… Čaj …

Wedgwood tea

Prema kineskoj legendi, na odmorištu usled dugog puta dok su sluge pripremale posluženje za cara, vetar je naneo suvo lišće u posudu prokuvane vode i oduševljen ukusom, car je zahtevao da od tada pije samo prokuvanu vodu sa suvim listićima različitog bilja. Drevna kineska poslovica kaže: „Bolje je tri dana ne jesti, nego jedan dan čaj ne piti.“ Od Kine, prapostojbine čaja, preko Japana, Indije, Cejlona, Turske, Engleske, pa i nadalje, premreživši svetsku mapu, posle vode najkonzumiraniji napitak, čaj je kroz istoriju imao različite namene – koristio se kao lek, hrana, zamena za alkoholna pića i tek na kraju kao topli napitak zbog čega je jako brzo postao veoma cenjen i nadaleko tražen.

Različite kulture imaju drugačija verovanja i osobene rituale prilikom pripremanja, posluživanja i ispijanja čaja… Ja ću vas povesti na čajanku u Englesku, da ispred izmaštanog letnjikovca moje bake u osunčano popodne, tokom sezone lova na lisice, zajedno uživamo.

Wild Strawberry

Putujući iz Kine prema Evropi, trgovački karavani u svojim tovarima donosili su i listiće čaja, koji su se prvo isporučivali Portugaliji, koja je jako brzo prihvatila kao modu, a zatim i kao naviku, ispijanje čaja. Za to vreme omiljeno piće Engleza bilo je pivo, a ženidbom engleskog kralja Čarlsa II portugalskom princezom Katarinom Braganca, loše navike nacije počele su da se menjaju i, kako to najčešće biva, pod uticajem jedne žene uveden je običaj popodnevnog ispijanja čaja, koji je postao tradicionalan.

Okupljanje je tačno u pet sati zato što se čaj ne pije po ustajanju, radi buđenja, niti posle obroka, kao kafa kod nas, već je čajanka zapravo jedan lagani popodnevni obed, najpribližniji našoj užini. Vojvotkinja od Bedforda ne mogavši da izdrži dug period između doručka i večere uvela je „novi obrok“, koji se sastojao od ispijanja čaja uz serviranje lagane zakuske, a vremenom je način serviranja ovog „obroka“ postao stvar prestiža i način da se impresioniraju odabrani gosti. I danas, kraljica Elizabeta II u bašti Bakingemske palate organizuje popodnevne čajanke na koje lično poziva više hiljada gostiju sa kojima u razgovoru provodi prijatno veče, povlačeći se u svoje odaje sat kasnije uz zvuke nacionalne himne.

Daisy Tea Story

Ceremoniju ispijanja čaja Englezi su doveli do savršenstva, a ritualni postupci običajno su definisani i odnose se kako na držanje šoljice, količinu čaja koji se sipa, specifičnost mešanja napitka, tako i na način na koji se pije, a dopadljiviji su što su šarmantnije i ležernije izvedeni.

Za posluženje čaja veoma su važne specijalno dizajnirane posude iz kojih se ovaj napitak služi. Setovi za čaj podrazumevaju čajnik, dozu za šećer, mali bokalčić za mleko, manji tanjirić za posluženje i posebno oblikovanu šolju za čaj. Šolja za čaj je po zapremini identična nešto većoj šolji za kafu, samo je oblikom drugačija – malo niža i nešto šira, a idealno je da bude izrađena od finog, tankog porcelana, jer tako aroma i miris ovog napitka najbolje dolaze do izražaja, omamljujući sva čula. Čaj se servira vreo ispunjavajući oko dve trećine šolje koja se elegantnim pokretima sa blago podignutim malim prstom približava ustima i ispija bez „srkanja“.

Royal Albert M.Kerr

Pravilo je da se čaj ne meša kružnim pokretima, već se lagano podiže odozdo na gore da bi se dodaci (šećer, mleko ili limun) ravnomerno sjedinili sa božanskom tekućinom. Kašičica se odlaže na tacnicu sa desne strane šoljice, koja je sve vreme na tacnici, sem u trenutku kada iz nje, u kratkim gutljajima ispijamo ovaj topli napitak. Pravi Englezi nikada neće stavljati limun u čaj, ali ako to i urade, neće ga cediti, već će tanko isečenu krišku spustiti u šoljicu. Podrazumeva se da nikako neće načiniti nedopustivu grešku i u isto vreme staviti i mleko i limun. Nemojte to ni vi učiniti.

Daisy Tea Story

Na manjem, onižem, salonskom, klub stočiću možemo postaviti male sendviče sa puterom, laganim mesom ili ribom, dekorisane povrćem kao i jednostavne suve domaće kolačiće, kekse, biskvite ili pravi engleski skons, okrugli slatki kolač u koji se može dodati i suvo grožđe, ribizle, urme, džem, kremovi ili sir.

Wedgwood Tea

Pronaći jedinstven, poseban, elegantan servis za čaj jednostavno je, jer svi vrhunski proizvođači porcelana izuzetnu pažnju su posvetili oblikovanju ovog fantastičnog seta koji će našoj čajanki dati posebnu notu ekskluzivnosti, intimnosti, jedinstvenosti. Odabrati ga, to je već mnogo teže, jer je jako teško u velikom izboru predivnih modela opredeliti se za samo jedan. Poželećete da svaki dan ispijate čaj iz druge šoljice.

Niži, okruglasti bokali za čaj, od tankog porcelana, reljefno izvajane drške elegantno zakrivljenih linija, sa malenim, nežnim poklopcem, što je „razbokoreniji“, dekorisaniji, izbrazdaniji, fascinantniji je. Na stolu, ispunjen čajem opiće nas i da ne probamo napitak, a nakon čajanke, na polici, iznova će nas oduševljavati svojim besprekorno dizajniranim izgledom. Minijaturne posude za šećer i mleko, kao pozajmljene iz seta dečjih igračaka, izmamiće nam osmeh, dok u željenim količinama budemo dodavali „začine“ odabranoj mešavini bilja. A tek šoljica, to skulpturalno remek delo, svojim zvonkim tonom proizvedenim u dodiru sa tacnicom, svojim milozvukom utišaće buku sveta i povešće nas u šetnju besprekorno pokošenim travnjakom izmaštanog letnjikovca moje bake u osunčano popodne, tokom sezone lova na lisice.

Wedgwood Tea

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This