Vodic-kroz-novi-dom-cover

Prostor stanovanja volim da imenujem kao dom. Bilo da živimo u vili, kući, apartmanu, stanu, studiju, garsonjeri ili mansardi, penthausu, montažnom objektu ili drvenoj kolibi, svaki prostor u kome boravimo treba da bude opremljen prvenstveno prema našim potrebama, ali i ispunjen jedinstvenim kombinacijama predmeta, sačinjenim od ličnog osećaja prostora, a koje će dati enterijeru poseban stil, koji miriše samo na nas.

Protivnik sam potpunog prepuštanja uređenja enterijera arhitektama i dekoraterima, po principu “ključ u ruke” i odabira prostora našeg življenja preko rendera prekopiranih iz popularnih svetskih časopisa ili skinutih sa Pinteresta. To su neki tuđi stanovi, u njima žive neki nepoznati ljudi, ne Mi. Mi imamo svoje potrebe, prohteve, želje, osobenu rutinu koja nas vodi kroz dan i olakšava življenje, tako da i naš dom treba da bude usklađen sa našim koracima, da diše prema našim gibanjima i da emituje estetiku primerenu našim pogledima.

Krenimo lagano kroz svaku prostoriju doma, okrenimo se oko sebe i sagledajmo sve nepotrebno što se nalazi u našem vidokrugu. Krajnje je vreme da se toga rešimo. I ne budimo sentimentalni i bolećivi prema brojnim sitnicama koje nam samo zauzimaju prostor i sakupljaju prašinu. Potrpajmo ih u jednu kesu i potrudimo se da što pre nestanu.

Vodic-kroz-novi-dom-kuhinja

Kuhinja je prostorija uvek pretrpana mnoštvom, manje ili više potrebnih, stvari. Jedno raspremanje dobro bi došlo. Prvo, eliminišimo sve ono što dugo ne upotrebljavamo, a znamo i da nećemo nikada upotrebiti. Zatim, otarasimo se napuklih, oštećenih, zarđalih, pohabanih komada. A zatim, posuđe i ostala pomagala koja koristimo par puta godišnje, odložimo u špajz, ostavu ili na najudaljeniju policu, dok stvari koje su nam svakodnevno potrebne, ostavimo nadohvat ruke. U toj premetačini, pribeležimo sve ono što nam nedostaje, kao i ono što treba dopuniti.

Kuhinjski elementi, ormarići, police i fijoke treba da budu funkcionalni i pregledni, a radni pultovi prostrani, uredni dok na njima stoje najneophodnije stvari koje svakodnevno koristimo. U zavisnosti od navike, posuđe uglavnom držimo u donjim policama ormarića, zbog težine, a fijoke su idealan prostor za čuvanje escajga i ostalih, sitnih kuhinjskih pomagala. Kuhinje sa većim brojem polica ili otvorenim ormarićima imaju prostora da i na ta mesta odložimo šerpe, lonce i pekače.

Vodic-kroz-novi-dom-kuhinja-a

Na pultovima treba da nam budu električni aparati (aparat za kafu, ketler, toster, blender…) pod uslovom da ih svakodnevno upotrebljavamo. Uvek pri ruci treba da nam budu daske za sečenje i setovi noževa, a deo pomagala za kuvanje (kutlače, varjače, kašike, špatule, servere i drugo) možemo okačiti na držač smešten negde u blizini šporeta.

Pošto je kuhinja prostorija u kojoj provodimo dosta vremena, izaberimo jedan ćoškić ili policu koje ćemo ukrasiti nekim dekorativnim komadima, poput manje vaze za cveće, šarenim posudicama, neobičnim šoljama koje će celokupan enterijer učiniti privlačnijim, a nama kuvanje rasterećenijim.

Vodic-kroz-novi-dom-trpezarija

Najčešće je trpezarija povezana sa kuhinjom, bilo da se nalaze i jedinstvenom prostoru razdvojenim pultom, bilo da ih dele vrata. Ovo je logičan raspored koji podrazumeva najbržu komunikaciju, s obzirom da se pripremljeni obroci serviraju u trpezariji, prostoru u kome dominira sto za ručavanje sa stolicama.

Naša tradicija, koliko god izmenjena prilagođavanjem bržem načinu života, još uvek preporučuje klasičan način postavke stola, koji podrazumeva iznošenje stolnjaka i skladno uparenih setova tanjira za ručavanje, činije za salatu i varivo, ovale za meso, kristalne čaše, uglancan escajg, salvete i sve one sitne, a potrebne stvarčice na stolu (podmetač za šerpe, set za so i biber, korpicu za hleb i pecivo, posudice za začine i sosove, servere, čačkalice i drugo). Koliko god nas obedi, zbog različitog vremena prisustva u kući, odvlačili od tradicionalnog, zajedničkog, porodičnog okupljanja za trpezom, verujem da će i mlađe generacije prihvatiti i u budućnosti primeniti ovaj divan čin i nastaviti da posvećuju pažnju postavljanju stola, čineći time i sam obed svečanijim, a atmosferu prijatnijom.

Vodic-kroz-novi-dom-trpezarija-a
Vodic-kroz-novi-dom-trpezarija-b

U vreme kada se ne koristi za ručavanje, trpezarijski sto treba da bude čist i dekorisan nekim centralnim predmetom, kao što je veća vaza sa cvećem, činija sa voćem, setovi posudica sa apetisanima, etažera sa kolačićima, svećnjak ili dominantna ukrasna figura, jer pogled na njega čini da osetimo strasnu želju da se opet porodica okupi u dobrom raspoloženju, kod narednog obeda.

Sigurno je da najveći deo slobodnog vremena provodimo u dnevnoj sobi, obično, najvećoj i najkonfornijoj prostoriji u domu. Nisam jedina koja po završetku užurbanog radnog dana, jedva čeka da se raskomoti i izvali u udobnoj garnituri, skuva kaficu, pripremi neku zakusku i večernje časove provede uz dobru knjigu ili film. Prostor dnevnog boravka najčešće preuređujemo, premeštajući delove nameštaja ili menjajući raspored predmeta po stočićima, policama i komodama, jer se najbrže zasitimo posmatranja “uvek istog”.

Ova godina, kada smo i najviše boravili u kući, zamorila nas je od monotonije bivstvovanja sa višegodišnje nepromenljivim segmentima enterijera, pa smo svi poželeli da osvežimo svoj vidokrug. Svakako da nam je najjednostavnije, a i finansijski najpristupačnije da to učinimo sa dekorativnim sitnicama, koje, koliko god mislili da su manje bitne, izuzetno su važne za sveukupan dobar osećaj u prostoru.

Vodic-kroz-novi-dom-dnevna-soba-a

Centralni klub sto i pomični stočić pored udobne fotelje oplemenimo novom činijicom ili jednim dobrim setom za kafu ili čaj, da nam momenti opuštanja budu još veličanstveniji. Sve ravne površine komoda, vitrinica, servana, polica, vape da ih ukrasimo drugačijom kombinacijom dekorativnih tanjira, neobičnim komadima porcelana, većom vazom ili atraktivnom figurom. Koliko će nam prostor biti svežiji i dinamičniji, osetićemo tek kada ih unesemo u prostor.

Vodic-kroz-novi-dom-dnevna-soba-b

Trenuci odmora rezervisani su i za opuštene razgovore sa porodicom i prijateljima uz ispijanje omiljenog alkoholnog napitka. Ukoliko i ne konzumiramo alkohol, sigurno ga, u većim količinama, imamo u kući, željni da svakojake žestine ponudimo dragim gostima.

Vodic-kroz-novi-dom-bar-b

 Ako nam prostor doma dozvoljava možemo se ponoviti ekskluzivnim pokretnim barom, poput praktičnog drvenog “plakara” idealnog za čuvanje velikog broja flaša, čaša i svih dopunskih pomagala za serviranje pića, ili manjim barskim kolicima koja nam ujedno predstavljaju i pomični sto za serviranje posluženja.

Ukoliko nemamo dovoljno slobodnog mesta za barski nameštaj, sigurno je da jednu komodu možemo osloboditi i na nju postaviti, čak i kao ukras, poslužavnik sa nekoliko čaša, neobičnu kristalnu flašu za piće, pepeljaru i još neki ukrasni detalj. Ukoliko nemamo dovoljno slobodnog mesta za barski nameštaj, sigurno je da jednu komodu možemo osloboditi i na nju postaviti, čak i kao ukras, poslužavnik sa nekoliko čaša, neobičnu kristalnu flašu za piće, pepeljaru i još neki prigodan ukrasni detalj koji će nas povesti u hedonističku avanturu blagougodnih zdravica.

Vodic-kroz-novi-dom-bar-a

Iako posao mnogima nije omiljena rabota i beže od njega “ko’ đavo od krsta”, ne pomišljajući da bi i u domu imali deo prostora predviđen za rad, treba razumeti i one druge, radoholičare, koji pomno planiraju raspored prostorija i ciljano odvajaju sobu koja je namenjena radu. Ukoliko pripadamo ovoj, malobrojnoj drugoj grupi, znamo koliko nam je važno da se izolujemo, osamimo, i u tišini, ne remeteći ukućane, a ni oni nas, dovršimo započeti posao, nešto preračunamo, izvršimo plaćanja, bacimo na papir… I baš takvima, izuzetno je važno, da radna soba bude idealno uređena, da zadovoljava sve potrebe, a i da ima poseban pečat koji doprinosi zadovoljstvu prilikom vremena koje provodimo u poslovnim obavezama.

Vodic-kroz-novi-dom-radna-soba-b

Ako nismo fanovi dovršavanja posla van radnog vremena, sigurno je da imamo neki delić prostora ili stola na kome nešto pribeležimo, pa makar to bio i spisak za pijacu ili supermarket. Baš taj kutak učinimo prijatnijim, potpuno ličnim i preuredimo ga potpuno. Neka radni sto bude odraz naše ličnosti. Posvetimo pažnju odabiru stone lampe koja dobro osvetljava sto, a koja je ujedno i dekorativni deo celokupnog prostora. Sitnice, poput olovaka, flomastera, spajalica, heftalica, papirića stavimo u ukrasne kutije, a u uglove stola stavimo poneki ram sa porodičnim fotografijama, prigodnu vazu sa cvećem ili figure koja simbolizuje napredak i uspeh, a koje ujedno mogu poslužiti i kao držač papira. Dovoljno, da potpuno uživamo dok smo zauzeti poslovnim obavezama.

Vodic-kroz-novi-dom-radna-soba-a

Spavaća soba je privatna prostorija, nedostupna posetiocima i zaklonjena od pogleda gostiju koja najbolje pokazuje ko smo. Ne treba biti psiholog da bi se oslikao profil ličnosti na osnovu letimičnog pogleda na spavaću sobu. Šta reći za osobu kojoj posteljina uvek ostaje zgužvana, garderoba pokačena po delovima nameštaja, prljav veš pobacan po podu, ormarić pored kreveta pretrpan nepotrebnim sitnicama…

Upravo ovaj romantični prostor koji nas svake noći napaja snovima, koji čuva najskrovitije tajne naših misli i gibanja naših tela, treba da bude deo namenjen potpunom opuštanju, neprikosnovenoj lepoti, upijanju dobrih vibracija i pozitivne energije.

Minimalno je potrebno da bi se postiglo savršeno. Prigodna noćna lampa, nekoliko ramova za fotografije i ukrasnih kutijica za odlaganje nakita, lekova i ostalih potrebnih sitnica, može i mala vaza, kristalna figurica i to je to… uživanje u noći je potpno.

Vodic-kroz-novi-dom-spavaca-soba

Najintimniji prostor u domu svakako je kupatilo. U njemu smo uvek sami sa sobom, svojim fiziološkim potrebama i higijenskim rutinama. Prostorija u kojoj, suočeni sa svojim odrazom, nesavršenstva ispravljamo sa namerom da se učinimo bar pristojnim, ako ne i prelepim, pre nego što izađemo iz kuće.

Nema kupatila koje nije pretrpano raznoraznim kozmetičkim preparatima, šamponima, penama za kupanje, četkicama za zube, četkama za kosu, kremicama, parfemima, gumicama i šnalama za kosu i svim drugim nebrojenim sitnicama neophodnim za svakodnevno dovođenje u red. Za neke ljude, ovaj prostor predstavlja oazu uživanja i opremaju je magično, vodeći računa o svakom detalju. I kade, ručke za slavine kao svi ostali ugradni elementi (držači za čaše, sapun, toalet papir, peskire) bivaju izrađeni od reljefnog kristala.

Vodic-kroz-novi-dom-kupatillo-b

I baš zbog toga što nam je ovo jedna od omiljenih prostorija, načinimo od nje mali kutak za potpuno prepuštanje ritualima ulepšavanja. Zamenimo sve plastične aksesoare vizuelno primamljivijim staklenim, porcelanskim ili metalnim u koje ćemo odložiti sve sitnice. Obična šolja veselog dekora može poslužiti za odlaganje četkica za zube, šminku ili kosu. Dekorativna kutija idealna je da se u nju stave tuferi za skidanje šminke, šnalice i gumice. Jeste li probali da u kupatilo stavite vazu sa cvećem?

Vodic-kroz-novi-dom-kupatillo-b

Tradicionalna srpska arhitektura stambenih prostora svake vrste ima jednu osobenost, a to je da ne postoji kuća bez dvorišta(nceta) ili stan bez terase, balkona, lođe, verande, makar i malenog prostora koji nas vodi napolje. To je pokazatelj o našoj potrebi da, kad nam se god ukaže prilika, izađemo na vazduh i iskoristimo svaki trenutak iole pristojnog vremena da popijemo kafu ili obedujemo na otvorenom prostoru.

Upravo ovaj zimski period treba iskoristiti da sredimo svoja dvorišta i terase, eliminišemo sve nepotrebne stvari koje tamo odlažemo i napravimo što više čistog prostora koji ćemo urediti kao kutak za uživanje. Dovoljan je samo jedan sto i nekoliko stolica, malo cveća i to je to.

Vodic-kroz-novi-dom-basta-terasa

Ukoliko živimo u kući, sigurno imamo deo dvorišnog ili travnatog prostora koji možemo preurediti kao mesto na koje ćemo pobeći da popijemo prvu jutarnju kafu ili doručkujemo. Sa malo mašte možemo napraviti oazu iz snova okruženu zelenilom, oplemenjenu raznobojnim sezonskim cvećem i ulepšanu veselo postavljenim stolom. I ne treba da nam bude teško, da učinimo nekoliko koraka više i serviramo đakonije u bašti. Stvorićemo ugođaj bajkovitog okruženja koji će doprineti nemerljivoj lepoti svakog trenutka koji provedemo pod nebeskim svodom.

Vodic-kroz-novi-dom-basta-terasa

I najmanja terasa može postati veličanstveno carstvo hedonizma. Ne štedite na sebi i sopstvenom zadovljstvu. Najlepšu moguću šoljicu za kafu ili čaj kupimo, koloritni set za posluženje iznesimo, podignimo noge i pogled neka nam odluta u nebesko plavetnilo. Zaboravimo na sve probleme i zaustavimo velelepni trenutak spokoja u mislima. Ako još u nekom uglu imamo prostora da postavimo roštilj, ljubaznošću učinimo da muški član porodice bude domaćin zajedničkog obeda.

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This