Srećan Uskrs

Vaskrs, kao crkvenoslovenski naziv srpske redakcije, Voskres, kao naziv ruske redakcije, ili Uskrs, kao narodno odomaćeni oblik reči, najveći je hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život – vaskrsenje.

Jaje kao centralni simbol Uskrsa i simbol života, datira još od vremena kada je Marija Magdalena caru Tiberiju poklonila jaje govoreći mu da je Isus vaskrsao, ali istovremeno predstavlja i nov život, izvornu snagu življenja, jer se pile samo rađa razbijajući ljusku i izlazi na svetlost dana.

Jaja

Boja Uskrsa je crvena, kao sećanje na nevino prolivenu Isusovu krv, i običaj u Srbiji je da se jaja boje u crveno, a da se prvo jaje, „čuvarkuća“, kako mu i samo ime kaže, čuva tokom cele godine, do narednog Uskrsa, jer ono, prema običajima, štiti kuću i sve ukućane u njoj, pošto po verovanju poseduje magijske moći i tera zle sile i demone.

Čuvarkuću možete do uskršnjeg jutra čuvati u činiji sa vodom kojom će se umiti ukućani, naročito deca, radi zdravlja i snage, a nemojte zaboraviti da na uskršnje jutro decu „pomilujete“ crvenim jajetom po čelu kako bi bila zdrava, jedra i rumena. U danima proslave Uskrsa, rođaci, prijatelji i komšije daruju se farbanim jajima, a tradicionalno, ovaj praznik obeležava okupljanje porodice i proslavlja se u okruženju porodičnog doma u veselju, radosti i druženju sa najbližima.

Porodica 1

Najvažnije je da unesete dobro raspoloženje u okruženje svog doma kako bi celokupan ugođaj bio potpun. Razigrajte svoju maštu i prigodna praznična obeležja naglasite i tradicionalnim, ali i inovativnim uskršnjim dekoracijama kojima ćete osvežiti svoju kuću i sto, za svečani porodični obed.

Uskrs, kao prolećni praznik, donosi vedre boje raznobojnog, tek propupelog cveća, i različite nijanse zelene, plave i žute boje, kao asocijacije na travu, nebo i sunce na dekorativne detalje kojima treba oplemeniti svaki enterijer, a koje možete pronaći u novim uskršnjim kolekcijama tek pristiglim u naše radnje.

Dekorisanje stola uvek je najveselije i najšarenije. Uz pomoć svojih najmlađih ukućana učinite da on bude svečan, otmen i drugačiji. Toga dana se opustite i na tren zaboravite na pravila postavljanja stola. Kombinujte razne oblike, veličine i boje tanjira, po mogućnosti jarkih tonova, a ovom prilikom možete izneti i čaše od bojenog stakla ili kristala kojima ćete postići još snažniji efekat.

Šareni sto

Ukoliko nemate šarene tanjire i čaše, živost proleća  možete naglasiti što većim kontrastom između boje stolnjaka i salveta.

Poigrajte se uskršnjim ukrasima i ornamentima u oblicima cveća, zečića, pilića, jaja koje možete postaviti na stolove i police ili okačiti po kući.

Ofarbana jaja iznesite u prigodnoj jednobojnoj ili šarenoj posudi sa namenskim ulegnućima. Sigurnija je, jer iz nje jaja ne mogu ispasti, svojom neobičnošću učiniće da celokupna postavka stola dobije svoj osobeni šmek, a nakon Uskrsa možete je koristiti poslužujući iz nje apetisane ili slatkiše.

Obradujte sebe novom, elegantnom i lepom vazom koju ćete ispuniti svežim cvećem i postaviti na centralno mesto stola, a koja će uvek biti interesantan ukrasni detalj u vašem domu. Postavite svećnjake sa svećama jarkih boja u tonovima koji preovladavaju na vašem stolu.

Nakon obeda, torte, kolače i druge slatkiše, uz kafu ili čaj poslužite na dekorativnim etažerama. Osim što zauzimaju manje mesta na stolu, pružaju mogućnost da u isto vreme iznesemo nekoliko različitih vrsta omiljenog deserta.

Etažera

Mislite i o prigodnim poklonima za svoje najdraže. Predlažemo vam porcelanske kutijice u koje možete staviti slatkiše ili neka druga iznenađenja, kao i šolje sa raznobojnim, veselim motivima.

Doza 1           Šolje           Doza

U dekoraciji uskršnjog stola najvažnija je mašta, a jedino pravilo je, što šarenije to bolje. Uz malo truda i mašte, a sa mnoštvom motiva iz prirode, bojama proleća i simbolima Uskrsa dodaćete vašem domu onaj ugođaj i toplinu koji će ga učiniti idealnim mestom za okupljanje porodice tokom svečanih dana koji nam dolaze.

 Porodica

Ručak može da počne…

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This