Meissen oslikavanje

Kao što nastaju rimejk filmovi ili pesme sa drugim aranžmanom i obradom u odnosu na autentične, koje su iste, slične ili tako različite, dopunjene, nakićene, ukrašene ili pročišćene, tako se i u dekorima porcelana iz stare priče rađaju „novi junaci“ – na istom modelu pojavljuje se novo, drugačije, ruho mnogobrojnih dekora.

I kao što možemo polemisati da li su davnih 60-tih godina prošlog veka u filmu „Ocean’s 11“ bolji ili jednostavno lepši bili Frenk Sinatra i Din Martin ili u ovomilenijumskoj verziji Džordž Kluni i Bred Pit, kao i da li je prijatnija za slušanje, u izvođenju popularne pesme „ I will always love you“, Doli Parton ili Vitni Hjuston, tako i prilikom postavljanja stola možemo imati svog favorita i odlučiti se za model Maria White ili Maria St.Germain ili Maria Pink Rose.

stara priča - novi junaci

Priča uvek kreće iz davnina, a vremenom je osavremenjavamo i prilagođavamo svakodnevici. Uvek ima i stare junake, ali i nove heroje. Ima i svoju arhetipsku građu, ali i modernu nadogradnju. Važno je da nikada nije dosadna i da uvek ima srećan kraj. Tako je i sa ovom pričom…

Romansa je započela davne 1916. godine kada je osnivač kompanije „Rosenthal“, Filip Rozental, podstaknut snažnom emocijom prema svojoj ženi i inspiracijom koju mu je probudio srebrni servis za čaj pronađen u Engleskoj, dizajnirao najpoznatiji porcelanski servis, nazvavši ga „Maria“. Ovaj klasik za 100 godina svog trajanja doživeo je oko 200 različitih dekora i preko 15 miliona prodatih tanjira, što ispisuje veličanstvenu istoriju ovog modela porcelana.

Mekano beli porcelan, nežnog a izraženog reljefa i prirodno zarubljenih ivica, generacijama je bio predodređen za venčanja i svečane proslave, a neoklasični oblik sa uravnoteženim odnosom klasičnih i romantičnih elemenata pružao je osnovu za njegovu dalju nadogradnju. Vekovima je bela podloga predstavljala idealan okvir za raznolika oslikavanja, a model „Maria St. Germain“ doneo je toplu nijansu bež boje u dodiru sa belim ornamentima cvetova nara i oplemenjenim zlatnim rubovima. „Maria Rosenkante Blau“ formira plavi venac od ružinih latica koji mu daje diskretnu eleganciju, dok „Maria Pink Rose“ dobija cvetni, romantični dekor, koji je ukrašen prelepim baštenskim ružama roze boje, narom i svežim belim radama.

Sve „Marije“ svojim nežnim koloritom i mekanim prelivima isijavaju prostorom i bude čežnju za toplinom i opuštanjem, privlačeći nas svojom savremenom idejom na bezvremenom porcelanu.

Maria Rosenthal

Fridrih Veliki, znameniti junak naše priče iz 18. veka, izdao je nalog da se sagradi novi zamak u Potsdamu 1745. godine i istovremeno poručio posebno osmišljene postavke za njegov grandiozni trpezarijski sto i ostale prostorije. Tako je nastao i velelepni zamak, ali i porcelanski servis „Sanssouci“ (fran. Bezbrižan). I to je razlog zbog koga reljef porcelana odgovara rokoko mrežastoj strukturi gipsanog plafona pronađenog u velikom holu Sanssouci zamka. Servis je bio veoma popularan i kopiran od strane mnogobrojnih proizvođača toga vremena, ali je samo „Rosenthal“ dobio licencu od kraljevske fabrike porcelana 1894. godine da proizvodi ovaj set kao original.

„Sanssouci White“, prvi snežnobeli model, lakog, njišućeg dizajna, reflektuje rokoko stil u punoj gracioznosti i sa kapricioznom požudom za životom. „Sanssouci Elfenbein“ umiruje jarku refleksiju, utišavajući je nežnom bojom slonovače, dok najnoviji „Sanssouci Chambre Bleue“ predstavlja dizajn pun motiva i simbola, koji “pucaju” od životne snage. Izdanci plave loze omogućavaju mesta za skrivanje ljubičastim čapljama i leptirima, dok su cveće i grančice ukrašene zlatom u rokoko stilu. Snažni model „Sanssouci Diplomat“ sa rasprostrtim cvećem jarkih boja na osnovi tanjira i dominantnim nanosom zlatne boje na embosiranim ivicama i pružajućim ornamentima, demonstrira silu na stolu i miljenik je, kako mu i ime kaže, diplomatskih krugova.

Jedan „Bezbrižan“ model dovoljan je da u naš dom uplovi spokoj, a da naši snovi isplove i dosegnu beskraj.

Sanssouci Rosenthal

Nije pravilo da sve treba da počne od belog. Nekada se i iz kitnjastog dekora i snažnog kolorita vraćamo u monohromnu luku bonace. To nam primerom pokazuje „Villeroy&Boch“ koji je svoj prepoznatljivi dekor „Petite Fleur“ promovisan 1981. godine osvežio nežnim ljubičicama, belim radama, šipkom i spomenkom, razigrao kolekciju sitnim cvetićima unoseći dah prolećem probuđenih šarenih poljana u naš dom. A, nakon rascvalih bulki, 1989. godine modelom „Manoir“, donosi čistoću „joie de vivre“ opuštene elegancije. Na svetlom, jednobojnom porcelanu, ističe se samo prefinjen reckav oblik i izbrazdana ivica izraženog reljefa, koji daju prefinjenost i uzvišenost ovoj elegantnoj kolekciji.

Forma porcelana klasičnog kantri stila zahvalnija je za vesele dekore voćnjaka i jedinstvenih baštenskih detalja, tako da modelom „French Garden“ svoj dom preobražavamo u francuski seoski letnjikovac ukrašen limunom, višnjom i grožđem. Delikatne nijanse žute i zelene boje, dominantne na ovom porcelanu, u potpunosti će izraziti vaš stil i privrženost prirodi. Tradicionalni dizajn u ruhu „Cottage“ dekorisan je trešnjama, borovnicama, kupinama, crvenim ribizlama, pa čak i ponekom bubamarom. Bilo da je u našoj bašti ili trpezariji utisak šarmantne seoske kolibe doneće idiličnu i opuštenu atmosferu u naš dom.

Manoir model

I moderno može biti još modernije. „Modern Grace“ i njena sestra „Modern Grace Gray“ , obe nastale 2010. godine, sa nežnim, blago zakrivljenim konturama, smelim i snažnim geometrijskim oblikom stvaraju osećaj bezvremene elegancije i urbanog purizma. Inspirisana apstraktnim dizajnom s’ kraja 60-tih godina prošlog veka, u maniru modernog tradicionalizma, ispunjavajući najviše estetske zahteve, osim posebnosti koju stvara svojim izgledom pruža i vrhunske funkcionalne izazove. Za razliku od modela „Modern Grace“ koji je savršenog belog finiša, „Modern Grace Gray“ svetlucavim sivkastim metalik tračicama poprskanim po porcelanu osvežava duh Art deko perioda i raduje nas svojim modernizovanim retro šikom. Struktura bez simetrije koja doziva, skoro kao slučajnost, njene organske korene, prelazi u kompaktnu geometrijsku formaciju i razliva savremene odsjaje na našem stolu.

Ista forma može se pretvoriti u egzotični tropski raj ukoliko se opredelimo za model „Amazonia“ koji sa istorijskim crtežima čuvenog botaničara Aleksandra fon Humbolta i živim bojama omogućava da napravimo bujnu i luksuznu postavku stola. Isnpirisan snažnim šarenilom kolorita Amazona, ovaj dekor je pravi užitak za sva čula. Šareni kolibri i marakuja leptiri, očaravajući plavi strastveni cvetovi, žute orhideje, predstavljeni su tako živo realistično i izgledaju kao da smo trpezariju preneli u neprohodnu prašumu Amazonije. Ukoliko je ovaj model isuviše smeo, sa dekorom „Modern Grace Peonia“ spevaćemo odu diskretnim cvetovima božura i svetlucavim žuto-zlatnim detaljima stilizovanih latica, svežim i toplim odsjajima doneti prefinjenu i nežnu, žensku notu našoj postavci stola.

Modern Grace model

Otmenost i elegancija su nešto čemu svako od nas teži kada je postavljanje i dekorisanje stola u pitanju. Visokokvalitetni porcelan iz fabrike „Villeroy&Boch“ donosi perfektan model „Ivory“ koji od svakodnevnog obroka pravi svečanu proslavu. Sofisticiranost ovog „zamak“ stila dozvoljava njegovo savršeno uklapanje u klasičnu atmosferu doma, ali i u moderne trendove savremenog dizajna enterijera. Prefinjena kombinacija bele i bež nijanse porcelana, reljefne obodne teksture u meri da ne remete sklad servisa i diskretna zlatna linija koja se utapa u glazuru, pridodaju lepoti ovog modela i čine ga svestranim za uparivanjem sa širokim asortimanom dopunskih delova.

Ukoliko je svetlucavo siva nijansa naš favorit onda je idealan izbor „Gray Pearl“, model prozračan i diskretno elegantan kao redak biser. Svetle nijanse nežno dekorisane podloge, izukrštane tako da podsećaju na brokat, oživljavaju elegantnu pojavu diskretno razigranih cvetnih elemenata prisutnih u Belle Époque i Jugendstilu, što ga čini prefinjenim i nežnim ukrasom našeg stola. A ako želimo postavku sa nizom bisera, „White Pearl“ je onaj model koji treba da izaberemo. Nežni cvetni pupoljci i prefinjeni trakasti dizajn po obodima tanjira daje interesantnu notu ovom posuđu, a pročišćeni oblik porcelana učiniće da svako jelo u njemu izgleda primamljivije. U zavisnosti od ugla pod kojom pada svetlost, kao i boje našeg stolnjaka, ovi tanjiri i činije će svaki put izgledati drugačije, neobičnije i doprineti da postavimo sto bezvremene elegancije.

Ivoire model

I na kraju, izuzetno je teško, bar meni, opredeliti se između Frenk Sinatre ili Džordž Klunija, između Din Martina ili Bred Pita. Svaki od njih izuzetno je šarmantan i zavodljiv na svoj način. Nimalo lakše nije ni učiniti izbor između modela porcelana, tako istih, a potpuno različitih. Zadovoljstvo izbora je u osobenosti, u prilici, u podsticaju, u inspiraciji, u raspoloženju. Svakako, pravo zadovoljstvo je u posebnom trenutku. Dozvolimo mu da nas ponese, kakav god naš izbor bio. Naš je i zato je najbolji mogući.

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This