– uputstvo za uspešnu upotrebu rasprodaja –

 

Rasprodaja

U nedeljama koje su pred nama treba se dobro naoružati strpljenjem, nervni sistem dovesti do nirvane, zaboraviti na vreme i volšebnom madžikoramom pokušati napuniti novčanike, jer osim svetlosno zaslepljujuće praznične dekoracije i permanentnih gužvi, izlozi gradskih prodavnica biće oblepljeni natpisima: rasprodaja, sale, popust, -20%, -30%, -50%, -70% …

Znamo da se bliži period idealan za kupovinu.

Oduvek sam se užasavala prodavaca koji daju popuste od 50% ili 70% jer mi je to govorilo da su prvobitno formirane cene nenormalne i da su takvi prodavci sve vreme od nas pravili budale, jer smo kupovali robu po nekorektno visokoj ceni. Takvi popusti opravdani su jedino ukoliko se radi o robi koja izlazi iz proizvodnje i koja se nikada više po punoj ceni neće naći na rafovima, ali i sami znamo da ćemo i iduće sezone većinu tih proizvoda ponovo ugledati besprekorno izložene na policama i ponuđene po novim, mahom višim cenama.

Zato obratimo pažnju na visinu popusta koji se daje. Naravno, iskoristimo ga, ali povedimo računa o kupovinama kod takvog prodavca u periodu kada nema rasprodaja.

rasprodaja

Nemojmo dozvoliti da nas novogodišnji praznici iznenade, kao što su prethodnih godina umeli, pa da tek poslednja dva dana meseca decembra, u totalnom gradskom i ljudskom haosu, krenemo u nabavku neophodnih kućnih potrepština i planiranih poklona. Verujem da sve nas počinje da hvata panika od nastupajućih dana i brojnih kupovina koje bi trebalo obaviti, ali pored silnih obaveza koje nas čekaju, treba znati da pretpraznični šoping ima i magijsku i isceliteljsku moć, te ga shvatiti kao vrhunsku zabavu, uživanje i potpuno mu se prepustiti.

Zato, kao malo olakšanje za predstojeće dane, sugerisaću kako, u nekoliko koraka, uspešno obaviti kupovinu, da bude brza, produktivna i donese nam zadovoljstvo:

  1. RASPREMANJE

Koliko god ovaj korak izgledao besmislen, neophodan je kao priprema za dobru kupovinu. Pregledajmo svoje ormare, plakare, police, fijoke, ostave i uklonimo iz njih sve nepotrebno, isprano, pocepano, ofucano, polomljeno, kao i ono što godinama nismo upotrebljavali. Ovakve stvari, koliko god bili vezani za njih i teško se rastajali, predstavljaju nam samo opterećenje, zauzimaju mesto, sakupljaju prašinu i stvaraju iluziju da imamo svega dovoljno.

Posebnu pažnju posvetimo raspremanju kuhinje i pobacajmo sve napukle, okrzale, izgrebane, pohabane stvari, jer ne samo što prema raznim verovanjima takve stvari unose u kuću lošu energiju, lomove, napukle i nezdrave odnose, one predstavljaju i realnu opasnost od povrede prilikom konzumiranja hrane iz njih. Prilikom raspremanja i nakon eliminacije brojnih nepotrebnih stvari, naše potrebe same će se iskristalisati.

I ono što je najvažnije, osim tačnog uvida u ono što nam je zaista potrebno da kupimo, imaćemo i potpuno uređen stan, a malo kućne rekreacije doprineće boljem ličnom osećaju i eliminaciji negativne energije.

Nered u kihinji

  1. PLANIRANJE

Napravimo spisak neophodnih stvari, kao i spisak poželjnih i alternativnih stvari.

Na spisak neophodnih stvari prvenstveno bi trebalo staviti sve ono što nam je preko potrebno za pripremanje i serviranje hrane, a što do sada nismo imali ili smo eliminisali usled dotrajalosti. Takođe, spisku treba pridodati i sve dopune za tanjire, čaše, escajg ili druga pomagala, do optimalnog broja za posluženje.

Na spisku poželjnih stvari treba da se nađu predmeti koje dugo priželjkujemo, oni koje bismo rado zamenili drugima, jer su nam dosadili ili nisu dovoljno funkcionalni, kao i praktični proizvodi koje su nam prijatelji preporučili kao izvanredne, jer ih sami poseduju i uverili su se u njihovu svrsishodnost.

Alternativne stvari dolaze na kraju, kao zamenske, potencijalno prijemčive, moguće potrebne i interesantne ukoliko nam za njih preostane novca.

Spisak za kupovinu

  1. PLANIRANJE POKLONA

Prelistajmo kalendar nastupajućih događaja (slave, svadbe, rođendani, godišnjice i sl.) kao i praznika koji slede u narednih nekoliko meseci i napravimo spisak poklona za naše najbliže. Spisak treba da bude detaljan i sadrži ime osobe, kao i željeni proizvod koji bi valjalo kupiti kao poklon određenoj osobi za posebnu prigodu ili alternativnu opciju, ukoliko ne budemo zadovoljni prvobitnom zamisli. Imamo dovoljno vremena da se lagodno posvetimo svakom prijatelju i shodno njihovim navikama, interesovanjima, hobijima i željama odaberemo najidealniji poklon za svaku nam dragu osobu, a ne da, zbog nedostatka vremena, ishitreno i nasumice kupujemo prvi poklon koji nam dođe pod ruku, tek da bi smo zadovoljili formu. Savršen poklon nije onaj koji je skup, već onaj koji na tanano-suptilan i emotivan način pronađe put do srca onoga kome poklanjamo. To je znak da poznajemo naše prijatelje, da mislimo na njih i da im sa ljubavlju nešto darujemo. A to je najdragocenije.

Ne zaboravimo da je period rasprodaja idealno vreme da za znatno manje novca kupimo poklone i za nadolazeća slavlja, jer će naredne rasprodaje sa ovako velikim popustima doći tek na leto.

Koliko god nam se činilo nepotrebno da mesecima unapred kupujemo poklone, ovo je jedan izuzetno zahvalan i isplativ korak koji nam štedi i vreme i novac. Jer, kad već moramo ići u kupovinu za novogodišnje i božićne praznike, gužvati se i gurati u redovima, zašto ne iskoristiti to vreme i za upola manje novca kupiti još nekoliko poklona za svečane događaje koji slede. Tada ih u miru i toplini doma možemo dočekati raspoloženi, jer smo za njih potpuno spremni.

Spisak za poklone

  1. PROVERA CENA

Pre nego što krenemo u šoping, treba se informisati o okvirnim cenama robe koju želimo da kupimo, naročito ukoliko se na našem spisku nalaze i neki skuplji proizvodi.

Najjednostavnije i najdostupnije je informisati se putem interneta, i to preko zvaničnog sajta proizvođača koji nas interesuje. Ostali sajtovi često mogu dati pogrešnu cenu, jer je moguće da se radi o već korišćenoj robi, cenama nekog veletrgovca, kao i robi „sumnjivog“ porekla.

Cene sa oficijelnog sajta nekog brenda trebalo bi da budu približne, ako ne i identične i u našim prodavnicama, naročito ukoliko je reč o robi proizvedenoj u nekoj od zemalja Evropske Unije. Prema pojedinim cenama, većim do 15% za robu proizvedenu van EU, imajmo razumevanja, zbog carinskih troškova i taksi koje se na nju plaćaju. Prema prodavcima kod kojih su cene veće od 15%, budimo nemilosrdni i zaobiđimo ih u širokom luku, jer nas ne zaslužuju kao kupce, pošto ni oni nas ne uvažavaju. Prema cenama znatno nižim od regularno preporučenih, budimo podozrivi, jer nešto ozbiljno nije u redu.

Naoružani osnovnim informacijama o cenama, možemo krenuti u šoping bez bojazni da ćemo biti prevareni, jer ćemo tačno znati da li je i za koliko procenata ponuđena roba na popustu.

internet prodaja

  1. INTERNET KUPOVINA

Savršena je stvar kada kupovinu možemo obaviti preko interneta i time skratiti vreme za šoping, dragocenije ga koristeći.

Preko interneta treba kupovati samo kod prodavaca čiju robu dobro poznajemo i kada tačno znamo šta želimo. U suprotnom slika i opis proizvoda mogu da prevare, pa ćemo dobiti proizvod koji nismo želeli, a veoma često smo lenji da ga vratimo ili, pak, za tu uslugu treba izdvojiti dodatni novac, pa to i ne bude dobar izbor.

Internet prodavnice idealan su izlog prave prodavnice, jer se tim, virtuelnim putem, bez gužve ili dahtanja za vrat, možemo detaljno upoznati sa ponudom prodavca, robom koja je na popustu, cenama i onda otići u radnju, videti proizvod i obaviti kupovinu ili kliknuti na „dodaj u korpu“ i sutradan mirno sačekati isporuku. Kod prodavaca čija je usluga na višem nivou možemo putem interneta odabrati i svečano, ekskluzivno pakovanje, mogućnost ispisivanja poruke, kao i upućivanje poklona direktno na adresu primaoca, ukoliko želimo da poklon stigne pravo na vrata onoga kome je namenjen.

internet kupovina

Potpuno sam uverena da sa dobro pripremljenim spiskovima za šoping u „Sun, Moon & Stars“ prodavnicama period rasprodaje možete iskoristiti na najbolji način, jer ćete po izuzetno povoljnim uslovima brzo obaviti kupovinu, bilo da dođete u naše radnje, bilo da kupujete preko www.sunmoon-stars.com i učiniti da sopstveno zadovoljstvo odabirom vrhunskih proizvoda najznačajnijih evropskih proizvođača porcelana, stakla, kristala, srebra, prenesete na svoje okruženje kao i na sve one kojima ste kupili poklone kod nas.

A, kakva vrhunska PR rečenica? 🙂

 

 

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This